Wymiana łożyska - przód

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

odświeżam temat...
    po 40 tys km padło mi właśnie łożysko w lewym przednim kole. Oryginalne łożysko Skody (wyprodukowane w England...NSK - :evil: o ile dokładnie pamiętam). Fakt przy mojej jeździe miało prawo...choś mechanik dziwił się że tak mało wytrzymało.
    temat załatwiłem szybko -kupno nowego +- 70 zł i wymiana na warsztacie u znajomego mechanika....byłem przy wymianie i faktycznie...jak ktoś nie ma pojęcia od czego zacząć to odradzam do tego niezbędna okazała się mała prasa + kątówka.
    jak napisał bolekduo " problemem jest zdjęcie
    starej bieżni z wałka.tu należy wziąć szlifiere i razszlifować po obwodzie a wtedy
    zejdzie [ warsztaty też tak robią]" - nie trzeba ustawiać zbieżności!!!...o ile mechanik wie jak rozebrać całość :diabelski_usmiech efekt pracy po ok 45 minutach więcej niż zadawalający - zapadła piękna cisza. Cena robocizny 100 zł ale liczona razem z wymianą oleju więc jak ktoś nie ma pojęcia, warsztatu i narzędzi do ...niech sam się nie zabiera. :diabelski_usmiech
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• paragraf
      Ambiente
      • 2010
      • 130

Łożysko można wymienić samemu i nie jest to żadna filozofia. Trzeba mieć jednak jakiekolwiek pojęcie o tym co się chce zrobić i zaplecze techniczne. Niestety czasem zdarza się problem z odkręceniem paru nakrętek i zwykły klucz nic nie pomoże.
      Bez w/w rzeczy radze zlecić to fachowcom. Za 40-50 zł (robocizna) można spokojnie wymienić łożysko. Przy fachowo wykonanej wymianie nie trzeba robić ponownej geometrii.

Pozdrawiam
      paragraf

Komentarz

Pracuję...