Zamieszczone przez norbi99
Octavia Kombi I Twin Power (benz+lpg) co myslicie?
Zwiń
X
-
Octavia Kombi I Twin Power (benz+lpg) co myslicie?
Witam forumowiczow!
Moj wspanialy ojciec wpadl na pomysla zeby kupic Octavie I Kombi Twin Power z fabryczna instalacja gazowa. Jako ze za dlugo to sie on nigdy nie zastanawia to samochod juz zamowiony.
Mam nastepujace pytania:
1.Ile wam pali takie autko, glownie chodzi mi o gaz? (ojciec robi okolo 50-60tys rocznie przebiegu i dlatego zdecydowal sie na gaz,)
2.Czy silnik dosc maly daje jeszcze sobie rade z tym autem czy jest zdecydowanie za maly? Dodam ze nie bylo mowy o jakims 1,8 Turob czy cos bo tata jest raczej MINIMALISTA:P
3.Co myslicie o tym zakupie? Czy ktos uzytkuje takie model? Dodam ze cena jest dosc przyzwoita, nowe auto z klimatyzacja i z gazem i za wszystko wyszlo 48,5 tys PLN (ominelismy dilerow).
pozdrawiam i czekam na odpowiedzie:P
-
-
Zamieszczone przez boogyman1.Ile wam pali takie autko, glownie chodzi mi o gaz? (ojciec robi okolo 50-60tys rocznie przebiegu i dlatego zdecydowal sie na gaz,)
1. Co prawda miałem 1.6 MPI 101KM w OI -paliła 10-11 LPG (75% trasy 25% miasto)
2. Przy tym przebiegu w ciemno brałbym TDI sam robię podobne przebiegi w ciągu roku i widzę że Diesel dużo daje przy częstej jeżdzie szczególnie przy wyprzedzaniu..
Pozdrooo
J.K.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez orzel720Co prawda miałem 1.6 MPI 101KM
Zamieszczone przez orzel720Przy tym przebiegu w ciemno brałbym TDI sam robię podobne przebiegi w ciągu roku i widzę że Diesel dużo daje przy częstej jeżdzie szczególnie przy wyprzedzaniu..Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Juz poprawilem na 1,6 MPI tylko nie wiem czym sie rozni BSE od BGU wiec znowu wybieralem w ciemno
Wiedzialem ze wiekszosc z forumowiczow bedzie za dieslami, sam bym tez tak zrobil, ale prawda jest taka ze moj tatus to minimalista a ten diesel jest drozszy okolo 7tys. , a gaz (przynajmniej on tak uwaza) przy obecnych cenach paliw bedzie sie bardziej kalkulowal.
Czy wiecie jaka jest pojemnosc baku na gaz ktory montuja w kole zapasowym? Jesli bedzie to ok 40 litrow to wyjdzie na to ze codziennie trzeba bedzie tankowac do pelna
Czekam na wiecej opinii moze ktos ma podobne autko.
Co do spotu to kiedys chetnie wpadne, tylko cos widze ze jeszcze nie jest dogadana data:P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boogymanCzekam na wiecej opinii moze ktos ma podobne autko.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boogymanJuz poprawilem na 1,6 MPI tylko nie wiem czym sie rozni BSE od BGU wiec znowu wybieralem w ciemnoA6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftjakies 400-500kg
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTo tam 4WD jest dopiero wlaczane
[ Dodano: Pon 14 Lip, 08 21:47 ]
Zamieszczone przez Maicroftile pali taki Freelander w dieslu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boogymanCzy wiecie jaka jest pojemnosc baku na gaz ktory montuja w kole zapasowym? Jesli bedzie to ok 40 litrow to wyjdzie na to ze codziennie trzeba bedzie tankowac do pelna
Co do pojemności zbiornika - jak tankowałem przed odpaleniem instalacji weszło bodaj 35 l. Nie wiem, ile salon zostawił :P ale pewnie niewiele. Jak zapali się rezerwa i podjadę zatankować to wchodzi 25-28 l. Jeszcze nie opróżniłem baku do dna, więc nie wiem, ile wejdzie na full.
Co do spalania - przy jeździe ok 50/50 przy tankowaniu wychodzi mi ok. 9,5 l/100 km. W zasadzie tyle samo miałem w Felicji 1,3 Komputer pokazuje spalanie na poziomie 8-8,1 l.
Jak dla mnie taki wózek jako rodzinne autko jest ok.
Z tym że ja robie 15 kkm rocznie... :twisted:
Komentarz
-
-
Wysłany: Dzisiaj 12:54
boogyman napisał/a:
Czy wiecie jaka jest pojemnosc baku na gaz ktory montuja w kole zapasowym? Jesli bedzie to ok 40 litrow to wyjdzie na to ze codziennie trzeba bedzie tankowac do pelna
Ja mam takiego, co prawda LB a nie kombi.
Co do pojemności zbiornika - jak tankowałem przed odpaleniem instalacji weszło bodaj 35 l. Nie wiem, ile salon zostawił :P ale pewnie niewiele. Jak zapali się rezerwa i podjadę zatankować to wchodzi 25-28 l. Jeszcze nie opróżniłem baku do dna, więc nie wiem, ile wejdzie na full.
Komentarz
-
-
O2 z gazem kosztowalaby jakies 12-13 tys drozej i to jest przyczyna, gdyz za instalacje trzeba zaplacic oddzielnie.
zapytaj dobrze w salonie, bo na moje oko to nie 12 tysięcy
dopłaty by było tylko jakieś 6.
A tyle to ja myślę, że warto dopłacić.
Komentarz
-
-
Promocja jest, do 1.6 instalka gratis, kwestia dopłaty do o2,
zapytaj dobrze w salonie, bo na moje oko to nie 12 tysięcy
dopłaty by było tylko jakieś 6.
A tyle to ja myślę, że warto dopłacić.
minus upust (5500)
plus instalacja gazowa (jak sie nie myle 4200zl)
Wychodzi ostatecznie 61100. Dorzuca mi pewnie alarm i CD.
Mojego ojca wyszla OI 1,6 z instalacja 48500 wiec roznica wychodzi 12600 PLN.
Ja tez bym doplacil, ale wiecie latwo sie mowi, gorzej zrobic. Juz i tak po ptakach bo jutro odbior z Krakowa. W nocy jedziemy:P
Pozdrawiam
Co do pojemnosci baku to tak jak myslalem czeka nas tankowanie codziennie do pelna
PS> Czy to prawda ze z gazem lepiej jezdzic zawsze przynajmniej z polowa baku benzyny a w zimne nawet z calym?
Ps2. Czy na okresie "dotarcia" pierwsze 2-3 tys km nalezy jezdzic tylko na benzynie czy mozna na gazie jezdzic przewaznie, nie szkodzi to dla silnika?
Komentarz
-
-
Ps2. Czy na okresie "dotarcia" pierwsze 2-3 tys km nalezy jezdzic tylko na benzynie czy mozna na gazie jezdzic przewaznie, nie szkodzi to dla silnika?Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
PS> Czy to prawda ze z gazem lepiej jezdzic zawsze przynajmniej z polowa baku benzyny a w zimne nawet z calym?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boogymanCzy to prawda ze z gazem lepiej jezdzic zawsze przynajmniej z polowa baku benzyny a w zimne nawet z calymZamieszczone przez boogymanCzy na okresie "dotarcia" pierwsze 2-3 tys km nalezy jezdzic tylko na benzynie czy mozna na gazie jezdzic przewaznie, nie szkodzi to dla silnika
Komentarz
-
Komentarz