Immobiliser - raz gasnie raz nie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomekk
    Classic
    • 2005
    • 13

Witam
    Panowie piszecie o O1 czy O2 (a moze ogolnie)
    dlaczego pytam.
    kupujac swoaje O2 (byla napisaem ze ma 4 glosniki) wiec jak dla mnie ok
    ale jak odebralem to sie okazalo ze to 2 + 2 "gwizdki" z przodu ;(
    wiec dokupile kolejna pare na tyl i instalowalem w ASO (gwarancja)
    i co
    1) zalozona je mocujac na nity (to chyba dobrze)
    2) otwor byl zasloniety gabka (ale taka dziwna) i to zdjeto przed zalozeniem.

auto nie stoi pod chmurka, ale byl myty pare razy + deszcz w czasie jazdy (nawet wczoraj tez mu sie dostalo )
    i nic na szczescie, w srodku sucho.

co prawda po montarzy (poprawianiu instalacji "bo sie pomylili" ) cos teraz mi grzechocze w lewych drzwiach jak sie przespiesza (pewnie hirurg skalpel zostawil :diabelski_usmiech , to wody u mnie nie ma. ) moze w O2 poprawili to ?
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

Od jakis 2 miesiecy mam taki numer w aucie, ze jak wsadze kluczyk do stacyjki i przekrece go, to raz mi zgasnie znaczek immobilisera, a raz nie, roznie tj raz np caly dzien ladnie chodzi, a na drugi dzien z 3-4 razy tak sie przytrafi. Zauwazylem jeszcze, ze musze wyjac kluczyk i wsadzic ponownie, bo samo krecenie kluczykiem nie pomaga.

Dzisiaj bylem u mechanika podpytac sie co i jak, a on mi na to, ze albo kluczyk i musze sprawdzic na 2 czy sie to dzieje (niestety tak), albo jakis chip w stacyjce albo co gorsza zestaw wskaznikow. Czy mial ktos do czynienia z podobnym zjawiskiem i co koles mial na mysli mowiac ze to moze byc zestaw wskaznikow ?? tam jest jakies sterowanie immobiliserem ?? Podpinalem u kolesia pod komputer, a tam napisalo, ze za niski poziom sygnalu czy cos takiego.

PS. Gosc mnie straszy, ze ktoregos pieknego dnia nie zapale auta - poki co minelo 2 miesiace i wystarczy zrobic myczek z wyjeciem i wlozeniem klucza i dziala
    Była O1 jest F2.

Komentarz

• lyzy 110
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2004
      • 237

dokladnie taki sam blad pokazywalo u mnie lecz wyjalem cala wkladke od stacyjki wlozylen na nowo i k hulalo
      nie miealem juz tego problemu potem i tak wymienialem caly zestaw wkladek ktos probowal sie dobrac :twisted:
      była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• Dig Dug
        L&K
        S_OCP Member
        • 2005
        • 1306
        • Seat

lyzy 110, Sama wkladke ?? To czytnik jest we wkladce, czy przy zamku jako osobny element ??
        Była O1 jest F2.

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Polecam lekture:

Mysle, ze pomoze... :wink:
          TDI 205PS

Komentarz

• lyzy 110
            Ambiente
            S_OCP Member
            • 2004
            • 237

Zamieszczone przez Dig Dug
            lyzy 110, Sama wkladke ?? To czytnik jest we wkladce, czy przy zamku jako osobny element ??
            oj tego to juz nie wiem poprostu wyjalem wkladke zalozylem na nowo i banglalo a nowa stacyjka to juz ASO sie zajmowalo bo musieli kluczyki zakodowac
            była czeszka jest franca ale wolałem czeszkę

Komentarz

• Dig Dug
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1306
              • Seat

MiKruS, Wielkie dzieki - to prawdopodobnie to - w najblizszym czasie sprobuje sie do tego zabrac - a juz myslalem ze mnie czekaja jakies wydatki.

[ Dodano: Sro 29 Cze, 05 09:39 ]
              lyzy 110, Mi ten mechanik sugerowal, ze jak drugi kluczyk bedzie dzialal, to trzeba bedzie ten pierwszy jeszcze raz zakodowac, ale jak nie dzialaja oba (tzn na obu pokazuje sie ta usterka) to wina pewnie stacyjki i bede postepowal jak wyzej.
              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Jericho
                Drive
                S_OCP Member
                • 2007
                • 75
                • Rapid Spaceback (NH1)

Pozwolcie ze dokonczenie dopisze za autora

"Problem byl taki, ze nie laczyl kabelek we wtyczce przy tym pierscieniu szczytujacym. Rozebralem, pofukalem WD-40, zalozylem i dziala. Do dzisiaj nie mam problemow".
                Byla Vectra B Caravan DTH 97, miałabyć O I '02 TDi 110PS, był Passek Kombi 03 TDi 101 PS, jest Passat Kombi 04 1.8T Tiptronic + LPG

Komentarz

• Janinho
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 390
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez MiKruS
                  MiKruS, mógłbyś odświerzyć link ? bo mam podobny kłopot z immo :/ miga mi od czasu do czasu ikona i kłopot z odpaleniem.

[ Dodano: Pią 07 Mar, 08 18:51 ]
                  >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• jashools
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 9

U mnie sie tak dzieje co pół roku, ale mam już na to swój sposób. Trzeba sie "dobrać" do okolic stacyjki. Dokładnie nad nią znajduje sie taka mała czarna prostokątna kosteczka z dwoma kabelkami. Trzeba tą kosteczke "potraktować" jakimś środkiem w sprayu "do poprawienia łączeń elektrycznych (np:kontakt lub, coś podobnego). I na dłuższy czas macie spokój. Nie dajcie się "wykołysać" pseudo-elektrykom" na większą kaskę.

Komentarz

• Janinho
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 390
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

ostatnio sprawdzałem czy na drugim kluczyku dzieje się tak samo i niestety stwierdzam, że tak :/ dodam jeszcze że ten kluczyk był od nowości używany może kilka razy
                      >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• Mach
                        Rider
                        • 2004
                        • 349

Moja rada tak jak napisalem na sp.pl... najpierw trzeba sprawdzic kontakt tej malej wtyczni przy petli indukcyjnej w okol wkladki stacyjki, jesli to nie pomaga to skuteczne jest zaizolowanie folia aluminiowa tych dwoch kabelkow ktore ida od cewki przy stacyjce do zegarow (gdzie znajduje sie immo). ten kabel jest po prostu slabo ekranowany i sygnal czasem "ginie" zanim dotrze do immo :wink:
                        A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Zamieszczone przez Janinho
                          Zamieszczone przez MiKruS
                          MiKruS, mógłbyś odświerzyć link ? bo mam podobny kłopot z immo :/ miga mi od czasu do czasu ikona i kłopot z odpaleniem.

[ Dodano: Pią 07 Mar, 08 18:51 ]
                          Odświeżony:
                          TDI 205PS

Komentarz

• Janinho
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2008
                            • 390
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mach, MiKruS, dzięki za pomoc