Zamieszczone przez owicz0
tempomat
Zwiń
X
-
panowie mimo ze mam jeszcze leona co mam nadzieje zmieni sie w ciagu kilku dni a w sobote juz odbieram octavke to na temat tempomatu moge sie wypowiedziec poniewaz go mam.
tutaj jest szczegolowa instrukcja jak to zalozyc
oczywiscie pedal gazu nie moze byc na linke
nacisniecie sprzegla lub hamulca powoduje ze tempomat przestaje utrzymywac zadana predkosc ale ja pamietaj i pozniej mozna do niej wrocic jednym przyciskiem
ogolnie naprawde bardzo przydatny gadget i nie zgodze sie ze w polsce sie nie przydaje
Komentarz
-
-
na stronie poznanskiego dilera znalazlem taki obrazek i opisy:
http://www.sunny.pl/sklep/?dokument=...id_produkt=110
co do tej stronki dilera - za sterowanie przednich szyb 1600zł ??? :lol: to w ASO 600 albo 800 sobie życzą.. 8)
Komentarz
-
-
Właśnie wróciłem z wakacji i po przejechaniu 3760km w większości używając tempomatu, jestem z tego wynalazku zadowolony. Noga nie boli, dużo mniejsze zużycie paliwa - po dłuższej jeździe z prędkością 130km/h komputer zatrzymał się na 8,8l/100km.
Średnia prędkość z całej trasy 90km/h, zużycie paliwa 9,1l/100km, drogi w większości górzyste.
Myśle że to niezły wynik na ten silnikByły posiadacz 1.8 Turbo
Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cookWłaśnie wróciłem z wakacji i po przejechaniu 3760km w większości używając tempomatu, jestem z tego wynalazku zadowolony. Noga nie boli, dużo mniejsze zużycie paliwa - po dłuższej jeździe z prędkością 130km/h komputer zatrzymał się na 8,8l/100km.
Średnia prędkość z całej trasy 90km/h, zużycie paliwa 9,1l/100km, drogi w większości górzyste.
Myśle że to niezły wynik na ten silnik
Dla porówniania, ja zrobiłem w zasadzie taki sam dystans (3750km) ale używając tempomatu tylko co jakiś czas dla rozprostowania nóg. Średnia 5,2l/100km, po dłuższej jeździe autostradą z prędkością 130-180 (średnio jakieś 150) trochę wzrosła i ustaliła się na 5,4l/100kmk
I LOVE TDI :wink:
PS. sorry za OT
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zebŚrednia 5,2l/100km, po dłuższej jeździe autostradą z prędkością 130-180 (średnio jakieś 150) trochę wzrosła i ustaliła się na 5,4l/100kmk
I LOVE TDI :wink:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftszkoda, Odbieraj to auto, bedzie w koncu ktos kto zezna jak jezdzi 2.0TDi DSG bo to cos co mnie nurtuje od dawna. A3 z tym silniczkiem calkiem przyjemnie jezdzi, tylko nie wiem ile takie naprawde pala.
ale chyba ktos tu ma DSG tylko z 1.9 TDI zdaje sie?
tylko moje zeznania moga nie byc obiektywne, bo ja nie mam nic przeciwko automatom w ogole, a wiem ze wielu ludzi woli manual
w kazdym razie nie naleze do tych co chwala wszystko co swoje, wiec pod tym wzgledem pelen obiektywizmsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Witam
tez mam i uzywam.
Swietna sprawa, szczegolnie jak sie pocwiczy (dla leniwych)
obie nogi odpoczywaja a tylko paluszek lewej reki pracuje)
co wiecej,
moj komp pokazuje srednio o ok 0.5 do 1 litra mniej na tempie.
nie bardzo mu wierze :diabelski_usmiech
jak sie czlowiek wprawi to mozna z Wwy nad moze dojechac bez dotykania pedalow, chyba ze sie trafi szalenic na drodze lu korek :x
fajna zabawka i super wygoda.
WARUNEK, NIE UZYWAC JAK SIE JEST ZMECZONYM (SENNYM)
wtedy zdecydowanie odradzam
co do przyspieszenia to tez mi sie wydaje ze nieco lepiej ciagnie niz pod noga ;(
ale to byc moze tylko moje widzi mi sie :lol:
Komentarz
-
-
Maicroft, moj znajomy ma 01 TDI ,czerowen ostatnie 2 literki
i tez ma tempomac.
Fakt ze trzeba zmieniac biegi, ale ona sie podnosi na 5 od (jesli sie nie myle 50 do max)
wiec dziala dokladnie tak samo.
nie testowalem ponizej 50 (bo wtedy juz musz hamulec uzyc ze wzgledu na innych kierowcow.)
ale jak jechalem jego skoda to bylo ok, tez ladnie przyspieszala.
Faktem jest ze temp super sie sprawdza za zachodnia granica lub na autostradzie.
ale dla "leniuchow" jest the best
podobnie jak automat (choc dsg) dobre jest i jak ktos poszalec lubi.
[ Dodano: Sro 27 Lip, 05 21:34 ]
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez Maicroftszkoda, Odbieraj to auto, bedzie w koncu ktos kto zezna jak jezdzi 2.0TDi DSG bo to cos co mnie nurtuje od dawna. A3 z tym silniczkiem calkiem przyjemnie jezdzi, tylko nie wiem ile takie naprawde pala.
ale chyba ktos tu ma DSG tylko z 1.9 TDI zdaje sie?
tylko moje zeznania moga nie byc obiektywne, bo ja nie mam nic przeciwko automatom w ogole, a wiem ze wielu ludzi woli manual
w kazdym razie nie naleze do tych co chwala wszystko co swoje, wiec pod tym wzgledem pelen obiektywizm
jezdzielem (na testach) 1.9TDI manual
a teraz swoja i powiem tak. Nieba i ziemi sie nie porownuje.
Bardzo sie obawialem tego, poniewaz nikt nie mial tego samochodu do tesotw, wiec kupowalem kota w worku, a wiedzac ze automat "zjada" pare koni to pojazdach testowych ...
Mimo ze ten sam silnik, samochod zupelnie innaczej przyspiesza, jest bardziej ruchliwy,
jak by mial co najmiej kilka kucykow wiecej (moze ma , nie wiem)
skrzynia zmienia naprawde szybko. (przy rednim pepnieciu obroty nie spadna mniej niz 500 zanim bedzie next bieg.
to tak jak by ktos pstykal palcem a nie zmienial biegi
2.0 to musi byc rakieta jesli jeszcze dostanie chipa to bedzie :diabelski_usmiech a nie samochod.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Grzesco do przyspieszenia to tez mi sie wydaje ze nieco lepiej ciagnie niz pod noga ;(
Bo ja tez mam odczucia ze na tempomacie przyspiesza jak szalony. :twisted:
Normalnie diabel nie tempomat.
I niezaleznie czy przyspieszam tempomatem, czy jak wciskam zeby wrocil do zadanej predkosci."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaZamieszczone przez Grzesco do przyspieszenia to tez mi sie wydaje ze nieco lepiej ciagnie niz pod noga ;(
Bo ja tez mam odczucia ze na tempomacie przyspiesza jak szalony. :twisted:
Normalnie diabel nie tempomat.
I niezaleznie czy przyspieszam tempomatem, czy jak wciskam zeby wrocil do zadanej predkosci.
wlasnie po to aby obnizyc zuzycie i zapewnic wieksza elastyke pracy silnika.
Poniewaz w Skodzie mam podobne odczucie (jak widac nie tylko ja)
to moze i tu jest inny program ?
Co wiecej jezdzilem Toy... w wersji USAw manualu z tempomatem.
I o dziwo na 5 przy 45km/h auto nie mialo sily przyspieszyc , a tempomacie zachowywal sie jak by to byla 4 a nie 5 ;(
Moze ktos kto ma manuala potestuje ,moze mozna to wykorzystac do normalnej jazdy na "gazie"
A tak przy okazji moze wiecie (link jakis) czym rozni sie w dsg program sport od normalnego ? ( za wyjatniem nie uzywania 6, wiekszych obrotow, wczesniejszego kickdown'a.) Czy wtedy silnik tez ma inny program ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GrzesA tak przy okazji moze wiecie (link jakis) czym rozni sie w dsg program sport od normalnego ? ( za wyjatniem nie uzywania 6, wiekszych obrotow, wczesniejszego kickdown'a.) Czy wtedy silnik tez ma inny program ?
1. Trzyma wyższe obroty, dokładnie nie pamiętam ale chyba nigdy nie spadają poniżej około 2000.
2. Przy pełnym bucie zmienia biegi przy prawie 4500 obrotów, a nie około 3900 jak tryb Drive.
3. Używa 6 biegu, wbrew instrukcji - po prostu jak mu się kończy 5 bieg to zmienia, ale to już jest przy sporej prędkości (kolo 150?).
Nalezy pamiętac że jak w trybie Drive wciśnie się pedał do dechy (z wciśnięciem kickdown) to włącza się tryb Sport, jak się wciska do pierwszego oporu to jest Drive - wtedy zmienia biegi przy około 3900 - 4000 obrotów.
A poza tym potwierdzam to co pisał Grześ - jazda z DSG to jakby samochód był mocniejszy, sama przyjemnośc. Jak zmierzyłem swojemu czas do 100 km/h to wyszło 10,7 sekundy, pomiar ręczny było nas dwóch chłopa w środku po około 85 kilo wagi. Start z trybu "Launch Control", czyli: wyłączyc ESP, trzymając hamulec wybrac tryb Sport, nadal trzymając hamule wcisnąc gaz do oporu, obroty się ustalają na coś kolo 1500, puścic hamulec. Bardzo ładnie idzie.
Wprawdzie pozniejsze badanie za pomoca GPS wykazalo ze 100 km/h to tak naprawde 95, ale i tak 100 na godzine osiaga w sporo mniej niz podawane przez Skode 12,2 sekundy.Spider
---------------
Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm
Komentarz
-
-
Re: tempomat
Zamieszczone przez szkodaocta bedzie moim pierwszym samochodem z tempomatem.
jakie sa wasze doswiadczenia z tym urzadzeniem, czy rzeczywiscie korzysta sie z niego, czy to tylko taki gadget?
pzdr!
Octavia 1,9 TDI 90 KM
Komentarz
-
Komentarz