no juz wymienione i dziala co najwazniejsze a co do ziomkow ze skody to metal o metal nie tarl jeszcze he he ehe he fachowcy
Wymiana piasty tył
Zwiń
X
-
Wymiana piasty tył
Jak w temacie.
Odkręcam nakrętkę, sciągam piastę ściągaczem do łożysk, schodzi tylko bieżnia z zewnętrznego łożyska. Bieżnia łożyska wewnętrznego piasty wraz z pierścieniem uszczelniającym siedzi sztywno na czopie.
Jak ściągnąc tą tuleję bo ściągaczem do łożysk nie ma dobrego dojścia.
Trzeba demontowac czop?Seria 188KM/270Nm na 95RON
-
-
To ja się dołączę do pytania.
Powiedzmy, że etap zdejmowania łożyska jest za nami. W jaki sposób należy założyć piastę?
Czytałem, że są specjalne nakrętki do zakładania/wciskania piasty. W innym przypadku należy wbić piastę. Hmm, moim zdaniem lepiej wciskać niż wbijać, ale skąd wziąć taką nakrętkę?
Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie?
Komentarz
-
-
Dzięki za odpowiedź
Mam nadzieję, że autor postu nie będzie miał mi za złe jak zadam jeszcze dodatkowe pytania 8).
Nastawiam się na kupno ściągacza bo jeszcze takowego nie mam, i właśnie nie chciałbym popełnić jakiegoś błędu, żeby mi autko w garażu się zblokowało, bo wtedy kłopot do sklepu po narzędzia pojechać...
Macie jakieś dodatkowe spostrzeżenia odnośnie ściągaczy jaki kupić. Czy konkretny wymiar czy może wystarczy uniwersalny?
Komentarz
-
-
200 Nm? czyli trzeba to z porządną siła dokręcić.
Dzisiaj wymieniłem piastę wszystko poszło bez problemów tylko zaskoczyło mnie jedno. Nowa piasta dała się bez większej siły nabić ręka na czop-była "luźna". miał ktoś podobnie?
mam nadzieję, że nie była to piasta do innego modelu.
Aha a czy ktoś wie czy jest różnica miedzy piastą do koła z hamulcami tarczowymi a do kola z hamulcami bębnowymi?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kubekiAha a czy ktoś wie czy jest różnica miedzy piastą do koła z hamulcami tarczowymi a do kola z hamulcami bębnowymi?
Łożysko-piasta powinna wchodzić suwliwie na czop. Jakiej firmy część zakładałeś?NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Firmy Flenor http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=3595
Sprzedawca mówił, że niby nie jest to chińszczyzna
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzem88Panowie powiedźcie mi jaka ma być średnica piasty, w Octavi 2, 1.9 Tdi, wersja BJB, bo gość w sklepie mówi że są 32 albo 33.. ktoś wymieniał i wie ?NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzem88Bardzo fajnie dziękuje !
tak poza tym nie wiem w jakim modelu występowały średnice 33mm (a trochę tego zrobiłem)- jakby sprzedawca mógłby się podzielić wiedzą to byłoby fajnie bo nawet w ETKA nie znalazłem innego piasto-łożyska tylnego, występującego w aucie pędzonym na ośkę... :?NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzem88DGW, powiedz mi jeszcze proszę dużo z tym roboty? Bo dostałem info, że dużo...NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
Komentarz