WIELKI dylemat, niewiele czasu - octavia II czy focus II ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jordan
    Classic
    • 2008
    • 9

Witam !
    Jako były Fordziacz (6 lat bez problemów Focusem I kombi 2002 ) i od niedawna ponownie Skodziasz (miałem już kiedyś Favoritę i Felicię :lol: ) powiem krótko - nowy Focus to "down upgrade" - głośny, tandetny (materiały, plastiki ala alu wokół zegarów), mniejszy (bagażnik). Jeździłem demem zarówno FII (stary rocznik, było trochę lepiej) jak i najnowszym (w niczym mnie nie przekonał oprócz prowadzenia). Po opisywanym zresztą wachaniu czy OI czy OII zakupiłem OII (przy nieocenionej pomocy kolegi Hondar'a :P ) i jestem bardzo zadowolony.

P.S.
    Przez zamówienie "pakietu na bezdroża" i zakupienie ładnych, ciekawych alusów wygląda jak 4x4.... :lol:

Komentarz

• liroyek
      Rider
      • 2008
      • 620

a nie chcesz moze VW

ja mialem kupic

-nowego lancera ale po jezdzie 1,8 i 1,5 jak mnie nie powalil, w srodku jakos tak dziwnie i w sumie to zaden wypas
      -O1 w dieslu - jak szybko wsiadalem tak samo szybko wysiadlem silnik fajne ale reszta masakra
      -O2 benzynka + lpg - w srodku nawet ok, wyglad nawet ok ale mnie jakos nie powalila

potem wsiadlem w golfa v i nie chcialem z niego wysiasc

potem byla jetta i tak zostalo

myslelm nad golfem, ale gdy wloze lpg to bagaznik maly i wyposazenie gorsze niz w jettcie

i tak stalem sie posidaczem jetty 1,6 mpi - radio, glosniki, metalik, abs, asr, msr, esp, elktryka przod i tyl, centralny plus pilot,fabryczny autoalarm, alumki 16" /205/55 czujnik deszczu, dywaniki gumowe, chlapacze, switla przeciwmgielne, klima pol automat, elktryczne i podgrzeane luterka, lusterko wsteczne sciemniajace sie, regulowany fote kierowcy (gora dol) regulowana kolumnie kierownicy w 2 plaszczyznach

to chyba wszystko i w dobrej cenie za te kase moglem miec gola O2 ale w dieslu (u kolegi z forum)
      Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
      bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
      http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
      Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• PiterNZ
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 389

VW może i są niezłe ale droższe, droższy serwis i co mnie zniechęca dużo bardziej kradzione. W każdym razie VW Passat i VW Golf to niezmiennie czołówka najbardziej kradzionych aut. Jak VW Jetta nie wiem ale póki co nie chcę ryzykować.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez PiterNZ
          VW może i są niezłe ale
          ... ale nie lepsze od Skody i mówię to z pełna odpowiedzielnością.
          W lipcu 2007 r. obaj z kumplem kupiliśmy nowe auta. Ja O II 1.6 MPI Elegance on Golfa V 1.6 FSI Q line.
          Miałem okazje pojeździć jego Golfem. Po wejściu do auta które kosztowało tyle co moja O II ma się wrażenie zajęcia miejsca w ... samochodzie co najwyżej klasy B :shock: I nie chodzi tu o miejsce, którego w Golfie V jest sporo, ale o użyte materiały obiciowe siedzeń (takie jak w O II Classic), falalny standart wyposażenia (przy podobnej cenie O II Elegance) - np. brak climatronica, szyby z tyłu opuszczane korbkami, radio za dopłatą. No i szczegóły które stanowią o całości, a w O II są lepiej dopracowane np. mały schowek po lewej strionie kierownicy w O II wyłożony mięciutkim materiałem a w Golfie V/Jetta po prostu goły plastik :?
          Kolejne odczucia dotyczą deski rozdzielczej. W Golfie V czułem się jak w czołgu. Deska nieasamowicie przytłacza, ma się wrażenie, że za chwilę spadnie ci na nogi. W O II wrażenia są zupełnie inne (owszem do finezli znanej np. z Renault jej daleko, ale jest znacznie bardziej "delikatna").
          To tylko moje odczucia, ktoś moze mieć inne ale dla mnie VW nie ma szans z O II.
          Czarny Elegance

Komentarz

• liroyek
            Rider
            • 2008
            • 620

Big

ale teraz sa pakiety

ja np za 490 zl dostalem:

Radioodtwarzacz RCD 300 z funkcją odtwarzania plików mp3 i czterema głośnikami, obręcze kół ze stopu metali lekkich Toronto 16", autoalarm z niezależnym zasilaniem, funkcją dozoru wnętrza i czujnikiem przechyłu, komputer pokładowy MFA, reflektory przeciwmgielne, coming/leaving home-funkcja czasowego włączenia świateł po zamknięciu/otwarciu samochodu sterowana pilotem, czujnik deszczu, automatycznie przyciemniane lusterko wsteczne, elektrycznie składane lusterka zewnętzne, oświetlenie przestrzeni wokół nóg z przodu.

dlatego wlasnie wziolem jette a nie O 2

gdyby nie pakiet to autko byloby drozdze o jakies 8-10 kolek

Komentarz

• lucasrally
              Rider
              S_OCP Member
              • 2008
              • 251

Krzysiek25, zapraszam w moje skromne progi a rozwieje twoje watpliwości, acha najważniejsze mam dostep do Fordów wiec nie bedziesz miał zadnych watpliwości ze Skoda to jedyny słuszny wybór..............! Pozdrawiam i czekam na kontakt

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 15:52 ]
              liroyek, a miałes mieć Octavke oj Ty TY,

Komentarz

• mdo1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 441

Zamieszczone przez liroyek
                gdyby nie pakiet to autko byloby drozdze o jakies 8-10 kolek
                nie wiem czy dobrze zrozumialem

rzeczy warte 8-10 kolek sprzedali ci za 490 zl?

Komentarz

• lucasrally
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 251

mdo1, no własnie gdyby VW nie wrastały w trawe to nie było by takich promocji, a czeszki ida jak świerze bółki i nie ma problemu z chetnymi

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 15:54 ]
                  liroyek, acha jesli dobrze widze to kupiłes autko w Magro,....... dobrze sprawdz czy oby napewno to nie furka reeksportowana :P

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 15:58 ]
                  Zamieszczone przez Andrev3
                  Pod względem zawiecha nic nie pobije Focusa. Mam OI ale i jeżdże Focusem. Naprawdę świetnie się prowadzi... To jest tylko moje prywatne zdanie.
                  co ty mi tu farmazonisz , a jak byś miał wybrac prywatnie furke za 60-70 tys to co kupiłbys Focusa?? No chyba ze masz znizke na lakiery i farby antykorozyjne .... To zmienia sytuacje

Komentarz

• Jordan
                    Classic
                    • 2008
                    • 9

Zamieszczone przez Andrev3
                    Pod względem zawiecha nic nie pobije Focusa. Mam OI ale i jeżdże Focusem. Naprawdę świetnie się prowadzi... To jest tylko moje prywatne zdanie.
                    Może jeśli chodzi o O1 to się zgodzę, bo ona będąc na prawdę komfortowo ma lekko tendencję do generowania choroby morskiej W O2 tego jednak nie stwierdziłem - a jak wspominałem 6 lat jeździłem Focusem.

Zamieszczone przez Lucasrally
                    co ty mi tu farmazonisz , a jak byś miał wybrac prywatnie furke za 60-70 tys to co kupiłbys Focusa?? No chyba ze masz znizke na lakiery i farby antykorozyjne .... To zmienia sytuacje.
                    Tu kolega też ma niestety trochę brutalnej racji... Gdyby nie to, że sąsiad z dołu pracuje w Autoryzowanym Zakładzie Napraw Nadwozi u dilera było by ciężko

Komentarz

• liroyek
                      Rider
                      • 2008
                      • 620

hmmm

lucasrally
                      tak magro

reeksportowana - tzn ?? bo nie do konca kumam

mdo1
                      tak za 490 zl dali mi rzeczy warte ponad 8 kolek

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

tak za 490 zl dali mi rzeczy warte ponad 8 kolek
                        Które, poza czują światla i deszczu oraz alarmem, Octavia II elegance ma w standarcie bez jakiejkolwiek dopłaty przy zachowaniu niższej ceny
                        dodatkowo w O II masz w standarcie 8 a nie 4 głośniki i duzy komp. pokładowy z wyświatlecznem Maxi Dot (takim jak np. w A4) a w VW masz mały jednokolorowy wyświtlacz taki jak np. w O II Ambiente
                        Czarny Elegance

Komentarz

• liroyek
                          Rider
                          • 2008
                          • 620

Big

elegance z bryna 1,6 plus metalic, plus alarm to juz 75 tys :>

po rabatach raczej nie zejdziesz na 63 tys acha i doloz jeszcze ESP

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Liroyek, no ale przecież napisałem że w lipcu 2007 roku kupiliśmy z kuplem za te same pieniadze auta. On Golfa V Q line ja Octavie II Elegance obaj zapłaciliśmy po 65 tys zł Z tym że ja do swojej O II dokupiłem lakier perłowy, alarm i wielofunkcyjne koło kierownicy a kumpel tylko lakier metalic (to wszystko zawiera juz podana wyżej cena).
                            I pomimo tekiej samej ceny moje O II ma duuuuużo bagatsze wyposażenie.
                            Nie wspominam juz o rzeczach o których pisałem wczesniej, a których po prostu dokupic sie nie da takich jak ładniejsze wnętrze, czy lepsze wykonanie detali w O II.
                            No i jeszcze jedno. co by nie mówić O II to prawie klasa średnia a Golf V to compact.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• liroyek
                              Rider
                              • 2008
                              • 620

hmmm

no a ja ci napisalem co ja kupilem teraz za 63 tys i ile by kosztowala O2 elegance z podobnym wyposazeniem

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 18:43 ]
                              w sumie dzieki promocji jetta wyszla lepiej niz O2

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 18:43 ]
                              wg mnie jetta i O2 to ta sama klasa

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 18:45 ]
                              O2

segment Niższa średnia
                              typ nadwozia Hatchback
                              Masy i wymiary
                              długość (mm) 4572
                              szerokość (mm) 1769
                              wysokość (mm) 1449
                              rozstaw osi (mm) 2578
                              ogumienie 195 / 65 / 15
                              pojemność zbiornika paliwa (l.) 55.0
                              min przestrzeń bagażowa (l.) 560
                              max przestrzeń bagażowa (l.) 1350
                              masa całkowita (kg) 1985

JETTA

segment Średnia
                              typ nadwozia Sedan
                              Masy i wymiary
                              długość (mm) 4554
                              szerokość (mm) 1781
                              wysokość (mm) 1459
                              rozstaw osi (mm) 2578
                              ogumienie 205 / 55 / 16
                              pojemność zbiornika paliwa (l.) 55.0
                              min przestrzeń bagażowa (l.) 527
                              masa całkowita (kg) 1910

dane z motofakty.pl

Komentarz

• metrotest
                                Rider
                                • 2006
                                • 506
                                • Volkswagen
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Jetta będzie lepiej potem trzymać cenę.

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

liroyek, bardzo ciekawe dane zaprezentowałeś :
                                  O2

segment Niższa średnia
                                  JETTA

segment Średnia
                                  mimo tej samej płyty podłogowej auta zostały zaliczone do dwóch różnych segmentów, ciekawe kto sponsorował te dane
                                  Tak dla "przekory" artykuł pewnie sponsorowany przeze SAP-a :

"Podsumowanie
                                  Sprzedaż Octavii nadal wzrasta. Auto cieszy się powodzeniem nie tylko wśród klientów indywidualnych – ten model Skody chętnie kupują duże korporacje, oferując swym pracownikom wygodny i stosunkowo tani środek transportu. Volkswagen Golf z tym samym silnikiem jest prawie 3000 zł droższy, a Jetta to już wydatek 70 000 zł.
                                  Swój rynkowy sukces Octavia zawdzięcza nie tylko dobrze skalkulowanej cenie. Dużym atutem jest także uniwersalność nadwozia i ponadczasowa linia nadwozia.
                                  "

źródło: http://www.motofakty.pl/artykul/skoda_octavia_16_2.html
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• liroyek
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 620

loru

to nie ja, to motofakty

wiem ze auta sa na tej samej plycie

Big

teraz doczytalem"....a których po prostu dokupic sie nie da takich jak ładniejsze wnętrze, czy lepsze wykonanie detali w O II. "

poprostu mnie tyn rozwaliles

vw wg mnie ma lepsze wykonczenie i lepsze materialy niz skoda

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 22:07 ]

[ Dodano: Wto 19 Sie, 08 22:07 ]

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

to nie ja, to motofakty
                                      Natomiast Auto Motor i Sport zalicza O II do klasy średniej a Jettę do compactów W jednym z pierwszych testów O II jest napisane wprost "Octavia wjeżdża do klasy średniej.."
                                      Liroyek, szkoda że na tych zdjeciach jest wnętrze O II w wersji Ambiente natomaist Jetty w najbogatszej wersji z jasną tapicerką. Ale nieszkodzi bo moja O II jest w wersji Elegance z ... jasna tapicerką, a przed zakupem siedziałem własnie w najbogatszej wersji Jetty też z jasna tapicerką i to o czym pisze jest nadal aktualne. Po prostu wnetrze VW, jeśli chodzi o detale takie jak np. wpomniany powyżej schowek po lewej stronie kierownicy, jest gorzej dopracowane
                                      Moje spostrzeżenia potwierdzaja również testy gdzie W Auto Moto O II wygrywa porównanie z ... Jettą, Toledo III i Lencerem.
                                      Oraz test z pisma Motor w którym O II Kombi wygrywa porównanie z Astrą III kombi i Golfem V kombi.
                                      Natomiast w porównaniu w Auto Motor i Sport O II z Golfem V redaktor wprost pisze że przy tak wykonanym wnętrzu i takim spasowaniu materiałów ta klasa powinna nazwywać się klasą Octavii a nie Golfa
                                      No nie przekonasz mnie do Golfa V/Jetty, bo akurat przed zakupem mojej O II miałem okazje porównać te auta z O II i w moim odczuciu one po prostu nie maja szans z O II.

P.S. A o to cytat z testu O II z Golfem V w Auto motor i Sport: " Oto kopciuszek zmienił się w księżniczkę – wnętrze Octavii jest elegantsze. I choć są to te same materiały, co w Golfie, to tworzą wrażenie solidniejszego wykonania.." i kolejny " Widać gołym okiem, że wnętrza obu samochodów wykonane są z tych samych elementów. Jednak Skoda sprawia wrażenie nowocześniejszej, elegantszej i lepiej wykończonej." i kolejny "Nawet wloty powietrza układu wentylacyjnego Skody pełnią nie tylko rolę praktyczną, ale i ozdobną, czego nie da się powiedzieć o Golfie. Ma się takie wrażenie, jakby to Skodzie a nie Volkswagenowi - nie licząc Audi - przypadła rola wiodącej marki w koncernie. "
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• liroyek
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 620

Big

ja dokladnie to samo robilem jezdzilem lancerem, O1, O2, golfem i jetta

i jetta najlpesza

wiesz o gustach sie nie dyskutuje

Komentarz

• Big
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 6389

wiesz o gustach sie nie dyskutuje
                                          Ale mozna je wyrażac a ja, jak zapewne zauwazyłeś, pisze wszędzie "według mnie", "w moim odczuciu" więc wyrażam tylko moja prywtną opinie do której jak najbardziej mam prawo a że ta opinia jest zgodna z opiniami dziennikarzy motoryzacyjnych to juz nie moja wina.
                                          Czarny Elegance

Komentarz

• liroyek
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 620

czy ja cos mowie

moze kiedys sie uda spotkac i porownac

Komentarz

• Big
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 6389

moze kiedys sie uda spotkac i porownac
                                              Dobry pomysł Fajnie by było
                                              Czarny Elegance

Komentarz

• liroyek
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 620

tylko gdzie tam lublin

chyba ze bedziemy w okolicy np kielc

3 tygodnie temu (auto mialo pare dni) bylem w pinczowie czy gdzies tam

Komentarz

• Salvatore
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 282

Myślę, że ta dyskusja do niczego nie prowadzi, do tego straszny offtopic się zrobił, kolega ma dylemat czy Octa czy Foka, a wy tu o Jecie pieprzycie

Komentarz

• liroyek
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 620

moze nie do konca na temat ale moze sie przyda

u mnie kierownik kupil nowe forda fusion, po 3 miesicach zaczela wychodzic rdza, kolo drzwi, szyb itp reklamowal przez pol roku. wkoncu po roku auto odkupili po dobrej cenie - ale to wszystko po wizycie w turbo kamera

po tym zdarzeniu forda wogole nie bralem pod uwage

Komentarz

Pracuję...