a jakby ktos mial citroena...to dodatkowo:
[O1] ASR???
Zwiń
X
-
Damianjg, o ile mi wiadomo wszystkie ASV (jak wynika z twojego podpisu) mialy ASR, spogladajac na twoje zdiecie to masz autko przed liftowe, a tam nie bylo silnika ASV wiec cos tu nie pasuje.
Jaki rocznik auta?
To co opisujesz to raczej elektroniczna blokada mechanizmu roznicowego (EDS), ktora jest stala czescia ABSu.
Komentarz
-
-
ASR był montowany w wersjach Ambiente i w górę ( po liftowe )
Zamieszczone przez DamianjgA silnik jest ASV na 100%Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Damianjg, no to zeczywiscie bedziesz miec ASV, odnosnie twojego problemu
kilka tematow wyzej masz rozwiazanie:
Zamieszczone przez tomekediada napisał/a:
Terkotanie słychać przy gwałtowniejszym ruszeniu na skręconych kołach kiedy stracą przyczepność.
Dokładnie tak działa EDS, bez rzadnej kontrolki. Tylko terkota i działa. Pytanie, czy w AGN był montowany? Strzelając powiedziałbym, że tak. Wydaje mi się, że mógłbyś to sprawdzić wyjmując bezpiecznik od ABS, ale wtedy sypnie błędami w komputerze.
Komentarz
-
-
Z tego co piszecie wynika, że mój 1.6 AKL GLX posiada również EDS. Ostatnio niechcący zerwałem przyczepność jednym kołem i poczułem taki dziwny zgrzyt/terkot po stronie, która sie poslizgnęła. Mocno sie tego wystraszyłem, jednak po wczorajszym przewertowaniu forum wiem, że to to ustrojstwo... Jednak reszta wyposażenia jest mocno okrojona: jedna poduszka, brak elektryki i klimy... auto kupione w polskim salonie.
Komentarz
-
-
miki878787, tak jak piszą koledzy... EDS - to nie system kontroli trakcji, ale system wspomagający ruszenie ( elektormechaniczna blokada układu różnicowego ) na polski, koło które ( jak się nie mylę do prędkości 30 km/h ) straci przyczepności a system działa, przyhamowuje drugi koło powodując iż auto zaczyna ciągnąć na 2 równocześnie. EDS montowany jest wraz z ABS, natomiast ASR tak jak napisano był za dopłatą w niższych wersjach i raczej na 99 % powinien być przycisk na desce rozdzielczej, który umożliwia dezaktywacje.
Komentarz
-
-
miki878787, ale napisałem że jak ma być ASR to jest przycisk na 99 %- ja takowy mam
Masz system EDS - czyli blokadę mechanizmu różnicowego.
Wrócę z garażu to wrzucę fotkę konsoli, pozdrawiam ....
edit ...
fotka konsoli + kontrolka na desce po wyłączeniu ASR
Zdjęcia pod linkiem .....
Komentarz
-
Komentarz