nie wcale nie lepiej bo trzeba paliwo palic aby do mechanika dojechać
Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
Fox
Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a
Witam!
Ponieważ mają skodzine mam od niedawna, a jest to mój pierwszy samochód wyposażony w klime automatyczną, mam pytanie do użytkowników climatronica.
Ustawiłem sobie 22C i wcisnąłem AUTO.I wszystko działa wyśmienicie jak na dworze jest upał. Dzisiaj rano na dworze temp. 9C wiec CLIMATRONIC zgodnie z logiką zaczął lekko podgrzewać wnętrze. Mimo ze klima ma ogrzewać auto mam wrażenie, że sprężarka jest załączona, co da się wyczuć lekkim spadkiem mocy (tak jak w czasie jazdy, gdy jest upał i klima pracuje).Trochę głupie jest to ze CLIMATRONIC ma do ogrzania auto a tu kompresor od chłodzenia i tak działa i zżera mi paliwo. Czy takie zachowanie CLIMATRONIC'a jest normalne?
-
Słuchaj cała climatronic to jedna wielka pomyłka ja mam u siebie w occie i nie tyle ,że są problemy ile to jest głupie a cała instrukcja obsługi jest do kosza nic w niej praktycznego .A co do Twojego pytania to nie jestem pewien czy klima ma za zadanie Ci ogrzewac samochodu zawsze ustawienia climatronica są takie same jak wczesniej używałeś.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
ja akurat uwazam, ze automatyczna klima to zajebista sprawa, szlag mnie trafia kiedy (np teraz) musze uzywac samochodu z manualna.
klima ma za zadanie doprowadzic temperature wnetrza do takiej jaka jej zadajesz, czyli jesli masz 22 to w zaleznosci od temp na zewnatrz raz bedzie ci chlodzila a raz grzala.
co do sprezarki, to byc moze jest tak, ze nawet przy grzaniu, zalacza sie ona zeby przepompowac czynnik w ukladzie.
czy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
danielpoz
wlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!
Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime
Komentarz
-
Fox
Mam wrażenie że sprężarka niestety pracuje cały czas.Zamieszczone przez szkodaczy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?
Komentarz
-
hmm, IMHO to nie jest ok, nawet przy chlodzeniu sprezarka nie powinna dzialac ciagle... :roll:Zamieszczone przez FoxMam wrażenie że sprężarka niestety pracuje cały czas.Zamieszczone przez szkodaczy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Fox
Tak się zastanawiam czy nie ma to związku z osuszaniem powietrza. W instrukcji jest napisane co prawda nie wprost, że jeżeli wyłączy się funkcję AUTO, to nie ma schładzania i osuszania powietrza. Może następuje osuszanie powietrza żeby szyby nie parowały. Ale to tylko ja sobie to tak tłumacze :lol:
Komentarz
-
System na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.
W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FoxMam wrażenie że sprężarka niestety pracuje cały czas.Zamieszczone przez szkodaczy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?
I tak dokładnie jest bo nawet wtedy kiedy climatronic ogrzewa powietrze, to najpierw je osusza. Jedynym sposbemże by sprężarka nie pracowała jest wtedy przełączenie climatronica w tryb ECON. W trybie AUTO w temperaturach powyżej +5 stopni spężarka będzie pracowała zawsze....
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
czyli o Fox'a wszystko ok.Zamieszczone przez MaicroftSystem na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.
W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
U mnie też włączenie sprężarki climatronica wyraźnie osłabia auto. Szczególnie jak się jedzie na równym gazie to włączenie spężarki powoduje jakby chwilowe "przychamowanie" silnika.Zamieszczone przez danielpozwlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!
Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime
Ja z kolei podziwiam osoby które nie widzą różnicy w osiągach auta czy jadą z klimą czy bez :shock: . Być może mam zbyt czułą dupohamownię :szeroki_usmiech
...
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
Jak chce sie wylaczyc klime, zeby chodzily tylko nawiewy to dajemy na guzik ECON i po klopocie. Octa II ma dwustrefowego klimatronika i tam tez po prawej jest chyba guzik do wylaczenia.Zamieszczone przez szkodaczyli o Fox'a wszystko ok.Zamieszczone przez MaicroftSystem na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.
W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:
Komentarz
-
-
Z racji tego że w tej chwili niestety jeżdżę samochodem zastępczym z klimą manualną a na codzień użytkuje climatronic, mogę stwierdzić jedno. Klima manualna w porównaniu z climatronicem to porażka :? . Wkurza mnie do tego stopnia że w tej chwili po prostyu jej nie używamZamieszczone przez SamiecJa mam manualna i czuje kiedy jest wlaczona :twisted: zaprzeproszeniem gowniano mi sie rusza z klima dopuki ASR nie wylacze :wink:Zamieszczone przez danielpozFox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime
. Oczywiście nie chce nikogo obrazić bo pewnie gdybym wcześniej nie widział jak działa climatronic to uważałbym tą klimę manualną za ósmy cud świata
k . Ot dupka przyzwyczja się do luksusu... :lol:
...
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
balum
miałem manualną teraz mam climatronic i zgadzam się, że to jest o wiele lepsze.
Gdy szukałem auta to jednym z ważniejszych "parametrów" była automatyczna klimatyzacja.
Ja nie odczuwam spadku mocy gdy włącze klime, jedynie na kopmie podwyższa się wskazanie zużycie paliwa, na postoju z 0,6-7 na 0,8-9.
Mam pytanie do fachowców jak nie wciskam wyboru nawiewów (dół, środek, szyby) i nie ma żadnego wyróżnienia na ekranie to jak auto rozdziela nawiew. w jakich proporcjach.
Jeżeli wyróżnie, któryś z w/w to jak procentow jest rozkładana siła nawiewu.
Pozdrawiam
Nadal ponawiam pytanie, czy ktoś może polecić konkretny środek do odgrzybiania klimy i ile to kosztuje.
Komentarz
-
Climatronic zbiera informacje z kilku czujnikow temperatury i czujnika naslonecznienia i rozdziela nawiew wedle uznania - tak, zeby w calym aucie byla zadana temperatura.Zamieszczone przez balumMam pytanie do fachowców jak nie wciskam wyboru nawiewów (dół, środek, szyby) i nie ma żadnego wyróżnienia na ekranie to jak auto rozdziela nawiew. w jakich proporcjach.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kbaranU mnie też włączenie sprężarki climatronica wyraźnie osłabia auto. Szczególnie jak się jedzie na równym gazie to włączenie spężarki powoduje jakby chwilowe "przychamowanie" silnika.Zamieszczone przez danielpozwlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!
Ja z kolei podziwiam osoby które nie widzą różnicy w osiągach auta czy jadą z klimą czy bez :shock: . Być może mam zbyt czułą dupohamownię :szeroki_usmiech
eee nie rozumiem Was, ja prawie nie czuje roznicy.
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
danielpoz
sila autosugesti jest przeogromna
kiedys wsadzilem do kaszla pusty tlumik-jak on zapierdalal hahahaha
Komentarz
-
Dzisiaj miałem przegląd w ASO w Opolu i za odgrzybianie zapłaciłem 70zł, jest teraz jakaś promocja, ale nie wiem czy w całej Polsce czy jak. Widziałem jak to robili: wyjęli filtr na wlocie wentylacji w podszybiu, środek był w sprayu z miękką rurką i psikali tym w kanał pod filtrem przy włączonym nawiewie. Za tyle to chyba nie ma co się zastanawiać jakim środkiem. W każdym razie ma dosyć "przyjemny, świerzy zapach". W pół godziny po robocie można było spokojnie jechać.Zamieszczone przez balumNadal ponawiam pytanie, czy ktoś może polecić konkretny środek do odgrzybiania klimy i ile to kosztuje.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Ja tyle placilem z rok temu ,to nie wiem gdzie ta promocja :roll:Zamieszczone przez mario_opza odgrzybianie zapłaciłem 70zł, jest teraz jakaś promocja
Orientuje sie ktos czy klime (manual) trzeba wlaczac do ilus km ,czy nie ma roznicy czy jade 50km/h czy 150km/h ,bo jakos ostatnio wlaczam na trasie przy 120-130km/h i jakos czuc dosc mocno jak sie zalacza (szarpniecie). :roll:
Komentarz
-
-
Przecież to nie zależy od prędkości auta tylko obrotów silnika :-) na kole pasowym jest sprzęgło elektromagnetyczne które włącza napęd sprężarki dlatego jest szarpnięcie.Orientuje sie ktos czy klime (manual) trzeba wlaczac do ilus km ,czy nie ma roznicy czy jade 50km/h czy 150km/h ,bo jakos ostatnio wlaczam na trasie przy 120-130km/h i jakos czuc dosc mocno jak sie zalacza (szarpniecie).
A co do promocji to powiedzieli że normalnie kasują ponad 200 więc to byłoby już przegięcie.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
Komentarz