nie wcale nie lepiej bo trzeba paliwo palic aby do mechanika dojechać
Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
Fox
Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a
Witam!
Ponieważ mają skodzine mam od niedawna, a jest to mój pierwszy samochód wyposażony w klime automatyczną, mam pytanie do użytkowników climatronica.
Ustawiłem sobie 22C i wcisnąłem AUTO.I wszystko działa wyśmienicie jak na dworze jest upał. Dzisiaj rano na dworze temp. 9C wiec CLIMATRONIC zgodnie z logiką zaczął lekko podgrzewać wnętrze. Mimo ze klima ma ogrzewać auto mam wrażenie, że sprężarka jest załączona, co da się wyczuć lekkim spadkiem mocy (tak jak w czasie jazdy, gdy jest upał i klima pracuje).Trochę głupie jest to ze CLIMATRONIC ma do ogrzania auto a tu kompresor od chłodzenia i tak działa i zżera mi paliwo. Czy takie zachowanie CLIMATRONIC'a jest normalne?
-
Słuchaj cała climatronic to jedna wielka pomyłka ja mam u siebie w occie i nie tyle ,że są problemy ile to jest głupie a cała instrukcja obsługi jest do kosza nic w niej praktycznego .A co do Twojego pytania to nie jestem pewien czy klima ma za zadanie Ci ogrzewac samochodu zawsze ustawienia climatronica są takie same jak wczesniej używałeś.Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
ja akurat uwazam, ze automatyczna klima to zajebista sprawa, szlag mnie trafia kiedy (np teraz) musze uzywac samochodu z manualna.
klima ma za zadanie doprowadzic temperature wnetrza do takiej jaka jej zadajesz, czyli jesli masz 22 to w zaleznosci od temp na zewnatrz raz bedzie ci chlodzila a raz grzala.
co do sprezarki, to byc moze jest tak, ze nawet przy grzaniu, zalacza sie ona zeby przepompowac czynnik w ukladzie.
czy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
danielpoz
wlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!
Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime
Komentarz
-
Fox
Zamieszczone przez szkodaczy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?
Komentarz
-
Zamieszczone przez FoxZamieszczone przez szkodaczy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Fox
Tak się zastanawiam czy nie ma to związku z osuszaniem powietrza. W instrukcji jest napisane co prawda nie wprost, że jeżeli wyłączy się funkcję AUTO, to nie ma schładzania i osuszania powietrza. Może następuje osuszanie powietrza żeby szyby nie parowały. Ale to tylko ja sobie to tak tłumacze :lol:
Komentarz
-
System na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.
W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez FoxZamieszczone przez szkodaczy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?
I tak dokładnie jest bo nawet wtedy kiedy climatronic ogrzewa powietrze, to najpierw je osusza. Jedynym sposbemże by sprężarka nie pracowała jest wtedy przełączenie climatronica w tryb ECON. W trybie AUTO w temperaturach powyżej +5 stopni spężarka będzie pracowała zawsze....
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftSystem na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.
W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez danielpozwlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!
Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime...
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez MaicroftSystem na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.
W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecZamieszczone przez danielpozFox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime...
O1 ASV & O2 RS
Komentarz
-
-
balum
miałem manualną teraz mam climatronic i zgadzam się, że to jest o wiele lepsze.
Gdy szukałem auta to jednym z ważniejszych "parametrów" była automatyczna klimatyzacja.
Ja nie odczuwam spadku mocy gdy włącze klime, jedynie na kopmie podwyższa się wskazanie zużycie paliwa, na postoju z 0,6-7 na 0,8-9.
Mam pytanie do fachowców jak nie wciskam wyboru nawiewów (dół, środek, szyby) i nie ma żadnego wyróżnienia na ekranie to jak auto rozdziela nawiew. w jakich proporcjach.
Jeżeli wyróżnie, któryś z w/w to jak procentow jest rozkładana siła nawiewu.
Pozdrawiam
Nadal ponawiam pytanie, czy ktoś może polecić konkretny środek do odgrzybiania klimy i ile to kosztuje.
Komentarz
-
Zamieszczone przez balumMam pytanie do fachowców jak nie wciskam wyboru nawiewów (dół, środek, szyby) i nie ma żadnego wyróżnienia na ekranie to jak auto rozdziela nawiew. w jakich proporcjach.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kbaranZamieszczone przez danielpozwlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!
Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime
eee nie rozumiem Was, ja prawie nie czuje roznicy.
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
danielpoz
sila autosugesti jest przeogromna
kiedys wsadzilem do kaszla pusty tlumik-jak on zapierdalal hahahaha
Komentarz
-
Zamieszczone przez balumNadal ponawiam pytanie, czy ktoś może polecić konkretny środek do odgrzybiania klimy i ile to kosztuje.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mario_opza odgrzybianie zapłaciłem 70zł, jest teraz jakaś promocja
Orientuje sie ktos czy klime (manual) trzeba wlaczac do ilus km ,czy nie ma roznicy czy jade 50km/h czy 150km/h ,bo jakos ostatnio wlaczam na trasie przy 120-130km/h i jakos czuc dosc mocno jak sie zalacza (szarpniecie). :roll:
Komentarz
-
-
Orientuje sie ktos czy klime (manual) trzeba wlaczac do ilus km ,czy nie ma roznicy czy jade 50km/h czy 150km/h ,bo jakos ostatnio wlaczam na trasie przy 120-130km/h i jakos czuc dosc mocno jak sie zalacza (szarpniecie).
A co do promocji to powiedzieli że normalnie kasują ponad 200 więc to byłoby już przegięcie.COMBI ELEGANCE'03 ASV
Komentarz
-
Komentarz