Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a

nie wcale nie lepiej bo trzeba paliwo palic aby do mechanika dojechać

Pytanie do użytkowników CLIMATRONIC'a

Witam!
    Ponieważ mają skodzine mam od niedawna, a jest to mój pierwszy samochód wyposażony w klime automatyczną, mam pytanie do użytkowników climatronica.
    Ustawiłem sobie 22C i wcisnąłem AUTO.I wszystko działa wyśmienicie jak na dworze jest upał. Dzisiaj rano na dworze temp. 9C wiec CLIMATRONIC zgodnie z logiką zaczął lekko podgrzewać wnętrze. Mimo ze klima ma ogrzewać auto mam wrażenie, że sprężarka jest załączona, co da się wyczuć lekkim spadkiem mocy (tak jak w czasie jazdy, gdy jest upał i klima pracuje).Trochę głupie jest to ze CLIMATRONIC ma do ogrzania auto a tu kompresor od chłodzenia i tak działa i zżera mi paliwo. Czy takie zachowanie CLIMATRONIC'a jest normalne?

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Słuchaj cała climatronic to jedna wielka pomyłka ja mam u siebie w occie i nie tyle ,że są problemy ile to jest głupie a cała instrukcja obsługi jest do kosza nic w niej praktycznego .A co do Twojego pytania to nie jestem pewien czy klima ma za zadanie Ci ogrzewac samochodu zawsze ustawienia climatronica są takie same jak wczesniej używałeś.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

ja akurat uwazam, ze automatyczna klima to zajebista sprawa, szlag mnie trafia kiedy (np teraz) musze uzywac samochodu z manualna.
        klima ma za zadanie doprowadzic temperature wnetrza do takiej jaka jej zadajesz, czyli jesli masz 22 to w zaleznosci od temp na zewnatrz raz bedzie ci chlodzila a raz grzala.
        co do sprezarki, to byc moze jest tak, ze nawet przy grzaniu, zalacza sie ona zeby przepompowac czynnik w ukladzie.
        czy jak klima grzeje, sprezarka u ciebie pracuje przez caly czas?
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

wlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!

Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime

Komentarz

• Samiec
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 4287
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez danielpoz
            Fox: podziwiam takie wyczucie auta ze potrafisz stwierdzic ze auto jest slabsze bo ma wl. klime
            Ja mam manualna i czuje kiedy jest wlaczona :twisted: zaprzeproszeniem gowniano mi sie rusza z klima dopuki ASR nie wylacze :wink:
            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Zamieszczone przez szkoda
              Mam wrażenie że sprężarka niestety pracuje cały czas.

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez Fox
                hmm, IMHO to nie jest ok, nawet przy chlodzeniu sprezarka nie powinna dzialac ciagle... :roll:
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

Tak się zastanawiam czy nie ma to związku z osuszaniem powietrza. W instrukcji jest napisane co prawda nie wprost, że jeżeli wyłączy się funkcję AUTO, to nie ma schładzania i osuszania powietrza. Może następuje osuszanie powietrza żeby szyby nie parowały. Ale to tylko ja sobie to tak tłumacze :lol:

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

System na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.

W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kbaran
                      Drive
                      • 2005
                      • 58
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CEGA 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Fox

I tak dokładnie jest bo nawet wtedy kiedy climatronic ogrzewa powietrze, to najpierw je osusza. Jedynym sposbemże by sprężarka nie pracowała jest wtedy przełączenie climatronica w tryb ECON. W trybie AUTO w temperaturach powyżej +5 stopni spężarka będzie pracowała zawsze.
                      ...
                      O1 ASV & O2 RS

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                        System na guziku auto bedzie dzialal zawsze w temp powyzej +5'C i dziala klima wraz z osuszaczem powietrza i w zaleznosci czy trzeba dogrzewac to leci cieple powietrze lub chlodzic to zimne powietrze zawsze jest pozbawiane wilgoci.

W zimie dziala tylko osuszacz, chyba ze ktos trzyma auto w garazu to moze sobie wlaczyc klime wtedy :wink:
                        czyli o Fox'a wszystko ok.
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• kbaran
                          Drive
                          • 2005
                          • 58
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

wlasnie klimatronik w octavi jest rewelacyjny tylko jesli nie wie jak sie tym poslugiwac to prponuje przeczytac instrukcje!!!

U mnie też włączenie sprężarki climatronica wyraźnie osłabia auto. Szczególnie jak się jedzie na równym gazie to włączenie spężarki powoduje jakby chwilowe "przychamowanie" silnika. Ja z kolei podziwiam osoby które nie widzą różnicy w osiągach auta czy jadą z klimą czy bez :shock: . Być może mam zbyt czułą dupohamownię :szeroki_usmiech
                          ...
                          O1 ASV & O2 RS

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Zamieszczone przez Maicroft

czyli o Fox'a wszystko ok.
                            Jak chce sie wylaczyc klime, zeby chodzily tylko nawiewy to dajemy na guzik ECON i po klopocie. Octa II ma dwustrefowego klimatronika i tam tez po prawej jest chyba guzik do wylaczenia.
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• kbaran
                              Drive
                              • 2005
                              • 58
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Samiec
                              Ja mam manualna i czuje kiedy jest wlaczona :twisted: zaprzeproszeniem gowniano mi sie rusza z klima dopuki ASR nie wylacze :wink:
                              Z racji tego że w tej chwili niestety jeżdżę samochodem zastępczym z klimą manualną a na codzień użytkuje climatronic, mogę stwierdzić jedno. Klima manualna w porównaniu z climatronicem to porażka :? . Wkurza mnie do tego stopnia że w tej chwili po prostyu jej nie używam . Oczywiście nie chce nikogo obrazić bo pewnie gdybym wcześniej nie widział jak działa climatronic to uważałbym tą klimę manualną za ósmy cud świata k . Ot dupka przyzwyczja się do luksusu... :lol:
                              ...
                              O1 ASV & O2 RS

Komentarz

• BioBogon
                                Elegance
                                • 2005
                                • 921

Przecież to czuć i to bardzo, ale wiadomo coś za coś...
                                Leon FR 2.0TDI 170KM

Komentarz

miałem manualną teraz mam climatronic i zgadzam się, że to jest o wiele lepsze.
                                  Gdy szukałem auta to jednym z ważniejszych "parametrów" była automatyczna klimatyzacja.
                                  Ja nie odczuwam spadku mocy gdy włącze klime, jedynie na kopmie podwyższa się wskazanie zużycie paliwa, na postoju z 0,6-7 na 0,8-9.
                                  Mam pytanie do fachowców jak nie wciskam wyboru nawiewów (dół, środek, szyby) i nie ma żadnego wyróżnienia na ekranie to jak auto rozdziela nawiew. w jakich proporcjach.
                                  Jeżeli wyróżnie, któryś z w/w to jak procentow jest rozkładana siła nawiewu.
                                  Pozdrawiam
                                  Nadal ponawiam pytanie, czy ktoś może polecić konkretny środek do odgrzybiania klimy i ile to kosztuje.

Komentarz

• MiKruS
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7976

Zamieszczone przez balum
                                    Mam pytanie do fachowców jak nie wciskam wyboru nawiewów (dół, środek, szyby) i nie ma żadnego wyróżnienia na ekranie to jak auto rozdziela nawiew. w jakich proporcjach.
                                    Climatronic zbiera informacje z kilku czujnikow temperatury i czujnika naslonecznienia i rozdziela nawiew wedle uznania - tak, zeby w calym aucie byla zadana temperatura.
                                    TDI 205PS

Komentarz

• leff
                                      Elegance
                                      • 2004
                                      • 862

Zamieszczone przez kbaran

U mnie też włączenie sprężarki climatronica wyraźnie osłabia auto. Szczególnie jak się jedzie na równym gazie to włączenie spężarki powoduje jakby chwilowe "przychamowanie" silnika. Ja z kolei podziwiam osoby które nie widzą różnicy w osiągach auta czy jadą z klimą czy bez :shock: . Być może mam zbyt czułą dupohamownię :szeroki_usmiech

eee nie rozumiem Was, ja prawie nie czuje roznicy.

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

sila autosugesti jest przeogromna

kiedys wsadzilem do kaszla pusty tlumik-jak on zapierdalal hahahaha

Komentarz

• mario_op
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 112

Zamieszczone przez balum
                                          Nadal ponawiam pytanie, czy ktoś może polecić konkretny środek do odgrzybiania klimy i ile to kosztuje.
                                          Dzisiaj miałem przegląd w ASO w Opolu i za odgrzybianie zapłaciłem 70zł, jest teraz jakaś promocja, ale nie wiem czy w całej Polsce czy jak. Widziałem jak to robili: wyjęli filtr na wlocie wentylacji w podszybiu, środek był w sprayu z miękką rurką i psikali tym w kanał pod filtrem przy włączonym nawiewie. Za tyle to chyba nie ma co się zastanawiać jakim środkiem. W każdym razie ma dosyć "przyjemny, świerzy zapach". W pół godziny po robocie można było spokojnie jechać.
                                          COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• Samiec
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 4287
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez mario_op
                                            za odgrzybianie zapłaciłem 70zł, jest teraz jakaś promocja
                                            Ja tyle placilem z rok temu ,to nie wiem gdzie ta promocja :roll:

Orientuje sie ktos czy klime (manual) trzeba wlaczac do ilus km ,czy nie ma roznicy czy jade 50km/h czy 150km/h ,bo jakos ostatnio wlaczam na trasie przy 120-130km/h i jakos czuc dosc mocno jak sie zalacza (szarpniecie). :roll:
                                            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

predkośc nie ma znaczenia
                                              a tak nawisem wyjasnij co masz namysli (szarpniecie) mocne spowolnienie teoretycznie i praktycznie nie powinienes odczuci bo masz powyżej sto koni pod maseczką wiec cos jest nie tak

Komentarz

• mario_op
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 112

Orientuje sie ktos czy klime (manual) trzeba wlaczac do ilus km ,czy nie ma roznicy czy jade 50km/h czy 150km/h ,bo jakos ostatnio wlaczam na trasie przy 120-130km/h i jakos czuc dosc mocno jak sie zalacza (szarpniecie).
                                                Przecież to nie zależy od prędkości auta tylko obrotów silnika :-) na kole pasowym jest sprzęgło elektromagnetyczne które włącza napęd sprężarki dlatego jest szarpnięcie.

A co do promocji to powiedzieli że normalnie kasują ponad 200 więc to byłoby już przegięcie.
                                                COMBI ELEGANCE'03 ASV

Komentarz

• djczas
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 9612

tyle ze normalnie nie zuwarzasz że sie kompresor włacza lub jest to bardzo nie zuważalny spadek mocy wiec podtrzymuje swoje zdanie ze cos jest nie tak

Komentarz

Pracuję...