Auto jest dla mnie glownie wolem roboczym.
Sporo poruszam sie w miescie - ale trasa tez
sie trafia. Obecnie jezdze Peugeotem 405
1.8 benzyna.
Na tej podstawie da się udzielić jakiejś odpowiedzi na Twoje pytanie. Przy takiej specyfice użytkowania rzadko kiedy będziesz mógł wykorzystać osiągi 1.8TSI, w końcu miasto to nie jest tor wyścigowy. W ruchu miejskim 1.6 powinien spalić mniej niż 1.8TSI, inna sprawa, że niekoniecznie będzie to duża oszczędność w sytuacji, gdy nie będziesz przesadzał z pedałem gazu (zresztą, poszukaj postów, kilku użytkowników tego forum opisywało zużycie silnika 1.8TSI). A na trasę raz na jakiś czas 1.6 wystarczy, co prawda sensacji nie będzie, ale da się żyć
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Chyba jak napiszę więcej o sobie to wybór stanie się łatwiejszy:
Po pierwsze, jestem kierowcą od roku i będzie to moje drugie auto.
Normalnie jeżdżę dosyć spokojnie między 2 a 3 tys obrotów (miasto).
Na trasę nie wyjeżdżam bo moje auto nie jest niezawodne i może się zepsuć.
Z drugiej strony też nie przekraczam tym samochodem 140 na godzinę.
Przez ten rok po mieście wykręciłem już 10kkm. Nie pracuję samochodem.
Chciałem kupić auto używane, np: Skodę Superb 1.9 TDI, ale jak zobaczyłem
upust 9500 i że nową Octe 1.6 mogę już mieć za 57 tys to ochota na używane
mi przeszła. Auta nowe bowiem staniały a te w komisach nie.
Nie chciałbym by nowe auto było wolniejsze od starego, Peuegot ma 100 koni
a waży dokładnie 1 tonę. Jak się go docisnie powyżej 4 tys obrotów to się wyrywa
Dodatkową kwotę 6,500 mogę zapłacić (średnio chętnie) o ile potem eksploatacja
samochodu nie okaże się znacznie kosztowniejsza. Wątek o silniku 1,8TFSI przeczytałem
dzisiaj w pracy prawie cały mimo to wacham się.
Prosta sprawa - umów na się na jazdę testową i sam podejmiesz decyzję. Jeżeli chociaż trochę zależy Ci na osiągach to 1.8TSI jest nieporównywalnie lepszym wyborem, bo między nim a 1.6FSI jest przepaść.
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
w takim wypadku polecam Ci chyba najlepszy silnik do O2 ;-) tj. 1.4 ktorego juz byc moze niedlugo nie bedzie mozna kupic. Byc moze stane sie posiadaczem takiego demona predkosci - a nie chce byc sam na forum z tak wysrubowana jednostka - wiec goraca CI ja polecam - ;-) skoro nie przekraczasz 140 km/h to po co CI 1.8 TSI ? 1.6 FSI tez bedzie za duzo. - ewentualnie kup 1.8 TSI i jak kupie 1.4 MPI to sie zamienimy, ok? ;-)
a tak powaznie - ja bym sie w ogole nie zastanawial i bral 1.8 TSI - ale jak lubisz jezdzic wolno i to glownie po miescie to w sumie i 1.4 jest ok. - zdaje sie ze w Niemczech takie Golfy sie niezle sprzedaja, i na dodatek Golf VI ma tez miec ten 1.4 ...
pozdrawiam,
troche zartobliwie ale i troche powaznie z Gdanska ;-)
Jeszcze jedna uwaga - nie ważne z jaką prędkością jeździsz i czy przekraczasz 140km/h, 1.8TSI ma nieporównywalnie lepsze przyspieszenie 0-100km/h, a to się w mieście bardziej przydaje niż w trasie
Nie jest tak że jeżdżę wolno, po prostu tym autem które mam nie jest rozsądnie
jechać więcej. A moc w samochodzie chcę mieć też do jazdy na trasie z kompletem
pasażerów i ich bagażem - co będzie się zdażać.
Od czasu do czasu lubie też sobie poszaleć i wtedy auto może palić nawet
15 litrów i nie widzę w tym żadnego problemu - ale chcę mieć też możliwość
poruszania się w miarę ekonomicznego - i dlatego się zastanawiam nad 1.8
wybieraj 1.8T jesli tylko pasuje Ci specyfika turbodoladowanych silnikow - mocy bedzie pod dostatkiem a spalanie niewiele wieksze przy rozsadnej jezdzie. A wracajac do turbo, znam jednego czlowieka, ktora zdecydowanie preferuje silniki atmosferyczne, nawet te dychawe... po prostu nie lubi laga (nawet minimalnego) i juz.
Osobiście sam zastanawiam się nad 1,8 TSI i jedyne co mnie boli to czekanie na rozgrzanie się turbiny przy rozruchu i tak samo nie gaszenie silnika od razu.
Osobiście sam zastanawiam się nad 1,8 TSI i jedyne co mnie boli to czekanie na rozgrzanie się turbiny przy rozruchu i tak samo nie gaszenie silnika od razu.
Dzisiaj sprzedawca mi mówił że 1.8TFSI ma (o ile dobrze zrozumiałem) drugi obieg wody i że można wyłączyć silnik zaraz po jezdzie - turbina zostanie schłodzona poprzez wymuszony obieg wody - nie weryfikowałem tych informacji.
Dzisiaj sprzedawca mi mówił że 1.8TFSI ma (o ile dobrze zrozumiałem) drugi obieg wody i że można wyłączyć silnik zaraz po jezdzie - turbina zostanie schłodzona poprzez wymuszony obieg wody - nie weryfikowałem tych informacji.
Również słyszałem podobną informację od znajomego ale chętnie przeczytałbym to także na Forum.
Z drugiej strony pamiętając pierwsze lata własnej jazdy (m.in. spalone sprzęgło) nie wiem czy jest sens kupować nowy samochód. Nie lepiej 2-3 letni?
wybieraj 1.8T jesli tylko pasuje Ci specyfika turbodoladowanych silnikow - mocy bedzie pod dostatkiem a spalanie niewiele wieksze przy rozsadnej jezdzie. A wracajac do turbo, znam jednego czlowieka, ktora zdecydowanie preferuje silniki atmosferyczne, nawet te dychawe... po prostu nie lubi laga (nawet minimalnego) i juz.
Tylko, że silniki wolnossące mają nieskończenie długą turbodziurę :diabelski_usmiech
Ja mam Octavię I 1,8T, czyli samochód stary, słabszy i więcej palący w porównaniu do 1,8 TSI, ale na trasie przy spokojnej jeździe z trzema osobami i bagażami schodzę poniżej 7l/100km, co jak dla mnie jest wynikiem super. Szczególnie przy takiej mocy, która naprawdę bardzo cieszy, a i często pomaga.
PS.
Aha, jeżdżąc po mieście (w korkach stoję rzadko) spala mi prawie zawsze 7,5-9 l. A czasami jeżdżę naprawdę dynamicznie (nie ostro) i nie zmienia to powyższego stwierdzenia.
Z tego co mi powiedziano turbina w 1,8 TSI ma płaszcz wodny, co powoduje że:
1) nie świeci i nie nagrzewa tak komory silnika w czasie pracy pod dużym obciążeniem promieniowaniem podczerwonym,
2) są mniejsze naprężenia w obudowie,
ale to nie oznacza wodnego chłodzenia łożyska osi wirnika turbiny. To miejsce jest smarowane i chłodzone olejem pod ciśnieniem z obiegu silnika. Musiałaby być elektryczna pompa oleju chodząca po wyłączeniu silnika a tak nie jest. Ergo najlepeij stosować te same zasady co w starszych turbinach - 30-60 sekund jazdy z mniejszą prędkością po bucie albo ten sam czas na wolnych obrotach.
Co do samego dylematu:
1) 1,6 FSI wypada z oferty na korzyść 1,4 TSI - więc osobiście trzymałbym się z daleka od tego silnika, zwłaszacza że nie był on jakoś szczególnie popularny - będzie problem z częściami,
2) 1,8 TSI zostanie na dłużej - Audi na podstawie tego silnika właśnie zrobiło nowe 2,0 TSI,
3) 1,8 TSI ma potworny moment obrotowy w porównaniu do 1,6 FSI - 250Nm vs. 155 Nm. Uwierz lub nie ale to ogromna różnica w przyspieszeniu:
1,6 FSI:
IV bieg 80-120 km/h 11,1
V bieg 80-120 km/h 16,1
1,8 TSI;
IV bieg 60-100 km/h 6,5
VI bieg 80-120 km/h 10,9
co w czasie wyprzedzania jest nie do pogardzenia.
3) 1,8 TSI będzie palić więcej ale przyjemność i bezpieczeństwo kosztuje.
1,6 FSI wypada z oferty na korzyść 1,4 TSI - więc osobiście trzymałbym się z daleka od tego silnika, zwłaszacza że nie był on jakoś szczególnie popularny - będzie problem z częściami
eeeee, no bez przesady z tymi cześciami...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
1.6 FSI to kibel :diabelski_usmiech
-beznadziejna elastycznosc
-spalanie raptem okolo 1l mniejsze niz 1.8 TSI
-glosny przy wyzszych obrotach
-potrafi dzwonic,pomimo paliwa 98 oct.
-jedyny plus to rowna i cicha praca na wolnych obrotach
Pisze co wiem bo sie nim 12 kkm przeturlalem...trzymaj sie od tego z daleka.
pozdrawiam
Tato,tato...czy to auto jest chore?
Nie synku...to diesel PD.
Honda...the power of dreams.
Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F
Komentarz