Ubezpieczyciel NOWEGO auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Mozemy... Podajcie miejsce i bede. Piotrek okleiles sie juz ?
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Gdy kupowaliście wasze Skody, którego ubezpieczyciela wybieraliście?
    O ile ma to oczywiście znaczenie...

Ja będę kupował samochód po 10 latach przerwy, 10 latnie posiadania własnego auta. Czyli u mnie nie mają znaczenia żadne zniżki, kontynuacje, brak wypadków (ale też ich nie miałem, a jeździłem!).

Co wybrać na ubezpieczyciela kupując nową Octavię?
    I jakie będę później konsekwencje takiego a nie innego wyboru, np. po roku i w następnych latach? Bo teraz, co bym nie wybrał płacę 1990pln. A co później u danego ubezpieczyciela?

A może to ma znaczenie: Prywatnie mieszkanie ubezpieczam w PZU. W pracy oboje z żoną także objęcie jesteśmy ubezpieczeniem w tym zakładzie.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

dobry jest ten pakiet za 3900 na 2 lata w skodzie (chyba generali to jest)
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Klauzero
        Rider
        • 2008
        • 575

Kupując nowe auto w salonie problem masz rozwiązany, ponieważ prawie na pewno zaproponują Ci ubezpieczenie na preferencyjnych warunkach - 2000zł za pakiet OC AC NW, lub 4200zł za pakiet 2 letni. ZTCW takie pakiety to umowa między Skoda Auto Polska a Allianz Polska. Co ciekawe nie ma znaczenia kto prowadzi auto, tak jak w przypadku innych ubezpieczycieli, tj. jeśli auto prowadzić będzie osoba o wieku poniżej... lub mająca prawo jazdy krócej niż... to kwota ubezpieczenia rośnie o... tyle i tyle.

Jeśli koniecznie chciałbyś poszukać oferty u innego ubezpieczyciela to dość korzystnie (zarówno cenowo, jak i w kwestii wypłacania odszkodowań) wychodzi Generali, ale skoro nie widać różnicy... to po co przepłacać
        Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• satoot
          Rider
          • 2008
          • 525

Zamieszczone przez szkoda
          dobry jest ten pakiet za 3900 na 2 lata w skodzie (chyba generali to jest)
          Aha, dzięki.
          Domyślam się, że to jakaś zniżka jest za drugi rok.
          A jeśli płacić osobno za I i II rok to ile by to kosztowało? (oczywiście wg strawek i przeliczników na dziś stosowanych)
          1990 + ???

Komentarz

• Klauzero
            Rider
            • 2008
            • 575

To też zależy na jaką kwotę chcesz ubezpieczyć auto po pierwszym roku użytkowania (w pierwszym roku musi być kwota z faktury). Średnio poza pakietem 2300-2800.
            Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

satoot, Płaciłem 1990 za 1 rok w Skodzie za wersję Ambiente. Teraz przedłużałem i wyliczył mi gość w tym samym salonie 1900zł. (zniżki miały chyba znaczenie przy przedłużaniu-ja mam OC 60%,AC 40%) Dotyczyło to firmy Generali.
              W Hestii zapłaciłem 1600zł+za ok 200zł musiałem wykupić ubezpieczenie domu i jeszcze parę tam dupereli.Czyli wyszło ok 1800zł samochód + mienie i dom.
              A ha w Generalli w salonie Skody jeżeli wykupisz pakiet masz narzucony 20% udział własny gdybyś naprawiał samochód poza ASO. W Hestii nie ma takich obwarowań.
              W PZU składkę wyliczoną miałem prawie 3 tyś zł. :shock:
              Wartość roczna auta OII Ambiente 1.9 TDI + alufelgi + przebieg 25 tyś. to 60 tyś. brana do ubezpieczenia.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• satoot
                Rider
                • 2008
                • 525

Zamieszczone przez AdamB
                Płaciłem 1990 za 1 rok w Skodzie za wersję Ambiente. Teraz przedłużałem i wyliczył mi gość w tym samym salonie 1900zł. (zniżki miały chyba znaczenie przy przedłużaniu-ja mam OC 60%,AC 40%) Dotyczyło to firmy Generali.
                W Hestii zapłaciłem 1600zł+za ok 200zł musiałem wykupić ubezpieczenie domu i jeszcze parę tam dupereli.Czyli wyszło ok 1800zł samochód + mienie i dom.
                A ha w Generalli w salonie Skody jeżeli wykupisz pakiet masz narzucony 20% udział własny gdybyś naprawiał samochód poza ASO. W Hestii nie ma takich obwarowań.
                W PZU składkę wyliczoną miałem prawie 3 tyś zł. :shock:
                Wartość rozna auta OII Ambiente 1.9 TDI + alufelgi + przebieg 25 tyś. to 60 tyś. brana do ubezpieczenia.
                Czyli chyba mogę od razu skreślić PZU... Ty miałes zniżki 60%OC i 40%AC i przy tym składka 3000...
                Ja nie mam zniżek, żadnych!, i chyba skorzystam z tego, co koledzy piszą o pakietach dwuletnich.
                Allianz, albo Generali, tylko żeby nie było owego obwarowania "20% udział własny przy naprawie w ASO"
                Albo owa Hestia.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez satoot
                  A jeśli płacić osobno za I i II rok to ile by to kosztowało? (oczywiście wg strawek i przeliczników na dziś stosowanych)
                  1990 + ???
                  w moim przypadku elegance'a DSG bodajże +7600PLN
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8033
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

satoot, zniżki mam OC 60% i AC 40% i dla tego założenia wyliczane były stawki .

20% udział własny przy naprawie POZA ASO przy podpisywaniu umowy w Generali w Salonie Skody.

Pamiętaj, że wysokość składki AC zależy również od miejsca gdzie mieszkasz.

Komentarz

• marte
                      Rider
                      • 2007
                      • 259

Zamieszczone przez AdamB
                      satoot, zniżki mam OC 60% i AC 40% i dla tego założenia wyliczane były stawki .

20% udział własny przy naprawie POZA ASO przy podpisywaniu umowy w Generali w Salonie Skody.

Pamiętaj, że wysokość składki AC zależy również od miejsca gdzie mieszkasz.
                      Ogolnie pakiet allianz jest ok. Przy zawieraniu umowy ubezpieczenia nie trzeba wykazywac się zniżkami jeżeli bieże się pakiet przy zakupie auta. Nie ma udziału własnego i po wypłaceniu szkody z AC nie ma konieczności doubezpieczania auta do wartości rynkowej jakto jest praktykowane u innych ubezpieczycieli. Po roku można kontynuować ten sam pakiet ale już w nieco innej kwocie, która i tak w porównaniu z innymi firmami wygląda bardzo dobrze.
                      Jeżeli ubezpieczasz auto na zasadach ogólnych tzn. osobno OC i osobno AC nie w pakiecie to liczą Ci zniżki do OC i AC. W pakiecie mają znaczenie głównie zniżki na AC.
                      Pzdr

Komentarz

• czernobyl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1276
                        • Octavia III (5E3)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

też jestem niedługo przed ubezpieczeniem autka na 4 rok jego życia
                        oprócz składek ważne (najważniejsze?) jest to, czy i jak firma wywiązuje się ze zobowiązań - czyli, czy w ogóle wypłaca odszkodowania, czy kręci

ZTCW to PZU i Warta mają dobrą opinię, jeśli chodzi o bezproblemowość wypłaty ew. odszkodowań, a jak Wasze doświadczenia z innymi firmami? ja akurat mam nega dla compensy - moi rodzice mocno się napracowali zanim dostali odszkodowanie za skasowane poprzednie auto przez gościa ubezpieczonego w ww. towarzystwie (tzn. po próbach skandalicznego zaniżania kwoty do wypłacenia przez firmę C. skończyło się na skorzystaniu z własnego AC w PZU, a ci rozliczyli się sami z C.)

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                          (najważniejsze?) jest to, czy i jak firma wywiązuje się ze zobowiązań
                          wg mnie najważniejsze, bo mniej interesuje mnie to jak kulturalnie inkasują ode kasę, tylko jak sprawnie ją wypłacają. Dlatego trzymam się PZU, bo niestety już dwa razy korzystałem z odwrotnych przepływów pieniężnych i brak szukania dziury w całym oraz umowa z ASO Skody bardzo mi odpowiada.

Komentarz

• marlena
                            RS
                            • 2007
                            • 1719

Kupując auto otrzymaliśmy pakiet roczny za 1990zł do wyboru ubezpieczyciel, poza PZU, bo to była kwota 2500zł. Teraz pod koniec września (po roku) ubezpieczenie auta w Allianz 3300 z hakiem a w Generali 2500 z hakiem. Wartość samochodu 70 000zł. Przy czym ubezpieczając w Generali masz wartość stałą przez 12 m-cy (70 000) czego nie ma w Allianz(taką otrzymaliśmy informację).

Na własną rękę poza salonem wyszło ponad 7000zł :O

Komentarz

• Salvatore
                              Rider
                              • 2008
                              • 282

Dodam jeszcze, że ubezpieczyciel zależy od konkretnego salonu. Ja wybierałem pomiędzy dwoma salonami, w jednym proponowali PZU / Allianz, w drugim Generali. Cena u wszystkich taka sama, ok. 2000 za rok, 4200 za dwa lata. Polecam wziąć na dwa lata, jeśli nie masz zniżek to powinieneś być na tym do przodu.
                              Ostatnio jak rozmawiałem z agentem PZU, to nie mają promocji łączonych - nie ma znaczenia czy masz u nich jeszcze jakieś ubezpieczenie, cena jest taka sama. Aczkolwiek to było rok temu, może się coś zmieniło - najlepiej zadzwoń do swojego agenta PZU i zapytaj, przy okazji zapytaj za ile on Ci ubezpieczy auto na dwa lata, będziesz miał problem decyzyjny z głowy

Komentarz

• jackyx
                                Classic
                                • 2008
                                • 4

sprawdź benefia - można wyliczyć składkę on-line - ja za nowa furkę przy max zniżkach zapłaciłem AC OC 900 zł.

Komentarz

• czernobyl
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1276
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jackyx, 2 rzeczy:
                                  1. jak jest z ich solidnością przy likwidacji szkód?
                                  2. gdzie jest ten kalkulator on-line? ja byłem na ich stronie i nie znalazłem nic

Komentarz

• loru
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4286
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

2. gdzie jest ten kalkulator on-line? ja byłem na ich stronie i nie znalazłem nic
                                    Poznaj oferty ubezpieczenia OC/AC ➡️ Oblicz i kup ubezpieczenie samochodu dopasowane do Twoich potrzeb ➡️ Darmowy kalkulator OC AC od Benefia.pl
                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• czernobyl
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1276
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

loru, dzięki

aczkolwiek żenada - w mojej sytuacji OC+AC wyszło ~2500 zł, rewelacja
                                      życzę powodzenia w szukaniu klientów :lol:

PS. dla porównania: w PZU w zeszłym roku wyszło ~1300zł

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez czernobyl
                                        aczkolwiek żenada - w mojej sytuacji OC+AC wyszło ~2500 zł, rewelacja
                                        ja jak policzyłem swoją to 3700 zł
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8033
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Mnie wyszło 3800 zł. OC+AC+NW :diabelski_usmiech

Komentarz

• taranx
                                            Ambiente
                                            • 2008
                                            • 123
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Mam pytanie przy okazji ubezpieczeń jak wygląda procentowo utrata zniżki przy jednej szkodzie ( chce naprawić z C przytarty błotnik ok 800 zł nie wiem czy mi się to opłaca w perspektywie nowego ubezpieczenia). Autko jest nowe ubezpieczone w salonie w PZU potem jeśli nie zaproponują mi czegoś konkurencyjnego wrócę do Warty tam miałam ubezpieczony poprzedni samochód i cenę miałam zawsze najlepszą za pakiet, bez udziału własnego itd.
                                            http://chomikuj.pl/taranx

Komentarz

• jackyx
                                              Classic
                                              • 2008
                                              • 4

JA zawarłem ubezpieczenie przez Mbank i chyba trafiłem na start ubezpieczyciela- chyba promocja. Czy będą wypłacać odszkodowania to się okaże dopiero jak będzie szkoda- wtedy zobaczymy.
                                              Składka wyliczona przez MBank była trochę niższa niż przez Benefia - a to już jest ciekawe.

[ Dodano: Nie 07 Wrz, 08 10:42 ]
                                              wyliczyłem swoja składkę na dzisiaj - 1073zł AC i OC przy maksymalnych zniżkach 60 % samochód fabrycznie nowy.

Komentarz

Pracuję...