zaparowane szyby w Octavii I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek
    Classic
    • 2006
    • 6

wiec tym bardziej nie ma co zawracać sobie tym systemem głowy
    dobry system głośników musi kosztować jesli 12 głośników wzmacniacz i equalizer ma kosztować 2000 zł to chyba coś z tą jakością bedzie nie tak
  • tusiek
    Classic
    • 2005
    • 6

Własnie niedawno kupiłem Octavie 1,9 TDI 90 KW i zauważyłem że podczas jazdy w deszczu -strasznie się parują szyby- dosłownie w momencie robi sie matowo i nic nie widac- pomaga jedynie włączenie klimatyzacji- no ale bez przesady- nie będę jeździł cały czas na klimie... może zdarzyło sie to juz komuś i macie jakies sprawdzone metody na opanowanie parujących szyb- dodam że nawiew zimny ani ciepły nie pomaga a nawet uchylone okno podczas deszczowe jazdy!!!!
    Peter :roll:

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Nie masz czasami wlaczonego obiegu wewnetrznego?

BTW: Co to dokladnie za Octavia, bo 90KW nie kojarze? Chodzi moze o 90KM??

[ Dodano: Nie Lip 10, 2005 11:20 pm ]
      To samochod nowy czy uzywany?
      TDI 205PS

Komentarz

• IrekD
        Classic
        • 2005
        • 7

Proponuję sprawdzenie stanu filtra przeciwpyłkowego. Miałem coś podobnego

Komentarz

tak dokladnie!! obadaj filtr bo jesli jezst zapchany to beda parowac

Komentarz

• LIFE
            Ambiente
            • 2005
            • 183

Własnie niedawno kupiłem Octavie 1,9 TDI 90 KW i zauważyłem że podczas jazdy w deszczu -strasznie się parują szyby- dosłownie w momencie robi sie matowo i nic nie widac- pomaga jedynie włączenie klimatyzacji- no ale bez przesady- nie będę jeździł cały czas na klimie... może zdarzyło sie to juz komuś i macie jakies sprawdzone metody na opanowanie parujących szyb- dodam że nawiew zimny ani ciepły nie pomaga a nawet uchylone okno podczas deszczowe jazdy!!!!
            Peter
            To jest normalne zjawisko w większości samochodów, ja tak (w Octavi I) mam od nowości, jeździłem Hondą Civic (2003 rok) i tam było to samo. Trzeba włączyć klimę i po kłopocie a jak ci zimno to włącz sobie grzanie - ja tak robię. :szeroki_usmiech
            Power is nothing without control !
            "Samochód nie powinien wyglądać na szybszy niż jest" - zasłyszane na forum (napisał paulm)

Komentarz

• kristo
              Rider
              S_OCP Member
              • 2004
              • 266

Re: zaparowane szyby w Octavii I

Zamieszczone przez tusiek
              dodam że nawiew zimny ani ciepły nie pomaga a nawet uchylone okno podczas deszczowe jazdy!!!!
              filtr p.pyłkowy do wymiany

PS. a w astrze F jechałeś w deszczu????? tam to topiero parują szyby.... :diabelski_usmiech
              Pink Floyd fan.

Komentarz

• wasyl
                L&K
                • 2005
                • 1084

klima jest po to żeby robiła ci dobrze, a wiec używaj ile wlezie :wink:
                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                www.wasilewski-foto.pl
                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• tusiek
                  Classic
                  • 2005
                  • 6

1) Jak mam wymienic filtr przeciw pyłkowy jak dopiero ją odebrałem z salonu i zakładam że jest nowy........

2) Octavia I Tour Plus ICE 1,9 TDI /66KW (90KM)

Komentarz

• morfeo11
                    Drive
                    • 2005
                    • 61

obieg może być włączony.czytałem gdzies niedawno że koles miał(w octavii) zawsze właczony obieg,po prostu pokazywało że jest otwarty a w rzeczywistości go nie otwierało.Niech ci to sprawdzą w serwisie

[ Dodano: Pon 11 Lip, 05 14:15 ]
                    o znalazłem ten artykuł http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=639476

Komentarz

• Octakrk
                      Drive
                      • 2005
                      • 67

u mnie klima pomaga

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

A klime masz manulana czy automat, bo do ICE to chyba obie mozna zamowic.
                        W kazdym aucie jak nie masz nadmuchu puszczonego na szyby to zaczna parowac. A klima jest po to zeby jej uzywac, jak nie musi chlodzic wnetrza w jakis wygorowany sposob to zuzucie 0,1l na 100km wiecej jest smieszne.
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Jackal
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 758

ja np. mialem zle zlozone (po rozbebeszeniu) oslony podszybia w celu wiadomej kuracji i dostawal mi sie tam woda... i tez mialem caly czas zaparowane, a po wyjezdzie z myjni mialem tsunami na podszybiu :twisted:
                          bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                          Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                          Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Lacrima
                            Classic
                            • 2005
                            • 35

miałem to samo... okazało się, ze okropnie wilgotno jest w samochodzie, trzeba troche pojeździć (tydzień) z otwartymi szybami (mi pomogło).

Druga sprawa to jak wspomnieli wcześniej filtr (no, ale Ty masz nowy).

Zobacz na obieg powietrza, jak masz wewnętrzny to szyby w momęcie będą parować
                            dziwne, u mnie to działa

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A moze ASO uzylo jakiegos gownianego srodka do czyszczenia szyb :roll: czasami po tego typu specyfikach szyby paruja :?
                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Doodeck
                                Drive
                                • 2005
                                • 60

Mam to samo - ratuje tylko klima.
                                Filtr był wymieniany przed miesiącem.
                                Chyba pojeżdżę sobie z pootwieranymi szybami....
                                Dwuoctaviusz
                                starsza O1 1,8 `98 + LPG
                                i nowsza O2 1,6 `08

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

A czujesz może charakterystyczny zapach płynu chłodniczego? Jeśli tak to może być nieszczelna nagrzewnica. Obserwuj poziom płynu.
                                  Może być wilgoć we wnętrzu, ale w lipcu to bym się zdziwił....
                                  Może faktycznie masz obieg wewnętrzny właczony na stałe....
                                  Może jeszcze być gdzieś nieszczelność i woda deszczowa się leje do wlotów i nagrzewnicy.
                                  Generalnie szukaj wody u układzie przewietrznia...
                                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

Pracuję...