[O2] - dylematy dot. akcesoriów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rydzu
    Classic
    • 2010
    • 12

Ostatnio oglądam się za noclegami w okolicach Zakopanego (tamte rejony) i tak wychodzi w granicach 100zł za osobę z wyżywieniem... może ktoś polecić coś ciekawego spod Zakopanego? (wyjazd w Maju)
  • twin
    Rider
    • 2008
    • 288

Niedługo będę odbierał moją 1ą O2 więc zastanawiam się w co można ją doposażyć jeszcze u dealera. Jakie akcesoria są zbędne/ niezbędne ?
    To co dotychczas przemyślałem :

- chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
    - drugi komplet gumowych dywaników na okres jesienno zimowy ( wydaje mi się że to jest niezbędne )
    - opony zimowe ( czy warto kupić je u dealera ? Wydaje mi się że Skoda oferuje głównie opony firmy Barum. Czy to dobre opony i czy w dobrych cenach ? Rozmiar mam taki 205/55R16 )
    - jezeli nie od dealera to wydaje mi sie ze tutaj sa najlepsze ceny : http://www.oponeo.pl/producent1.asp?...T%20M3&f=lista
    - felgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
    - jezeli felgi stalowe to takze bede musial dokupic kolpaki firmowe ( nie lubie auta z felgami jedynie, wyglada to dosyc lyso )
    - progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
    - dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Zamieszczone przez twin
      - chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
      czy mniejsze czy większe, jestem ZA, autko zawsze trochę czystsze a dla mnie mają jeszcze jedno znaczenie - nie rzuca tak kamieniami w auto za nami , w sumie kierowcy to niewiele interesuje ale bezpieczniej jechać za autem Z chlapaczami

Zamieszczone przez twin
      - drugi komplet gumowych dywaników na okres jesienno zimowy ( wydaje mi się że to jest niezbędne )
      tu akurat nie ma o czym dyskutować, chyba że chcesz mieć błoto poślizgowe pod nogami

Zamieszczone przez twin
      - opony zimowe ( czy warto kupić je u dealera ? Wydaje mi się że Skoda oferuje głównie opony firmy Barum. Czy to dobre opony i czy w dobrych cenach ? Rozmiar mam taki 205/55R16 )
      opon nigdy nie kupiłem u dealera, poszukaj na forum, koledzy sporo dyskutują o oponach i felgach na zimę - dość aktualny temat

Zamieszczone przez twin
      felgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
      j/w

Zamieszczone przez twin
      - progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
      nigdy tego nie miałem i nadal nie wiem za bardzo do czego służy :P

Zamieszczone przez twin
      dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )
      wedle życzenia i gustów, moje zdanie - odpuść sobie, ale w sumie święta idą a choinka się przyda
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez twin
        Przesadzasz mam zamontowane i wygląda OII w nich normalnie.

Zamieszczone przez twin
        jeden kpl. gumowych Ci nie wystarczy? :diabelski_usmiech mnie wystarczył.

- jezeli nie od dealera to wydaje mi sie ze tutaj sa najlepsze ceny : http://www.oponeo.pl/prod...RT%20M3&f=lista
        Skoda oferuje różne opony, to zależy od salonu. Co do zakupów, osobiście kupiłem dwa kpl. opon (letnie i zimowe) na www.opony.pl i zawsze były to świeże opony i nie miałem problemów z wyważeniem ich.

- felgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
        - jezeli felgi stalowe to takze bede musial dokupic kolpaki firmowe ( nie lubie auta z felgami jedynie, wyglada to dosyc lyso )
        Te rzeczy kupisz na tym forum lub na allegro

dobra rzecz, nie porysujesz sobie lakieru na progach. Polecam kupić.

- dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )
        Wedle gustu, bez komentarza
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

Zamieszczone przez twin
          chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
          To akurat polecam Zwłaszcza te przednie które chronią dół drzwi i progi między innymi porzed wypadajacymi zpod kół kamyczkami. Mam w swojej O II założone oryginalne i prawie ich nie widać
          Zamieszczone przez twin
          Drugi komplet gumowych faktycznie jest zbędny, dlatego kup ... welurowe na okres wiosenno letni na pewno sie przydadzą i dodadzą wnetrzu auta uroku i przytulności.

Co do opon i felg - to proponuję internet lub forum - lepsze ceny . Co do felg natomiast to jeśli nie bedziesz miał na aucie to zakup alumy Po pierwsze ładniej wyglądają, po drugie zmiejsza sie masa nieresorowana a wiec zwiększa się komfort jazdy, po trzecie wreszcie trudniej je wygiąć

Zamieszczone przez twin
          progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
          To akrat potrzeba rzecz (miałem je w poprzednim aucie, i mam je w mojej O II - dokupiłem od wersji L&K). Poza wizualną atrakcyjnością maja tę zaletę, że chrobnią progi auta przed porysowaniem przy wysiadaniu i wsiadaniu. Jesli mas zdziecko, lub twoja żona nosi szpilki to zainwestuj w te nakładki
          P.S. mam do sprzedania te długie czarne na przód.

Zamieszczone przez twin
          dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )
          Co kto woli, ale jak dla mnie to jest paskudne i na pewno nie upiększa wnętrza
          Czarny Elegance

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Big
            po drugie zmiejsza sie masa nieresorowana
            tego nie byłbym taki pewien, mam wrażenie że jedna siedemnastka waży tyle co 2 stalowe 15
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

Zamieszczone przez Big
              To akrat potrzeba rzecz (miałem je w poprzednim aucie, i mam je w mojej O II - dokupiłem od wersji L&K). Poza wizualną atrakcyjnością maja tę zaletę, że chrobnią progi auta przed porysowaniem przy wysiadaniu i wsiadaniu. Jesli mas zdziecko, lub twoja żona nosi szpilki to zainwestuj w te nakładki
              nie mówię że jest to zbędne, ale dzisiaj przyglądałem się jak wygląda próg z mojej strony i ze strony pasażera ...
              niestety nie dopatrzyłem tam żadnych zarysowań a buty na obcasie jeżdża ze mną na miejscu pasażera codziennie bo razem pracujemy ...
              dlatego uważam to za zbędny wydatek ... a lansu i tak nie będzie ...l
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• twin
                Rider
                • 2008
                • 288

Sprawdzałem ceny opon. felg itd.
                Przykładowo za felgi stalowe o tym rozmiarze 205 / 55 R16 ceny są kosmiczne ok. 300 PLN.
                To już taniej wyjdzie u dealera, lub przez allegro nie wspominając o używkach.
                Mam jednak inny dylemat.
                Czy jest sens zakładania zimowek o taki samym rozmiare jak letnie ?
                Czy zamiast 205 / 55 R16 nie lepiej kupić 195 / 65 R15 ? Dużo można zaoszczędzić na cenie samej opony , nie wspominając o felgach i kołpakach.
                Czy auto z takimi mniejezymi oponami będzie się gorzej/ lepiej prowadzic ?

Komentarz

• gebek
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1214

twin, Co do prowadzenia to daja rade..mam 15 cali,ale wygladaja mocno
                  kupowato
                  Tato,tato...czy to auto jest chore?
                  Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                  Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

twin, za felgi 15" metalowe wydasz na allegro jakieś 400zł, kpl. kołpaków oryginalnych 15" z 100zł. Ceny opon to różnica ponad 100zł/1 szt.
                    Prowadzi się gorzej i to zauważalnie.auto "uślizguje się" na zakrętach przy mniejszych znacznie prędkościach na gołym asfalcie. Na śniegu i lodzie im węższa opona tym większy nacisk na podłoże i lepsza trakcja. Węższa opona lepiej będzie zachowywać się na bocie pośniegowym, a to jest ważne w naszych warunkach. Osobiście mam 205/55R16 letnie i 195/65R15 zimowe.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez twin
                      Czy auto z takimi mniejezymi oponami będzie się gorzej/ lepiej prowadzic ?
                      będzie się gorzej prowadzic, ale ja na przykład zimą przymykam na to oko.
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                        Rider
                        • 2008
                        • 288

Zrozumialem tak :

- Gorzej wyglada mniejsza opona i kolpak zima kontra wiekszz alufelga latem ( mysle ze mozna na to oko przymknac )
                        - Gorzej sie prowadzi na asfalcie ( biorac pod uwage ze zima nie zamierzam szarzowac wiec moze nie bede mial okazji sprawdzic warunków brzegowych by miec porownanie tych opon do wiekszych )
                        - Lepiej sie prowadzi na sniegu i blocie posniegowym
                        - Mozna sporo oszczedzic kasy na calym komplecie

Wydaje mi sie ze gra warta swieczki i lepiej sie na te mniejesze zdecydowac.
                        Dodatkowo przeciez Classic i Ambiente jezdza standartowo na takim chyba rozmiarze ?

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8030
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dodatkowo przecież Classic i Ambiente jeżdzą standardowo na takim chyba rozmiarze ?
                          Tak. Można jeszcze trochę zaoszczędzić kupując niższy indeks prędkości dla zimówek do 190km/h zamiast do 210 km/h ( w zimę po Polsce i w innych krajach przekraczać 190 km jest okazja bardzo rzadko).
                          Swoją odebrałem na 15" , zostawiłem sobie je na zimówki, a letnie oponki sprzedałem. dołożyłem i kupiłem oponki 205/55R16 i aluski na lato. I taki sposobem mam dwa kpl. kół.
                          Zresztą większość na forum tak ma.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Zamieszczone przez twin
                            Przykładowo za felgi stalowe o tym rozmiarze 205 / 55 R16 ceny są kosmiczne ok. 300 PLN.
                            :shock: a gdzieś Ty sprawdzał te ceny???
                            3 tygodnie temu kupiłem do mojej O II komplet alumów na zime (na okres letni mam oryginalne skodowskie Vegi). Alumy są produkcji ATT i za szt. płaciłem 315 zł - za alufelge !!
                            Ojciec kupił do swojej Megane II dokładnie te same alumy tyle, że 15" i on płacił po 290 zł/szt więc nie wiem skad Ty wziąleś tę cene.
                            No chyba, że to co podałeś to cena za komplet.

Zamieszczone przez zurcio
                            dlatego uważam to za zbędny wydatek ... a lansu i tak nie będzie ...l
                            Nie chodzi o lans (bo gdyby tak to nie kupiłbym skody tylko Golfa ) tylko o wzgledy typowo praktyczne.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• twin
                              Rider
                              • 2008
                              • 288

Big :
                              Ceny z Norauto . Napisalem ze nawet sprzedawca mi goraca odradzal.

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez twin
                                Ceny z Norauto
                                No to omijaj to Norauto szerokim łukiem. Natomiast przejdz się do servisów oponiarskich (oni też sprzedają felgi) lub sklepów tuningowych.
                                Ja kupowałem swoje alumy w sklepie tuningowym i płaciłem jak wyżej
                                Czarny Elegance

Komentarz

• twin
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 288

Spoko nie jestem wariatem aby tyle bulic za felgi.
                                  Norauto nie ma jednak co omijac bo mam z nimi dobre doswiadczenia a na inne czesci i uslugi maja dobre ceny np. opony zimowe maja teraz najtaniej.

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez twin
                                    np. opony zimowe maja teraz najtaniej.
                                    o, to ciekawe, jakieś ceny dla porównania?
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Twin, pamiętaj tylko o tym że od ceny katalogowej udzielane są spooore rabaty.
                                      Felga ATT 16" którą jak kupiłem zgodnie z katalogiem tej firmy kosztuje 420 zł/szt, a ja zapłaciłem 315 zł/szt. Po prostu trzeba się trochę potragować

[ Dodano: Czw 18 Wrz, 08 21:02 ]
                                      A tak wogóle to polceałbym ci dokupić firmowe skodowskie alumy np. Vegi na allegro (koszt ok. 1200-1300 zł za komplet), a stalówki na których odbierzesz auto dać na opony zimowe
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• twin
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 288

Big :

Odbieram auto na alufelgach więc jest dokładnie odwrotnie.

Szkoda :

Przykład :

Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65R15 91 H

Cena na Oponeo : 283 PLN
                                        Cena w Norauto : 260 PLN z montażem

Komentarz

• shado
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 5315
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

twin, ja kupiłem tydzień temu Goodyear Ultra Grip 7+ 195/65R15 91 H za 200PLN w Krakowie.
                                          BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• twin
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 288

To jak juz sie chwalisz to powiedz gdzie ...

Komentarz

Pracuję...