Ostatnio oglądam się za noclegami w okolicach Zakopanego (tamte rejony) i tak wychodzi w granicach 100zł za osobę z wyżywieniem... może ktoś polecić coś ciekawego spod Zakopanego? (wyjazd w Maju)
[O2] - dylematy dot. akcesoriów
Zwiń
X
-
[O2] - dylematy dot. akcesoriów
Niedługo będę odbierał moją 1ą O2 więc zastanawiam się w co można ją doposażyć jeszcze u dealera. Jakie akcesoria są zbędne/ niezbędne ?
To co dotychczas przemyślałem :
- chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
- drugi komplet gumowych dywaników na okres jesienno zimowy ( wydaje mi się że to jest niezbędne )
- opony zimowe ( czy warto kupić je u dealera ? Wydaje mi się że Skoda oferuje głównie opony firmy Barum. Czy to dobre opony i czy w dobrych cenach ? Rozmiar mam taki 205/55R16 )
- jezeli nie od dealera to wydaje mi sie ze tutaj sa najlepsze ceny : http://www.oponeo.pl/producent1.asp?...T%20M3&f=lista
- felgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
- jezeli felgi stalowe to takze bede musial dokupic kolpaki firmowe ( nie lubie auta z felgami jedynie, wyglada to dosyc lyso )
- progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
- dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )
-
-
Zamieszczone przez twin- chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
Zamieszczone przez twin- drugi komplet gumowych dywaników na okres jesienno zimowy ( wydaje mi się że to jest niezbędne )
Zamieszczone przez twin- opony zimowe ( czy warto kupić je u dealera ? Wydaje mi się że Skoda oferuje głównie opony firmy Barum. Czy to dobre opony i czy w dobrych cenach ? Rozmiar mam taki 205/55R16 )
Zamieszczone przez twinfelgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
Zamieszczone przez twin- progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
Zamieszczone przez twindodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez twin- chlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
Zamieszczone przez twin- drugi komplet gumowych dywaników na okres jesienno zimowy ( wydaje mi się że to jest niezbędne )
- opony zimowe ( czy warto kupić je u dealera ? Wydaje mi się że Skoda oferuje głównie opony firmy Barum. Czy to dobre opony i czy w dobrych cenach ? Rozmiar mam taki 205/55R16 )
- jezeli nie od dealera to wydaje mi sie ze tutaj sa najlepsze ceny : http://www.oponeo.pl/prod...RT%20M3&f=lista
- felgi stalowe ( to samo pytanie, czy warto kupic od dealera ? a jezeli nie to gdzie ? )
- jezeli felgi stalowe to takze bede musial dokupic kolpaki firmowe ( nie lubie auta z felgami jedynie, wyglada to dosyc lyso )
- progi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
- dodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez twinchlapacze ( praktyczne ale rozmiar tych które widziałem kojarzy mi się raczej z ciężarówkami ... więc raczej takich nie kupię . Czy nie ma czegoś mniejszego ? )
Co do opon i felg - to proponuję internet lub forum - lepsze ceny . Co do felg natomiast to jeśli nie bedziesz miał na aucie to zakup alumy Po pierwsze ładniej wyglądają, po drugie zmiejsza sie masa nieresorowana a wiec zwiększa się komfort jazdy, po trzecie wreszcie trudniej je wygiąć
Zamieszczone przez twinprogi zabezpieczajace ( tutaj sie sklaniam do zakupu czarnych jednokolorowych , a nie aluminiowych - taki minimalizm )
P.S. mam do sprzedania te długie czarne na przód.
Zamieszczone przez twindodatki upiekszajace nieco wnetrze ( chromowane obwodki panelu klimatyazcji , zegarow czy tez uchwytu kubkow )Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigTo akrat potrzeba rzecz (miałem je w poprzednim aucie, i mam je w mojej O II - dokupiłem od wersji L&K). Poza wizualną atrakcyjnością maja tę zaletę, że chrobnią progi auta przed porysowaniem przy wysiadaniu i wsiadaniu. Jesli mas zdziecko, lub twoja żona nosi szpilki to zainwestuj w te nakładki
niestety nie dopatrzyłem tam żadnych zarysowań a buty na obcasie jeżdża ze mną na miejscu pasażera codziennie bo razem pracujemy ...
dlatego uważam to za zbędny wydatek ... a lansu i tak nie będzie ...lNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Sprawdzałem ceny opon. felg itd.
Przykładowo za felgi stalowe o tym rozmiarze 205 / 55 R16 ceny są kosmiczne ok. 300 PLN.
To już taniej wyjdzie u dealera, lub przez allegro nie wspominając o używkach.
Mam jednak inny dylemat.
Czy jest sens zakładania zimowek o taki samym rozmiare jak letnie ?
Czy zamiast 205 / 55 R16 nie lepiej kupić 195 / 65 R15 ? Dużo można zaoszczędzić na cenie samej opony , nie wspominając o felgach i kołpakach.
Czy auto z takimi mniejezymi oponami będzie się gorzej/ lepiej prowadzic ?
Komentarz
-
-
twin, za felgi 15" metalowe wydasz na allegro jakieś 400zł, kpl. kołpaków oryginalnych 15" z 100zł. Ceny opon to różnica ponad 100zł/1 szt.
Prowadzi się gorzej i to zauważalnie.auto "uślizguje się" na zakrętach przy mniejszych znacznie prędkościach na gołym asfalcie. Na śniegu i lodzie im węższa opona tym większy nacisk na podłoże i lepsza trakcja. Węższa opona lepiej będzie zachowywać się na bocie pośniegowym, a to jest ważne w naszych warunkach. Osobiście mam 205/55R16 letnie i 195/65R15 zimowe.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zrozumialem tak :
- Gorzej wyglada mniejsza opona i kolpak zima kontra wiekszz alufelga latem ( mysle ze mozna na to oko przymknac )
- Gorzej sie prowadzi na asfalcie ( biorac pod uwage ze zima nie zamierzam szarzowac wiec moze nie bede mial okazji sprawdzic warunków brzegowych by miec porownanie tych opon do wiekszych )
- Lepiej sie prowadzi na sniegu i blocie posniegowym
- Mozna sporo oszczedzic kasy na calym komplecie
Wydaje mi sie ze gra warta swieczki i lepiej sie na te mniejesze zdecydowac.
Dodatkowo przeciez Classic i Ambiente jezdza standartowo na takim chyba rozmiarze ?
Komentarz
-
-
Dodatkowo przecież Classic i Ambiente jeżdzą standardowo na takim chyba rozmiarze ?
Swoją odebrałem na 15" , zostawiłem sobie je na zimówki, a letnie oponki sprzedałem. dołożyłem i kupiłem oponki 205/55R16 i aluski na lato. I taki sposobem mam dwa kpl. kół.
Zresztą większość na forum tak ma.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez twinPrzykładowo za felgi stalowe o tym rozmiarze 205 / 55 R16 ceny są kosmiczne ok. 300 PLN.
3 tygodnie temu kupiłem do mojej O II komplet alumów na zime (na okres letni mam oryginalne skodowskie Vegi). Alumy są produkcji ATT i za szt. płaciłem 315 zł - za alufelge !!
Ojciec kupił do swojej Megane II dokładnie te same alumy tyle, że 15" i on płacił po 290 zł/szt więc nie wiem skad Ty wziąleś tę cene.
No chyba, że to co podałeś to cena za komplet.
Zamieszczone przez zurciodlatego uważam to za zbędny wydatek ... a lansu i tak nie będzie ...lCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Twin, pamiętaj tylko o tym że od ceny katalogowej udzielane są spooore rabaty.
Felga ATT 16" którą jak kupiłem zgodnie z katalogiem tej firmy kosztuje 420 zł/szt, a ja zapłaciłem 315 zł/szt. Po prostu trzeba się trochę potragować
[ Dodano: Czw 18 Wrz, 08 21:02 ]
A tak wogóle to polceałbym ci dokupić firmowe skodowskie alumy np. Vegi na allegro (koszt ok. 1200-1300 zł za komplet), a stalówki na których odbierzesz auto dać na opony zimoweCzarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz