[O2] Moje najnowsze spalanie :D

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rezon
    RS
    • 2006
    • 1894
    • Volvo
    • AKL 1.6 MPI 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zurcio
    specyfika tego silnika jest zupełnie inna niż w O2.
    Zamieszczone przez oculus
    w OII sprawdza się IMO o wiele lepiej
    nie tyle silnika co dodatkowe 300kg masy własnej i napęd 4x4 swoje robi, dlatego w O2 ten silnik sprawdza się lepiej cokolwiek miałoby znaczyć (przyspieszenia, zużycie, itp) .
    całkiem ładnie pali - w granicach 10 litrów
    w mieście przy jazdach 3-5km, na trasie 6,5-7,2. A średnio z 10kkm jak w podpisie 8,1l, a na pewno nie jeżdżę oszczędnie :twisted: nie po to dokładałem mu BOX-a

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

Zamieszczone przez rezon
      na trasie 6,5-7,2
      takiego wyniku to jeszcze nie udało się uzyskać, gratulacje
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• oculus
        Ambiente
        • 2008
        • 228

Zamieszczone przez rezon
        nie tyle silnika co dodatkowe 300kg masy własnej i napęd 4x4 swoje robi, dlatego w O2 ten silnik sprawdza się lepiej cokolwiek miałoby znaczyć (przyspieszenia, zużycie, itp) .
        Własnie w czasie jazdy miałem wrażenie, że silnik jest za słaby do tego auta. Sprzedawca chyba wyczuł moje wrażenia, bo zaproponował wirusa w cenie auta
        Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

zurcio, bez przesady w trasie to przecież żadna sztuka zejść do 7l, trudniej do 6,5, ale i do 5,8 wg komputera można tylko później W-wa mi podniosła o 1,5l średnią. Jechałem 3h50min do W-wy ale wyjeżdżałem o 3.00, więc wjechałem przed 7-mą. Póxniej pół dnia po W-wie w różnych sprawach i było 7,3. A do domu to się spieszyłem :twisted: , więc mimo trasy nie spadło.

[ Dodano: Czw 02 Paź, 08 19:06 ]
          silnik jest za słaby do tego auta
          10,8s do 100km/h ma w serii, więc jest to dość przyzwoity wynik (pośrednio między 1,9TDI i 2,0TDI w O2). Na wirusa poczeka do końca gwarancji. Oryginalny RallyArt Mitsu podobno niewiele daje.

Komentarz

• olejek
            Ambiente
            • 2006
            • 121

Zamieszczone przez Maicroft
            BKD DSG, klima na AUTO. Dystants ~100km, srednia 57km/h, srednia 4.7l, a komputer pokazuje calkiem OK wiec to wierze.
            Ten sam konfig, te same wartości; wychodzi, że BKD DSG potrafi pobić BKC na spalaniu.

Najwyższe spalanie u mnie wychodzi na autobahnie - 8.1 ale średnia prędkość na 800 km to zawsze około 120 km/h.
            Dookoła komina 7.2-7.6 l/100km, ale zawsz krótkie trasy po mieście.
            Trasy w Polsce - 5.6-6.0 l/100km, bez PSJ.

BTW

Miałem kiedyś przez 2 tygodnie zastępczą O2 kombi 1.6 benz, próbując jeździć normalnie (pedał w podłogę), nie mogłem zejść ze spalaniem poniżej 13l/100km. Odetchnąłem z ulgą jak dostałem swoje auto.

U mnie rekord zasięgu na baku to 1120 km - ale było to zimą, śnieżyce itp, nie dało rady przekroczyć 80/h. Zrobiłem wtedy 1500km po Polsce w dwa dni.
            http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• oculus
              Ambiente
              • 2008
              • 228

No nie wiem. Jeżdżę 2.0TDI od dwóch tygodni i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że może spalić mniej niż 6l/100km.

Komentarz

• wojtass
                Rider
                • 2007
                • 473

Trasa Warszawa - Bydgoszcz zalany bez odbicia po przeliczeniu własnym nie kompa, wynik 6l. Prędkość 130-150 km z interpackiem

Komentarz

• Ziomal
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 5841
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Jeżdżę 2.0TDI od dwóch tygodni i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, że może spalić mniej niż 6l/100km

4x4 za darmo się nie kręci :szeroki_usmiech
                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez rezon
                    Oryginalny RallyArt Mitsu podobno niewiele daje.
                    podobno nawet mniej niż fabryka :lol:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• zurcio
                      RS
                      • 2008
                      • 2046

Zamieszczone przez rezon
                      zurcio, bez przesady w trasie to przecież żadna sztuka zejść do 7l,
                      przy jakiej prędkości ?? 120-140 km/h - zgodzę się, ale przyciśnijmy 170-180 to już może być problem ...
                      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rezon
                        zurcio, bez przesady w trasie to przecież żadna sztuka zejść do 7l,
                        przy jakiej prędkości ?? 120-140 km/h - zgodzę się, ale przyciśnijmy 170-180 to już może być problem ...
                        niech będzie twoja racja, że outlander pali 10, ba pali i dwanaście. Ale chyba nie pisaliśmy o jeździe xtrm tylko o normalnej, w ten sposób to można udowodnić że octavia 1.9 pali 15, maluch 10, itd...
                        zurcio, piszesz, żeby pisać czy o czymś poinformować? Wynik z wczoraj - Rz-w - W-wa na komputerze w Piasecznie 76km/h średnia i spalanie 6,7l/100km powrót średnia 78km/h spalanie 7,6l/100km - a jak się wyjeżdża w piątek wieczorem z W-wy to większość wie. 7l to nie problem uzyskać, ale jak ktoś się uprze w dyskusji to i 10l może udowadniać - tylko po co? A po za tym to wczoraj miałem okazję zobaczyć dlaczego warto zapłacić więcej za 4x4, jeżeli będę wymieniał w przyszłości O2 na kolejną O, to prawie na pewno będzie to 4x4, ale to OT za co przepraszam.

[ Dodano: Sob 04 Paź, 08 09:12 ]
                        może spalić mniej niż 6l/100km.
                        jak dotrzesz, to przy stałej prędkości (pusta droga) sam sprawdzisz. Tylko się bardzo nie spiesz :wink:

[ Dodano: Sob 04 Paź, 08 09:15 ]
                        Zamieszczone przez szkoda
                        podobno nawet mniej niż fabryka
                        też o tym czytałem, dlatego na razie mam BOX Czakram ustawiony na 3 (tyle mi wystarczy), a za dwa lata... :diabelski_usmiech

Komentarz

• zurcio
                          RS
                          • 2008
                          • 2046

Zamieszczone przez rezon
                          [ Dodano: Sob 04 Paź, 08 09:12 ]
                          oculus napisał/a:
                          może spalić mniej niż 6l/100km.
                          jak dotrzesz, to przy stałej prędkości (pusta droga) sam sprawdzisz. Tylko się bardzo nie spiesz
                          i właśnie o coś takiego mi chodzi, wszystkie te wyniki są wynikami wymuszonymi
                          prosta droga poza miastem, zero ruchu, 90 na szafie i najlepiej tempomat, zgodzę się że może i spali 7l.
                          tylko po co to komu ... jak wjedziesz do miasta, postoisz w korku, kilka razy mocniej przyciśniesz przy wyprzedzaniu i już robi się 12l.
                          7l/100km to mi wychodzi w O2 (trasa-miasto-trasa)
                          a w Mitsubishi najniżej udało się zejść do 9 (sprawdzałem kwity)-średnio z tankowania

nie piszę byle popisać tylko realnie informuję, bo jak ktoś kiedyś kupi takie auto i będzie chciał żeby mu paliło 6-7l. to faktycznie - przyda mu się 4x4 bo przy takiej jeździe moim skromnym zdaniem większe stwarzamy zagrożenie z powodu zasnięcia za kółkiem

myślę że nie chodzi tu o to, żeby się nawzajem przekonywać do swoich racji, mam nadzieję tylko że czytelnik wypośrodkuje nasze wypowiedzi i wyjdzie mu 8-9l/100km

Komentarz

• rezon
                            RS
                            • 2006
                            • 1894
                            • Volvo
                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Admina jeszcze raz przepraszam za OT, ale nie lubię, jak ktoś próbuje innym robić wodę z mózgu pseudo wiedzą.
                            a w Mitsubishi najniżej udało się zejść do 9 (sprawdzałem kwity)-średnio z tankowania
                            a świstak zawija w sreberka . zamiast pisać głupoty o samochodach, które znasz ze słyszenia popatrz sobie na mój podpis silnik BSY to Outlander. Jak wejdziesz na stronę http://www.spritmonitor.de/en/overvi...98&power_e=108 to zobaczysz, że dla 13 samochodów tego typu z łącznym przebiegiem 203kkm średnia jest 7,7, więc nie pisz o sprawach, które znasz z opowiadań. Bez trudu też zobaczysz na w.w stronie, że jak piszę, że nie należę do oszczędnych kierowców - mój login na spritmonitor.de jest dokładnie taki sam jak na OCP - to coś w tym jest - Outlander na 13 samochodów jestem na 12 miejscu, O21,6 LPG na 38 jestem 28 :twisted: .
                            będzie chciał żeby mu paliło 6-7l. to faktycznie - przyda mu się 4x4 bo przy takiej jeździe moim skromnym zdaniem większe stwarzamy zagrożenie z powodu zasnięcia za kółkiem
                            średnią 76km/h na trasie Rz-w - W-wa to oczywiście zrobiłem jadąc 60km/h, a te dodatkowe 16 to sobie domalowałem w komputerze Outlandera za pomocą Corela :lol: , i tylko spalanie 6,7 było wtedy prawdziwe. Bo oczywiście z Rz-wa do W-wy już jest dwupasmowa autostrada, na której nie jeżdżą TIRy, nie ma wiosek i miast i skrzyżowań, dlatego już wyjeżdżając z domu włączam tempomat na 76km/h i mam taką średnią w W-wie i zadziwiająco niskie zużycie paliwa. zurcio, daj sobie spokój z udowadnianiem swoich wyobrażeń, tylko poszukaj w necie ile palą takie samochody, później pisz cokolwiek . Bo ja mam nadzieję, że nie będzie nikt niczego wypośrodkowywał, tylko sobie po prostu sprawdzi. Jakbyś nie wiedział, to 4x4 było wczoraj natomiast przydatne z powodu deszczu, chwilami intensywnego, co powodowało znacznie spowolnienie większości samochodów i zwiększało możliwości wyprzedzania. Ale pewnie spradzając kwity z tankowań nie miałeś okazji zauważyć, że padało.
                            jak wjedziesz do miasta, postoisz w korku, kilka razy mocniej przyciśniesz przy wyprzedzaniu i już robi się 12l.
                            kliknij niedowiarku na żółty dystrybutor w moim podpisie,wejdź i zobacz, że mam tylko raz przekroczone 10l/100km - tankowałem przed trasą po 247km WYŁĄCZNIE miejskiej jazdy - na dodatek w Rzeszowie, gdzie maks odległości to kilka km, a korki potrafią być jak w każdym innym. Jak są dwa tankowania w ciągu kilku dni tzn, byłem W-wie, Krakowie, Poznaniu, albo w innym "nieco" większym od Rzeszowa mieście, aby zarobić na chlebek czyli oprócz czystej trasy były i korki. Ale skoro sprawdzałeś komuś kwity z tankowania (nb. ciekawe zjawisko w przyrodzie), to oczywiście wiesz lepiej ile te samochody palą niż 13 osób z różnych krajów, które nimi jeżdżą. CHociaż akurat widoczny wśród nich Hiszpan - to moderator forum użytkowników Outlandera w PL- on ma średnią 7.1 jak dla mnie :shock: ale to i tak jest 0,6 więcej niż średnia O2 z 2.0TDI

[ Dodano: Nie 05 Paź, 08 00:53 ]
                            90 na szafie i najlepiej tempomat , zgodzę się że może i spali 7l.
                            tempomat kolego zazwyczaj zwiększa zużycie paliwa, o czym była już mowa na forum. To kolejny przykład pisania o sprawach, o których nie masz pojęcia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=13609 :hammer:

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

No to zeby nie mowic, ze pali az tak malo.

250km wczoraj, to samo auto srednia 95km/h Wyjazd z Lodzi z samego centrum z dojazdem do domu. 5.8l Z tym ze ponad polowe trasy z tempomatem, co ma znaczenie
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                                RS
                                • 2006
                                • 1894
                                • Volvo
                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

zurcio, czytaj
                                Zamieszczone przez Maicroft
                                250km wczoraj, to samo auto srednia 95km/h Wyjazd z Lodzi z samego centrum z dojazdem do domu. 5.8l Z tym ze ponad polowe trasy z tempomatem, co ma znaczenie
                                czyli można.
                                Maicroft, jak TY taką średnią wykręciłeś - chyba w nocy i z CB :diabelski_usmiech

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

No to dzis jest lepsza.

BB-LODZ srednia 100km/h spalanie 6l. Przed samym wjazdem do Lodzi jak zaczely sie swiatla srednia byla 105km/h i srednia 5.9 CB mam, a nocy nie bylo
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• orzel720
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 2267
                                    • Superb III (3V3)

Panowie! NIE ŻYCZĘ SOBIE tutaj przepychanek w Moim wątku :roll:

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

orzel720, to raczej wymiana poglądów, nie przepychanki. Maicroft, niedziela rano to też dobra pora. Zazdroszczę szczerze trasy nr 1. miałem okazję kilka razy jechać

Komentarz

• zurcio
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2046

rezon, widzę że kolega idzie w zaparte i niedługo zacznie sugerować że gubię paliwo w aucie notując spalanie wielkości 10l/100km.
                                        nie zaglądam nikomu w kwity bo auto jeździ u mnie, więc wybacz - wiem co mówię ...

wydaje mi się że nie ma sensu dalej udowadniać swojego, u kolegi jest 7, a u mnie jest 10l, ot i tyle

a w sprawie tempomatu chodzi o monotonię jazdy,

a na przyszłośc, proszę się zastanowić nad formułowaniem swoich wypowiedzi bo do obrażania innych niedaleko, a chyba nie o to chodzi

orzel720, sorki za taki bajzel

Komentarz

• orzel720
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 2267
                                          • Superb III (3V3)

rezon, zurcio, spoko nic się nie dzieje
                                          chodzi tylko o to że założyłem wątek z powodów jak podałem w 1szym poście (na czerwono) a widzę że duża większość odpowiedzi jest raczej nie na temat

Komentarz

• blumchen
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 35

moje rekordy ( a raczej mojej skody) : to trasa gdansk - wawa, na miejscu pasazera, moja zona wiozla mnie z wesela (pijesz nie jedz - wyznaje te zasade ). predkosc 100-120 max, i kobieca stopa wykrecila z baku 4,0l na 100 km
                                            drugi rekord wlasny to: na paliwie V power po warszawskich korkach ma pelnym baku zrobilem prawie 920 km. Ekonomiczna w korkach
                                            Johny II i sirio turbo 800

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

rezon, Nie jest tak rozowo Wyjazd z Lodzi po 15 srednia ledwo 87km/h spalanie rowniez 6l. No ale co jakis czas dzis czynny foto do tego ze 3 kontrole tez byly no i wspaniala czestochowa ktora w niedziele stoi tak samo jak w ciagu tygodnia, a nie wszystko tam da sie objechac
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 1894
                                                • Volvo
                                                • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Maicroft, porównaj to trasą Rz-w - W-wa gdzie dwa pasy mam tylko za Radomiem, gdzie łączy się z trasą z Krakowa. A poza tym trasa do przejścia granicznego w Barwinku - kier. Węgry, TUrcja. 1 to naprawdę luksus, rzadko dla mnie dostępny, dlatego szczerze zazdroszczę możliwości miłej jazdy.
                                                widzę że kolega idzie w zaparte i niedługo zacznie sugerować że gubię paliwo w aucie notując spalanie wielkości 10l/100km.
                                                nie zaglądam nikomu w kwity bo auto jeździ u mnie, więc wybacz - wiem co mówię ...
                                                zurcio, ile pali twoja O to nie wypowiadałem się, bo mnie nic do tego. Pisałeś natomiast bzdury o spalaniu Outlandera wprowadzając innych w błąd, to prostowałem. I nie idę w zaparte, tylko wskazuję źródła, gdzie możesz się czegoś dowiedzieć więcej - zarówno o spalaniach outlandera, jak i rzekomych oszczędnościach na tempomacie. : Jak Jakiś Outlander jeździ u ciebie (w firmie?) to posłuchaj CB, aby wiedzieć co to znaczy oszczędności kupię. Chyba, że jeździ na trasach 2km i z powrotem, to możliwe.
                                                Nie twierdzę, że Outlander jest oszczędniejszy od OCtavii, bo to fizycznie niemożliwe za wyjątkiem skrajnych przypadków. Jeżeli pozbawiam cię argumentu, który uspokajał twoje sumienie dlaczego kupiłeś Octavię - bo pali 3l mniej od Mitsubishi i to jest twój powód wciskania kitu innym, to wybacz ale to nie mój problem. W psychologii z tego co wiem, odrzucanie argumentów, jeżeli nie są zgodne z naszymi poglądami nazywa się negatywną selekcją informacji czy coś takiego. Praktykujący handlowcy powinni wiedzieć więcej o czym piszę, ja tam jestem inżynier - przechrzta na ekonomistę. A ile może palić Octavia to popatrz jakie cuda wypisuje Maicroft - ja jemu nie zaprzeczam, bo wiem, że na trasie gdzie nie trzeba zbyt często przyspieszać i hamować zużycie w TDI spada diametralnie - nawet przy dużej prędkości. Jeżeli mnie przy średniej 75 i 4x4 udało się zejść do 5,8, to tym bardziej jest możliwe to w Octavii lżejszej o 300-350kg i z napędem tylko na przód. Ale będąc negatywnym liderem wielkości spalania :diabelski_usmiech , będę walczył z wciskaniem ciemnoty, że Outlander pali 2l więcej niż moja średnia z 10kkm. Chyba, że zacznę inaczej jeździć. Ale mając jakieś 800-900kkm i 25 lat doświadczenia na drodze (zaczynałem jak większość forumowiczów samochody kojarzyła tylko z resorakami) - wątpię. Niech żyją sponsorzy PKN Orlen i budżetu państwa. :wink:

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez rezon
                                                  zaczynałem jak większość forumowiczów samochody kojarzyła tylko z resorakami
                                                  spokojnie, jesteś co najwyżej w górnych rejestrach GŁÓWNEGO MEJNSTRIMU :wink: :szeroki_usmiech

chciałbym KONTYNUOWAĆ W DALSZYM CIĄGU :twisted: wasz spór, ale nie mogę się skumac o co biega, że niby rezon świruje i zaniża spalanie :?:
                                                  dajcie znac, bo nie wiem co napisać.

Zamieszczone przez rezon
                                                  będąc negatywnym liderem wielkości spalania :diabelski_usmiech
                                                  mam wrażenie, że uzurpujesz sobie moje stanowisko kolego :twisted:

[ Dodano: Nie 05 Paź, 08 21:15 ]
                                                  ja jestem na 8. z BKD i 6 z BXE :idea:
                                                  saport techniczny baj DGW
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm
                                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• zurcio
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2046

rezon, dalej ciągniesz temat ale widzę że czytasz tylko to co rozumiesz, natomiast reszta to ciemna magia.
                                                    Więc odpowiadam po raz ostatni:

Nigdzie nie napisałem że nie wierze że Twój samochód pali 6 czy 7 litrów,(wręcz przeciwnie pogratulowałem tak niskiego spalania), i że się nie da,
                                                    nie twierdze również że jest oszczędniejszy od innych aut,
                                                    wypowiedziałem się jedynie że mój Outlander pali średnio 10l/100km, ma chyba prawo ??
                                                    Co do tempomatu jak już napisałem (pewnie przeoczyłeś), chodzi o monotnię jazdy przy niewielkich prędkościach co potęguje zmęczenie i prowadzi do zaśnięcia za kółkiem.

Nie napisałem że ludzie kłamią, ściemniają i "piszą bzdury", a Ty na wszelkie sposoby próbujesz mnie przekonać że to ja się nie znam :? Przynajmniej nie narzucam nikomu swojego toku myślowego i nie szkaluję nikogo.
                                                    Po prostu wypowiedziałem swoje zdanie ale Tobie to nie po drodze, cóż trudno.

Jeżeli kultury z domu nie wyniosleś, to przez lata powinieneś sam się nauczyć.

Pozdrawiam serdecznie

Komentarz

Pracuję...