[O2] Moje najnowsze spalanie :D

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

e tam, nic z tego nie będzie, przecież wiadomo, że różnym kierownikom różnie auta palą, nic dziwnego w tym nie widzę.

[ Dodano: Nie 05 Paź, 08 21:28 ]
    ale te osobiste wycieczki raczej sobie darujcie, ok :?:
    wiadomo, że rezon teraz bedzie musiał się odpluć i tak dalej, więc można sobie ten etap darować :idea: :nono
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Będzie jazda :twisted:

W mojej O1 udało mi się najniżej zejść to 4,5 przy 90 km/h ale to było spowodowane śliską nawierzchnią (Trasa Białystok- Gołdap)

Zamieszczone przez rezon
      CHociaż akurat widoczny wśród nich Hiszpan - to moderator forum użytkowników Outlandera w PL- on ma średnią 7.1 jak dla mnie ale to i tak jest 0,6 więcej niż średnia O2 z 2.0TDI
      Średnie 7.1 to znaczy że mógł spalić i 6.5 jak i 9.0 czy więcej więc o co Ci chodzi ?

Masz swoje zdanie , rozumiem ale nie wciśniesz mi ciemnoty ze auto 4x4 w mieście spali 7-8 mimo , ze to diesel chyba że uprawiasz eco driving , ja przy swojej jeździe O1 serią w mieście nie schodzę z 7.0 ale auto nie uprawda PSJ.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez Ziomal
        Masz swoje zdanie , rozumiem ale nie wciśniesz mi ciemnoty ze auto 4x4 w mieście spali 7-8 mimo
        Ziomal,w jakim mieście, o której godzinie, jaki kierownik, więc o czym ta rozmowa :?:

Będzie jazda :twisted:
        założymy się :?:
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

szkoda, whatever.
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• rezon
            RS
            • 2006
            • 1894
            • Volvo
            • AKL 1.6 MPI 101 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez zurcio
            Jeżeli kultury z domu nie wyniosleś, to przez lata powinieneś sam się nauczyć
            no comments
            Zamieszczone przez szkoda
            że rezon teraz bedzie musiał się odpluć i tak dalej, więc można sobie ten etap darować
            chyba sobie daruję w ogóle dyskusję z zurcio, bo jak siła argumentów nie przemawia, to szkoda czasu i maszszkoda rację, tyle że nie tyle można, co trzeba sobie darować :
            rozumiem ale nie wciśniesz mi ciemnoty ze auto 4x4 w mieście spali 7-8
            na pewno nie u mnie i nic takiego nie pisałem, a wręcz przeciwnie - pisałem o 10l. Mowa była o średniej, a nie warunkach xtrm. Ja mam średnią widoczną w podpisie. Ale wykręcić średnią 10l, jak sugerował zurcio to raczej trudno, chyba że tylko w mieście i w chłodne dni, bo Outlander dogrzewa kabinę na początku jazdy, co zabiera ok. 2l/100km prze pierwsze 3-4km. Ale to są warunki xtrm, a nie normalna jazda dla TDI.Ziomal, kliknij sobie i ty na żółty dystrybutorek w moim podpisie i zobaczysz zużycie z poszczególnych tankowań. Prowadzę ewidencję dla siebie, więc upiększanie rzeczywistości nie ma sensu.
            uprawiasz eco driving
            a pewnie, zasady eco drivingu stosuję prawie wszystkie oprócz jednej - jazda na najwyższym biegu z najniższą możliwą prędkością obrotową jakoś mi nie wychodzi, bo na trasie wyprzedzam często na 4-5 biegu, a stałą prędkość obrotową mam powyżej 2,5tys obrotów. Nikt nie płaci mi za godziny spędzane w samochodzie. Dlatego zazdroszczę trasy 1 Maicroftowi lub innym A4 na zachód od Gliwic.
            mam wrażenie, że uzurpujesz sobie moje stanowisko kolego
            sorry za skrót myślowy - miałem na myśli Outlandera, w O2 jestem "zaledwie" 28 z 38 O2 1,6LPG, wiem że w O2 jest trudno ci dorównać pod tym względem

Komentarz

• metrotest
              Rider
              • 2006
              • 506
              • Volkswagen
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Nie wiem co o tym sądzicie.

Dopiero co próbowałem eko-driving

Trasa Kraków-Olkusz-Katowice-Wrocław czyli 50 km przez nieustający obszar zabudowany, 185 km A4, reszta ok. 50 km to Kraków i Wrocław oraz trochę ekspresówek /okolice Sosnowca/. Normalnie na tej trasie w czasie jazdy w dzień, kiedy na A4 tak do 160 km/h
              /czasem ciut więcej/ to wychodzi 6.5l.

A teraz test:

Wyjazd po 23. Przez wioski V-max 80 km/h, autostrada 120 km/h /5-bieg, 6-ki brak/.
              Klima off :szeroki_usmiech /prędkość wg gps, a nie licznika/.

Było ciężko, ale jak test to test /trochę brakowało tempomatu/. Generalnie mały ruch, hamulca dużo nie dotykałem, z górki hamowanie na biegu, starałem się zmieniać biegi w okolicach 2 tys. Zero "redukcji" i "podgazówek".

Wynik: 4.9 l. W sumie mało, ale mogło być lepiej. Nie wiem jak ktoś wykręca wynik w granicach 4 l :shock:, bo warunki były niemal idealne /no może poza temperaturą, było ok. +6/. Może to kwestia mocniejszego silnika /choć 90-ki mają katalogowo spalanie takie samo/.

Z drugiej strony potwierdza się, że różnica w spalaniu z tyt. eko-jazdy wobec normalnej jest niewarta utraty przyjemności. Przynajmniej przy tankowaniu gnojówki :diabelski_usmiech

Komentarz

• twin
                Rider
                • 2008
                • 288

Ile pali 02 1.9 TDI przy jezdzie autostradowej z V ok 140 km/h ?
                Ile pali 02 2.0 TDI przy jezdzie autostradowej z V ok 140 km/h ?

Ile pala obydwie te wersje przy V sredniej ok 100 km/h

Pytam o spalanie rzeczywiste tzn policzone po wyjezdzeniu calego baku.

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Zamieszczone przez twin
                  Pytam o spalanie rzeczywiste tzn policzone po wyjezdzeniu calego baku.
                  nie sposób praktycznie wyjeździć cały bak z taką średnią.

[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 13:27 ]
                  poza tym co ci to da, jakiś czas temu przejechałem 400 km nie przekraczając 100km/h ale było pusto i średnią miałem wysoką, taką samą średnią możesz mieć na tej samej tylko zatłoczonej trasie gdzie cały czas hamujesz i sie napędzasz, a spalanie 2x wyższe, tego typu porównania są z gruntu rzeczy do dupy.

inaczej, gdybysmy zatankowali fury, skoczyli do Płońska na KFC i z powrotem, wtedy byś cos wiedział.
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• orzel720
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 2270
                    • Superb III (3V3)

Witajcie ponownie

Zrobiłem powtórkę z rozrywki czyli prakt. ta sama trasa - tylko na zimowych oponach, paliwo Statoil Diesel Supreme (innego nie ma ) i:
                    1. Zatankowałem na Statoilu ON Supreme z dystrybutora nr 1 - do pełna.
                    2. Zrobiłem traskę Olkusz - Kraków - Rzeszów - Jarosław - Narol (koło Tomaszowa Lubelskiego) i z powrotem po tej samej trasie - 0 jazd lokalnych
                    Długość trasy: tam i z powrotem w sumie ok 660km.
                    Na końcu zatankowałem na tej samej stacji do pełna ten sam dystrybutor nr 1

Warunki podróży: w tamtą stronę jechałem 5godz. 30min - ja (88kg) i pasażer (65kg) i pusty bagażnik
                    Wyjazd o 14:30, pogoda w tamta stronę - mgły i korek w Łapczycy k/Bochni (stałem w nim ok 40min)

Z powrotem jechałem 5godz. 40min. Ja (88kg), pasażer (70kg), dodatkowe 2 osoby (170kg) i 15kg w bagażniku.
                    Powrotny wyjazd o 10:00 Pogoda? - piękna i 0 mgieł

Prędkość średnia z 660km wg komputera 60km/h
                    Spalanie wg Tankowania 5,05l/100km, wg komputera 4,8l/100km

Nadal nie twierdzę że to jakiś rekord ale takie wyniki są dla mnie nad wyraz zadowalające - gdyby nie pasażerowie - czas podróży i spalanie z pewnością byłby inne :diabelski_usmiech

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

ja ostatnio wykręciłem JAK DLA MNIE mega rekord :shock: :szeroki_usmiech
                      z 1400km (w tym 400km trasa i 1000 total miasto-Warszawa), wyszło mi 6,5L :shock: :lol:

podejrzewam, że na trasie uzyskałem wynik poniżej 4 litrów, niestety nie zmierzyłem tego :lol:
                      ale na tyle mnie to zaintrygowało, że zmierzę w ten weekend (jak mi starczy cierpliwości :lol: ).
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• orzel720
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 2270
                        • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez twin
                        Ile pali 02 1.9 TDI przy jezdzie autostradowej z V ok 140 km/h ?
                        u mnie ok 6,5l/100km

Komentarz

• twin
                          Rider
                          • 2008
                          • 288

Szkoda : Chodzilo mi o porownanie do trasy ktora sam pokonalem. Wiem ze najlepiej byloby wykonac taka samemu z silnikiem TDI i wtedy by cos mozna powiedziec.
                          Niemnniej moze orientacyjnie mi powiecie ile moglo spalic auto na takiej jak ponizsza trasie.?
                          700 km , w tym 500 to autostrada z V utrzymywana o ile sie dalo na poziomie 140-150 ale bez tempomatu , wiadomo czasem wolniej gdy trzeba bylo poczekac az tir wyprzedzi. Natezenie ruchu srednie, silnik traktowany srednio lagodnie tzn bez katowania ale jazda raczej szybka.
                          Do tego 180 km tras lokalnych , wolno lub bardzo wolno , natezenie ruchu duze lub bardzo duze, kilka kilometrow jazdy w korku i pozostale 20 km to miasto Wroclaw.
                          Jazda autostradowa wykonana w jednym kawalku tzn bez gaszenia silnika. Jazda poza autostrada to krotsze odcinki, wielokrotne wylaczanie i zalaczanie silnika.

orzel72 : Piszesz o chwilowym zuzyciu przy takiej V ktore pokazuje ci komp ?

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez twin
                            Niemnniej moze orientacyjnie mi powiecie ile moglo spalic auto na takiej jak ponizsza trasie.?
                            nie mam zielonego pojęcia ile mógłbym spalić, to totalna abstrakcja.
                            strzelam w 6-6,5 litra :lol:

[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 14:36 ]
                            a może 5,5 a może 7 :?:
                            :lol:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                              Rider
                              • 2008
                              • 288

Myslalem ze w TDI spalanie jest bardziej stabilne.

Komentarz

• metrotest
                                Rider
                                • 2006
                                • 506
                                • Volkswagen
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez metrotest
                                Nie wiem co o tym sądzicie.
                                Dalej nie wiem :roll: I zastanawiam się jak wykręcacie te wyniki - trochę ponad 4 l. :?:

Komentarz

• twin
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 288

Mysle ze nie uzywaja wogole biegow 1-2 , ruszaja od razu z 3ki a po 3ce wlaczaja 5 i tak juz zostaje do zatrzymania

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Ile pali 02 2.0 TDI przy jezdzie autostradowej z V ok 140 km/h ?
                                    Przy sredniej 105km/h wychodzi mi jakies 6,5l i jest to jazda gdzie wyjezdza sie z miasta, jezdzi po swiatlach itd, wiec na prostych 140-160 to taka predkosc normalna, a to dlugi odcinek trzeba tak jechac, zeby srednia wyskoczyla powyzej 100.

1.8TSI tez nie bedzie takie stabilne

Jezdze benzyna 1.4 ktora zawsze pali 8,5l obojetne czy sie staram jakos oszczedniej czy tez nie. Tyle ze 10% przebiegu jest po miescie, a reszta w trasie z ograniczeniami 70-90 i troche gdzie jest ekspresowka i te 120-130 mozna jechac swobodnie.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• twin
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 288

U mnie zeby sie usrednilo do V ok 100 km/h z tych 140 km/h autostradowych musialem przejechac dodatkowo lokalnie i w miescie 200 km. Wtedy wszylo spalanie 8,3 l
                                      Tak pytam zeby miec jakies porownanie ile pali w porownywalnych warunkach TDI do TSI.

Komentarz

• konkon
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 667
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

wczoraj jadac w gory swietokrzyskie caly czas 80-100 i w bialobrzegach do 130 oczywiscie z gorki hamowanie silnikiem, jedno zatrzymanie na tankowanie i jedzenie i wyszlo 4.1. Dzis wracajac bylo luzniej i prawie caly czas 130-140 na 2 pasach a na jednym niecale 100 i w radomiu mialem przerwe skodziana terkotala studzac turbo, i 5km przed celem kolo warszawy wolniutko zwalniajac turbinke i uspokajajac silnik. wyszlo 4.4 przy sredniej predkosci 85. wskazowka sie prawie nie ruszyla. jechalem w 3 osoby i bagazem. Kiedys jak ta trase pokonalem w rekordowym czasie 1:40 okolo 180km ale grzalem momentami 180 pozarla okolo 5.5. Wiecej ciezko osiagnac. Trzymanie predkosci bardzo podnosi spalanie
                                        UPS!! przepraszam dopiero teraz zauwazylem ze to sie tyczy O2
                                        Konrad
                                        OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                                        PerfectServiceBy DGW
                                        WhitePride :smokedevil

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8033
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

twin, 1.9TDI 105KM 5.9/100km (w trzy osoby + pełen bagażnik)
                                          2.0TDI 140KM ok 1 litr więcej ( w takiej samej konfiguracji)
                                          Zrobiliśmy dwiema OII w tych samych warunkach ok.3 tyś km głównie autostradami ( z prędkościami 130-160km/h z włączoną klimą.
                                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

Zamieszczone przez twin
                                            Myslalem ze w TDI spalanie jest bardziej stabilne.
                                            jak masz warunki stabilne to i spalanie jest stabilne, rodzaj silnika tutaj nie ma nic dorzeczy.

Zamieszczone przez metrotest
                                            Dalej nie wiem :roll: I zastanawiam się jak wykręcacie te wyniki - trochę ponad 4 l. :?:
                                            ja już wiem, w BKD trasa 200km w nocy, tempomat na 90km/h i masz 3,6 :lol:

Zamieszczone przez AdamB
                                            tak, można przyjąć,że BKD spala średnio około litra więcej na 100.
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 288

Szkoda : Przeciez dokladnie opisalem warunki testu wiec sa stabilne

PS
                                              Wychodzi jak w morde ze 1.8 TSI to ok 2 liry wiecej srednio. Wcale nie jestem rozczarowany

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez twin
                                                Wychodzi jak w morde ze 1.8 TSI to ok 2 liry wiecej srednio. Wcale nie jestem rozczarowany
                                                no dobrze, dobrze, nie musisz już tak często tego sobie powtarzać :szeroki_usmiech
                                                bardzo się cieszymy z tego faktu
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• oculus
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 228

AdamB napisał/a:

tak, można przyjąć,że BKD spala średnio około litra więcej na 100.
                                                  Potwierdzam. W poprzednim aucie 1.9tdi miałem średnie spalanie 5.5-6.0l/100km. Teraz mam 6.5-7.0l/100km. Przy spokojniej jeździe na trasie z prędkością ok. 90-100km/h 1.9tdi palił mi ok. 4.0l/100km.
                                                  co do jazdy z prędkością 140km/h na autostradzie, to wydaje mi się, że 2.0tdi pali coś koło 8.0-9.0l/100km przy takiej prędkości.
                                                  Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• twin
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 288

Wiem wiem no po prostu jest super :szeroki_usmiech

Chodzilo mi o porownanie takiego normalnego zuzycia paliwa.
                                                    Bo jezeli ktos mi mowi ze mu pali 4 l to sie mozna wtedy zastanowic ale jezeli mi mowi w jakich to bylo warunkach to ja w takich schodze do 6 i roznica jest caly czas 2 .

Komentarz

Pracuję...