[O2] Moje najnowsze spalanie :D

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szkoda
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 22543

Zamieszczone przez twin
    Bo jezeli ktos mi mowi ze mu pali 4 l to sie mozna wtedy zastanowic ale jezeli mi mowi w jakich to bylo warunkach to ja w takich schodze do 6 i roznica jest caly czas 2 .
    wszystko zalezy od warunków, ja jeżdżę na przykład głównie w dużym zatłoczonym mieście i mam średnio w BKD 8,3 a w BXE 7,3 i jest to praktycznie spalanie tylko z miasta, ktoś kto mieszka dajmy na to na wsi i jego jazda to praktycznie tylko trasa będzie miał zgoła inne wyniki.

na spritmonitor masz średnie spalanie dla O2 z 1,9 TDI rozrzucone między 4,36 a 7,70, dla mnie tylko bezpośrednie porównanie cokolwiek mówi, ja mam np. ciężką nogę i wiem jak paliły mi wszystkie moje benzyniaki nawet małolitrażowe, tylko to jest dla mnie jakimś sensownym porównaniem, bo podejrzewam, że mój yarisek 1.0 palił więcej niż twoje TSI :lol: (około 8,5L w mieście :lol: )
    saport techniczny baj DGW
    była BKD+DSG '05 120kkm
    była BXE '08 190kkm
    no i nie ma :-)

Komentarz

• twin
      Rider
      • 2008
      • 288

Oczywiscie warunki i to jak kto jezdzi ma wplyw.
      Niemniej staram sie porownac w takich samych warunkach i wniosek jes taki ze ze TSI to 2 lity wiecej od TDI , jezeli sie porowna z dieslem na CR to roznica jest mniejsza alo jej wogole nie ma ... Tyle co moje TSI pali CR w Mazdzie serii 6 mojego kolegi a np. Merc klasy A z silnikiem na CR ma przy takiej jak ja jezdzie zuzycie ma o jakies pol litra mniejsze jedynie.

Komentarz

• oculus
        Ambiente
        • 2008
        • 228

Można porównać sobie dane na temat spalania 1.8TSI i 2.0TDI na stronie Skoda Auto Polska . Różnica w granicach 2-3l czyli tak jak nam wychodzi z naszej "naukowej" dyskusji
        Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• cool_torun
          Ambiente
          • 2008
          • 162

Trasa Toruń-Jarocin coś koło 190 km (trzy dorosł osoby na pokładzie plus niemowle, bagażnik pełen) 4,6 l/100km
          Tylko po mieście jeżdżąc i nie stosując się do eco-drivingu (żona używała auto :diabelski_usmiech ) 6l /100km (przejechała prawie tys km)

Komentarz

• twin
            Rider
            • 2008
            • 288

Z mojej roznicaa wychodzi 1,5 -2 l
            Natomiast nie wiem jak ktos na tym sprintmotor mogl uzyskac zuzycie na poziomie 4 litrow w 1.8 TSI .... ???? Chyba jechal caly czas z gory

Komentarz

• voctawias
              Ambiente
              • 2008
              • 191
              • Octavia III (5E3)
              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Spalanie tylko po mieście 7,7l/100
              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Ziomal
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 5841
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Uprawiacie te eko drajwingi a później się posypią tematy o notlaufach :diabelski_usmiech

Poniżej 5.5 na trasie nie schodze , boje się :diabelski_usmiech
                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8033
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

twin, tylko weź pod uwagę to że TDI czy jeździsz dynamicznie i czy jedziesz oszczednie na tych samych odcinkach różnica w spalaniu wychodzi 1-1.5 l/100km w benzynie doładowanej będziesz miał duuuuużo większą różnicę. Tak jak opisałem Ci wcześniej. Dwa auta tak samo załadowane, ta sama droga, jazda razem z tym samymi prędkościami i wychodzi miarodajny (mniej więcej) wynik. A, że ktoś pisze że mu pali tyle a ty to porównujesz do siebie-sorry ale to sobie można o kant tyłka rozbić.

[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 20:48 ]
                  Ziomal, ja też nie schodzę, bo po pierwsze zero frajdy i nikłe oszczędności.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

Zamieszczone przez szkoda
                    ja już wiem, w BKD trasa 200km w nocy, tempomat na 90km/h i masz 3,6 :lol:
                    4.6 tak, ale 3.6 nie ma takiej opcji, chyba ze manual pali jakos zauwazalnie mniej od automatu.
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• oculus
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 228

U mnie też nie ma takiej opcji. Nawet te 4.6 coś trudno mi sobie wyobrazić.

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

a u mnie taka opcja jest :lol:
                        może warto program zrobić :lol:

(Maicroft, ja o automacie mówię :idea: )
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• PaPi
                          Classic
                          • 2008
                          • 30

Miasto (Gdansk) na ogol na bardzo krotkich odcinkach - samochod na ogol sie porzadnie nie rozgrzewa :/ - spalanie ~ 8l/100.
                          Trasa bez oszczedzania i z wlaczonym CB :-) - spalanie ~ 6 - 6.5l/100
                          Dzisiejsza trasa Olsztyn - Gdansk 5.6 l/100 ale za bardzo sie spieszylem.

Komentarz

• twin
                            Rider
                            • 2008
                            • 288

AdamB : Nie zauwazylem wiekszek roznicy w 1.8 TSI przy porownaniu jazda dynamiczna / jazda eco.
                            Z tego co piszecie o TDI wnioskuje ze jezeli zucie jest na poziomie 6 l to jest to jazda dynamiczna lub jazda z duzymi V. Jezeli ktos mowi ze zblizyl sie do 4 l. to rozumiem ze jest to jazda eco duzo wolniejsza. Podobnie jest u mnie.

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

szkoda, No widzisz, chyba jednak trzeba wiecej powietrza mu dac :lol:
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

twin, raz miałem średnie na odcinku z Chyżnego do Krakowa 4.3l/100 km ale to jest cały czas z górki droga. Normalnie na oponach 195/65R15 jest możliwe osiągnięcie spalania średniego na danym odcinku 4.5/100km. Tylko co to jest za jazda? :diabelski_usmiech
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                  szkoda, No widzisz, chyba jednak trzeba wiecej powietrza mu dac :lol:
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• oculus
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 228

Zamieszczone przez oculus
                                    co do jazdy z prędkością 140km/h na autostradzie, to wydaje mi się, że 2.0tdi pali coś koło 8.0-9.0l/100km przy takiej prędkości.
                                    Prostuję. Dzisiaj jechałem kawałek autostradą. Wrzuciłem na tempomacie 140km/h. Palił w granicach 7.0-8.0l.

Widzę, że kolega twin ma silną potrzebę udowodnienia sobie, że dokonał słusznego wyboru

Komentarz

• twin
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 288

AdamB : No widzisz mowisz 4,5 l sie da , a u mnie sie da 6,0 i podobne mam zdanie da sie tylko co to za jazda. Roznica wychodzi 1.5 l

oculus : Gdzie taka potrzebe wyczytales ? Moja potrzeba zakupu akurat takiego auta zostala okreslona przed zakupem... zwykle tak robie , najpierw mysle , potem kupuje.
                                      Dopisalem moje pytania do watku aby zweryfikowac teorie, porownac dane katalogowe oraz to co wyczytalem przed zakupem auta do rzeczywistosci. Wazne sa zarowno odczucia kazdego jak i realne dane z eksploatacji. Mnie po prostu zalezy wiedziec o aucie ktore eksploatuje max. duzo. Zwiazane jest to z moimi zainteresowaniami, ale takze widza przyda sie w trakcie eksploatacji ktora planuje na wiele lat. To chyba proste trzeba auto znac , wiedziec ile palilo przy docieraniu , po dotarciu , ile pala auta z takimi samymi silnikami , jak zalezy to od warunkow eksploatacji , stylu jazdy itp. Wiedza przyda sie z pewnosciaa gdyby z autem zaczelo sie dziac cos zlego.

Komentarz

• maciejk77
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 88

Zamieszczone przez twin
                                        ... Dopisalem moje pytania do watku aby zweryfikowac teorie, porownac dane katalogowe oraz to co wyczytalem przed zakupem auta do rzeczywistosci. Wazne sa zarowno odczucia kazdego jak i realne dane z eksploatacji. Mnie po prostu zalezy wiedziec o aucie ktore eksploatuje max. duzo. Zwiazane jest to z moimi zainteresowaniami, ale takze widza przyda sie w trakcie eksploatacji ktora planuje na wiele lat. To chyba proste trzeba auto znac , wiedziec ile palilo przy docieraniu , po dotarciu , ile pala auta z takimi samymi silnikami , jak zalezy to od warunkow eksploatacji , stylu jazdy itp. Wiedza przyda sie z pewnosciaa gdyby z autem zaczelo sie dziac cos zlego.
                                        to nic zlego
                                        dane katalogowe to sie tak maja do rzeczywistosci, ze nie ma co tu pisac
                                        spalanie na trasie mozna miec 6l. ale jezdzac delikatnie i nie przekraczajac 2000obr/min
                                        w miescie to ja dawno po dotarciu mam po 12-13l/100km, z reszta zobacz sobie na moj wynik ze spritmonitor jestem w czolowce samochodow, ktore pala najwiecej
                                        srednia predkosc z moich przejazdow masz odpowiedz. na jednej ze tsi byla srednia predkosc z miasta okolo 40-50km/h i spalnie okolo 8l - tylko jakie to miasto? trasa szybkiego ruchu?
                                        jezdze glownie po centrum warszawy do 10km jednorazowo i tutaj srednia predkosc waha sie miedzy 11-20km/h jezeli juz sa te predkosci wyzsze, a odleglosci wieksze to i spalanie zaczyna sie obnizac do tych katalogowych ale wtedy jazda po miescie musi byc plynna

jezeli chodzi o spalanie do dodania nie mam nic wiecej

szkoda program daje ciekawe efekty, moj znajomy ma 1.9tdi zrobiona na 140km i faktycznie pali mu to auto cosik mniej. sa to wartosci takie, do ktorych swoim tsi nie jestem w stanie sie zblizyc. no chyba ze kolega twin ma jakies sposoby na miasto [/b]
                                        Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez maciejk77
                                          szkoda program daje ciekawe efekty, moj znajomy ma 1.9tdi zrobiona na 140km i faktycznie pali mu to auto cosik mniej. sa to wartosci takie, do ktorych swoim tsi nie jestem w stanie sie zblizyc. no chyba ze kolega twin ma jakies sposoby na miasto
                                          zartowałem :idea: :szeroki_usmiech
                                          ja też mam jedno z najwyższych spalań w swojej "klasie"
                                          z tego co widzę to jeździmy w zblizonych warunkach w tym samym mieście.
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

szkoda, Powoli Cie gonie :P
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Maicroft
                                              szkoda, Powoli Cie gonie :P

ja dzisiaj zapodaję "trasę o kropelce", wynik będzie znany w niedzielę
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 288

to nic zlego
                                                Jesli nie rozumiesz to podaje przyklad. Auto zaczyna nagle palic w tych samych warunkach 50 % wiecej paliwa. Wiem ile powinno palic wiec szukam usterki i znajduje np. pekniety blok silnika.

dane katalogowe to sie tak maja do rzeczywistosci, ze nie ma co tu pisac
                                                No i co z tego ? Przeciez wiadomo co to sa dane katalogowe co nie znaczy ze nie mozna ich porownywac do danych z eksploatacji ...

predkosc z miasta okolo 40-50km/h i spalnie okolo 8l - tylko jakie to miasto? trasa szybkiego ruchu?
                                                Rozne sa miasta i rozne sa trasy to przeciez jasne. W miescie w skrajnym przypadku mozesz spalic bak paliwa stojac w korku bez wzgledu na to czy TSI czy TDI

jestem w stanie sie zblizyc. no chyba ze kolega twin ma jakies sposoby na miasto
                                                Moze przestan byc nastepnym który sugeruje cos czego nie ma.
                                                Odnosnie mojego spalania w miescie napisalem juz w paru watkach dokladnie okreslajac warunki jazdy.[/quote]

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez twin
                                                  Moze przestan byc nastepnym który sugeruje cos czego nie ma.
                                                  może po prostu Warszawa rządzi się swoimi prawami
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• twin
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 288

może po prostu Warszawa rządzi się swoimi prawami
                                                    Dobrze ze mi to mówisz bo teraz z definicji bede przygotowany na czeste dementi nie moich wypowiedzi wkladanych w moje usta

Komentarz

Pracuję...