Zamieszczone przez AdamB
Kontrolka rezerwy paliwa
Zwiń
X
-
Zawsze producent stara się, aby ilość paliwa "rezerwowego" pozwoliła na pokonanie ok 80-100 km przy maksymalnym poziomie spalania (np. w mieście), więc nie ma co się doszukiwać spisku w instrukcji obsługi. Mimo wszystko na rezerwie nie odważyłbym się wjechać na A2, gdzie w kierunku Poznania przez długie kilometry nie uświadczysz stacji paliwowej, aż objawi się w końcu orlenMądry Polak po ©kodzie...
Komentarz
-
-
Ja w AGR jak mi się zapali kontrolka, to tankuję najszybciej jak potrafię i zawsze wchodzi do baku 45-47 litrów. Więc wynika, że mam około 8-10 litrów rezerwy. Nigdy nie odważyłem się wypalić wszystkiego aż auto zdechnie.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
kilka razy na rezerwie w O1 jechałem max. 50-60 km, potem tankowałem i nie ryzykowałem braku paliwa
a tak poza tym jazda na rezerwie jest :
"paliwo – nie jeździmy “na rezerwie”. Jazda na rezerwie powoduje szybsze zużycie pompy paliwowej - musi ona wówczas mocniej pracować, aby pokonać podciśnienie powstające w baku. Ponadto, podczas szybkiego pokonywania zakrętów paliwo porusza się w baku i może dojść do sytuacji, że pompa “zachłyśnie się” powietrzem. A tego nie lubi…"
Źródło: http://www.technikajazdy.info/techni...echnika-jazdy/Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
alfee,
a w AGR jak mi się zapali kontrolka, to tankuję najszybciej jak potrafię i zawsze wchodzi do baku 45-47 litrów
Witam, posiadam rowniez AGR, i zauwazylem dziwna rzecz... tankuje bp ultimate,
nie wchodzi wiecej niz 44-46 litrow, pieni sie paliwo, pozniej mozna jeszcze dolac, ale wskazowka nie pokazuje ze bak jest pelny.
Na razie tankowalem 3 razy, auto mam od miesiaca.
czy tez zauwazyles taka tendencje?
pozdro.
Stoned.O serce dba DobryGrześWawa
TDI powered by MR-MOTORS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Stonedalfee,
a w AGR jak mi się zapali kontrolka, to tankuję najszybciej jak potrafię i zawsze wchodzi do baku 45-47 litrów
nie wchodzi wiecej niz 44-46 litrow, pieni sie paliwo, pozniej mozna jeszcze dolac, ale wskazowka nie pokazuje ze bak jest pelny.
pozdro.
Stoned.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Stonedalfee,
- tankowanie do pierwszego odłączenia pistoletu - wskazówka minimalnie przed kreską MAX
- tankowanie "po korek" z wciśnięciem odpowietrznika - wskazówka minimalnie za kreską MAX
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez Stonedalfee,
pozdro.
Stoned.
Jak dochodzi do rezerwy, to kladzie sie wskazowka, zgodnie z aktualnym stanem,
przed wczoraj tankowalem, wskaznik rezerwy sie zapalil (zakladam, ze rezerwa to ok. 7l.
zatankowalem 40l, a zgodnie z instrukcja bak ma pojemnosc 55l wiec ok 7-8l gdzies ucieka. Przy najblizszej okazji sprawdze VAG-iem co jest nie tak.
Pozdro,
Stoned.O serce dba DobryGrześWawa
TDI powered by MR-MOTORS
Komentarz
-
-
Odpowietrzenie a pojemność zbiornika
W mojej 1,9tdi do zbiornika wchodziło zawsze ok.50 litrów przy zapalonej już rezerwie. Zazwyczaj było tak, że poczekałem chwilę, paliwo pobulgotało i weszło jeszcze ok.1,5litra.
Podczas któregoś z tankowań zauważyłem na lewej ściance wlewu ok.3cm od rantu małą plastikową dźwigienkę. Naciśnięcie jej powoduje odpowietrzenie się zbiornika i umożliwia wlanie jeszcze ok.10 litrów paliwa. Mam wersję 4x4 więc nie wiem czy w każdej octavii tak jest.
Po takim zatankowaniu do pełna rekord przebiegu na jednym zbiorniku wyniósł 1370km.
Komentarz
-
Komentarz