karty są od 10 lat i w przyszłym roku napewno będą
[O2] Ogrzewanie i klima
Zwiń
X
-
[O2] Ogrzewanie i klima
Witam
Jezdze Octavia juz prawie drugi tydzien i wciaz poznaje nowe rzeczy w aucie. Na przyklad funkcja ECON. Jak sobie rano jade do pracy do wlaczam sobie ten ECON i daje 22 stopnie - tu zaczyna sie dziwnie bo jak dam nawiew na szybe to w aucie robi sie goraco, jak dam nawiew na twarz to leci lekko chlodne powietrze. O co chodzi z tym nawiewem na szybe ? Czy mam cos zepsute ? W instrukcji nie znalazlem nic o tym zeby z kazdego nawiewu szla inna temperatura .
-
-
Jeśli naciśniesz "osuszanie szyby" na okrągłym pokrętle po lewej stronie, to leci ciepłe powietrze. Jeśli któryś z prostokątnych przycisków nad okrągłymi pokrętłami, to leci ciepłe/chłodne(zależy jaką temperaturę ustawiłeś) powietrze w kierunku jak na przycisku. Jest o tym w instrukcji. W tej obszerniejszej, a nie skróconej.Skoda Octavia Scout 2.0TDI
Komentarz
-
-
Napiszę ci jak powinno być. Po ustawieniu 22 stopni i właczeniu przycisku "ECON" wyłacza siesprężarka klimy i układ utzymuje nastawioną temp bez jej udziału - czyli przy 22 stopniach masz właczone ogrzewanie. Puki zmieniasz kierunek nawiewu powietrza za pomoca tych prostokątnych przycisków wszystko powinno byc jak powyżej.
Jeśli zas wciśniesz przycisk osuszania przedniej szyby (ten półokragły w górnej części skrajnego lewego pokrętła) włacza sie spręzarka klimy i faktycznie temp. nawiewanego powietrza moze troche spaść.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
ja to widzę tak, econ IMHO nie ma tu nic do rzeczy.
jak rozumiem mówimy o climatroniku.
jak masz ustawioną temperaturę na 22 stopnie, to system podtrzymuje ją w aucie i dodmuchuje tylko powietrze, zeby utrzymac zadana temperaturę, w momencie załączenia odmrazania przedniej szyby dmuchawa zaczyna pompować powietrze z predkością zdaje się 4 - oczywiście siłą rzeczy robi się coraz cieplej, jeżeli wtedy przełączysz na cos innego niż odmrazanie szyby, system zaczyna znowu doprowadzac temperaturę do 22 stopni a jeżeli wczesniej nagrzał to teraz potrzebuje schłodzić.
wszystko u ciebie ok, wszedzie tak to działa.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Johnny_B
Zdaniem Skody (mam na piśmie taką odpowiedź z Poznania) to, że ustawisz pokrętłem np.22stC wcale nie znaczy, że w samochodzie będzie temperatura nastawiona. Należy tą temperaturę traktować (bardzo) orientacyjnie. U mnie różnica jest w granicach 4 do 5 stC i Skoda twierdzi, że wszystko jest w jak najlepszym porządku (sic!). Jeżdżę moją czeszką już prawie dwa lata i wkurza mnie bo w zimie niekiedy jest za gorąco w kabinie. Ustawiam na minimum, czyli 16stC, a temperatura mierzona w pobliżu czujnika legalizowanym termometrem utrzymuje się na poziomie 20 - 21stC.
Co do różnic temperatury nawiewanego powietrza to idea wydaje mi się słuszna. Powietrze nawiewane na szybę jest bardzo szybko na niej ochładzane i aby utrzymać w kabinie jakąś tam temperaturę musi być cieplejsze od tego nawiewanego bezpośrednio w twoją stronę. Takie jest moje zdanie, ale może się mylę.
Komentarz
-
Komentarz