Opony LETNIE i klakson

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talerz
    Drive
    • 2010
    • 50

Opony LETNIE i klakson

piotrek_gdy, bardziej chodziło mi właśnie o mniejsze, ale równie dobre i zarazem tańsze zakłady lakiernicze poza ASO.
    Może ktoś z Was zna jakiegoś sprawdzonego speca od tej roboty?
  • satoot
    Rider
    • 2008
    • 525

Opony LETNIE i klakson

Opony letnie, po zdjęciu z wozu idą do piwnicy. Bedą leżakować, ale w piwnicy mam zawsze bardzo ciepło (26-28°C), i bardzo wilgotno (pow. 80%).
    Sama opona letnia (choćby już z nazwy) powinna być do ciepła przyzwyczajona. Wilgoć także znosi, jeżdżenie po wodzie.
    Ale czy ciągła permanentna wilgoć w połączeniu z taką temperaturą oponom nie zaszkodzi?

Drugie ptanie: czy opony leżakujące sezon zimowy w piwnicy/garażu/magazynie/gdziekolwiek się czymś konserwuje? Natłuszcza albo czymś smaruje?

= = =

Klakson. Czy tylko moja O1 ma tak cichy i cieńko piszczący klaskon? Przecież tego nikt nie usłyszy na drodze. Nie trąbie, i nie poganiam nikogo, ale jeśli byłoby trzeba, to tego przecież w ogóle nie słychać.
    Czy też tak macie? Zmienialiście syrenkę/klakson na głośniejszy?

Komentarz

• Ziomal
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 5841
      • Octavia I (1U2)
      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez satoot
      Drugie ptanie: czy opony leżakujące sezon zimowy w piwnicy/garażu/magazynie/gdziekolwiek się czymś konserwuje? Natłuszcza albo czymś smaruje?
      Ja gdy zmieniam opony psikam je nabłyszczaczem do opon.
      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• zurcio
        RS
        • 2008
        • 2046

Zamieszczone przez Ziomal
        Ja gdy zmieniam opony psikam je nabłyszczaczem do opon.
        ale zawijasz je od razu w worki foliowe :?:

kiedyś obiło mi się o uszy, że nie może leżeć mokra opona w opakowaniu foliowym (szczelnym)
        Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• TOM67
          Drive
          • 2008
          • 88
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Re: Opony LETNIE i klakson

Klakson. Czy tylko moja O1 ma tak cichy i cieńko piszczący klaskon? Przecież tego nikt nie usłyszy na drodze.
          Siedząc w aucie klakson jest cichy, ale stań obok i niech ktoś inny zatrąbi. ( ale fakt miałem Albea i tam klakson był prawie jak z ciężarówki )
          + LPG

Komentarz

• macieks
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 469
            • Octavia III (5E3)
            • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Czy tylko moja O1 ma tak cichy i cieńko piszczący klaskon?
            Zmienialiście syrenkę/klakson na głośniejszy?
            W mojej O1 z 2005 r był założony taki jednotonowy klakson i brzmiał mniej więcej jak w ... maluchu :P
            W niektórych wersjach były montowane dwutonowe - te zdecydowanie lepiej brzmią. Kupiłem (chyba na allegro) zestaw dwutonowy za około 40 zł (za oryginalny w salonie wołali chyba 400). Założyłem i jest zdecydowanie lepiej. Wymiana nie jest skomplikowana choć najwygodniej zrobić to przy zdemontowanym zderzaku przednim. Jedyny problem to rozdzielenie zasilania na dwa odbiorniki, przekaźnik w instalacji już masz więc żadnych dodatkowych przeróbek nie potrzeba
            Była: O1 1.6 MPI
            Jest: O3 1.2 TSI

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A u mnie klakson jest dosc czesto uzywany i jest naprawde glosny
              co do opon - pakuje zawsze w duze reklamowki foliowe wraz z alusami (jesli mowimy o oponach letnich) i nic im nigdy nie bylo. Fakt ze opony starcza mi na dwa sezony czyli "lezakuja" tylko jedna zime... ale zimowki caly czas leza w kotlowni u mnie w firmie juz drugi sezon i nic im nie jest (temp. ktora jest w kotlowni to 22-30stopni)
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Ja powiem tylko za Michellin.pl : "Jeśli opony są założone na felgi, składować je na płasko, lub zawieszone: jeśli są zdjęte z felg, składować na stojąco lub na płasko."

Ponadto nalezy opony umyc i wywalic wszystkie kamyczki - ulubiona robota mojej siostrzenicy, jak byla mala. Teraz niestety chce za ta usluge kase, a ja nie jestem zwolennikiem takiego wychowywania dziecka, zeby cos robilo za $ ... ale to nie moje dziecko i ja go wychowywac nie bede
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• satoot
                  Rider
                  • 2008
                  • 525

Zamieszczone przez misiek^wro
                  opony umyc i wywalic wszystkie kamyczki
                  Tak, te kamyczki - mam samochód od 6 dni, i w Michelin Energy jest PEŁNO! powbijanych kamyków. W innych bieżnikach też tak jest, czy tylko te Micheliny Energy mają taką 'kamieniechwytającą' budowę rowków?
                  Nie wiem, czy to może mieć wpływ na ich żywotność lub czy będą się przez to szybciej przebijać, być może nie, ale irytuje mnie to.

Komentarz

• misiek^wro
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 8321

satoot, ja czasem wygrzebie z opon jakiegos kamyka - ale tutaj ma strasznie duzo bieznik do gadania Po prostu im bardziej drobny i wiecej rowkow tym wiecej kamoli :d
                    Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                    Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                    ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• rezon
                      RS
                      • 2006
                      • 1894
                      • Volvo
                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

tylko te Micheliny Energy mają taką 'kamieniechwytającą' budowę rowków?
                      praktycznie każda zimówka łapie - zależy gdzie jeździsz masz większe lub mniejsze możliwości łapania.

Komentarz

• satoot
                        Rider
                        • 2008
                        • 525

Zamieszczone przez rezon
                        praktycznie każda zimówka łapie - zależy gdzie jeździsz masz większe lub mniejsze możliwości łapania.
                        "Energy" to letnie. I one były pełne kamyków i gruzu po przejechaniu wyłacznie asfaltami 580 kilometrów.
                        Teraz założyłem "Alpin A3", zimowe, też Michelin. Ciekawe ile te nałapią kamyków.

Komentarz

• rezon
                          RS
                          • 2006
                          • 1894
                          • Volvo
                          • AKL 1.6 MPI 101 KM
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

wyłacznie asfaltami
                          z powietrza się nie wzięły kamyczki tylko gdzieś leżały, czasami wystarczy jak przejedzie jeden zestaw z dostawą na budowę drogi, albo naprawią asfalt metodą smoła plus żwirek i będziesz miał oponę. satoot, masz rację, odnośnie Energy przecież też mam założone fabryczne. Nie widziałem kamyczków, ale przy wymianie może będe widział więcej.

Komentarz

Pracuję...