Spalanie 1.8 TSi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maciejk77
    Drive
    • 2007
    • 88

poprostu koledzy jezdza bardzo ekonomicznie
    Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• bbartus
      Classic
      • 2008
      • 9

oculus - miałem szczęście. zapakowałem się na prom, a on zaraz odpłynął

Z moich doświadczeń, co prawda niewielkich jak dotychczas, wychodzi że zejść poniżej 6 litrów, jest strasznie ciężko. Natomiast okolica 7 litrów przy dość dynamicznej jeździe jest do utrzymanie bez problemu. Wir w baku zaczyna się po 160 km/h. Tak na trasie.

W mieście przeważnie jeżdżę na trasie 12 km. Srednio wychodzi mi około 10 litrów.
      Raz udało mi się zejść do 8,5 ale jak wysiadałem to myślałem, że się
      Pozdr.

Komentarz

• cybant
        Drive
        • 2008
        • 89

co wy za bajki opowiadacie o tym spalaniu?!?! 5-6l w trasie 8 w mieście :lol: :lol:
        fantazja fantazja, bo fantazja jest od tego.
        jaki cel ma wypisywanie takich głupot?

Komentarz

• Macko
          Drive
          S_OCP Member
          • 2008
          • 69

Zamieszczone przez cybant
          co wy za bajki opowiadacie o tym spalaniu?!?! 5-6l w trasie 8 w mieście :lol: :lol:
          Spokojnie.
          W mieście 8 to może i fantazja - 10 z hakiem to realne srednie spalanie w mieście z całego zbiornika. W trasie normalnie jadąc około 8 litrów. Ale tak jak pisałem -> moje najniższe spalanie na odcinku 220 km (z jednym postojem) to 5,8 litra.

[ Dodano: Sob 01 Lis, 08 19:17 ]
          Zamieszczone przez maciejk77
          Zamieszczone przez mario_tg
          Moja ma przejechane 6500 tyś/km średnie spalanie przy ostrym ruszaniu ze skrzyżowania pali i dużych prędkościach do 10,5 l jadąc bardzo przepisowo delikatnie przyspieszając można zbić zużycie do 5,5 l
          to chyba nie ten samochod jakos nigdy przy ostrej jezdzie nie mialem tyle, a szczegolnie skrzyzowania itp
          chyba ze mierzysz to jako srednia z trasy + ostro po miescie

Zamieszczone przez Macko
          A po mieście stojąc w korkach to niestety czasami wychodzi i 14 litrów na odcinku jakichś 8-10 km. Ale to extremum - średnio po mieście to około 10 litrów. W tym silniku naprawdę dużo zależy od ciężkości stopy
          stojac w korkach niestety ja mam 13-14l jako standard (zaczynam jazde od korkow, dopiero pozniej jest luz), extremum jest zdecydowanie wyzsze srednia to okolo 11l

TSI pali wiecej niz TDI. Mimo wszystko ze kolegom wychodza wartosci w granicach 6l/100 to trzeba jechac naprawde delikatnie. Normalna jazda na trasie to okolice 8l
          Jak odpale rano i wioze córkę do szkoły - jakieś 2,5 km i zajmuje mi to 20 minut to mam spalanie na poziomie 28 l :roll: A średnio po mieście to mam zazwyczaj około 10,2-10,3 l. Czasami wieczorem albo w nocy się jedzie - wtedy pali koło 8, czasami nie przez centrum wtedy też koło 8 i średnio do tych 10,2 zejdzie. A w trasie normalnie jadąc to faktycznie koło tych 8 się kręci. No na autostradzie u Niemiaszków to może być koło 11-12.
          Pozdr.
          Macko

Komentarz

• JOY
            Rider
            • 2008
            • 641

Zamieszczone przez cybant
            Oj kolego czyżby to zazdrość się odezwała ;p ?
            Mi też pali więcej, ale mam też świadomość, że przy naprawdę ekonomicznej jeździe takie wyniki są możliwe, tylko że trzeba potrafić, a potem i chcieć.
            Jak się pogodzisz, że na auostradzie cienkie Cię wymijają to i w swoim zobaczysz zadziwiające spalanie.
            pozdrawljajem

Komentarz

• twin
              Rider
              • 2008
              • 288

maciejk77 : Piszesz ze na odcinku 8 km spalanie wychodzi ci 6,5 litra ???? To wydaje sie mi malo realne. Na tak krotkim odcinku silnik nie zdazy sie nawet nagrzac. Chyba ze mowisz o starcie z rozgrzanym silnikiem ale mimo to wydaje mi sie to bardzo malo.

Odnosnie tego co koledzy piszecie ze niemozliwe aby ktos w miescie osiagnal np, 8 - 9 litrow to musze wam powiedziec ze porownujecie cos nieporownywalnego. Komu w miescie pali 12 , innemu 14 a przeciez mozna w miescie spalic nawet 50 litrow na setke. Wystarczy ze sie odpowiednio dlugo stoi w korku z wlaczonym silnkiem. Tak samo trasa trasie nie jest rowna.
              Juz tu pisalem o moim codziennym zuzyciu na trasie do pracy - 20 km jazdy , 5 km miasto , reszta droga ekspresowa w godzinach porannego szczytu V srednie okolo 45 km/h na tym dystansie .

Zuzycie paliwa wychodzi mi tak :

- max. 9,5 l
              - min. 8,0 l
              - zwykle okolo 8,5 l

ale .... razu pewnego zaparkowalem auto w garazu ktory byl wprawdzie nieogrzewany ale rano moze bylo w nim cieplej o jakies 5 C i wtedy na tym samym dystansie auto spalili mi 7,5 l. Jak wiec widac jest duza zaleznosc na krotkich dystansach w zaleznosci od tego czy silnik jest juz nagrzany czy nie.
              Druga sprawa to czy jedziecie z wlaczona klima czy nie. Z moich pomiarow wynika ze klima na krotkich odcinkach zzera ok 0,5 l dodatkowo , na dluzszych nie jest to juz tak widoczne.

Ciekawi mnie czy auto bedzie jeszcze mniej palic w zwiazku z dotarciem. Na razie mam tylko 1800 km przejechane. Ile koledzy macie km na blacie ??

Komentarz

• mario_tg
                Drive
                • 2008
                • 65

mario_tg napisał/a:
                Moja ma przejechane 6500 tyś/km średnie spalanie przy ostrym ruszaniu ze skrzyżowania i dużych prędkościach pali do 10,5 l jadąc bardzo przepisowo delikatnie przyspieszając można zbić zużycie do 5,5 l

to chyba nie ten samochod jakos nigdy przy ostrej jezdzie nie mialem tyle, a szczegolnie skrzyzowania itp
                chyba ze mierzysz to jako srednia z trasy + ostro po miescie
                tak moja średnia pochodzi z miasta DTŚ i A4 na której osiągam ponad 200km/h :diabelski_usmiech więc myślę że to spalanie jest do przyjęcia 30 lat temu FIAT 125p też tyle palił

Komentarz

• maciejk77
                  Drive
                  • 2007
                  • 88

Zamieszczone przez twin
                  Ciekawi mnie czy auto bedzie jeszcze mniej palic w zwiazku z dotarciem. Na razie mam tylko 1800 km przejechane. Ile koledzy macie km na blacie ??
                  cos okolo 13500km, mi nie pali mniej, mi pali wiecej
                  korki w warszawie sa coraz wieksze ostatnio 8km w ponad godzine, wiec sie o spalaniu nie wypowiadam

Zamieszczone przez mario_tg
                  tak moja średnia pochodzi z miasta DTŚ i A4 na której osiągam ponad 200km/h więc myślę że to spalanie jest do przyjęcia 30 lat temu FIAT 125p też tyle palił
                  trasa torunska - warszawa rowniez ponad 200 oczywiscie jak nie ma duzego ruchu, czyli godziny nocne
                  wyresetuj licznik i poszalej po miescie wtedy zobaczysz realny wynik przynajmniej 15-16
                  do tej pory samochody tyle pala - sluzbowa panda 1.2 (60KM) w miescie przejazdy do 15km pali dobrze ponad 10, przy oszczednej i dluzych przejazdach moze bedzie 8 co nie zmienia faktu, ze producent zalozyl srednie spalanie na zupelnie innym poziomie, a mi sie nie udalo zrobic wiecej niz 340km na zbiorniku

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

to jest mniej więcej takie pieprzenie jak ja bym powiedział, że moje 1,9 TDI pali 4,0 :lol:
                    no spaliłem wczoraj tyle na trasie 400km ale to nie jest żadna jazda, jechałem prawie 2x dłużej, ale MOŻNA :lol:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• maciejk77
                      Drive
                      • 2007
                      • 88

no wlasnie jest dolna granica spalania ponizej ktorej nie da sie zejsc
                      ale jest i gorna przy ostrej jezdzie w moim przypadku - 22l

jeden z kolegow napisal realna wartosc przy normalnej jezdzie i trzeba sie tego trzymac, czyli okolo 8 w trasie

w miescie (warszawa) jest przynajmniej 11-12 chyba, ze jadac po torunskiej w nocy do domu spalanie wychodzi na poziomie 6-7 okreslamy mianem "jazda miejska"
                      poza tym miasto, miastu nierowne tak jak i korki

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

no wlasnie jest dolna granica spalania ponizej ktorej nie da sie zejsc
                        ale jest i gorna przy ostrej jezdzie w moim przypadku - 22l
                        średnie ze zbiornika czy z jednej przejazdzki :?: :zlosnik:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• maciejk77
                          Drive
                          • 2007
                          • 88

przy takiej sredniej ze zbiornika samochod zmienilby wlasciciela

Komentarz

• twin
                            Rider
                            • 2008
                            • 288

Z moich obserwacji wynika ze majac silnik 1.8 TSI trzeba sie liczyc ze zuzyciem srednim ok 2 litry wiekszym od 1.9 TDI w porownywalnych warunkach.
                            To tyle jesli chodzi o silniki VW . Niemniej roznica moze byc mniejsza bo juz widzialem bardzo paliwozerne CR innych marek.

Komentarz

• JOY
                              Rider
                              • 2008
                              • 641

Dokładnie, wszytko jest istotne przy średnim spalaniu, ale jak kolega TWIN napisał, przy krótkich trasach, różnice przy zimnym i rozgrzanym silniku są kolosalne.
                              Mam 3 km do pracy - wiem co mówię
                              Jazda prosto do pracy 10-12/100 Jazda po mieście ale kilka km więcej 9-10/100.
                              A jak ktoś lubi trzymać but przy podłodze to na krótkim odcinku 15-18/100 też będzie normalne.

Komentarz

• misiekwaw
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7715
                                • Ford

przy takiej sredniej ze zbiornika samochod zmienilby wlasciciela
                                to powiem tylko "phi, tez cos" :lol: :wink:
                                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                http://www.disi-tune.pl
                                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                Był WRX
                                Była Octa

Komentarz

Pracuję...