poprostu koledzy jezdza bardzo ekonomicznie
Spalanie 1.8 TSi
Zwiń
X
-
oculus - miałem szczęście. zapakowałem się na prom, a on zaraz odpłynął
Z moich doświadczeń, co prawda niewielkich jak dotychczas, wychodzi że zejść poniżej 6 litrów, jest strasznie ciężko. Natomiast okolica 7 litrów przy dość dynamicznej jeździe jest do utrzymanie bez problemu. Wir w baku zaczyna się po 160 km/h. Tak na trasie.
W mieście przeważnie jeżdżę na trasie 12 km. Srednio wychodzi mi około 10 litrów.
Raz udało mi się zejść do 8,5 ale jak wysiadałem to myślałem, że się
Pozdr.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cybantco wy za bajki opowiadacie o tym spalaniu?!?! 5-6l w trasie 8 w mieście :lol: :lol:
fantazja fantazja, bo fantazja jest od tego.
jaki cel ma wypisywanie takich głupot?
W mieście 8 to może i fantazja - 10 z hakiem to realne srednie spalanie w mieście z całego zbiornika. W trasie normalnie jadąc około 8 litrów. Ale tak jak pisałem -> moje najniższe spalanie na odcinku 220 km (z jednym postojem) to 5,8 litra.
[ Dodano: Sob 01 Lis, 08 19:17 ]
Zamieszczone przez maciejk77Zamieszczone przez mario_tgMoja ma przejechane 6500 tyś/km średnie spalanie przy ostrym ruszaniu ze skrzyżowania pali i dużych prędkościach do 10,5 l jadąc bardzo przepisowo delikatnie przyspieszając można zbić zużycie do 5,5 l
chyba ze mierzysz to jako srednia z trasy + ostro po miescie
Zamieszczone przez MackoA po mieście stojąc w korkach to niestety czasami wychodzi i 14 litrów na odcinku jakichś 8-10 km. Ale to extremum - średnio po mieście to około 10 litrów. W tym silniku naprawdę dużo zależy od ciężkości stopy
TSI pali wiecej niz TDI. Mimo wszystko ze kolegom wychodza wartosci w granicach 6l/100 to trzeba jechac naprawde delikatnie. Normalna jazda na trasie to okolice 8lPozdr.
Macko
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cybantco wy za bajki opowiadacie o tym spalaniu?!?! 5-6l w trasie 8 w mieście :lol: :lol:
fantazja fantazja, bo fantazja jest od tego.
jaki cel ma wypisywanie takich głupot?
Mi też pali więcej, ale mam też świadomość, że przy naprawdę ekonomicznej jeździe takie wyniki są możliwe, tylko że trzeba potrafić, a potem i chcieć.
Jak się pogodzisz, że na auostradzie cienkie Cię wymijają to i w swoim zobaczysz zadziwiające spalanie.
pozdrawljajem
Komentarz
-
-
maciejk77 : Piszesz ze na odcinku 8 km spalanie wychodzi ci 6,5 litra ???? To wydaje sie mi malo realne. Na tak krotkim odcinku silnik nie zdazy sie nawet nagrzac. Chyba ze mowisz o starcie z rozgrzanym silnikiem ale mimo to wydaje mi sie to bardzo malo.
Odnosnie tego co koledzy piszecie ze niemozliwe aby ktos w miescie osiagnal np, 8 - 9 litrow to musze wam powiedziec ze porownujecie cos nieporownywalnego. Komu w miescie pali 12 , innemu 14 a przeciez mozna w miescie spalic nawet 50 litrow na setke. Wystarczy ze sie odpowiednio dlugo stoi w korku z wlaczonym silnkiem. Tak samo trasa trasie nie jest rowna.
Juz tu pisalem o moim codziennym zuzyciu na trasie do pracy - 20 km jazdy , 5 km miasto , reszta droga ekspresowa w godzinach porannego szczytu V srednie okolo 45 km/h na tym dystansie .
Zuzycie paliwa wychodzi mi tak :
- max. 9,5 l
- min. 8,0 l
- zwykle okolo 8,5 l
ale .... razu pewnego zaparkowalem auto w garazu ktory byl wprawdzie nieogrzewany ale rano moze bylo w nim cieplej o jakies 5 C i wtedy na tym samym dystansie auto spalili mi 7,5 l. Jak wiec widac jest duza zaleznosc na krotkich dystansach w zaleznosci od tego czy silnik jest juz nagrzany czy nie.
Druga sprawa to czy jedziecie z wlaczona klima czy nie. Z moich pomiarow wynika ze klima na krotkich odcinkach zzera ok 0,5 l dodatkowo , na dluzszych nie jest to juz tak widoczne.
Ciekawi mnie czy auto bedzie jeszcze mniej palic w zwiazku z dotarciem. Na razie mam tylko 1800 km przejechane. Ile koledzy macie km na blacie ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77mario_tg napisał/a:
Moja ma przejechane 6500 tyś/km średnie spalanie przy ostrym ruszaniu ze skrzyżowania i dużych prędkościach pali do 10,5 l jadąc bardzo przepisowo delikatnie przyspieszając można zbić zużycie do 5,5 l
to chyba nie ten samochod jakos nigdy przy ostrej jezdzie nie mialem tyle, a szczegolnie skrzyzowania itp
chyba ze mierzysz to jako srednia z trasy + ostro po miescie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez twinCiekawi mnie czy auto bedzie jeszcze mniej palic w zwiazku z dotarciem. Na razie mam tylko 1800 km przejechane. Ile koledzy macie km na blacie ??
korki w warszawie sa coraz wieksze ostatnio 8km w ponad godzine, wiec sie o spalaniu nie wypowiadam
Zamieszczone przez mario_tgtak moja średnia pochodzi z miasta DTŚ i A4 na której osiągam ponad 200km/h więc myślę że to spalanie jest do przyjęcia 30 lat temu FIAT 125p też tyle palił
wyresetuj licznik i poszalej po miescie wtedy zobaczysz realny wynik przynajmniej 15-16
do tej pory samochody tyle pala - sluzbowa panda 1.2 (60KM) w miescie przejazdy do 15km pali dobrze ponad 10, przy oszczednej i dluzych przejazdach moze bedzie 8 co nie zmienia faktu, ze producent zalozyl srednie spalanie na zupelnie innym poziomie, a mi sie nie udalo zrobic wiecej niz 340km na zbiorniku
Komentarz
-
-
to jest mniej więcej takie pieprzenie jak ja bym powiedział, że moje 1,9 TDI pali 4,0 :lol:
no spaliłem wczoraj tyle na trasie 400km ale to nie jest żadna jazda, jechałem prawie 2x dłużej, ale MOŻNA :lol:saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
no wlasnie jest dolna granica spalania ponizej ktorej nie da sie zejsc
ale jest i gorna przy ostrej jezdzie w moim przypadku - 22l
jeden z kolegow napisal realna wartosc przy normalnej jezdzie i trzeba sie tego trzymac, czyli okolo 8 w trasie
w miescie (warszawa) jest przynajmniej 11-12 chyba, ze jadac po torunskiej w nocy do domu spalanie wychodzi na poziomie 6-7 okreslamy mianem "jazda miejska"
poza tym miasto, miastu nierowne tak jak i korki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77no wlasnie jest dolna granica spalania ponizej ktorej nie da sie zejsc
ale jest i gorna przy ostrej jezdzie w moim przypadku - 22lTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Dokładnie, wszytko jest istotne przy średnim spalaniu, ale jak kolega TWIN napisał, przy krótkich trasach, różnice przy zimnym i rozgrzanym silniku są kolosalne.
Mam 3 km do pracy - wiem co mówię
Jazda prosto do pracy 10-12/100 Jazda po mieście ale kilka km więcej 9-10/100.
A jak ktoś lubi trzymać but przy podłodze to na krótkim odcinku 15-18/100 też będzie normalne.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciejk77przy takiej sredniej ze zbiornika samochod zmienilby wlascicielaTorque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
Komentarz