Za 42 tys, co byście kupili? Octavie czy Superba (2003 rok 1.9 TDI 130 ps).
Nie ukrywam ze superb mi sie podoba ale czy eksploatacja nie bedzie spro
kosztowniejsza niż bradziej popularnej octy?
Pytanie czy jeździsz więcej po mieście czy w trasie. Octavią będzie się wygodniej manewrowało i mniej spali ale Superb to więcej komfortu
Ja kupiłem Octavię II i kupię podobnej wielkości z uwagi na ............. wielkość miejsca parkinegowego )))
Poza tym nie potrzebuję większego i wolałbym młodsze auto.
Wiadomo że superb ktory więcej kosztuje w zakupie w tej samej cenie bedzie najprawdopodobniej starszy, pewnie o rok a raczej dwa przy tym samym przebiegu.
Bedę dzwonić do serwisu i mogę spytać ile kosztuje rozrząd w superbie i octavii 1.9
i porównać sobie koszty. To samo dla tarcz i klocków i tym podobne.
Ta różnica wg mojej wiedzy powinna oscylować w okolicach 20% na niekorzyść superba. Czy ktoś ma praktyczne doświadczenia i mógłby taką tezę potwierdzić?
[ Dodano: Sro 22 Paź, 08 23:03 ]
Ja kupiłem Octavię II i kupię podobnej wielkości z uwagi na ............. wielkość miejsca parkinegowego )))
To się rozumie zwłaszcza w Krakowie ... Od mojego obecnego auta superb jest dluższy o 40 cm (ale mam hak to max 30) i 10 cm szerszy. W garażu się zmieszczę, fakt miasto stanowi pewne wyzwanie i o to chodzi
Jedyne co mi się nie podoba to że superb to nie jest liftback i nie ma podnoszonej szyby i w dodatku tylne siedzenia wcale nie muszą być składane .... jest to pewnien minus, ale lodówkę już kupiłem
Mi osobiście wizualnie Superb się nie podoba, ale jeśli chodzi o ilość miejsca w środku to jest bezkonkurencyjny. Kolejna wadą Superba (starego) jest nadwozie typu sedan. Niby bardziej eleganckie, ale mnie j praktyczne niż liftback lub kombi. W związku z tym ja bym pewnie wziął młodszą Octavię niż starszego Superba.
S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
-------------------------------------------------------------------------
O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010
dorzuć 20 i weź nową OII
Rynek aut używanych jakoś słabo zareagował na zmianę cen w salonach - w ogłoszeniach sporo np 1-2 letnich aut w cenie nowego z salonu
Nie wiem ile wspólnego ma superb z passtem B5B6 pewnie sporo
w testach tuv i dekry passat zajmował zaszczytne 60 miejsce - gorzej niż opel vectra
o tylnym zawieszeniu paasata również słyszałem niekorzystne opinie dotyczące awaryjności
o gustach się nie dyskutuję, mi osobiście bardziej podoba się OII kombi a i do bagaźnika wchodzą 4 opony i duże zakupy z hipermarku
pzdr
Komentarz