po wielu telefonach wysłał wycenę - 1220 pln. I teraz pytanie do forumowiczów, czy lepiej brać te kasę, czy dusić dealera / Skodę-Auto Polska
do ich zabudowania?
to zeleży czy relingi są Ci do czegokolwiek potrzebne...
ja bym brał kasę.
Witam!
Czy wiecie może czy komputer w octavii informuje o niskim poziomie oleju?
I czy może ktoś mi powie czy to prawda że jak jakaś żarówka się przepali czy to też jest wyświetlane? Mam octavkę 2004r 1,9TDI komputer (ten co wyświetla spalanie itp.)
Czy wiecie może czy komputer w octavii informuje o niskim poziomie oleju?
Tak , wyskoczy kontrolka oleju bodajże.
Zamieszczone przez Artur371
czy może ktoś mi powie czy to prawda że jak jakaś żarówka się przepali czy to też jest wyświetlane? Mam octavkę 2004r 1,9TDI komputer (ten co wyświetla spalanie itp.)
czy może ktoś mi powie czy to prawda że jak jakaś żarówka się przepali czy to też jest wyświetlane? Mam octavkę 2004r 1,9TDI komputer (ten co wyświetla spalanie itp.)
Nie.
Pokazuje i na dodatek która, wszystko zależy czy jest odpowiedni moduł. Można łatwo sprawdzić po kodowaniu licznika.
Licznik od roku 2001.
XXYZS - kodowanie licznika
XX Additional equipmentt
01 - Brake pad warning light
02 - Seat belt warning light
04 - Warning light for fluid level in the windscreen washer fluid reservoir 08 - Warning light for failure of a light bulb
16 - Warning light indicationg an open door
Y Country version
0 - Germany
1 - Europe and Rest of World
...
Z - Service interval
0..3 QG0...QG2
S Speedometer calibration
awiacek, przeczytaj dokładnie , chodziło czy na desce rozdzielczej się wyświetla. Nie wiem czy to co piszesz można odczytać z Vaga czy Maxi-dota :|
Na desce rozdzielczej a dokładnie na MAX-Dot'cie wyświetlany jest symbol z opisem która to żarówka. Natomiast można sprawdzić VAGiem czy licznik jest zakodowany do sprawdzania stanu żarówek. (Nie trzeba wtedy nic rozkręcać i szukać odpowiedniego modułu).
Oczywiście po kodowaniu licznika można tylko domniemywać że taki moduł jest zainstalowany.
.....a niski stan oleju pokaze sie na desce (najpierw na pomarańczowo później na czerwono ..... Czy możesz mi napisać jak ta kontrolka mniej wiecej wygląda? PZDR
uniwersalna ikonka olejarki z kapiącym z dziubka olejem;-)
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
Mam coś takiego jak zamieścił na fotce kolega awiacek, ale niestety kontrolka spalonych żarówek nie działa, jak również kontrolka płynu do spryskiwaczy, czy też ten samochdzik między kontrolkami rezerwy i końca klocków hamulcowych
Kontrolkę żarówek to się jakoś koduje, włacza jakąś sekwencją guziczków, czy trzeba użyć jakichś innych czarów albo zaklęć ??
JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
kontrolka spalonych żarówek nie działa, jak również kontrolka płynu do spryskiwaczy, czy też ten samochdzik między kontrolkami rezerwy i końca klocków hamulcowych
Kontrolkę żarówek to się jakoś koduje, włacza jakąś sekwencją guziczków, czy trzeba użyć jakichś innych czarów albo zaklęć ??
Działanie kontrolek zależy od tego czy twój samochód jest wyposażony w odpowiednie czujniki tzn.
1. Moduł sprawdzania spalonych żarówek
2. Czujnik niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy
3. Czujnik klocków hamulcowych (tyko kontrola przednich)
4. itd.
Druga sprawa czy w liczniku jest aktywowana funkcja "prezentacji" stanu czujników tzw kodowanie. Możesz to sprawdzić jak podepniesz sie VAG-iem. Dwie pierwsze cyfry z kodowania odpowiedzialne są za kontrolki (mała uwaga liczniki po roku 2001).
Działanie kontrolek zależy od tego czy twój samochód jest wyposażony w odpowiednie czujniki tzn.
1. Moduł sprawdzania spalonych żarówek
2. Czujnik niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy
3. Czujnik klocków hamulcowych (tyko kontrola przednich)
Wiem, że czujnika niskiego poziomu płynu do spryskiwaczy i czujnika klocków hamulcowych niestety nie mam, ale np. czujnik niskiego poziomu płynu chłodniczego jest, bo mi już raz zadziałał. Pojęcia nie mam czy jest moduł sprawdzania spalonych żarówek, muszę się uśmiechnąć do kolegów/koleżanek z 3-miasta, żeby mnie ktoś do VAG-a podłączył, bo te kodowania, cyferki i inne wodotryski w VAG-u to dla mnie czarna magia
A może ktoś, kto ma wersję Ambiente MR'02 powie, czy ma kontrolę przepalenia żaróweczek aktywną ??
JaroSz
Octavia 1.9 TDI '02 (podobno po chip-tuningu)
A może ktoś, kto ma wersję Ambiente MR'02 powie, czy ma kontrolę przepalenia żaróweczek aktywną ??
Wydaje mi się, że moduł kontroli spalonych żarówek Skoda zaczęła montować od pażdziernika 2004 roku. Możesz sprawdzić czy masz ten moduł zaglądając "pod kierownicę"
tam gdzie są pozostałe przekaźniki.
Z opisu wynika,że jest to maxi dot i na nim jest wyświetlany komunikat o niskim poziomie oleju.Po niemiecku to jest elstandt prufen i pojawia się symbol oliwiarki w kolorze żółtym.Warunkiem jest odpowiednie kodowanie licznika.Język komunikatów możesz zmienić na inny(polskiego brak).
Komentarz