OII czy Passat B5

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Geralt
    Rider
    S_OCP Member
    • 2007
    • 589

Lelon, z tego co wiem jest dokladnie tak jak piszesz - jedna z glownych zmian jakich dokonano w B5FL bylo wlasnie wzmocnienie zawieszenia bo nie tylko na polskich drogach lubilo szybko sie konczyc.
    B5FL jest moim zdaniem bardzo udana i przede wszytkim dopracowana konstrukcja - pewnie bedzie palil jakies 0.5L wiecej niz OII (wieksza masa i gabaryty) ale jechalem nim z lekko dlubnietym 130KM tdi (na jakies 150~160km) i jak dla mnie prowadzil sie zajebiscie - O2 jechalem tylko raz i to jako pasazer wiec nie moge sie wypowiadac ale z moich doswiadczen (passat B4 VR6 '95 a octavia 1 1.8T '2003) passat powinien dawac wieksza przyjemnosc z jazdy. Czesci zawieszenia potanialy i sa dostepne zamienniki dobrej jakosci wiec tragedii nie ma jedyna wada sa gorne miejsca w kategorii najczesciej krojone auto...
    gdybym stal przed podobnym wyborem raczej bralbym passata (w bogatej wersji wyposazenia)
    pozdrawiam
    Adam W.

Komentarz

• Thundi
      L&K
      • 2005
      • 1157

To wam dobije trochę ćwieka:
      A może za te pieniądze należy brać A6 (C5) AWX 1.9TDI bo one też w okolicach 40tyś stoją ?? A wykonanie chyba trochę lepsze od Skody i VW no i auto nieco większe.
      O ortografie dba FF.
      Ranking sprzedaży nowych aut w Polsce w 2009 oraz 2008 (Excel):
      http://thunderbolt2.prv.pl/sprzedaz/Ranking.xls
      Skoda Octavia & Audi A6

Komentarz

• piotrek_os
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8162
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Thundi
        A może za te pieniądze należy brać A6 (C5) AWX 1.9TDI bo one też w okolicach 40tyś stoją ?? A wykonanie chyba trochę lepsze od Skody i VW no i auto nieco większe.
        zawieszenie tez liche - tak jak w passacie.
        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Lelon
          Ambiente
          • 2008
          • 130

Zamieszczone przez piotrek_os
          Zamieszczone przez Thundi
          zawieszenie tez liche - tak jak w passacie.
          Widzę, że są problemy z czytaniem. Miałeś Passata B5 po FL czy opierasz się na (nieprawdziwych) plotkach? Od razu mówię, że nie wiem jak sprawa wygląda w A6 bo nigdy nie miałem i się nie interesowałem.

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Lelon, moze i bym miał ale właśnie o to zawieszenie nie mam. A o tym ze w passatach liche zawieszenie to juz "gazety motoryzacyjne" dawno pisały. I tez sie słyszy jak ludzie na nie przeklinaja..... Mam kolege co pracuje w inter car - sie to mniej wiecej wiem ile tego schodzi......!
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Lelon
              Ambiente
              • 2008
              • 130

Zamieszczone przez piotrek_os
              Lelon, moze i bym miał ale właśnie o to zawieszenie nie mam. A o tym ze w passatach liche zawieszenie to juz "gazety motoryzacyjne" dawno pisały. I tez sie słyszy jak ludzie na nie przeklinaja..... Mam kolege co pracuje w inter car - sie to mniej wiecej wiem ile tego schodzi......!
              Słuchaj, uwierz mi, że nie mam intencji w tym żeby przekonać Cię w jak wielkim błędzie jesteś, ale uwierz mi, że wszystkie mankamenty jakie miało zawieszenie Passata tyczyło się modelu B5, a nie B5 FL. Pozwól, że posłuże przykładem mojego własnego auta:

Obecnie ma 176tys km i jest z 2004r. Kupiłem go jak miał 149tys km ponad rok temu. Do 146tys km był serwisowany w ASO VW w Niemczech - dzięki czemu posiadam w domu wydrukowaną 5-stronicową historię auta z opisem dokładnie każdej części, która była wymieniana/naprawiana itp. WSZYSTKIE wahacze są fabryczne, i nie tylko one, z zawieszenia NIC nie było wymieniane od nowości - czyli od września 2004r i przeszło 176tys km z czego 27tys km po naszych nie najlepszych drogach. Co więcej dalej nie ma żadnych stuków, luzów, samochód prowadzi się b.dobrze.

Kiedyś chciałem kupić Passata B5(lata 1997-2000) ale odpuściłem ze względu na słabe i drogie przednie zawieszenie. Zdecydowałem się na B5 FL, nie żałuje, co raz częściej słysze, że zawieszenie B5 FL jest jednym z trwalszych.
              Dodam, że w swoim pasku mam fabryczne sportowe zawieszenie - co raczej nie wpływa korzystnie na jego trwałość.

Mam nadzieję, że co nieco rozjaśniłem Ci sprawę z przednim zawieszeniem Passata.

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

naprawdę nie wiem dlaczego dyskutujemy jeszcze o tym ... :? przecież nikt nie powie że b5 , zwłaszcza po lifcie jest gorsza od O2 :| , nie chcąc sie narażać na naszym forum nikomu... :diabelski_usmiech .

problem jest ze znalezieniem dobrego auta... , O2 można łatwiej trafić , na przykład z sieci dilerskiej od jakiś dyrektorów w Poznaniu...może tylko cena komuś nie odpowiadać
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• norbi99
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 218

wg. mnie ten pojedynek bez dyskusji wygrywa Octavia

Komentarz

• toocool
                    Rider
                    • 2008
                    • 303
                    • Octavia IV combi (NX5)

No i ten moment OII 2.0TDI... bezcenny...
                    Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• AndiT
                      Rider
                      • 2008
                      • 332

Mysle ze watek jest ciekawy, bo sam zastanawiam sie wlasnie nad wyborem OII lub b5lift i powiem szczerze ze jak dla mnie w chwili obecnej pojedynek wygrywa OII.
                      Reasumujac najwiekszym problemem jest znalezienie samochodu zdrowego, ktory nie byl skladany z kilku. W swoich poszukiwaniach mam tez na uwadze Honde 2.2 I-CTDi, ale tutaj cena jest juz duzo wyzsza i powiem szczerze ze koszty napraw jak cos sie zepsuje tez troche przerazaja, wiec dalej szukam sobie OII
                      M47N2

Komentarz

• Lelon
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 130

Ja nigdzie nie napisałem, że B5 FL jest lepszym autem od Octy II, dementuje tylko plotki o nietrwałości zawieszenia Passata. A co do samych aut, oba są ok. Jako następne auto myślę o Octavii II FL w fajnym wypasie(skóry, duża navi itp) ale to jeszcze nie teraz.

Komentarz

• Kapuhy
                          Ambiente
                          • 2008
                          • 132

Jak dla mnie Passat B5FL i Octavia II to jak dwa inne światy: technologiczne i stylistyczne. Miałem Passata z 2001 roku przez jakieś dwa lata (notabene zero problemów z zawieszeniem) i dziś mając OII nie zamieniłbym jej na Passata. Fakt, w Passacie było ciszej i bardziej komfortowo na drodze, ale Octavia II to już nowa generacja aut, czuć że auto jest z 'innej półki'. Passata B5FL trzeba porównywać z Octavią I and nie II.
                          Poza tym jest jeszcze jedna rzecz - na rynku aut używanych znaleźć naprawdę dobrze wyposażonego VW jest trudno, Skodę myślę łatwiej. Przynajmiej do takiego doszedłem wniosku jak ostatnio kupowałem moją OII.
                          I jeszcze Octavia nie jest tak lubiana przez złodziei jak Passat, który wiadomo otwiera czołówkę.

Komentarz

• leszekmw
                            RS
                            • 2005
                            • 5356

no to w zasadzie w czym jest ta octavia lepsza ? jest mniej komfortowa , głośniejsza sporo , mniejsza....., z innej półki?? hehe , no to ja się nie znam zupełnie w takim razie....sorki

ale tu wychodzi na to że główne powody to złodzieje, brak ładnych passatów, ...a to już zupełnie inne rzeczy...

[ Dodano: Pon 01 Gru, 08 17:53 ]
                            a porównywac paska do O1 to wybaczcie ,ale to już drobna przesada :diabelski_usmiech
                            GVI 1.4TSI
                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• miodzik
                              Drive
                              • 2007
                              • 93
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dla mnie za Octavią przemawia jedynie jej miejsce na liście najchętniej kradzionych samochodów. Niestety Pasek jest tutaj liderem to był główny powód dla którego zdecydowałem sie na skodę. Porównywanie samochodów z różnych klas mija się z celem, bo pomimo że pasek poprzedniej generacji to sorry panowie, jest wyżej.

Komentarz

• AndiT
                                Rider
                                • 2008
                                • 332

A co powiecie w temacie VW JETTA ostatni model?
                                Czy to ta sama klasa co OII?
                                Hmm, samochody sa na tej samej plycie podlogowej ale wydaje mi sie ze OII jest jakby szersza i przez to wieksza od JETTY. Co myslicie o tym?
                                M47N2

Komentarz

• Lelon
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 130

Passat jest wyżej w klasyfikacji najczęściej kradzionych aut głównie ze względu na ilość Pasków jeżdżących po PL. Ten ranking uwzględnia wszystkie Paski(czyli nawet te sprzed 1980roku ) a Octy są produkowane od? 1998? A podobno(co dziwne) najczęściej kradzionymi Passatami są auta 10-13letnie czyli B4 i B5

Komentarz

• loru
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4286
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Lelon
                                    są auta 10-13letnie czyli B4 i B5
                                    Bo zaczynają się sypać i jest zapotrzebowanie na tanie części, takie prawa rynku.
                                    Zamieszczone przez AndiT
                                    A co powiecie w temacie VW JETTA ostatni model?
                                    Czy to ta sama klasa co OII?
                                    Już gdzieś był podobny temat, sąsiad ma bardzo ładne autko ale faktycznie optycznie wydaje się mniejsza od O2.
                                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4829
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

witam i ja sie przylacze do tematu a to dla tego ze jak ja kupowałem samochod to w ostatecznej rozgrywce stanely w szranki octavia o1 rs 2001 r i passat2003 b5fl wersja usa poj 2.8.ostatecznie wybralem octavie (cena była prawie identyczna obu samochodów 500 zl różnicy) a to dla tego ze osiagi były identycznie była ze skrzynia manualna i co najwazniejsze w owiele lepszym stanie technicznym i wizualnym po mimo ze miala 280 tys a passat 70 mil.fak te octa jest bezwypadkowa mial duze znaczenie bo ten passat byl walony niby nie mocno ale zawsze i to z przodu. skórzana tapicerka wygladała jakby codziennie jeździło nim stado koni i na pewnie nie 70 tys. no i najwazniejsze co zadecydowało o wyborze octy to radośc z jazdy. to taki marginesikz mojej strony do tematu pozdrawiam

[ Dodano: Pon 01 Gru, 08 21:01 ]
                                      aha i jeszcze jedno raczje nie ma co porównywac octy do passata jezeli chodzi o komfort dostojnosc cyz nawet wyglad (chodzi mi o 01) dla meni liczyla sie frajda z jazdy jakosc wykonczenia w środku i stan techniczny akurat znalazłem te 2 modele innych ciekawych nie było. pewnie gdybyl mial 40-50 lat wziął bym passata raczej an pewno był wziąl ale skoro mam 24 to go nie wziołem:P:P
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6
                                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• zajcu_89
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 41

Co do Jetty i OII

Wymiary octavii II to:

Długość (mm) 4572-4669
                                        Szerokość (mm) 1769
                                        Wysokość (mm) 1447-1485

Wymiary jetty:

Długość [mm]: 4554
                                        Szerokość [mm]: 1781
                                        Wysokość [mm]: 1459

Dane z oficjalnych stron producenta. Więc jak widać optycznie to wygląda inaczej niż faktycznie. Dla mnie w każdym z tych porównań czy to z jetta czy z passatem B5 octavia jest górą

Mały OT
                                        W najnowszej książce Clarksona jest felieton poświęcony Jettcie, polecam :P

Komentarz

• PiterNZ
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 389

VW Jetta to limuzyna a O II to hatchback co jest podstawową różnicą.

Komentarz

• rrysio
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 493

A dokładniej Jetta to sedan a OII to liftback :szeroki_usmiech

Komentarz

• Forest
                                              Ambiente
                                              • 2004
                                              • 133

Tylko, że Jetta ma gówniane niebieskie podświetlenie. Ze względu na to kupiłbym OII :szeroki_usmiech . No i jakoś tak Octavia wydaje się na ulicy po prostu masywniejsza. Jetta już z daleka zalatuje Golfem. No i Jetta nie jest kombi. Golfa kombi pomijam, bo to jest profanacja zrobić taki tył w niemieckim aucie :evil: .

Komentarz

• PiterNZ
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 389

Zależy co kto chce mieć w wyposażeniu. Z alufelgami, pakietem skórzanym Jetta wychodzi taniej z drugiej strony opony ma koreańskie.
                                                Octavia II faktycznie wydaje się masywniejsza ale przynajmniej moim zdaniem lepiej dopracowana w szczegółach jest Jetta - fajniejsza kierownica, mata wygłuszająca w benzynie nad silnikiem itd.

W sumie rzecz gustu jedno i drugie fajne autko. Skoda ma jednak tańszy serwis i jest mniej kradziona - od Passata i Golfa na pewno, tylko nie wiem jakie wzięcie ma Jetta.

Komentarz

• Kapuhy
                                                  Ambiente
                                                  • 2008
                                                  • 132

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  no to w zasadzie w czym jest ta octavia lepsza ? jest mniej komfortowa , głośniejsza sporo , mniejsza....., z innej półki??
                                                  Passat to limuzyna a Octavia to wyrośnięty kompakt więc porównanie komfortu z założenia nie jest zasadne - pod tym względem trzeba porównywać Passata z Superb.
                                                  No ale jeżeli już to Passat B5 wyszedł w 1998 roku (o ile się nie mylę) a B5FL był w 2001 roku, czasowo podobnie do Octavi I. Octavia II to już 2004 rok, CAN jak magistrala i wszystkie inne rozwiązania z roku 2004 a nie 1998. Także pomijając klasę i komfort (co dla kogoś może mieć kluczowe znaczenie) technologicznie OII jest nowszym autem niż Passat B5FL.
                                                  Wszystko zależy jak zdefiniujemy słowo "lepsza".

Komentarz

• leszekmw
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 5356

lepszy - gorszy .... auto ma być dla kierowcy przyjazne , komfortowe ..takie sa chyba jego pierwsze i najważniejsze oczekiwania. rozwiązania techniczne typu poduszki , abs , esp , jak najbardziej , ale dla zwykłego kierowcy w sumie maja troszke mniejsze znaczenie , mniej sie o nich myśli podczas normalnej eksploatacji , nie sądzę żebyśmy podczas jazdy rozmyśłali czy nam sie włączy esp czy ile mamy poduszek... o CANach nie wspominam.... .

przynajmniej jeżeli chodzi o mnie :szeroki_usmiech .

a tak w zasadzie to w czym O2 jest nowocześniejsza od passata :?:
                                                    GVI 1.4TSI
                                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...