Zamieszczone przez leszekmw
OII czy Passat B5
Zwiń
X
-
No ja myślę i cieszę się że mam kurtyny boczne, climatronic dwustrefowy, nawigację (choć jej nie używam bo mam swoją), czujniki parkowania tył i przód (tu moja żona się cieszy), ESP, ASR, EDS ... CAN niewiele wnosi dla kierowcy, ale dużo dla diagnosty - bawiąc się VAG-COM'em widzę, że informacje zapisywane np. razem z daną usterką są bogatsze niż te z Passata B5FL. Znaleźć Passata z takim wyposażeniem byłoby mi trudno, chyba że B6, ale jak dla mnie odpada 2.0 TDI w B6, gdzie elektronika jest awaryjna. No i design - Passat B5FL nie jest brzydki, ale wg mnie odstaje od aut zaprojektowanych w kolejnym dziesięcioleciu. To tylko moje subiektywne zdanie, może dlatego że jeździłem B5FL i przy wyborze kolejnego auta już nie patrzyłem na ten model. W Passacie zato polubiłem rozwiązania i ergonomię VW (przynajmniej w porównaniu do Opla, którego miałem wcześniej) i to zaowocowało zakupem Skody.
Komentarz
-
-
Kapuhy, no octa tez nie jest za śliczna , ale na koniec znów piszesz o tym ze niełatwo znaleźć ładnego paska a nie o tym mówimy tylko o tym które auto jest lepsze.
MiKruS, mnie osobiście się podoba passat , nie uważam zeby to była jakaś przepaść z O2 . zawias jest lepszy w O2 ? hmm..nie znam się na tym ale komfort jest chyba lepszy w pasku , szczególnie na złych nawierzchniach. kierownica - zgadzam się :szeroki_usmiech
, jak widzę ja w tauregu .....
aaa...tamten taureg klienta miał 200km najechane :evil:O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwnie uważam zeby to była jakaś przepaść z O2
Wiesz - oba samochody mają koła, silniki, itd... Więc w ten sposób różnicy się nie dopatrzysz.
Ale choćby taki przykład - Passata nie kupisz w wersji TDI z 16to zaworową głowicą, z dużym intercoolerem, ze skrzynia DSG.
Nie będziesz miał dwustrefowej klimatyzacji. Poszczególne elementy będziesz miał po prostu starsze.
Nie kupisz tez Passata z silnikiem 2.0 TFSI, itd. Po prostu jest starsza generacja większości silników.
Więc O2 naprawdę jest nowocześniejsza, bo o to pytałeś, ale zalezy co dla kogo jest wazne.
Moim zdaniem nawet w wygladzie widac, ktory samochod jest starszy a ktory nowszy i to wyraznie.
BTW: Z zawieszeniem to się akurat rozpędziłem, bo zapomnialem, ze Passek ma tez wielowahacz.TDI 205PS
Komentarz
-
-
MiKruS, No tak ale teraz zaczynamy porównywać wersje perwersyjne , dsg, 16v , tfsi ...ale tak sobie porównać 105KM octę do 110 -130Km passata...., biorąc auta z tego samego roku w podobnym stanie na 100% moim faworytem jest vw , troszkę pojeżdziłem passatami klientów ...naprawdę jest to przyjemniejsza rzecz nawet od mojej dość nowej i wypasionej...... .
ale to tak jak mówię - nie musicie wierzyć facetowi przebranemu za księdza :diabelski_usmiechO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwMiKruS, No tak ale teraz zaczynamy porównywać wersje perwersyjne , dsg, 16v , tfsi ...ale tak sobie porównać 105KM octę do 110 -130Km passata...., biorąc auta z tego samego roku w podobnym stanie na 100% moim faworytem jest vw , troszkę pojeżdziłem passatami klientów ...naprawdę jest to przyjemniejsza rzecz nawet od mojej dość nowej i wypasionej...... .
Ja nie wnikam co jest lepsze. Nie od dziś wiadomo, ze jeden woli używane BMW, a inny w to miejsce nową KIĘ w tej samej cenie...
Kwestia gustów, upodobań, priorytetów, itd.
Ty zadałeś pytanie w czym Octavia jest nowocześniejsza, to Ci odpisałem.
Nawet jakby porównywać gołego Passta 1.9 i gołą Octę 1.9, to i tak ten drugi ma choćby silnik na EDC16 z FMIC-em.
Podejrzewam (choć tego nie wiem), ze kwestia bezpieczenstwa biernego i czynnego też jest na korzyść Octyy, bo generalnie producenci i w tym VAG zrobili duzy postęp akurat w ostatnich 4-6 latach.
Wygląd i elementy wnętrza też nadal będą nowowcześniejsze - zwłaszcza w szczegółach to widać.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KapuhyNo ale jeżeli już to Passat B5 wyszedł w 1998 roku
Więc jak na lata 90-te to był super nowoczesny samochód zarówno pod względem technicznym (wielowachacz z przodu, dwumasa, turbina o zmiennej geometrii łopatek, tiptronic, 4motion, silniki 4,5,6 cylindrowe itd.) jak i stylistycznie odstawał od innych i jeszcze wnętrze ogromne. Jeszcze w 2002r konkurencja tego nie oferowała!!!!
Zamieszczone przez MiKruSAle choćby taki przykład - Passata nie kupisz w wersji TDI z 16to zaworową głowicą, z dużym intercoolerem, ze skrzynia DSG
[ Dodano: Sro 03 Gru, 08 13:15 ]
passat ma też lepiej wyciszone wnetrze od octy II pomimo aż tak dużej różnicy wiekowej.
100/120kmh
Passat 2.8 64,5/67dB
Oct II RS TFSI 67,6/70dB
3 dB to w praktyce dwa razy ciszej. :shock:
Komentarz
-
-
z drugiej strony nowsza technika nie koniecznie jest lepsza :?
wez 1.9TDi na pompie a na pompowtryskach i common rail i zalej je paliwem slabej jakosci (ktoregow naszym kraju nie brakuje) - starsze generacje silnikow jezdzily na wszytskim (nie tylko VW ale rowniez stare mercedesy itp.) a tu zalejesz ropa ktora ktos "ochrzcił" opałem czy innym specyfikałem i nagle wtryski do wymiany.
Ponadto zgodze sie ze powiedzmy benzynowy 1.8T poprzedniej generacji bedzie mial gorsza kulture pracy niz TFSi i bedzie mial te 10% wyzsze zuzycie paliwa ale z drugiej strony bez problemu przerobisz go na LPG a z FSi/TFSi przy obecnym stanie techniki bym nie ryzykowal.
Ponadto wiecej elektroniki = wieksza komplikacja auta => wiecej elementow ktore moga zawiesc.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez leszekmwdla mnie główne rzeczy to które odróżniają te samochody komfort , wyciszenie i wielkość , dlatego bez wahania wybrał bym paska , jak to już wcześniej pisałem
Tylko, że tą metodą to S-klase lub BMW 7 też są bardziej wygodne, większe i lepiej wyciszoneAle na pewnym szczeblu nawet one nie zapewniają wystarczającego prestiżu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaale to jak Leszek nie trafił z tym swoim zakupem to jest czad
Jakby sobie nie racjonalizował to wyziera z każdej jego wypowiedzi
Ale powiem tak - przesiadłem się z Passata B5FL na Octavię II (po drodze jeszcze inne auto było) i na prawdę nie żałuję. Rozumiem, że można mieć obiekcje, że Skodzina to nie VW, ale Octavia to naprawdę solidny samochód. W tym kraju panuje dziwny kult VW, ja się z niego wyleczyłem bynajmniej. Jak dla mnie OII jest o klasę wyżej niż mój poprzedni Passat, ma tą samą świetną ergonomię plus współczesne rozwiązania i design za przystępną cenę.
Octavia to kompakt, od którego nie można wymagać zbytniego komfortu, od tego jest Superb.
Komentarz
-
-
tu mam trochę lektury...tylko po niemiecku, ale co nieco można się połapać :wink:
http://www.adac.de/Tests/Autotest/TE...ce_DSG_RPF.pdf /OII/
http://www.adac.de/Tests/Autotest/TE...ikelfilter.pdf /B5/
Komentarz
-
Komentarz