OII czy Passat B5

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MiKruS
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7976

Zamieszczone przez leszekmw
    a tak w zasadzie to w czym O2 jest nowocześniejsza od passata :?:
    Zawias, skrzynie, silniki, elekronika. Wnętrze, to przepaść IMO. To znaczy nie chodzi mi o ogólne wrażenie, ktore w wyzszych wersjach Passata jest bardzo pozytywne, ale gołym okiem widać, ze to poprzednia epoka VAG. Te wszystkie gałki, kierownica, climatronic - to jest jeszcze XX wiek
    TDI 205PS

Komentarz

• Kapuhy
      Ambiente
      • 2008
      • 132

No ja myślę i cieszę się że mam kurtyny boczne, climatronic dwustrefowy, nawigację (choć jej nie używam bo mam swoją), czujniki parkowania tył i przód (tu moja żona się cieszy), ESP, ASR, EDS ... CAN niewiele wnosi dla kierowcy, ale dużo dla diagnosty - bawiąc się VAG-COM'em widzę, że informacje zapisywane np. razem z daną usterką są bogatsze niż te z Passata B5FL. Znaleźć Passata z takim wyposażeniem byłoby mi trudno, chyba że B6, ale jak dla mnie odpada 2.0 TDI w B6, gdzie elektronika jest awaryjna. No i design - Passat B5FL nie jest brzydki, ale wg mnie odstaje od aut zaprojektowanych w kolejnym dziesięcioleciu. To tylko moje subiektywne zdanie, może dlatego że jeździłem B5FL i przy wyborze kolejnego auta już nie patrzyłem na ten model. W Passacie zato polubiłem rozwiązania i ergonomię VW (przynajmniej w porównaniu do Opla, którego miałem wcześniej) i to zaowocowało zakupem Skody.

Komentarz

• leszekmw
        RS
        • 2005
        • 5356

Kapuhy, no octa tez nie jest za śliczna , ale na koniec znów piszesz o tym ze niełatwo znaleźć ładnego paska a nie o tym mówimy tylko o tym które auto jest lepsze.

MiKruS, mnie osobiście się podoba passat , nie uważam zeby to była jakaś przepaść z O2 . zawias jest lepszy w O2 ? hmm..nie znam się na tym ale komfort jest chyba lepszy w pasku , szczególnie na złych nawierzchniach. kierownica - zgadzam się :szeroki_usmiech
        , jak widzę ja w tauregu .....

aaa...tamten taureg klienta miał 200km najechane :evil:
        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
        GVI 1.4TSI
        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

nie uważam zeby to była jakaś przepaść z O2
          Zależy co dla kogo jest przepaścią.

Wiesz - oba samochody mają koła, silniki, itd... Więc w ten sposób różnicy się nie dopatrzysz.

Ale choćby taki przykład - Passata nie kupisz w wersji TDI z 16to zaworową głowicą, z dużym intercoolerem, ze skrzynia DSG.
          Nie będziesz miał dwustrefowej klimatyzacji. Poszczególne elementy będziesz miał po prostu starsze.

Nie kupisz tez Passata z silnikiem 2.0 TFSI, itd. Po prostu jest starsza generacja większości silników.

Więc O2 naprawdę jest nowocześniejsza, bo o to pytałeś, ale zalezy co dla kogo jest wazne.
          Moim zdaniem nawet w wygladzie widac, ktory samochod jest starszy a ktory nowszy i to wyraznie.

BTW: Z zawieszeniem to się akurat rozpędziłem, bo zapomnialem, ze Passek ma tez wielowahacz.
          TDI 205PS

Komentarz

• leszekmw
            RS
            • 2005
            • 5356

MiKruS, No tak ale teraz zaczynamy porównywać wersje perwersyjne , dsg, 16v , tfsi ...ale tak sobie porównać 105KM octę do 110 -130Km passata...., biorąc auta z tego samego roku w podobnym stanie na 100% moim faworytem jest vw , troszkę pojeżdziłem passatami klientów ...naprawdę jest to przyjemniejsza rzecz nawet od mojej dość nowej i wypasionej...... .

ale to tak jak mówię - nie musicie wierzyć facetowi przebranemu za księdza :diabelski_usmiech
            GVI 1.4TSI
            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• MiKruS
              RS
              S_OCP Member
              • 2004
              • 7976

MiKruS, No tak ale teraz zaczynamy porównywać wersje perwersyjne , dsg, 16v , tfsi ...ale tak sobie porównać 105KM octę do 110 -130Km passata...., biorąc auta z tego samego roku w podobnym stanie na 100% moim faworytem jest vw , troszkę pojeżdziłem passatami klientów ...naprawdę jest to przyjemniejsza rzecz nawet od mojej dość nowej i wypasionej...... .
              Ale Szefie!
              Ja nie wnikam co jest lepsze. Nie od dziś wiadomo, ze jeden woli używane BMW, a inny w to miejsce nową KIĘ w tej samej cenie...
              Kwestia gustów, upodobań, priorytetów, itd.

Ty zadałeś pytanie w czym Octavia jest nowocześniejsza, to Ci odpisałem.

Nawet jakby porównywać gołego Passta 1.9 i gołą Octę 1.9, to i tak ten drugi ma choćby silnik na EDC16 z FMIC-em.

Podejrzewam (choć tego nie wiem), ze kwestia bezpieczenstwa biernego i czynnego też jest na korzyść Octyy, bo generalnie producenci i w tym VAG zrobili duzy postęp akurat w ostatnich 4-6 latach.
              Wygląd i elementy wnętrza też nadal będą nowowcześniejsze - zwłaszcza w szczegółach to widać.
              TDI 205PS

Komentarz

• Fery
                Ambiente
                • 2006
                • 236

Zamieszczone przez Kapuhy
                No ale jeżeli już to Passat B5 wyszedł w 1998 roku
                Passat B5 jest w sprzedaży od 1996r.

Więc jak na lata 90-te to był super nowoczesny samochód zarówno pod względem technicznym (wielowachacz z przodu, dwumasa, turbina o zmiennej geometrii łopatek, tiptronic, 4motion, silniki 4,5,6 cylindrowe itd.) jak i stylistycznie odstawał od innych i jeszcze wnętrze ogromne. Jeszcze w 2002r konkurencja tego nie oferowała!!!!

Zamieszczone przez MiKruS
                Ale choćby taki przykład - Passata nie kupisz w wersji TDI z 16to zaworową głowicą, z dużym intercoolerem, ze skrzynia DSG
                Z DSG nie kupisz ale z 2.0 TDI 16V były i z kierunkami w lusterkach.

[ Dodano: Sro 03 Gru, 08 13:15 ]
                passat ma też lepiej wyciszone wnetrze od octy II pomimo aż tak dużej różnicy wiekowej.
                100/120kmh
                Passat 2.8 64,5/67dB
                Oct II RS TFSI 67,6/70dB

3 dB to w praktyce dwa razy ciszej. :shock:

Komentarz

• MiKruS
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7976

Zamieszczone przez Fery
                  2.0 TDI 16V
                  Co prawda były krótko 2.0 TDI pod koniec produkcji, ale to były głowice 8V.
                  TDI 205PS

Komentarz

• Geralt
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 589

z drugiej strony nowsza technika nie koniecznie jest lepsza :?
                    wez 1.9TDi na pompie a na pompowtryskach i common rail i zalej je paliwem slabej jakosci (ktoregow naszym kraju nie brakuje) - starsze generacje silnikow jezdzily na wszytskim (nie tylko VW ale rowniez stare mercedesy itp.) a tu zalejesz ropa ktora ktos "ochrzcił" opałem czy innym specyfikałem i nagle wtryski do wymiany.
                    Ponadto zgodze sie ze powiedzmy benzynowy 1.8T poprzedniej generacji bedzie mial gorsza kulture pracy niz TFSi i bedzie mial te 10% wyzsze zuzycie paliwa ale z drugiej strony bez problemu przerobisz go na LPG a z FSi/TFSi przy obecnym stanie techniki bym nie ryzykowal.
                    Ponadto wiecej elektroniki = wieksza komplikacja auta => wiecej elementow ktore moga zawiesc.
                    pozdrawiam
                    Adam W.

Komentarz

• leszekmw
                      RS
                      • 2005
                      • 5356

dla mnie główne rzeczy to które odróżniają te samochody komfort , wyciszenie i wielkość , dlatego bez wahania wybrał bym paska , jak to już wcześniej pisałem
                      GVI 1.4TSI
                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Geralt
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 589

leszekmw, podobnie jak ja - o czym tez pisalem :wink:
                        pozdrawiam
                        Adam W.

Komentarz

• MiKruS
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 7976

Panowie - Citroen XM powinien spełnić Wasze oczekiwania.
                          TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

:diabelski_usmiech
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Chociaz nie wiem jakby sie starali to 4 cylindry zawsze beda glosniejsze od 6.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• metrotest
                                Rider
                                • 2006
                                • 506
                                • Volkswagen
                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Trzeba brać bo akcyza na silniki > 2l w górę :evil:

Komentarz

• PiterNZ
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 389

dla mnie główne rzeczy to które odróżniają te samochody komfort , wyciszenie i wielkość , dlatego bez wahania wybrał bym paska , jak to już wcześniej pisałem
                                  Paskiem uczyłem się dawno temu jeździć dlatego mam sentyment do tego autka ale jak raz wsiadłem przyznaję, że żadnego szoku wobec O II nie odczułem. Może trochę większy i faktycznie na dłuższych trasach bardziej komfortowy.

Tylko, że tą metodą to S-klase lub BMW 7 też są bardziej wygodne, większe i lepiej wyciszone Ale na pewnym szczeblu nawet one nie zapewniają wystarczającego prestiżu

Komentarz

• Kapuhy
                                    Ambiente
                                    • 2008
                                    • 132

Zamieszczone przez szkoda
                                    ale to jak Leszek nie trafił z tym swoim zakupem to jest czad
                                    Jakby sobie nie racjonalizował to wyziera z każdej jego wypowiedzi
                                    No to chyba już trochę zaczynam rozumieć - znacie się już dobrze Panowie a ja tu nowy jestem :roll: ...
                                    Ale powiem tak - przesiadłem się z Passata B5FL na Octavię II (po drodze jeszcze inne auto było) i na prawdę nie żałuję. Rozumiem, że można mieć obiekcje, że Skodzina to nie VW, ale Octavia to naprawdę solidny samochód. W tym kraju panuje dziwny kult VW, ja się z niego wyleczyłem bynajmniej. Jak dla mnie OII jest o klasę wyżej niż mój poprzedni Passat, ma tą samą świetną ergonomię plus współczesne rozwiązania i design za przystępną cenę.
                                    Octavia to kompakt, od którego nie można wymagać zbytniego komfortu, od tego jest Superb.

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8039
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

W tym kraju panuje dziwny kult VW
                                      Szczególnie to u mnie na wsi widzę. :szeroki_usmiech
                                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piotrek_os
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8162
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                        W tym kraju panuje dziwny kult VW
                                        Szczególnie to u mnie na wsi widzę. :szeroki_usmiech
                                        Adam chyba Ci jakis passat po palcach przejchał....albo jegomość polonezem, który sie przesiadł na passata
                                        Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• AdamB
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 8039
                                          • Octavia IV (NX3)
                                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

piotrek_os, bo ktoś pomyśli, że się czepiam :wink:
                                          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• ufo
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1475
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

tu mam trochę lektury...tylko po niemiecku, ale co nieco można się połapać :wink:
                                            http://www.adac.de/Tests/Autotest/TE...ce_DSG_RPF.pdf /OII/

http://www.adac.de/Tests/Autotest/TE...ikelfilter.pdf /B5/

Komentarz

Pracuję...