"Buczenie" opon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gruszeckik
    Classic
    • 2010
    • 12

"Buczenie" opon

Witam,
    Dla niektórych to może banalne pytanie ale mogę prosic o krótki instruktaż jak wymienia się płyn chłodzący w octavi 1 1.9 TDI AGR.
    Z góry wielkie dzięki
  • hellboyek
    Drive
    • 2008
    • 41

"Buczenie" opon

Od pewnego czasu w trakcie skretow, przy niskich predkosciach, opony strasznie "bucza"...

Wyrownalem cisnienie w kolach, jednak nic to nie dalo... co jest tego przyczyna? Da sie z tym zyc, ale jest to strasznie irytujace...

Komentarz

• blackspot
      Rider
      • 2007
      • 291

Raczej obstawiałbym łożysko w piaście. Czy to buczenie to występuje przy skręcaniu w obydwie strony?
      Powered by Rogalotti + DSG

Komentarz

• Peetebe
        Drive
        • 2008
        • 66

to nie opony tylko lozysko przednie . Mam to samo. trzeba naprawic niestety
        jest luz...

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

hellboyek, jak skręcasz w prawo słychać z lewej strony lub na odwrót :?:

jeśli tak, 99% że łożysko koła
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• hellboyek
            Drive
            • 2008
            • 41

a ja Was zaskocze i napisze, ze wlalem plyn od wspomagania i jest dobrze =)

ale z czystej ciekawosci popytam jeszcze o lozyska =)

Komentarz

• satoot
              Rider
              • 2008
              • 525

Zamieszczone przez hellboyek
              Wcale mnie nie zaskoczyłeś - metodą szukania (błędu/zguby/czegokolwiek) jest także nieracjonalne (pozornie) działanie:

Gdy zgubiłem indeks, to znalazłem go po tygodniu w piwnicy na półce ze szpejem rowerowym. Od tego czasu np. zapodziwając klucze szukam ich w łazience lub pawlaczu. Ostatnim razem na portfel (z prawem jazdy!) natknąłem się w zamrażalniku.

Komentarz

• zurcio
                RS
                • 2008
                • 2046

Zamieszczone przez hellboyek
                gicior , pamiętaj że pytając na forum - ludzie piszą co może być przyczyną problemu i niczego nie sugerują, więc jeśli dostaniesz odpowiedź nie musi to napewno być to ... tak na przyszłość :wink:

Zamieszczone przez satoot
                Gdy zgubiłem indeks, to znalazłem go po tygodniu w piwnicy na półce ze szpejem rowerowym. Od tego czasu np. zapodziwając klucze szukam ich w łazience lub pawlaczu. Ostatnim razem na portfel (z prawem jazdy!) natknąłem się w zamrażalniku.
                satoot, co Ty jarasz chłopie :diabelski_usmiech

sorki za OT
                Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• hellboyek
                  Drive
                  • 2008
                  • 41

Podbijam temat, gdyż mam podobny problem. Otóż miałem problemy z pompą od wspomagania (strasznie żarła płyn). Opony znowu buczały, jednak gdy dolałem płynu nic to nie zmieniło.
                  W zasadzie obecnie tylko gdy jeżdżę prosto nie słychać ich, choć przy większych prędkościach dają o sobie znać. Nawet najmniejsze muśnięcie powoduje "buczenie" i to bardzo głośne. Momentami wydaje się, jakby koła tarły o coś. Nadkola są jednak w porządku. Czy to oznaka źle ustawionej zbieżności, czy przyczyna może tkwić jeszcze w czymś innym?

Dodam, że ciśnienie w oponach jest w porządku.

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8029
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

hellboyek, podnieś auto na podnośniku i przekręć kołem. Jeżeli to będzie łożysko w kole to na pewno usłyszysz.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• hellboyek
                      Drive
                      • 2008
                      • 41

Jadę niedługo na tzw. "Szarpak". Tam się dowiem wszystkiego. Idzie wiosna czas "włożyć" w Octi =)

Komentarz

• boozee
                        Rider
                        • 2008
                        • 347

IMHO buczenie moze rowniez wystepowac gdy zbrojenie opony jest "walniete".Mialem tak w Escorcie-lozyska powymienialem i nadal buczalo, wiec wymienilem opony i przestalo.
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#390558

Komentarz

• hellboyek
                          Drive
                          • 2008
                          • 41

Prawe łożysko, końcówka drążka, tuleja wahacza... To efekt wizyty na "szarpaku". W weekend zabieramy się za wymianę no i też wymianę opon. Najpierw wymienimy części, przejadę się i wtedy się okaże czy to efekt opon czy np łożyska.

Komentarz

Pracuję...