marlena, a ty bedziesz na spocie?
Przeglady zagazowanych octavii
Zwiń
X
-
Przeglady zagazowanych octavii
Witam
Mam pytanko w sprawie przegladow zagazowanych octavii. W czasie odbioru mojej po zagazowaniu serwisant powiedzial ze z powodu instalacji LPG bede musial jezdzic na przeglady co 15kkm i za kazdym razem wymieniac olej i filtry. Dodam ze obecnie mam ustawione przeglady na QG1 wiec troche pojezdzil bym dluzej niz 15kmm.
Czy rzeczywiscie jest niezbedne wymieniac olej po 15kkm czy serwisant chce mnie naciagnac na dodatkowa kase? Jezdze glownie w trasie wiec nie ma az takiego obciazenia dla silnika.
Pozdrawiam
-
-
dla świętego spokoju i lepszej kondycji silnika zaleca się też wymianę oleju i filtrów co 15tyś oprócz oczywiście wszystkich spraw związanych z gazem.Silnik BFQ + sekwencja KME
CB President Johnny II ASC+President HAWAII
Kenwood KDC-BT92SD
Hertz HSK 165
Hertz DBX 250
KICX Kap 45
KICKER ZX 200.2
Kable - Dietz, Caliber
Kondzio 1F
wygłuszenie drzwi
Komentarz
-
-
Witam. Moja octavia ma zaledwie 2 miesiące, ale z ciekawości zapytałem ostatnio w Interauto w Krakowie(ASO) i Doradca serwisowy stwierdził,że przy 15 tys. km wymienia się tylko olej i filtr oleju plus przegląd instalacji gazowej(szczelność, karburacja,błędy itp).
Przy 30 tys km oprócz standardowych operacji przy benzynie, wymiana filtra gazu i jak wyżej przegląd gazu.Na ile to prawda,to dowiem się zapewne przy kolejnych przeglądach.
Jedno jest pewne- w mojej poprzedniej fabii,też z LPG, przeglądy były co 10 tys km,ale dotyczyły one tylko analizy spalin i szczelności instalki.Wymiana filtra gazu i powietrza co 30 tys km,ale filtr powietrza powinno się wymieniać nie rzadziej niż co roku.Takie informacje otrzymałem od gaziarza przy ul.Płaszowskiej 22 w Krakowie(Firma MOTOGAZ).
Komentarz
-
-
Re: Przeglady zagazowanych octavii
Zamieszczone przez Johnny_BWitam
Mam pytanko w sprawie przegladow zagazowanych octavii. W czasie odbioru mojej po zagazowaniu serwisant powiedzial ze z powodu instalacji LPG bede musial jezdzic na przeglady co 15kkm i za kazdym razem wymieniac olej i filtry. Dodam ze obecnie mam ustawione przeglady na QG1 wiec troche pojezdzil bym dluzej niz 15kmm.
Czy rzeczywiscie jest niezbedne wymieniac olej po 15kkm czy serwisant chce mnie naciagnac na dodatkowa kase? Jezdze glownie w trasie wiec nie ma az takiego obciazenia dla silnika.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
a czy gwarancja obejmuje wymianę cewki zapłonowej? bo znajomy ma zafirę na gazie i w zeszłym tygodniu wykasował sie około tysiaka za tą częsc i nie wiem czy jest to wymieniane w ramach gwarancji czy to juz sie zalicza do częsci eksploatacyjnych i we włąsnym zakresie trzeba to wymieniac
[ Dodano: Wto 11 Lis, 08 13:32 ]
a czy gwarancja obejmuje wymianę cewki zapłonowej? bo znajomy ma zafirę na gazie i w zeszłym tygodniu wykasował sie około tysiaka za tą częsc i nie wiem czy jest to wymieniane w ramach gwarancji czy to juz sie zalicza do częsci eksploatacyjnych i we własnym zakresie trzeba to wymieniac
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Johnny_BWitam
Pozdrawiam
Szkodnik po zgazowaniu automatycznie przechodzi na QG2. Nie ma możliwości serwisowania ich w QG1. (Warunki gwarancji-duża ingerencja w osprzęt silnika) Czyli serwis olejowy i przegląd instalacji gazowej co 15kkm.
Ponad to co 30kkm wymieniamy: 2 filtry gazowe, filtr powietrza, świece zapłonowe (info z książki serwisowej od instalacji gazowej - tu jest napisane nawet co 20kkm) i oczywiście filtr pyłkowy.
Jeśli tak nie serwisujemy tracimy gwarancję na silnik.
PozdrawiamAMBIENTE 110KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niesygSzkodnik po zgazowaniu automatycznie przechodzi na QG2. Nie ma możliwości serwisowania ich w QG1.
Czyli serwis olejowy i przegląd instalacji gazowej co 15kkm.
Ponad to co 30kkm wymieniamy: 2 filtry gazowe, filtr powietrza, świece zapłonowe (info z książki serwisowej od instalacji gazowej - tu jest napisane nawet co 20kkm) i oczywiście filtr pyłkowy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niesygZamieszczone przez Johnny_BWitam
Pozdrawiam
Szkodnik po zgazowaniu automatycznie przechodzi na QG2. Nie ma możliwości serwisowania ich w QG1. (Warunki gwarancji-duża ingerencja w osprzęt silnika) Czyli serwis olejowy i przegląd instalacji gazowej co 15kkm.
Pozdrawiam
Pzdr
Komentarz
-
-
W moim przypadku było tak: Auto kupiłem we wrześniu'07, pierwsze 15 tys. zrobiłem w maju tego roku, wtedy poszedłem na przegląd gazu i serwis olejowy. W książce wbili mi i na wlepce przy drzwiach, że następny serwis wrzesień 2008 lub 30 tys. We wrześniu poszedłem do ASO bo i tak trzeba robić rejestrację auta z gazem po roku i zapytałem o co im chodzi. Mam robić znowu wymianę oleju po 4 miesiącach tego samego roku mając przejechane od ostatniego przeglądu 10 tys ? Pan w ASO powiedział że mogę przyjść spokojnie po 30 tys. lub w przyszłym roku. W książce poprawił mi datę następnego przeglądu z 09.2008 na 09.2009 (lub 30 tys. - bez zmian). Zapytałem wtedy również o QG1 bo tak mam na nalepce w książce ale samochód jest przekodowany na QG0. Otrzymałem odpowiedź, że skoro rocznie robię ok 25 tys. to faktycznie jest sens przekodować na QG1 i zrobią mi to przy następnej wizycie. Obecnie tak się składa, że jeżdżę mniej i 30 tys. stuknę pewnie w styczniu 2009 więc okażę się w praktyce jak do tego podejdą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niesygSzkodnik po zgazowaniu automatycznie przechodzi na QG2. Nie ma możliwości serwisowania ich w QG1.
[ Dodano: Pią 14 Lis, 08 17:19 ]
Johnny_B, niech napiszą Ci te zalecenia na piśmie, że nie możesz stosować QG1, jak dadzą - w co wątpię, wtedy zażądaj obniżenia ceny za towar niezgodny z opisem zawartym w instrukcji obsługi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez niesygCzyli serwis olejowy i przegląd instalacji gazowej co 15kkm.
Serwis LPG co 15kkm aby utrzymać gwarancję na LPG. Wszystkie wymiany świec, przewodów zapłonowych, filtrów powietrza w książce gwarancyjnej LPG to zalecenia, a nie warunki gwarancji, więc ich przestrzeganie zależy od nas.
Gwanracja na samochód - w tym silnik to inna książka i wg niej musimy przestrzegać serwisu w trybie QG0 lub QG2 co 15kkm, w trybie QG1 wg wskazań. To od nas zależy - a nie od widzimisię ASO, wg jakiego trybu chcemy serwisować samochód. Nie ma nic w instrukcji/gwarancji nt obowiązkowej zmiany trybu w związku z montażem LPG. Mam zamontowaną LPG od początku w O2 i ASO w Krośnie sugerowało zmianę na QG1 przy pierwszym przeglądzie, ale jak powiedziałem, że zostanę przy QG1 to tyle było dyskusji (chociaż fatalnie spaprali kasowanie licznika QG1 i odwiedzałem później 5xASO co 1,5kkm). Obecnie O2 ma 64kkm i jest dalej na QG1 po drugim przeglądzie. Po doświadczeniach z O1 ani myślę ani wcześniej ani później niż zalecane w instrukcji serwisowej zmieniać świec, oleju, filtrów czy przewodów. w O1 zmieniałem świece co 50kkm dla spokoju sumienia. Problemy z zapalaniem pojawiły się nie wskutek braku wymiany przewodów, lecz po wymianie przewodów (bo podobno z LPG trzeba częściej). A filtrom czy olejowi wszystko jedno na czym jeździ samochód, ważniejsze gdzie i jak jeździ.
Zamieszczone przez Johnny_Brobie rocznie 40kkm wiec przy QG2 mialbym dwa przeglady w roku
Komentarz
-
-
Dzisiaj wreszcie otrzymalem "papiery" do instalki LPG i doczytalem ze powinno sie wymieniac swiece i filtry co 20kkm a co 30kkm regulowac luzy zaworowe ( tu chyba nie bedzie problemu bo ten silnik ma kasatory - zgadza sie ? )
tak wiec teraz calkiem zgupialem...
sprawdzalem na liczniku ile mam do przegladu i wyszlo 23500km ( stan licznika 6500km ), wiec wychodzi na to ze po 15kkm pojade na przeglad gazu potem przy 20kkm na wymiane wiec a przy 30kkm na wymiane oleju...
i badz tu madry :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Poradzcie mi co mam zrobic, mam w tej chwili przejechane 14800 km moją O1 TOUR, wg książki auto jest ustawione na QG1 (wg wskazań) i teraz nie wiem co zrobić, czy trzymać sie przeglądu wg wskazań czy robić przegląd po 15000 km.
Czy dalsza jazda zagazowaną octą zgodnie z QG1 nie będzie miała negatywnego wpływu na silnik czy dla swiętego spokoju zrobic przegląd po 15000km.
Co byście zrobili?
Proszę o radę
Komentarz
-
-
Dzisiaj bylem w ASO na pierwszym przegladzie po 1000km i podjalem temat przegladow. Serwisant nie potrafil pokazac mi gdzie jest napisane ze przy LPG nalezy wymieniac olej po 15kkm. Mowil tylko "powinno" albo "zaleca sie". Tak wiec ja poczekam na 15 kkm po instalacji LPG a ( bede mial wtedy 20kkm przebiegu) a potem dalej bede dyskutowal o przegladzie QG1
Dodatkowo chcialem zeby zrobili tak zebym mogl tankowac wiecej bo teraz wchodzi max 40l a ze zbiornik mam 55l wiec mozewejsc 44l. Niestety serwisant stwierdzil ze sie nie da. Ma racje ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Johnny_BDodatkowo chcialem zeby zrobili tak zebym mogl tankowac wiecej bo teraz wchodzi max 40l a ze zbiornik mam 55l wiec mozewejsc 44l. Niestety serwisant stwierdzil ze sie nie da. Ma racje ?
Komentarz
-
Komentarz