Przeliczyc potrafie. Tylko wolałbym w litrach jak normalny czlowiek. Może to dlatego ze mam wersje angielska.
wymiana filtrów
Zwiń
X
-
korniczek, jeżeli nie wiesz nawet gdzie się znajdują filtry to ja proponował bym spotkać się z kimś kto to już robił i żeby ci pokazał krok po kroku co i jak. O ile wymiana filtra powietrza jest w sumie taka sama w każdym pojeździe to wymiana filtra paliwa mogłaby sprawić osobie robiącej to pierwszy raz kłopot, stąd powyższa propozycja.
Co do ilości.
Abstrahując od tego, że dane odnoście części oraz ilości płynów masz podane w instrukcji pojazdu to na forum mamy taki przycisk "szukaj". Z pewnością znajdziesz dzięki niemu wiele odpowiedzi na swoje pytania, których na pewno będziesz miał wiele podczas eksploatacji swojej octy.
Pzdr.!
Komentarz
-
-
A instrukcję obsługi kolega posiada?
Zajrzeć do instrukcji tam na pewno kolegam ma napisane ile oleju i jakiego.
A co do lokalizacji filtrów to pozwolę sobie na drobne spostrzeżenie:
Skoro kolega nie wie gdzie są filtry to niech kolega nie bierze się samodzielnie za robotę bo jeszcze coś popsuje. Najlepiej w asyście kogoś doświadczonego w tego typu robótkach.
Komentarz
-
-
Filtry i MANN i Siędziszów to jedno i to samo. MANN wchłonoł to drugie i teraz w Sędziszowie produkują i to i to. Dla mnie nie ma żadnej różnicy.
Jeżeli nie wiesz jak to zrobić zacznij od poradnika w stylu:
czy
A jak dobrze poszukasz to znajdziesz i jedno i drugie w internecie w formacie PDF :-)
Najciężej jak sądzę wymienić filtr oleju. Do tego należy mieć specialną nasadkę na klucz ( w sklepie około 37zł) i bardzo wskazany jest klucz dynamometryczny (do przykręcenia obudowy filtra olejowego jak i korka spustowego- ten drugi notorycznie lubi się przekręcać :wink: :wink:
Pozatym kluczem dynamometrycznym w twoim aucie powinno się przykręcać większość połączeń gwintowych więc zapewne przyda się nie tylko do filtra czy korka, ale i do dokręcenia kół oraz innych gwintów..."Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae
Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
>>Hardware - dobrygrzeswawa<<
>>Software - rogalotti<<
Komentarz
-
-
korniczek, - mysle, ze nie powinnes sie za to brac. Filtry praktycznie w kazdym aucie sa w tych samych miejscach. jezeli sie na tym nie znasz to ta wymiana moze byc kosztowniejsza niz Ci sie wydaje............. teraz przewaznie tam gdzie kupisz olej to i wymiane robia....(o ile maja warsztacik). Lepiej niech to zrobi nawet "uczeń" niz laik (bez urazy)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez korniczekfiltry filtrona
Zamieszczone przez sebwieczpolecam filtry firmy Mann
[ Dodano: Sro 19 Lis, 08 00:59 ]
Zamieszczone przez MaicroftA za kilka lat beda je klepac wszystkie w Chinach :twisted: :lol:NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Koledzy mam pytanie odnośnie fitrów.
Otóż wielkimi krokami zblizami sie wymiana oleju , ale i od zmiany filtrów minęło już około 15kkm i (1rok i 3 m-ce). Moje pytanie brzmi ktore filtry warto zmienic po przejechaniu 15kkm.
-Normalka ze oleju przy zmianie
-paliwa?? czy juz czas?
-kabinowy?
-powietrza? (tu chyba co 30kkm, ale moge sie mylić)
Komentarz
-
-
BOODZISZ, może być tak jak piszeszNiektórzy polecają filtry powietrza Filtrona, niby nizłe ...
Pamiętaj jak będziesz kupował kabinowy to bierz węglowy.
Poza tym użyj szukajki bo jest tego multum na forum :diabelski_usmiechNie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
Komentarz