[Inne] odprysk lakieru?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelok1
    Ambiente
    • 2008
    • 102
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

[Inne] odprysk lakieru?

Zamieszczone przez roLLo
    Napisałem że cos przeczyscił w turbinie, ale skoro ci sie to nie podoba to nie mam zamiaru słuchac tekstow typu: " to mi pomogleś rozwiązac problem!
    Jak pisać to konkrety. Nie zawsze zasyfiona turbina to powód trybu awaryjnego.
    Bez loga dynamicznego niczego nie można być pewnym tylko można pieniądze w błoto wyrzucić.
  • janusz_007
    Rider
    • 2007
    • 473

[Inne] odprysk lakieru?

siemka,

przeszukałem szukajke ale nie znalazłem odp na moje pytanie;p niecały miesiąc temu wyjechałem z salonu no i dzis ponieważ sie zrobilo ciepło postanowilem go umyć i wywoskować :P efekt po woskowaniu pioronujący, ale jedno mnie wkurzyło:
    na nadkolu z przodu mam odprysk lakieru od kamyczka - podejrzewam ze auto jadące z przeciwka mi przyłożyło, a ze mam czarny lakier to widac to jak diabli bo jest biała plamka. zamowie sobie próbke lakieru na zaprawki, tylko powiedzcie mi jak to przygotowac do zakropienia? czy odtłuścic to jakimś rozpuszczalnikiem, jeśli tak to jakim? czy jak to zrobić? puki co miejsce to jest nawoskowane wiec lakier w tym miejscu jest zabezpieczony i problemu nie ma, ale musze to "zamalowac" bo działa mi to na nerwy :P
    dzieki z odp
    VW Golf V black;DD ---> 1.9TDI BXF 08" DD

Komentarz

• paprot
      Drive
      • 2007
      • 66

ja odtłuszczałem zwykłym denaturatem
      jeśli odprysk jest mały to próbuj zaprawką od skody; jeśli większy to nie radziłbym się samemu zabierać za naprawę, bo kiepsko to wychodzi (przynajmniej u mnie :| ).
      Możesz też spróbować skorzystać z usług firmy zajmującej się Auto Detailingiem. Jest o tym artykuł w "Motorze" z zeszłego tygodnia. Np. naprawa głębokiej rysy czy otarcia ma kosztować ok. 300zł.

Komentarz

• janusz_007
        Rider
        • 2007
        • 473

paprot, denaturatem mowisz? odprysk jest moze 2mm wiec nieduzy, chodzi o to aby tylko zrobic na czarny kolor i tyle;pppp bo jakos białe mnie drażni;ppp ogólnie to mozna by bylo zostawić bo i tak jest ocynk no ale wole to "zamalowac" ;p i to jeszcze na nadkolu w takim widocznym miejscu:P a jesli nie denaturat to czym? rozpuszczalnik?:P

Komentarz

• Arti_r1
          RS
          • 2008
          • 2626

Zamiast denaturatu użyj benzyny ekstrakcyjnej.Jeśli to jest białe to może być albo tylko w lakierze bezbarwnym defekt albo już gorzej,czyli głębiej:/(podklad) Jeśli w lakierze bezbarwnym to malować nie będziesz musiał.Wystarczy bardzo drobny wodny papier ścierny i pasta do polerowania nowo nałożonego lakieru.A jeśli do podkładu to niestety innego wyjścia niema:/ Najlepiej jakbyś pokazał to na fotce
          Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
          Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• bubuDE
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 763
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Przed dwoma laty kamien wyszczerbil mi lakier na nadkolu/blotniku az do blachy i nie naprawialem do tej pory. Nie ma sladow rdzy, nie probowalem tego leczyc samemu. Delikatnym odtluszczaczem jest kazdy alkohol, normalne rozpuszczalniki do zmywania, rozcienczania farb sa agresywne, moze matowiec powloka.
            PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• janusz_007
              Rider
              • 2007
              • 473

Arti_r1, wyglada na to ze do podkladu

bubuDE, czyli jesli nasącze kieliszek wódki na szmatkę i przyłoże do tego miejsca to tez odtłuszcze???
              po zaschnięciu mam zamiar to wywoskowac i mysle ze sladu nie bedzie;p

Komentarz

• WaRo58
                Classic
                • 2008
                • 16

Błąd logiczny.

Alkohole słabo rozpuszczają tłuszcze, za to świetnie wiążą wilgoć.
                Przemyj benzyną ekstrakcyjną ( odtłuszczenie ), a potem denaturatem ( odwilgocenie ).

P.S. Agresywnym rozpuszczalnikiem dla lakierów akrylowych, będzie rozpuszczalnik nitro lub aceton, choć lepiej odtłuszczają, ale mogą zmatowić lakier.

Komentarz

• janusz_007
                  Rider
                  • 2007
                  • 473

WaRo58, no i spoko, tak trzeba bedzie zrobić Ale puki co musze zamowic w serwisie próbke lakieru do zaprawek a potem sie w to pobawie;p tylko zeby sie zimno nie zrobiło ;p ale w sumie to chyba nie przeszkadza;p

Komentarz

• WaRo58
                    Classic
                    • 2008
                    • 16

Pamiętaj tylko, żadnych prac poniżej 5 stopni Celcjusza, bo występuje duża kondensacja pary wodnej i zatrzymanie wiązania żywic w lakierach akrylowych, czyli lakier nie wyschnie.

Komentarz

• Arti_r1
                      RS
                      • 2008
                      • 2626

Dokładnie tak jak mówi WaRo58,żadnych prac poniżej 5 st.Celcjusza. Odtłuść to benzyną ekstrakcyjną i możesz zamalować,bądź zatuszować.A niektórzy zamalowany punkt po paru dniach przelatują pastą Tempo aby jak najbardziej zniwelować różnice. Nie musisz od razu do serwisu po taką próbkę jechać.W sklepach lakierniczych są takie małe farbki(zaprawki)(m.in w takim pracuje hehe).Są w pojemnikach jak lakier do paznokci

Czarna O1 rs-line tdi
                      Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• oculus
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 228

Taż miałem czarną octę. Na początku, tak jak TY ślady po kamyczkach robiłem zaprawką ze skody. Po paru latach dałem sobie spokój i używałem do tego czarnego, niezmywalnego markera Do następnego mycia wystarczało
                        Skoda Octavia Scout 2.0TDI

Komentarz

• janusz_007
                          Rider
                          • 2007
                          • 473

Arti_r1, no i spoko tak sobie mysle ze nawet jakby temperatura spadła ponizej 5 st to moge farelke odpalic w garazu i skierowac w kierunku auta, to jednak ogrzeje troche powietrze i powinno szybciej zwiazac
                          ps
                          mam na to nalozony wosk, czyli wystarczy oczyscic sama benzynką? juz nie dawac tego denaturatu na "osuszenie"? potem zatuszuje, po dniu, czy tam dwóch jak zaschnie naloze na to wosk i powinno byc ok

ps2:
                          uzylem dzis tego wosku z firmy maguaris NXT 2.0 - efekt powalający - nawet auto tak nie wygladalo jak opuszczało salon

Komentarz

• 2pac
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1476
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez paprot
                            ja odtłuszczałem zwykłym denaturatem
                            jeśli odprysk jest mały to próbuj zaprawką od skody; jeśli większy to nie radziłbym się samemu zabierać za naprawę, bo kiepsko to wychodzi (przynajmniej u mnie :| ).
                            Możesz też spróbować skorzystać z usług firmy zajmującej się Auto Detailingiem. Jest o tym artykuł w "Motorze" z zeszłego tygodnia. Np. naprawa głębokiej rysy czy otarcia ma kosztować ok. 300zł.
                            mam wlasnie ten nr motoru przed oczyma:

gleboka rysa na calym zderzaku wg wyceny 259zl i 2h roboty

[ Dodano: Nie 30 Lis, 08 22:41 ]
                            jak chcesz to machne jutro foto jak bede w domu
                            President Johnny II + President Florida/ ML-145
                            O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                            OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• janusz_007
                              Rider
                              • 2007
                              • 473

2pac, nie no luzik, ten odprysk jest na tyle malutki ze wystarczy ze dotke go czarna zaprawka taka jak lakier do paznokci i wszystko. firma smart plus jest ok, ale do poznania mam jakies 550km;d wiec troche daleko

Komentarz

• 2pac
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1476
                                • Octavia I (1U2)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

maja tez oddzial w jablonnej, a to juz tylko ok 300km
                                President Johnny II + President Florida/ ML-145
                                O1 - 122KM@141KM 261Nm@303Nm By Rogalotti
                                OII - 140KM@178KM 320Nm@374Nm By CompSport

Komentarz

• janusz_007
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 473

2pac, hehe;p mysle ze dam rade sam;p i tez tego nie bedzie widac;p teraz sie to rzuca w oczy bo jest biale;p a jak bedzie czarne to sami wiecie.... ;pppp

Komentarz

• Arti_r1
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2626

Tak,dokładnie.Wystarczy przetrzeć ten odprysk benzynką,poczekać chwilkę i zamalować No najlepiej po min. dwóch bądź więcej dniach to zatuszuj (nawoskuj) i będzie ok.Miałem podobne odpryski na zagięciach drzwi,jak znajomy wysiadał z auta w garażu to zachaczył o ściane.A też było do podkładu:/ Zrobiłem zaprawką i nic nie widać

Czarna O1 rs-line tdi
                                    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• janusz_007
                                      Rider
                                      • 2007
                                      • 473

kupiłem sobie próbke do zaprawek, ale po wiem wam ze dopiero to zrobie na wiosne poniewaz na tej zaprawce pisze aby jej nie uzywac poniżej 15 stopni, w związku z tym odłoze to do wiosny, mysle ze i tak sie tam nic nie stanie, bo lakier jest nowy a odprysk jest zrobiony do podkladu (bo jest biała kropka) w zwiazku z tym fabryczne zabezpieczenie lakieru i tak jest - ocynk i te sprawy - jak sądicie czekac? czy mimo niższej temperatury zrobic to teraz? ja mysle ze spokojnie mozna to odłożyc do wiosny :P

Komentarz

• Arti_r1
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2626

Ja dziś właśnie przy myciu samochodu zauważyłem niezaciekawy odprysk od kamyczka na masce:/ Niezaciekawy dlatego że,najbardziej rzuca się w oczy bo jest nad lampą,jest do podkładu i jest większy od pozostałych które są na masce:/ Te mniejsze wydaje mi się że zrobiły tylko odprysk w lakierze bezbarwnym.Ale zostawie to do wiosny

Czarna O1 rs-line tdi
                                        Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• janusz_007
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 473

Arti_r1, dokladnie, teraz szkoda sie w to bawic, a na wiosne spokojnie mozna bedzie auto wystawic na slonko, i akurat zapraweczki spokojnie zastygną ;d potem woskowanko i gitarka )))

Komentarz

Pracuję...