wasyl, to sie razem wybierzemy
ASR,ABS i inne.
Zwiń
X
-
ASR,ABS i inne.
Witam ponownie!
Niedawno byłem na przeglądzie i mechanik stwierdził że nie sprawdzi mi hamulców bo mam system przeciwko blokowaniu się kół.Wyjaśniłem że nie mam i że to działa ABS , on twierdzi że mam ASR, w końcu zgupiałem z tego co widziałem ASR można wyłączyć przy kokpicie przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby .Mam octe z 2000r SLX TDIi już sam nie wiem czy mam czy nie , nawet popierdzieliły mi się pojęcia przez tego diagnoste.Jak by ktoś wiedział jakie było wyposażenie na tamte czasy to z góry dziękuje , podejżewam że mam tylko ABS.
-
-
Re: ASR,ABS i inne.
No tak, ale co ma ASR do sprawdzenia hamulców? ASR powoduje, że koła nie "buksują" przy ruszaniu - przynajmniej w pewnym zakresie. Może nie chciał sprawdzić bo jest ABS, ale i tak tego nie rozumiem.Zamieszczone przez henioWitam ponownie!
Niedawno byłem na przeglądzie i mechanik stwierdził że nie sprawdzi mi hamulców bo mam system przeciwko blokowaniu się kół.Wyjaśniłem że nie mam i że to działa ABS , on twierdzi że mam ASR, w końcu zgupiałem z tego co widziałem ASR można wyłączyć przy kokpicie przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby .Mam octe z 2000r SLX TDIi już sam nie wiem czy mam czy nie , nawet popierdzieliły mi się pojęcia przez tego diagnoste.Jak by ktoś wiedział jakie było wyposażenie na tamte czasy to z góry dziękuje , podejżewam że mam tylko ABS.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
No właśnie jak sie ma ASR to nie można zrobić"zrywa" i raczej nic jedno do drugiego nie ma .Co jest naprawdę dziwne że to było w porządnym warsztacie .Jutro do nich skoczę i chyba wytłumaczę im trochęNo tak, ale co ma ASR do sprawdzenia hamulców? ASR powoduje, że koła nie "buksują" przy ruszaniu - przynajmniej w pewnym zakresie. Może nie chciał sprawdzić bo jest ABS, ale i tak tego nie rozumiem
Komentarz
-
-
Wyjmowali bezpiecznik od ABS czy jak.Bo jak mi chciał sprawdzić hamulce to sam widziałem że nie słychać było typowego blokowania kół a jedynie przychamowywanie kół przednich i wyżucanie kół z rolek. :roll:Spokojnie sprawdzali mi ostatnio na przegladzie hamulce mimo, ze mam ABS
[ Dodano: Sro 17 Sie, 05 08:52 ]
A tak wogule to nie mam szczęscia do mechaników :tuk:
Komentarz
-
-
Ok, czekam na deszcz :lol: .Dziś byłem ponownie w warsztacie i dalej się upierają że nie można sprawdzić auta nawet z ABS .Niestety za przegląd zapłaciłem wcześniej i teraz mają mnie wna sliskiej nawierzchni na jedynce rusz dosyć dynamicznie..powinieneś usłyszeć taki specyficzny dzwięk z przodu..taki jakby coś sie w skrzyni rozpadało
.A najgorsze w tym wszystkim to to że dalej nie mam sprawdzonych hamulców.Z drugiej strony diagnosta chyba nie powinien podbić dowodu po niezbadanych hamulcach!!!!!!!!!!!! i tak im powiedziałem ale się wypieli .Będę musiał zmienić warsztat.
Komentarz
-
-
Powiem szczerze rok temu robiłem w takim sobie warsztacie i było podobnie .W tym roku zmieniłem i wyszło też podobnie , tzn nie mogą sprawdzić hamulców bo mam za bardzo zawansowaną technologie hahahah.I właśnie najgorsze jest to że warsztat ma konkretne " warunki " i żeby nie mógł albo niewiedział co jest zgrane.To ja amator motoryzacji , i już na przeglądzie mi się nie podobało co diagnosta mówił , no ale cóż góru ma wyższe racje :roll: .Przegląd najnormalniejszy w świecie co rok robie .Powiedzcie w końcu co im powiedzieć żeby zrobili mi badanie hamulców, normalne badanie czy mają coś odłączyć czy jak? :cry:A Ty Henio przeglad rejestracyjny tak przechodziles czy taki jakis zwykly, bo jak rejestracyjny i koles stwierdzil, ze sie nie da, to ja bym szybko doniosl gdzie trzeba co tam robia
Komentarz
-
-
Wymiar zewnętrzny rozdzielacza ABS jest różny. Mam to gdzieś opisane. ABS z EBD jest nieco większy. Jeśli chcesz mogę poszukać ile to w [mm]. Ja przekonałem się że mam ABS z EBD (EBD nie można wyłączyć - octa z 2000 Tdi) jak sprawdzając kiedyś hamulce podniosłem sobie przód i chciałem zakręcić kołami. Ściąłem obie nakrętki stożkowe mocowania tarcz. Nie polecam takich eksperymentów.Zamieszczone przez henioSkąd mam wiedzieć że mam EDS i jak mogę to zauważyć? dzięki :wink:SLX z 2000 mialy ABS i EDSRomek
PS:Pozdravki od mojej Octavki
Komentarz
-
k
Komentarz