ASR,ABS i inne.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grisza85
    Drive
    • 2005
    • 84

ASR,ABS i inne.

wasyl, to sie razem wybierzemy
  • henio
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 631

ASR,ABS i inne.

Witam ponownie!
    Niedawno byłem na przeglądzie i mechanik stwierdził że nie sprawdzi mi hamulców bo mam system przeciwko blokowaniu się kół.Wyjaśniłem że nie mam i że to działa ABS , on twierdzi że mam ASR, w końcu zgupiałem z tego co widziałem ASR można wyłączyć przy kokpicie przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby .Mam octe z 2000r SLX TDIi już sam nie wiem czy mam czy nie , nawet popierdzieliły mi się pojęcia przez tego diagnoste.Jak by ktoś wiedział jakie było wyposażenie na tamte czasy to z góry dziękuje , podejżewam że mam tylko ABS.

Komentarz

• pantol
      Elegance
      • 2004
      • 754

Re: ASR,ABS i inne.

Zamieszczone przez henio
      Witam ponownie!
      Niedawno byłem na przeglądzie i mechanik stwierdził że nie sprawdzi mi hamulców bo mam system przeciwko blokowaniu się kół.Wyjaśniłem że nie mam i że to działa ABS , on twierdzi że mam ASR, w końcu zgupiałem z tego co widziałem ASR można wyłączyć przy kokpicie przy włączaniu ogrzewania tylnej szyby .Mam octe z 2000r SLX TDIi już sam nie wiem czy mam czy nie , nawet popierdzieliły mi się pojęcia przez tego diagnoste.Jak by ktoś wiedział jakie było wyposażenie na tamte czasy to z góry dziękuje , podejżewam że mam tylko ABS.
      No tak, ale co ma ASR do sprawdzenia hamulców? ASR powoduje, że koła nie "buksują" przy ruszaniu - przynajmniej w pewnym zakresie. Może nie chciał sprawdzić bo jest ABS, ale i tak tego nie rozumiem.
      Jarek "Vinci"

Komentarz

• henio
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 631

No tak, ale co ma ASR do sprawdzenia hamulców? ASR powoduje, że koła nie "buksują" przy ruszaniu - przynajmniej w pewnym zakresie. Może nie chciał sprawdzić bo jest ABS, ale i tak tego nie rozumiem
        No właśnie jak sie ma ASR to nie można zrobić"zrywa" i raczej nic jedno do drugiego nie ma .Co jest naprawdę dziwne że to było w porządnym warsztacie .Jutro do nich skoczę i chyba wytłumaczę im trochę

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Nawet jak jest ABS to można spokojnie sprawdzić działanie hamulców,
          głównie chodzi o równomierność obu stron aż do odcięcia przez abs
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Radkow
            Rider
            • 2004
            • 299

Spokojnie sprawdzali mi ostatnio na przegladzie hamulce mimo, ze mam ABS. Teraz ABS mi nie dziala, ale na przegladzie dzialal i dalo sie sprawdzic
            Pozdrawiam
            Radek

Komentarz

• henio
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 631

Spokojnie sprawdzali mi ostatnio na przegladzie hamulce mimo, ze mam ABS
              Wyjmowali bezpiecznik od ABS czy jak.Bo jak mi chciał sprawdzić hamulce to sam widziałem że nie słychać było typowego blokowania kół a jedynie przychamowywanie kół przednich i wyżucanie kół z rolek. :roll:

[ Dodano: Sro 17 Sie, 05 08:52 ]
              A tak wogule to nie mam szczęscia do mechaników :tuk:

Komentarz

• EŁ
                L&K
                • 2004
                • 1168
                • Octavia III (5E3)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

SLX z 2000 mialy ABS i EDS

Komentarz

• henio
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 631

Skąd mam wiedzieć że mam EDS i jak mogę to zauważyć? dzięki :wink:

Komentarz

• djczas
                    RS
                    • 2005
                    • 9612

henio, a gdzie ci sprawdzali przegląd bo gość mi wygląda na fachowca z usterki
                    hamulce sprawdza sie z tego co wiem z abs bo to mabyc sprawne jesli jest auto wyposażone w ten system inaczej nie mogą podbić przeglądu

edit poprwione k

Komentarz

• EŁ
                      L&K
                      • 2004
                      • 1168
                      • Octavia III (5E3)
                      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Zamieszczone przez henio
                      na sliskiej nawierzchni na jedynce rusz dosyć dynamicznie..powinieneś usłyszeć taki specyficzny dzwięk z przodu..taki jakby coś sie w skrzyni rozpadało :szeroki_usmiech

Komentarz

• henio
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 631

na sliskiej nawierzchni na jedynce rusz dosyć dynamicznie..powinieneś usłyszeć taki specyficzny dzwięk z przodu..taki jakby coś sie w skrzyni rozpadało
                        Ok, czekam na deszcz :lol: .Dziś byłem ponownie w warsztacie i dalej się upierają że nie można sprawdzić auta nawet z ABS .Niestety za przegląd zapłaciłem wcześniej i teraz mają mnie w .A najgorsze w tym wszystkim to to że dalej nie mam sprawdzonych hamulców.Z drugiej strony diagnosta chyba nie powinien podbić dowodu po niezbadanych hamulcach!!!!!!!!!!!! i tak im powiedziałem ale się wypieli .Będę musiał zmienić warsztat.

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez henio
                          Będę musiał zmienić warsztat.
                          dokladnie, tym mozesz juz podziekowac.
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

A Ty Henio przeglad rejestracyjny tak przechodziles czy taki jakis zwykly, bo jak rejestracyjny i koles stwierdzil, ze sie nie da, to ja bym szybko doniosl gdzie trzeba co tam robia :twisted:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• henio
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 631

A Ty Henio przeglad rejestracyjny tak przechodziles czy taki jakis zwykly, bo jak rejestracyjny i koles stwierdzil, ze sie nie da, to ja bym szybko doniosl gdzie trzeba co tam robia
                              Powiem szczerze rok temu robiłem w takim sobie warsztacie i było podobnie .W tym roku zmieniłem i wyszło też podobnie , tzn nie mogą sprawdzić hamulców bo mam za bardzo zawansowaną technologie hahahah.I właśnie najgorsze jest to że warsztat ma konkretne " warunki " i żeby nie mógł albo niewiedział co jest zgrane.To ja amator motoryzacji , i już na przeglądzie mi się nie podobało co diagnosta mówił , no ale cóż góru ma wyższe racje :roll: .Przegląd najnormalniejszy w świecie co rok robie .Powiedzcie w końcu co im powiedzieć żeby zrobili mi badanie hamulców, normalne badanie czy mają coś odłączyć czy jak? :cry:

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratoRS
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Najlatwiej to pojechac do innego miasta i tyle. A u nich mozna sie bawic w wyciaganie bezpiecznika od ABS-u, tylko nie wiem czy nie zostaje potem blad w komputerze.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Romek
                                  Classic
                                  • 2005
                                  • 12

Zamieszczone przez henio
                                  Wymiar zewnętrzny rozdzielacza ABS jest różny. Mam to gdzieś opisane. ABS z EBD jest nieco większy. Jeśli chcesz mogę poszukać ile to w [mm]. Ja przekonałem się że mam ABS z EBD (EBD nie można wyłączyć - octa z 2000 Tdi) jak sprawdzając kiedyś hamulce podniosłem sobie przód i chciałem zakręcić kołami. Ściąłem obie nakrętki stożkowe mocowania tarcz. Nie polecam takich eksperymentów.
                                  Romek
                                  PS:Pozdravki od mojej Octavki

Komentarz

• henio
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 631

Jeśli chcesz mogę poszukać ile to w [mm].
                                    Jak byś mógł to byłbym bardzo wdzięczny :wink:

Komentarz

Pracuję...