Problem ze spryskiwaczami

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Loni :)
    Drive
    • 2006
    • 58

No i troszke nas sie zebralo...
    Jeszcze raz zycze Mlodej Parze pomyslnosci!

Bylo troche zimno, ale przynajmniej nie padalo.

Pozdrowienia dla Wszystkich Obecnych.

BTW: Napisze za Krupina, bo on jak zwykle off-line - mial byc, ale niestety choroba go rozlozyla.
    Fabia Club Polska : www.fcp.pl
  • tompol
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 410

Ze względu na czas wakacyjny moja lewa dysza spryskiwacza poszła na urlop :evil: , a i prawej robić się nie chce, więc zamiast porządnego psiiiiik robi tylko psik przez zęby, czyli pluje jakoś tak bardziej strumieniem a i to słabo. :? Najpierw pomyślałem, że płyn się kończy. Jednak coś tam jeszcze zostało (z 0.5 litra przynajmniej), zresztą kupiłem i dolałem i nic. Zero poprawy. :roll:

Mam spryskiwacze reflektorów i one działają OK, tylko nie wiem czy nie mają osobnej pompki i instalacji. Nie widzę co prawda innej niż ta z przodu zbiornika, ale może z tyłu między zbiornikiem i filtrem paliwa jest jeszcze jakaś. Tak wydaje mi się, że można by wnioskować z rysunków w etce. :?

Widać coś się przytkało na drodze pompka-dysze, ale niestety część drogi rurki idą gdzieś schowane.

Orientuje się ktoś jak jest z tymi pompkami i jak sprawdzić drożność rurek (odetkać):?:
    srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• Bonus
      Ambiente
      • 2005
      • 249

czy pastowałeś samochód woskiem ostatnio?
      jeżeli tak to to moze być przyczyna

Komentarz

• djczas
        RS
        • 2005
        • 9612

Bonus, ale tam płyn idzie pod bardzo dużym ciśnieniem około 5 bar wiec nbawet jakby wosk sie zaklejił to by przetkał ja mysle że problem leży postronie układu wewnątrz sprykiwaczy tz zatkany trujnik lub coś z pompką

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Uklad spryskiwaczy to jeden silnik, uklad na szyby to drugi. Inaczej lalby ciagle po reflektorach a leje tylko jak sa wlaczone i to dopiero po kilku sekundach od nacisniecia.
          Najlepiej przegladnac wezyki czy cos w nich nie ma, zawsze mozna przez jakas rureczke przeciagnac podlaczenie z tego lepiej lejacego do slabiej i zobaczyc czy sama dysza jest dobra.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• smigi
            Classic
            • 2005
            • 16

Miałem podobry problrm ale na szczęście sam spryskiwacz się chyba odetkał. Ale zastanawiam się nad podniesieniem strumienia płynu. Teraz dysza bardzo rozprasza strumień- robi się taka gęsta mgła. Część płynu ląduje na wycieraczce. Może wiecie jek podnieść samą dyszę i strumień tak aby docierał przynajmniej nz 3/4 szyby. Jak nie zrosi od razu to wyciraczki pracują na sucho.

Komentarz

• Bonus
              Ambiente
              • 2005
              • 249

ciśnieniem około 5 bar wiec nbawet jakby wosk sie zaklejił to by przetkał ja mysle że problem
              wosk ma to do siebie ze twardzniej od zimna jeżeli wszedł głebiej to dużo czsu trzeba zeby sie spryskiwacz sam ozdrowił

pozdo

Komentarz

• tompol
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 410

Wosk odpada... k

No to muszę chyba rzeczywiście poszukać tej drugiej pompki. Ale zacznę od trójnika przy spryskiwaczu "pasażera".

Komentarz

• Martinez
                  L&K
                  • 2004
                  • 1366
                  • Audi

Zamieszczone przez smigi
                  Może wiecie jek podnieść samą dyszę i strumień tak aby docierał przynajmniej nz 3/4 szyby. Jak nie zrosi od razu to wyciraczki pracują na sucho.
                  ZTCW ten spryskiwacz jest nieregulowalny chyba tylko wymiana na nowy albo jakieś krzywienia lub wyłamania plastików
                  Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                  teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                  czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

ale koncowki nie sa na masce wiec wosk co ma do rzeczy?
                    koncowki faktycznie bez regulacji i jesli nie robi to nalezy zapodac nowa-strasznie drobne sa tam otwory i nie ma jak tego zbytnio odetkac :wink:

Z silniczkiem nie wiem jak jest ale nie widze problemu zeby na jedej pompce byl uklad od szyb i swiatel-tak samo jak sa uklady z tylnym spryskiwaczem. No ale moze faktycznie w octavi sa osobne

Komentarz

• tompol
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 410

Problem rozwiązany.

Dysze były zapchane. Widać pompa pociągneła jakiś syf z dna. Pomogło przedmuchanie sprężonym powietrzem.

Komentarz

• sailor
                        Classic
                        • 2005
                        • 5

może jest pęknięty przewód. W mojej tak sie stało bo żyk przechodzi nad nadkolem i ostro skręca na krawędzi pod maskę
                        Pozdrawiam
                        SAILOR

TDI 1,9 90KM Combi Ambiente grudzień 2001

Komentarz

• tompol
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 410

Raczej nie, bo pomogło przedmuchanie dysz. Zresztą może zerknę, czy gdzieś coś się nie leje, bo w sumie mam wrażenie, że przed całym tym zamieszaniem spryskiwacz dawał więcej płynu na szybę. :roll:

Komentarz

• Purchawa
                            Admin
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 8007

Zamieszczone przez sailor
                            może jest pęknięty przewód. W mojej tak sie stało bo żyk przechodzi nad nadkolem i ostro skręca na krawędzi pod maskę
                            Kolego! Bardzo nam milo, ze do nas zawitales ogolnie sie przywitales, przedstawiles i wogole, a do tego odgrzebujesz kotleta.
                            Jakbys moze przeczytal problem zostal rozwiazany pol roku temu, a Twoj post nic nie wniosl do dyskusji :!:

Na dzien dobry ode mnie. :evil:
                            "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                            Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Pracuję...