...jeszcze pół roku temu byłem przekonany, że następny dla odmiany będzie diesel bo zawsze jeździłem benzyną ale jako że poruszam się na krótkich odcinkach i tylko latem robię większe przebiegi to nie było sensu rozważania zakupu diesla. Do pracy mam teraz 6km w jedną stronę a bywa że na tym dzienny przebieg się kończy. Taki sposób eksploatacji byłby wyjątkowo kiepski i dla mojego komfortu i dla żywotności kluczowych podzespołów diesla więc wybrałem benzynę. Oczywiście była jeszcze kwestia budżetu no ale tak czy inaczej gdyby ograniczeń nie było to też była by benzyna tylko TSI a gdyby kasy było jeszcze więcej to dodatkowo DSG. Mimo wszystko na miejscu autora wątku pomyślałbym jeszcze o OII zamiast Toura. Jestem przekonany, że nasi forumowi dealerzy trzymają jeszcze niezłe "kąski" w bardzo dobrych cenach bo skoro w grę wchodzi zakup nowego auta na wiele lat to jednak może lepiej wybierać młodszy model.
..ups... skoro widzę że TDI już wybrany to tylko pogratulować i radości z eksploatacji.
Gdy ja planowalem kupno skody tez myslalem o TDI. NIestety przebiegi mam ok40kkm rocznie i jakbym nie liczyl z LPG wyszlo taniej - za to moglem sobie pozwolic a bogata wersje wyposazenia.
Z drugiej strony zdaje sobie sprawe ze tego wolnossacego silnika nie beda robic w nieskonczonosc i bede w przyszlosci "skazany" na TDI bo tych uturbionych benzyniakow nie mozna gazowac ( przynajmniej na razie )
Komentarz