Rysy na szybie a ich likwidacja

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fox
    Classic
    • 2008
    • 6

21617801, a gdzie jest ten
    Zamieszczone przez 21617801
    M DEKOR DESIGN
    bo może to byłem ja? :P
  • pikczer
    Classic
    • 2007
    • 19

Witajcie.
    przyszla zima i zamarzniete wycieraczki. Niestety wieczorem zona zapomniala wylaczyc i rano jak wsiadalem, przy uruchamianiu silnika, oblodzone wycieraczki przejechaly po szybie zostawiajac konkretna ryse po łuku... :evil:
    Poniewaz idzie ona praktycznie przez cala szybe moje pytanie brzmi:
    czy da sie to "wypolerowac" / usunac?

Jesli tak, to czy polecacie jakies warsztaty w Warszawie?

Pozdrawiam
    pikczer

Komentarz

• bradley
      L&K
      • 2008
      • 1465

Nie tak dawno byl podobny temat

Tez mam u siebie taka ryse, ale nie przeszkadza, gorzej z pozostalymi refleksami, ktore widac w nocy przy mijaniu samochodu. Widze tylko jedna mozliwosc: wymiana szyby.
      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• pikczer
        Classic
        • 2007
        • 19

Zamieszczone przez bradley
        Tez mam u siebie taka ryse, ale nie przeszkadza, gorzej z pozostalymi refleksami, ktore widac w nocy przy mijaniu samochodu. Widze tylko jedna mozliwosc: wymiana szyby.
        No tak - ale od razu wymieniac? Naprawde nie ma zadnego sposobu na chocby polowiczne zlagodzenie tej rysy bez uszczerbku reszty?

Komentarz

• phrix
          L&K
          • 2007
          • 1000
          • Audi
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez pikczer
          Zamieszczone przez bradley
          No tak - ale od razu wymieniac? Naprawde nie ma zadnego sposobu na chocby polowiczne zlagodzenie tej rysy bez uszczerbku reszty?
          Ta rysa jest wyczuwalna pod paznokciem ??

Wiem ze kiedys sie takie rzeczy robilo pasta polerska do szkliwa jak byly plytkie ryski ( takowe pasty zalatwialem w czechach za grosze w zakladach robiacych naczynia, nie wiem czy cos takiego kupisz w Polsce)

Podjedz do jakiegos serwisu szklarskiego/ wymiana szyb samochodowych oni na 100% pomoga ( tylko zebys soczewy nie zrobil )
          Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• pikczer
            Classic
            • 2007
            • 19

No wlasnie... tylko skad mam byc pewnym, ktory zaklad nie chcac mnie naciagnac na kase nie zrobi mi "kuku" ?

Komentarz

• phrix
              L&K
              • 2007
              • 1000
              • Audi
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No wlasnie... tylko skad mam byc pewnym, ktory zaklad nie chcac mnie naciagnac na kase nie zrobi mi "kuku" ?
              Tego Ci nikt nie powie na 100 % ale jak to robią tzn. ze im wychodzi. (cana to cos kolo 40- 80 PLN)

Nie polecam patentow z allegrogo http://www.capri.pl/forum/67449

PS: Może nie warto kombinowac, bo w Octach niestety takie juz te szyby sa, nie ta rysa to zaraz bedzie nastepna ...
              Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• pikczer
                Classic
                • 2007
                • 19

To w Octaviach sa gorsze szyby? Nie rozumiem... tzn., ze co - druga klasa?

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

To w Octaviach sa gorsze szyby? Nie rozumiem... tzn., ze co - druga klasa?
                  Nie wiem z czego to wynika, ale to jest (był) problem w O1. Szyby bardzo szybko sie rysuja co widac podczas jazdy pod slonce. W poprzednich autach nie mialem tego problemu. Slyszalem opinie ze winna jest maska ktora przenosi drobne kamyczki i piasek na szybe, nie wiem ile w tym jest prawdy.

_

Komentarz

• FELICJAN
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 118

Orginał jest generalnie niezły ale po wymianie na NORDGLAS'A...to jest porażka...nic tylko ze szmatką flanelową i zawsze nową...tragedia... a broń boże czymś skrobnąć
                    rysy pewne w 1000%.

Felicjan
                    ...1.6 BFQ SQ24 już jest..piękność i 191.000+ za nami

Komentarz

• pikczer
                      Classic
                      • 2007
                      • 19

A ile taki Nordglass kosztuje i czy rzeczywiscie oplaca sie na niego wymieniac?

Komentarz

• phrix
                        L&K
                        • 2007
                        • 1000
                        • Audi
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nordglass to jedne z najtanszych szyb dostepnych na rynku. Czy warto wymieniac ?? Odpowiedz jest prosta NIE. Szyba porysuje sie duzo szybciej niz ta ori. a w dodatku podczas sprzedazy oci bedziesz sie musial tlumaczyc czemu przednia byla wymieniana.

_

Komentarz

• pikczer
                          Classic
                          • 2007
                          • 19

Zamieszczone przez phrix
                          Nordglass to jedne z najtanszych szyb dostepnych na rynku. Czy warto wymieniac ?? Odpowiedz jest prosta NIE. Szyba porysuje sie duzo szybciej niz ta ori. a w dodatku podczas sprzedazy oci bedziesz sie musial tlumaczyc czemu przednia byla wymieniana.
                          No tak... - coz dzieki za rady. Sprobuje uderzyc do jakiegos zakladu z szybami i zobacze co mi powiedza/doradza.

Komentarz

• FELICJAN
                            Ambiente
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 118

Nordgalass..montuje Jaan ....i wydawałoby się że powinny być dobrej jakości :|
                            ...1.6 BFQ SQ24 już jest..piękność i 191.000+ za nami

Komentarz

• zurcio
                              RS
                              • 2008
                              • 2046

Zamieszczone przez phrix
                              Nordglass to jedne z najtanszych szyb dostepnych na rynku. Czy warto wymieniac ?? Odpowiedz jest prosta NIE.
                              Zamieszczone przez FELICJAN
                              Nordgalass..montuje Jaan ....i wydawałoby się że powinny być dobrej jakości
                              Montowałem już kilka szyb w różnych autach (Octa x 2 , Partner x kilka , Boxer x 1) - wszystkie w Jaanie i jestem zadowolony z szyb, także zależy od użytkownika

[ Dodano: Pon 05 Sty, 09 15:48 ]
                              oblodzone wycieraczki przejechaly po szybie zostawiajac konkretna ryse po łuku...
                              Dość często zdarza mi się tak robić w zimowe dni i jakoś nie mam żadnych rys :/ a szyba z Jaana, także nie wiem skąd ta opinia o słabej jakości szyb.
                              Być może nie są najlepsze ale moim skromnym zdaniem nie są złe :diabelski_usmiech
                              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• pikczer
                                Classic
                                • 2007
                                • 19

Zamieszczone przez zurcio
                                Dość często zdarza mi się tak robić w zimowe dni i jakoś nie mam żadnych rys
                                Ja tez nigdy nie mialem, ale jak widac mozna takie kuku sobie zrobic. Moze faktycznie mialem pecha i wyjatkowo twardy lod sie tak ulozyl, ze przejechal sie po szybie niczym kamien a moze to wina tych "gorszych" szyb zakladanych do Octavii...??? Jak kiedys mielismy z rodzicami 3 maluchy i 2 punto, to nigdy tak sie nie stalo...

Komentarz

Pracuję...