[O1] wymiana płynu od wspomagania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stevenpp
    Ambiente
    • 2009
    • 153

Pozwólcie, że dorzucę swoje 2 grosze. W zeszłym, roku zakupiłem Octavię z DPF z 2007 (sprowadzona z Niemiec) z przebiegiem 52 tyś. Jak ją kupowałem nie byłem świadomy, co to DPF, dopiero później poczytałem posty na forum i strach mnie obleciał. Na szczęście zrobiłem już (lub może dopiero, bo z uwagi na drugi samochód służbowy to niewielki przebieg) około 15 tys i nigdy kontrolka mi się nie zapaliła. Samochód głównie używa moja żona, która dostała, co prawda instrukcję, co robić jak „kontrolka” się zapali, ale jestem przekonany, że i tak by to zlekceważyła (ach te kobiety). Ona twierdzi, że nigdy nic jej się nie „zaświeciło”. Samochodem jeździ głównie po mieście: dom-praca-zakupy-dom i to na krótkich odcinkach ok. 20km. Całe szczęście, że do pracy jeździ około 10km obwodnicą trójmiejską a znając styl jazdy mojej żony to „ciśnie” nią ok. 140-150km/h i pewnie, dlatego nasz DPF nigdy nie dał o sobie znać. Ja osobiście kilka razy zauważyłem „inną” pracę silnika, ale nie robiłem dodatkowych kilometrów by zakończyć procedurę. Jednym słowem jeździmy tak samo jak poprzednią Octavią I 1,9 TDI i nie zauważam, żadnej różnicy. Czyli DPF nie tak straszny.
  • Maru 123
    RS
    • 2008
    • 4660

czy płyn od wspomagania powinno sie wymieniać? pewnie tak więc kiedy? co jaki przebieg, okres czasu? :roll: ops:
    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• ufo
      L&K
      • 2008
      • 1475
      • Octavia III combi (5E5)
      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Maru 123, szczerze, nigdy tego wcześniej nie robiłem. staram się zawsze by stan był w normie...

Komentarz

• Maru 123
        RS
        • 2008
        • 4660

no u mnie też jest w normie tak tylko z ciekawości pytam bo nie wiem... :roll:
        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• ufo
          L&K
          • 2008
          • 1475
          • Octavia III combi (5E5)
          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Maru 123, jak sobie przypominam, to się tego płynu nie wymienia tylko dolewa i utrzymuje w normie. ale wymiana na pewno nie zaszkodzi jeśli koniecznie tego chcesz. tylko nie pytaj mnie co i jak bo zielonego pojęcia nie mam w tym temacie :wink:

Komentarz

• alfee
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2583

Gdzieś kiedyś czytałem jak napełnić maglownicę, ale o okresach wymian nie słyszałem. A co do samego odpowietrzania to pisali coś, że trzeba zalać zbiorniczek, przekręcić koła w jedną stronę do oporu, skontrolować/uzupełnić płyn w zbiorniczku, przekręcić w drugą stronę do oporu i taką operację kilka razy (3-4) powtórzyć. I powinno już być odpowietrzone i działać. Ale sam nigdy tego nie robiłem.
            Alfee
            Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
            Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

no dobra to jeszcze mechaników wypytam o to...
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• neck99
                L&K
                S_OCP Member
                • 2005
                • 1326

Maru 123, kolega kierownik aso skody mowi ze nie wymienia sie tylko dolewa jak ubędzie
                OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• Maru 123
                  RS
                  • 2008
                  • 4660

neck99, ok dzięki czyli już wszystko wiadomo :szeroki_usmiech
                  1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz