kolego, walisz chipa i masz 250KM i nic innego nie musisz robić
Wymiana oleju w Octavii AXR Combi 1,9 TDI z 2007 r
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Wymiana oleju w Octavii AXR Combi 1,9 TDI z 2007 r
Autko mam niecały rok - Octavia AXR Combi Tour+ Ice+ 1,9 TDI z 2007 r kupiona w salonie - ma zaledwie 4000 km, bo chwilke przebywałem za granicą i autko nie było używane. Kiedy należy wymienić olej, bo bagnecik wskazuje, ze moznaby troszkę dolać, z kolei pracownik dealera twierdzil, ze wymiana oleju gdzieś dopiero po 15 tys km. Jaki wybrac olej, jakie musi mieć parametry, jakie normy spełniać? Czy stary olej mam całkiem spuścić i zalać nowym, czy tylko dolać nowego o takich samych parametrach? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
-
-
0ctavian, widzę, że sporo informacji potrzebujesz ...
Proponuję na spokojnie skorzystać z opcji "szukaj" (górna zakładka) wpisać "wymiana oleju" lub "przegląd" i na spokojnie usiąść do lektury
Zamieszczone przez 0ctavianCzy stary olej mam całkiem spuścić i zalać nowym, czy tylko dolać nowego o takich samych parametrach?
Zamieszczone przez 0ctavianz 2007 r kupiona w salonie - ma zaledwie 4000 km
Warto byłoby również zapoznać się z instrukcją obsługi dołączonej do samochodu.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TomcioKolego-jak minie rok od ostatniej wymany to nie oszczędzaj tylko jedz na wymianę.Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
Komentarz
-
-
W książce serwisowej na str. 10 jest napisane że dla silników wysokoprężnych i ze zmiennym okresem międzysobsługowym (QG1) stosować specyfikację oleju:
VW 507.00 (nie dotyczy Superba z filtrem cząstek stałych - tzw. DPF)
lub
VW 506.01 (dla wszystkich silników bez filtra cząstek stałych - tzw. DPF) lub Superba z DPF
Troche pokrętna ta dokumentacja...
Co do Shella to pewnie Skody są tak zalewane od nowości, bo w książce są znaczki, że Skoda poleca właśnie Shell Helix w serwisach - partnerach Skody
Komentarz
-
Komentarz