Wymiana oleju w Octavii AXR Combi 1,9 TDI z 2007 r

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kobo
    Classic
    • 2010
    • 1

kolego, walisz chipa i masz 250KM i nic innego nie musisz robić
  • 0ctavian
    Classic
    • 2009
    • 3

Autko mam niecały rok - Octavia AXR Combi Tour+ Ice+ 1,9 TDI z 2007 r kupiona w salonie - ma zaledwie 4000 km, bo chwilke przebywałem za granicą i autko nie było używane. Kiedy należy wymienić olej, bo bagnecik wskazuje, ze moznaby troszkę dolać, z kolei pracownik dealera twierdzil, ze wymiana oleju gdzieś dopiero po 15 tys km. Jaki wybrac olej, jakie musi mieć parametry, jakie normy spełniać? Czy stary olej mam całkiem spuścić i zalać nowym, czy tylko dolać nowego o takich samych parametrach? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Komentarz

• zurcio
      RS
      • 2008
      • 2046

0ctavian, widzę, że sporo informacji potrzebujesz ...

Proponuję na spokojnie skorzystać z opcji "szukaj" (górna zakładka) wpisać "wymiana oleju" lub "przegląd" i na spokojnie usiąść do lektury
      Zamieszczone przez 0ctavian
      Czy stary olej mam całkiem spuścić i zalać nowym, czy tylko dolać nowego o takich samych parametrach?
      Najprościej w Twoim przypadku będzie chyba udać się do ASO na wymianę (przegląd) bo autko jest nowe i warto zachować gwarancję.
      z 2007 r kupiona w salonie - ma zaledwie 4000 km
      Najwczęśniej :arrow: masz jeszcze ok. 10kkm, komputer sam Ci przypomni kiedy masz jechać na przegląd.

Warto byłoby również zapoznać się z instrukcją obsługi dołączonej do samochodu.
      Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Tomcio
        Ambiente
        • 2008
        • 162
        • Opel

Kolego-jak minie rok od ostatniej wymany to nie oszczędzaj tylko jedz na wymianę.
        Dobrze Ci radzę-tak trzeba :wink:

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

Zamieszczone przez Tomcio
          Kolego-jak minie rok od ostatniej wymany to nie oszczędzaj tylko jedz na wymianę.
          Najważniejsze ... (skoro przeglądu jeszcze nie robiłeś od zakupu) wybrać się i to w niedalekiej przyszłości
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• 0ctavian
            Classic
            • 2009
            • 3

Zagadka rozwiazana - znalazlem norme oleju dla mojej OctaFki

Moje autko jest ustawione na zmienne okresy miedzyprzegladowe i jesli dalej chce korzystac z samochodu w tym trybie musze go zalac olejem spelniajacym norme VW 507.00 lub VW 506.01 AVE!

Komentarz

• Dzida
              RS
              • 2006
              • 2253

VW 507.00
              niepotrzebnie to do DPF-ów.
              VW 506.01
              A to jest OK do Twojej bryki.

Sam sobie odpowiedziałeś na założony przez Siebie wątek?

Komentarz

• opsia
                Ambiente
                • 2007
                • 189

A ja byłem wczoraj w ASO, aby dowiedzieć sie jaki olej kupić na dolewkę ( gdyby zaszła taka potrzeba ), mam też zmienne okresy miedzyprzegladowe , i tam mi powiedzieli że ma byc o specyfikacji 507.00. To znaczy się pomylili, czy taki olej można lać??? Aha i że mam wlany Shell Helix.
                Moja Octavka tyle pali---

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• 0ctavian
                  Classic
                  • 2009
                  • 3

W książce serwisowej na str. 10 jest napisane że dla silników wysokoprężnych i ze zmiennym okresem międzysobsługowym (QG1) stosować specyfikację oleju:

VW 507.00 (nie dotyczy Superba z filtrem cząstek stałych - tzw. DPF)
                  lub
                  VW 506.01 (dla wszystkich silników bez filtra cząstek stałych - tzw. DPF) lub Superba z DPF

Troche pokrętna ta dokumentacja...

Co do Shella to pewnie Skody są tak zalewane od nowości, bo w książce są znaczki, że Skoda poleca właśnie Shell Helix w serwisach - partnerach Skody

Komentarz

• opsia
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 189

No właśnie Octavian, pokrętna ta dokumentacja, ale tak jak pisałem,powiedzieli, że jest wlany o specyfikacji 507.00, nawet chciałem już wziąć litr.......ale ta cena 89 zł.
                    Moja Octavka tyle pali---

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

no nie, o olejach gdzie indziej :!:
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm