Wymiana oleju w Octavii AXR Combi 1,9 TDI z 2007 r
Autko mam niecały rok - Octavia AXR Combi Tour+ Ice+ 1,9 TDI z 2007 r kupiona w salonie - ma zaledwie 4000 km, bo chwilke przebywałem za granicą i autko nie było używane. Kiedy należy wymienić olej, bo bagnecik wskazuje, ze moznaby troszkę dolać, z kolei pracownik dealera twierdzil, ze wymiana oleju gdzieś dopiero po 15 tys km. Jaki wybrac olej, jakie musi mieć parametry, jakie normy spełniać? Czy stary olej mam całkiem spuścić i zalać nowym, czy tylko dolać nowego o takich samych parametrach? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Zagadka rozwiazana - znalazlem norme oleju dla mojej OctaFki
Moje autko jest ustawione na zmienne okresy miedzyprzegladowe i jesli dalej chce korzystac z samochodu w tym trybie musze go zalac olejem spelniajacym norme VW 507.00 lub VW 506.01 AVE!
A ja byłem wczoraj w ASO, aby dowiedzieć sie jaki olej kupić na dolewkę ( gdyby zaszła taka potrzeba ), mam też zmienne okresy miedzyprzegladowe , i tam mi powiedzieli że ma byc o specyfikacji 507.00. To znaczy się pomylili, czy taki olej można lać??? Aha i że mam wlany Shell Helix.
W książce serwisowej na str. 10 jest napisane że dla silników wysokoprężnych i ze zmiennym okresem międzysobsługowym (QG1) stosować specyfikację oleju:
VW 507.00 (nie dotyczy Superba z filtrem cząstek stałych - tzw. DPF)
lub VW 506.01 (dla wszystkich silników bez filtra cząstek stałych - tzw. DPF) lub Superba z DPF
Troche pokrętna ta dokumentacja...
Co do Shella to pewnie Skody są tak zalewane od nowości, bo w książce są znaczki, że Skoda poleca właśnie Shell Helix w serwisach - partnerach Skody
No właśnie Octavian, pokrętna ta dokumentacja, ale tak jak pisałem,powiedzieli, że jest wlany o specyfikacji 507.00, nawet chciałem już wziąć litr.......ale ta cena 89 zł.
Komentarz