Skrzynia biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • markuss
    Classic
    • 2006
    • 13

Skrzynia biegów

a ja chce samochód którego nie trzeba tankować :lol:
    szerokości
  • Dezet
    Ambiente
    • 2005
    • 136

Skrzynia biegów

Mam Octavię I 2005 z manualną skrzynią biegów, ma przejechane ok. 800 km. Zauważyłem, że czasami haczy mi 3 bieg w trakcie zmiany z 2 na 3. Pytanie: czy jest to przypadłość tych skrzyń, czy może wraz z dotarciem się elementów problem zniknie, czy od razu oddać do serwisu. Haczenie występuje raczej przy wyższych obrotach (np. 3000 obr/min) a nie przy bardzo wolnej jeździe (wtedy bieg wchodzi bardzo łatwo). Czyżby coś nie tak z synchronizatorem?
    Czy ktoś po odebraniu nowego samochodu też miał taki problem?
    Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Z haczeniem 3 biegu spotkalem sie w silniku ATD w wersji z 6 stopniowa skrzynia. Wynikalo to ze zbyt brutlanego traktowania, bo szofer probowal szybko zmieniac biegi ale mu nie wychodzilo :twisted:

A tak na serio. 800km to jeszcze malo, pojezdzic jeszcze troche i jak sie to nie ulozy, to udac sie do ASO niech poprawia ustawienie linek i powinno dzialac bez problemowo.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• pooh2005
        Drive
        • 2005
        • 47

dodam ze mam podobny efekt w o2 (na liczniku ponad 4k). moze to jakas generalna przypadlosc (brutal nie jestem).

pozdro

Komentarz

• zeb
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 415

Też tak na początku miałem, z czasem przechodzi. Albo skrzynia sie układa albo ręka zaczyna inaczej chodzić :lol: sam nie wiem!

Komentarz

• mmario
            Drive
            • 2005
            • 54

Mam O1 2005, 15000 i od nowości chodziła mi skrzynia że biegi musiałem wyczuwać żeby nie na siłę, po ok 8000 skrzynia ułożyła się i wszystko chodzi ok. Te skrzynie chyba tak mają.

Komentarz

• Perfee
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2005
              • 179

Myślę, że to jest mimo wszystko wina operatora :szeroki_usmiech
              Mi też niejednokrotnie udawało się zgrzytnąć pomiędzy 2, a 3 ops: jak próbowałem zbyt szybko zmieniać biegi.
              Perfee
              149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• mariobros
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 551

A u mnie ujawniła się ostatnio inna przypadłość...

..., która mi się nie podoba, a również dotyczy skrzyni biegów. Co jakiś czas... nie mogę ruszyć z miejsca np. po zatrzymaniu na czerwonym świetle, a konkretnie 1 bieg nie da się zapiąć :shock: Wysprzęglam ponownie, próbuję wrzucić 1 bieg - znowu nic, jest opór, nie wchodzi na miejsce. Da się ruszyć na zasadzie 2 bieg na wciśniętym sprzęgle->przełączenie na 1 bieg i dopiero teraz wchodzi. Ze wstecznym też czasem jest tak, że nie "wklikuje się". Jest zapięty niejako "na słowo honoru", aż boję się w takiej sytuacji normalnie pojechać na wstecznym, bo obawiam się, że wyskoczy. A innym razem wsteczny wchodzi bez problemu... Z tą jedynką to np. dzisiaj na trasie Ozimek-Warszawa-Ozimek z 5 razy miałem problem, zawsze po zatrzymaniu auta i próbie ruszenia... Miał tak ktoś? Sprzęgło do podciągnięcia, czy co? Ale sprzęgło wdepnięte w podłogę też nie pomaga... :roll: Aha, moja ślubna też tak miała z tą jedynką kilkakrotnie... Nie wiem, co o tym myśleć...
                Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
                Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• mmario
                  Drive
                  • 2005
                  • 54

Taka jest uroda tych aut, w rodzinie jest 2 Octavia Tour z przebiegiem 2kkm i biegi wchodzą jak w ciasto ale z zakalcem.
                  W majej na początku też chodziły dziwnie i z przebiegiem się unormowały ale do ideału to daleko.
                  Z takimi problemami jak mariobros to gnałbym do serwisu (auto chyba na gwarancji) problem który opisujesz to chyba synchronizacja na biegach.

Komentarz

• mariobros
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 551

Zamieszczone przez mmario
                    (...)
                    Z takimi problemami jak mariobros to gnałbym do serwisu (auto chyba na gwarancji) problem który opisujesz to chyba synchronizacja na biegach.
                    Tak też i zrobię. Jutro zadzwonię, żeby się umówić na wizytę w ASO... Tak nie może być...
                    Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...

Komentarz

• Dezet
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 136

W tym co mówicie jest trochę prawdy. Pojechałem do serwisu opisując haczenie III biegu. Wzięli na podnośnik, przesmarowali. Chwilę było lepiej, potem zaczęło się znów pojawiać. Teraz przejechane mam ok. 8.500 km i haczenie wyraźnie zanika. Czyżby rzeczywiście skrzynia wymagała ułożenia?
                      Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• nico21
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 2640
                        • Volkswagen

Ja nie miałem taki problemow jak odebrałem samochodzik z salonu. Pewnie to jest tak jak pisza kwestia ułożenia a u mnie nie musiało sie ukłądac. ( chyba ze mi uzywke wsadzili :? :lol: ) Teraz przy 60kkm mama jedynie problem z wrzuceniem wstecznego - musze jeszcze raz wysprzeglic i jest o.k. ale narazie to wystepuje sporadycznie
                        DACAR.team

Komentarz

• Bonus
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 249

Jak przy lekkiej jeździe przełącza sie ładnie to mi to wygląda na synchronizator.
                          Kupując octavie do skrzyni po prostu trzeba miec szczęście.

Komentarz

• mariobros
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 551

Ja...

Zamieszczone przez Bonus
                            Jak przy lekkiej jeździe przełącza sie ładnie to mi to wygląda na synchronizator.
                            Kupując octavie do skrzyni po prostu trzeba miec szczęście.
                            ...jak na razie nie do końca mam... Przy okazji przeglądu polecę znowu regulację. Wciąż zdarzają się trudności z włączeniem biegu 1 (ten od ostatniej regulacji 2-3 razy odmówił w ogóle chęci wejścia na swoje miejsce - wrażenie jest takie, jakby coś już to miejsce zajęło wcześniej) i wstecznego (tutaj z kolei czasem wchodzi, ale tak jakby na słowo honoru), choć obiektywnie stwierdzam, że po ostatniej regulacji cięgien jest i tak nieporównywalnie lepiej... I to się z upływem kilometrów nie poprawia, podejrzewam, że przyjdzie się z tym pogodzić kiedyś, ale dopóki jest gwarancja, niech walczą...

Komentarz

• jacq
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 195

mariobros, A jak u Ciebie z włączaniem trójki. W mojej sporadycznie zdarza się problem. Objawia się to trudnością z wcelowaniem we właściwe miejsce. Bywało, że po włączeniu wydawałoby się trójki i kontrolowanym popuszczaniu sprzęgła auto gwałtownie zwalniało. Niestety włączała się jedynka. :klnie: Co by się stało przy gwałtownym i żywiołowym przyspieszaniu??? Skrzynka w proch się obróci .
                              Muszę panom z ASO przy najbliższym przeglądzie temat podpowiedzieć.

pzdr
                              OII ambientna sztuka

Komentarz

• mariobros
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 551

Nie...

Zamieszczone przez jacq
                                mariobros, A jak u Ciebie z włączaniem trójki. W mojej sporadycznie zdarza się problem. Objawia się to trudnością z wcelowaniem we właściwe miejsce. Bywało, że po włączeniu wydawałoby się trójki i kontrolowanym popuszczaniu sprzęgła auto gwałtownie zwalniało. Niestety włączała się jedynka. :klnie: Co by się stało przy gwałtownym i żywiołowym przyspieszaniu??? Skrzynka w proch się obróci .
                                Muszę panom z ASO przy najbliższym przeglądzie temat podpowiedzieć.

pzdr
                                ..., tego u mnie nie ma, trójka jest na swoim miejscu. U mnie są wyłącznie problemy z biegiem wstecznym i jedynką. Pozostałe pięknie wklikują się na właściwe miejsce. Ale te problemy z włączaniem wstecznego i jedynki już mnie powoli drażnią. Dzisiaj np. wjechałem na parking przy miejscu pracy żone, aby ją wysadzić. Potem chciałem cofnąć. Próba włączenia wstecznego, wchodzi, ale nie całkiem, wysprzęglam ponownie, znowu próba i tym razem opór skrzyni zostaje pokonany i bieg jest wkliknięty. Co ciekawe, jak się nie wkliknie, to auto też jedzie do tyłu, ale boję się, że w każdej chwili wyskoczy, bo nie siedzi do końca na swoim miejscu. Dziwne to... Jutro jadę przeprogramować radio Stream, to napomknę, że skrzynia dalej nie teges... Z drugiej strony, nie wiem, czy jak nie wyregulują wstecznego i jedynki, nie będzie się działa historia podobna do Twojej, tzn. problemy z 3 :roll: Przebieg u mnie już prawie 8kkm i nie widać, aby się coś ułożyło...

Komentarz

• Bonus
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 249

Myślałem że mnie ten problem nie dotyczy, dzisiaj w ciągu 3 godzin 140 kilometrowej trasy przekonałem się że jednak mnie też, III bieg miał dwa opory wyskoczył mi ze 3 razy (z pierwszego oporu), IV wszedł na pierwszy opór 3 razy puściłem sprzęgło i skrzynia dyskretnym zgrzytnięciem poinformowała mnie o tym.

Komentarz

Pracuję...