a ja chce samochód którego nie trzeba tankować :lol:
Skrzynia biegów
Zwiń
X
-
Skrzynia biegów
Mam Octavię I 2005 z manualną skrzynią biegów, ma przejechane ok. 800 km. Zauważyłem, że czasami haczy mi 3 bieg w trakcie zmiany z 2 na 3. Pytanie: czy jest to przypadłość tych skrzyń, czy może wraz z dotarciem się elementów problem zniknie, czy od razu oddać do serwisu. Haczenie występuje raczej przy wyższych obrotach (np. 3000 obr/min) a nie przy bardzo wolnej jeździe (wtedy bieg wchodzi bardzo łatwo). Czyżby coś nie tak z synchronizatorem?
Czy ktoś po odebraniu nowego samochodu też miał taki problem?Pozdrawiam, Dezet
-
-
Z haczeniem 3 biegu spotkalem sie w silniku ATD w wersji z 6 stopniowa skrzynia. Wynikalo to ze zbyt brutlanego traktowania, bo szofer probowal szybko zmieniac biegi ale mu nie wychodzilo :twisted:
A tak na serio. 800km to jeszcze malo, pojezdzic jeszcze troche i jak sie to nie ulozy, to udac sie do ASO niech poprawia ustawienie linek i powinno dzialac bez problemowo.
Komentarz
-
-
A u mnie ujawniła się ostatnio inna przypadłość...
..., która mi się nie podoba, a również dotyczy skrzyni biegów. Co jakiś czas... nie mogę ruszyć z miejsca np. po zatrzymaniu na czerwonym świetle, a konkretnie 1 bieg nie da się zapiąć :shock: Wysprzęglam ponownie, próbuję wrzucić 1 bieg - znowu nic, jest opór, nie wchodzi na miejsce. Da się ruszyć na zasadzie 2 bieg na wciśniętym sprzęgle->przełączenie na 1 bieg i dopiero teraz wchodzi. Ze wstecznym też czasem jest tak, że nie "wklikuje się". Jest zapięty niejako "na słowo honoru", aż boję się w takiej sytuacji normalnie pojechać na wstecznym, bo obawiam się, że wyskoczy. A innym razem wsteczny wchodzi bez problemu... Z tą jedynką to np. dzisiaj na trasie Ozimek-Warszawa-Ozimek z 5 razy miałem problem, zawsze po zatrzymaniu auta i próbie ruszenia... Miał tak ktoś? Sprzęgło do podciągnięcia, czy co? Ale sprzęgło wdepnięte w podłogę też nie pomaga... :roll: Aha, moja ślubna też tak miała z tą jedynką kilkakrotnie... Nie wiem, co o tym myśleć...Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Komentarz
-
-
Taka jest uroda tych aut, w rodzinie jest 2 Octavia Tour z przebiegiem 2kkm i biegi wchodzą jak w ciasto ale z zakalcem.
W majej na początku też chodziły dziwnie i z przebiegiem się unormowały ale do ideału to daleko.
Z takimi problemami jak mariobros to gnałbym do serwisu (auto chyba na gwarancji) problem który opisujesz to chyba synchronizacja na biegach.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mmario(...)
Z takimi problemami jak mariobros to gnałbym do serwisu (auto chyba na gwarancji) problem który opisujesz to chyba synchronizacja na biegach.Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
W tym co mówicie jest trochę prawdy. Pojechałem do serwisu opisując haczenie III biegu. Wzięli na podnośnik, przesmarowali. Chwilę było lepiej, potem zaczęło się znów pojawiać. Teraz przejechane mam ok. 8.500 km i haczenie wyraźnie zanika. Czyżby rzeczywiście skrzynia wymagała ułożenia?Pozdrawiam, Dezet
Komentarz
-
-
Ja nie miałem taki problemow jak odebrałem samochodzik z salonu. Pewnie to jest tak jak pisza kwestia ułożenia a u mnie nie musiało sie ukłądac. ( chyba ze mi uzywke wsadzili :? :lol: ) Teraz przy 60kkm mama jedynie problem z wrzuceniem wstecznego - musze jeszcze raz wysprzeglic i jest o.k. ale narazie to wystepuje sporadycznie
Komentarz
-
-
Ja...
Zamieszczone przez BonusJak przy lekkiej jeździe przełącza sie ładnie to mi to wygląda na synchronizator.
Kupując octavie do skrzyni po prostu trzeba miec szczęście.Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
mariobros, A jak u Ciebie z włączaniem trójki. W mojej sporadycznie zdarza się problem. Objawia się to trudnością z wcelowaniem we właściwe miejsce. Bywało, że po włączeniu wydawałoby się trójki i kontrolowanym popuszczaniu sprzęgła auto gwałtownie zwalniało. Niestety włączała się jedynka. :klnie: Co by się stało przy gwałtownym i żywiołowym przyspieszaniu??? Skrzynka w proch się obróci .
Muszę panom z ASO przy najbliższym przeglądzie temat podpowiedzieć.
pzdrOII ambientna sztuka
Komentarz
-
-
Nie...
Zamieszczone przez jacqmariobros, A jak u Ciebie z włączaniem trójki. W mojej sporadycznie zdarza się problem. Objawia się to trudnością z wcelowaniem we właściwe miejsce. Bywało, że po włączeniu wydawałoby się trójki i kontrolowanym popuszczaniu sprzęgła auto gwałtownie zwalniało. Niestety włączała się jedynka. :klnie: Co by się stało przy gwałtownym i żywiołowym przyspieszaniu??? Skrzynka w proch się obróci .
Muszę panom z ASO przy najbliższym przeglądzie temat podpowiedzieć.
pzdrSkoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Komentarz
-
-
Myślałem że mnie ten problem nie dotyczy, dzisiaj w ciągu 3 godzin 140 kilometrowej trasy przekonałem się że jednak mnie też, III bieg miał dwa opory wyskoczył mi ze 3 razy (z pierwszego oporu), IV wszedł na pierwszy opór 3 razy puściłem sprzęgło i skrzynia dyskretnym zgrzytnięciem poinformowała mnie o tym.
Komentarz
-
Komentarz