[O1] zużyty katalizator

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stevenpp
    Ambiente
    • 2009
    • 153

[O1] zużyty katalizator

Zaraz Admini pewnie Ci zakonczą temacik, bo o vagu jest dośc obszerny. Jak do 01 to kabel oki. Chodzi pod Vista, bo mam takowy. Vag 2,5 - chodzi pod vista; VAg com 704 tez mi odpalił ale juz z innym kabelkiem obsługujacym can
  • Maru 123
    RS
    • 2008
    • 4660

[O1] zużyty katalizator

czy zużyty katalizator może mieć wpływ na zwiększone zużycie paliwa? mój przebieg to 195kkm 1.8t AGU. Czy jego zgon bedzie można poznać po zczytywanych wartościach z lambdy? vagiem można to sprawdzić?
    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• S3 CHRIS
      Elegance
      • 2006
      • 979
      • Octavia I (1U2)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

mozna to sprawdzic ale ja mysle ze raczej to sonda padla a nie katalizator chociaz przy tym przebiegu moze juz tez byc zuzyty ale nie bedzie miec wplywu na zuzycie

spr.sonde masz tylko jedną
      ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• waldemaros
        Classic
        • 2008
        • 1

sonda lambda jest umieszczona przed katalizatorem, więc jego stan nie ma wpływu na wyniki odczytu z SL. Samochód doskonale obywa się bez katalizatora - tak naprawdę to stanowi on zbędny balans dla silnika oczyczczajac jedynie gazy wylotowe ze szkodliwych substancji (normy spalin).
        Jak wytniesz katalizator i ustawisz odpowiednie parametry VAG-iem to zyskasz kilka KM gratis ale będziesz miał problemy z przeglądami rejestracyjnymi (odpadnie na skład spalin).
        Po wycieciu katalizatora trzeba "dostroić"silnik bo zmieniaja się równowaga ciśnień wlot-wylot. Ale wtedy też oddychasz tym co wydalasz :?
        Co do spalania to oczywiście uszkodzenie katalizatora może mieć wpływ na zwiększone zużycie paliwa.
        Uszkodzenie może polegac na tym że katalizator jest pusty w środku ale może być też "przytkany" i właśnie wtedy może pojawić się problem z "odpalaniem" silnika" i może wzrosnąć zużycie paliwa.
        Często przy "emeryckiej" jeździe na krótkich odcinkach (bez obrazy) występuje taki efekt.
        Radzę wybrać się na dobry odcinek jakiejś traski ekspresowej i dać "ognia"
        To często pomaga bo dosłownie w katalizatorze pojawia sie bardzo wysoka temperatura a na tym właśnie polega spalanie katalityczne - może to poskutkować samooczyczczeniem się katalizatora z nagromadzonych złogów zatykających bardzo misterne i cieniutkie kanaliki w katalizatorze
        waldemaros

Komentarz

• Maru 123
          RS
          • 2008
          • 4660

S3 CHRIS, waldemaros, DZIĘKI! ode mnie +
          1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• haragon
            Rider
            • 2008
            • 310

Z tym wycinaniem to raczej w benzynie byłbym bardzo ostrożny. Ja w poprzednim swoim chodziku zrobiłem resekcję kata. Po zabiegu autko praktycznie przestało jeździć. Zamiast zyskać na koniach zaczeło nierówno pracować- wstawiłem go z powrotem szybciej niż wyciołem. Ale kto wie być może zmieniając parametry pracy silnika udało by się problemy te ominąć...
            "Prosta jest dla szybkich samochodów, zakręty są dla szybkich kierowców..."- Colin McRae

Octavia Combi 2004 [138KM / 293Nm]
            >>Hardware - dobrygrzeswawa<<
            >>Software - rogalotti<<

Komentarz

• Geralt
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 589

a ja dodam ze zarowno w moim 1 aucie - polonezie z silnikiem rowera, jak i 2 - VW passat VR6 po pewnym czasie uzytkowania auta wycialem katalizator i wstawilem tlumik przelotowy i... zadnej najmniejszej roznicy w osiagach ani zuzyciu paliwa nie zaobserwowalem, za to po pierwsze auto bylo wyraznie glosniejsze przy dodaniu gazu (raczej nieprzyjemny dzwiek) a po drugie zaczelo smierdziec z rury wydechowej (jezdze na LPG wiec byl delikatny aczkolwiek odczuwalny smrod gazu - ktory byc moze wczesniej "dopalal sie" w katalizatorze). Dlatego w chwli obecnej albo nie wymienie katalizatora albo wstawie drugi (do octavii sa relatywnie tanie).
              pozdrawiam
              Adam W.

Komentarz

• Maru 123
                RS
                • 2008
                • 4660

kata nie chcę wyrzucac bo nie zazeży mi na "SPORTOWYM DŹWIĘKU BMW" :lol:
                1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• jarku.
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 139

zapchany katalizator pośrednio powoduje większe zużycie paliwa- aby mieć określone osiągi, trzeba mocniej silnik kręcić, co powoduje nieciekawą minę na statoilu czy innym bp
                  http://zzakierownicy.autokult.pl/

Komentarz

• Maru 123
                    RS
                    • 2008
                    • 4660

no i właśnie... bo od pewnego czasu auto pali więcej mimo że nie butuję mu wcale :roll:
                    1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Geralt
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 589

Maru 123, wpierw sprawdz sonde lambda - to jednak najczestsza przyczyna.
                      Ewentualnie/oraz jedz na badanie czystosci spalin - jesli masz zapchany/niesprawny katalizator to tam tez powinny wyjsc odstepstwa od normy a za samo badanie wydasz ok 30zl
                      pozdrawiam
                      Adam W.

Komentarz

• Maru 123
                        RS
                        • 2008
                        • 4660

Geralt, czyli jak spaliny będą nie tak tzn że katalizator już klęknął, tak?
                        1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Krzych
                          Rider
                          • 2005
                          • 671

Podjedź do serwisu gdzie się zajmują układami wydechowymi i katalizatorami.
                          Pomiar ciśnienia spalin da wynik drożności układu wydechowego.
                          Sprawny katalizator w niewielkim stopniu powoduje zwiększenie oporu przepływu spalin.
                          Proszę sobie porównać przekrój poprzeczny powierzchni katalizatora do przekroju rury wydechowej.
                          Druga sprawa, to jest zakłócenie pracy sterownika gdy usuniemy katalizator, a sterownik ma 2 sondy przed i za katalizatorem.
                          W przypadku układu z jedną sondą usunięcie katalizatora nie ma wpływu na prace sterownika.
                          DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
                          www.chiptuning.katowice.pl
                          DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA

Komentarz

• DirkDiggler
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 220
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Nie masz lambdy za katalizatorem?
                            WORK: Mondeo Titanium
                            FUN: TypeR ver.IV

Komentarz

• S3 CHRIS
                              Elegance
                              • 2006
                              • 979
                              • Octavia I (1U2)
                              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez DirkDiggler
                              Nie masz lambdy za katalizatorem?
                              nie w tym modelu 1.8 t jest tylko jedna sonda
                              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

Pracuję...