wydaje mi się, ze jednak można wymienić szkło, ale w starszych octaviach (rocznik 97-00) choćby patrząc na część http://www.bhmd.pl/dynamic.php?sh=ka...G%20KPL%20%20L
Dziwne objawy po odpaleniu auta...
Zwiń
X
-
Dziwne objawy po odpaleniu auta...
A wiec tak przebieg juz 98kkm ,zrana po odpaleniu auta(troche chlodniej) poszla chmura dymu (wrazenie ze z wiekszym przebiegiem coraz wieksza :roll: ) ale to nie o to chodzi.
Po odpaleniu zaczely mi obroty lekko wzrastac ,trzyma 900obr/min i po chwili czuc jak lekko wzrastaja (tak jak bym lekko dodawal gazu) i obroty rosnal ~950obr/min . Kiedys tego nie bylo ,myslalem ze to moze tylko sporadyczny przypadek ,ale dzisiaj pojawil sie znowu :roll: Co moglo ten objaw spowodowac ,cos sie wysralo ? :roll:
Wszelkie sugestie mile widziane
Po rozgrzaniu objaw znika.
-
-
Przyłaczam się do pytania bo mam ten sam objaw.Ostatnio zanikły bo postanowiłem ją troche rozruszać i przez dwa dni dawałem ogień i narazie jej przeszło chodzi jak nowa .Jak zaczełem ja butować to kopciła strasznie a teraz jak dam buta to nie widze chmury więc moze musisz tezs tak zrobić jak ja.Pozdro.Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
Przebieg 212000
Komentarz
-
-
Ale jest to denerwujace :? odpoczatku uzytkowania auta ,nie wazne w jaka temp. po odpaleniu tego objawu nigdy nie byl :roll:
Zastanawiam sie czy to moze byc cos od ustawinia rozrzadu ,bo wymienialem go jak bylo cieplo(i w tedy efektu tego nie bylo) i moze teraz jak jest zimniej jakies bledy w montarzu (ustawieniu) wychodza :roll:
[ Dodano: Wto 20 Wrz, 05 09:50 ]
Zamieszczone przez FilemonikJak zaczełem ja butować to kopciła strasznie a teraz jak dam buta to nie widze chmury więc moze musisz tezs tak zrobić jak ja.Pozdro.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecAle jest to denerwujace :? odpoczatku uzytkowania auta ,nie wazne w jaka temp. po odpaleniu tego objawu nigdy nie byl :roll:
Zastanawiam sie czy to moze byc cos od ustawinia rozrzadu ,bo wymienialem go jak bylo cieplo(i w tedy efektu tego nie bylo) i moze teraz jak jest zimniej jakies bledy w montarzu (ustawieniu) wychodza :roll:
wczoraj było, a dzisiaj nie... a temperatury zbliżone :roll:Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
I dupa dziś znowu obroty szaleją po odpaleniu odrazu idzie na 1100obrotów po czasie spadają na 1000 i nastepnie na prawidłowe obroty.Kontrolka od swiec zawsze mi sie włacza nawet latem ale to tak na sekunde im zimniej ty dłuzej swieci,ale od paru dni czy to ciepły silnik czy zimny kontrolka sie pali bardzo dlugo a czasami na sekunde niewiem czy to nie jest powiazane z tymi obrotami.Skoda octavia combi 1,9tdi L&K
Przebieg 212000
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonWiesz Mikrus, ja dzisiaj miałem 3stp. :roll:
Może to jednaj już przez niską temperaturkę na zewnątrz.
pozdrawiamJarecki
Octavia II, 2.0 TDI, Elegance
Komentarz
-
-
Nie wiem, czy pomoze, ale warto sprawdzic:
Mam taki sam objaw - odpalam auto i obroty sa przez chwile na 900rpm i po chwili ida w gore na 980rpm (wg VAG'a). Nie wiedzialbym co to, gdybym nie mial wskaznika ladowania (seryjnie ).
Okazuje sie, ze jest to zwiazane z napieciem. Jak wyszlo na VAG'u w ASO mam padniety regulator napiecia w alternatorze i zamiast juz na wolnych obrotach dawac impuls, dawal dopiero od 2500rpm i wartosc z 12V rosla na prawidlowe 13,6-14,4V. Wtedy problem znika, az do kolejnego odpalenia auta. Teraz kiedy sie juz ociagam z naprawa rosnie dopiero przy przekroczeniu 3000rpm, wiec musze uwazac poki sie nie nagrzeje motor, bo po dluzszej jezdzie wartosc spada do 10V i pada cala elektronika lacznie ze wspomaganiem :? Zalatwilem po prostu akumulator Koszt takiego regulatora napiecia 400pln w ASO, ale w Seacie, wiec Skoda ma o wiele taniej. Nie zaszkodzi sprawdzic.
Dodam, ze na poczatku, jak dalem w palnik ostro przez kilkanascie km, to ladowal sie juz ponizej 2500rpm, ale wreszcie i akumulator ma swoje granice.
Aha, to oczywiscie zaczelo sie w momencie kiedy temperatury spadly drastycznie i trudniej jest naladowac aku im nizsza temp.
Komentarz
-
-
hm...dales mi tym do myslenia ,bo ostatnio wrzucilem skrzynkie z subem do bagaznika i testuje ,kedziorka nie mam ,a pradu to ciagnie bo na postoju swiatla przygasaja ,raz na tarsie tez mialem takie wrazenie ze w czasie jazdy przygasaja ,ale moze to byl efekt wibracji ,bo przy predkosci 150km/h raczej pradu nie powinno brakowac :roll:
Wiec moze troche akumulatorek przytertralem(nie doladowany na maxa ,bo i na postoju troche odsluchiwalem) i dlatego moze sie pojawily te wzrastajace obroty :roll:
Musze kupic kabel do diagnostyki
Komentarz
-
Komentarz