Co oznacza migająca kontrolka świec żarowych podczas jazdy? Awaria którejś?
ESP a wymiana płynu hamulcowego
Zwiń
X
-
ESP a wymiana płynu hamulcowego
Czy wymieniając płyn hamulcowy w samochodzie wyposażonym w ESP trzeba po wymianie płynu coś ustawiać na jakimś przyrządzie- odnośnie układu ESP ? Czy po prostu się normalnie wymienia i nic nie ustawia ? Pytam bo znajomy ma z ESP i coś mu się o uszy obiło ze trzeba coś ustawiać po wymianie. No i wolał by wiedzieć bo znając życie jak się w ASO o to nie upomni to to oleją albo stwierdzą ze nie trzeba :wink:OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
-
-
Robisz tak.
Zakładasz na wszystkie odpowietrzniki przy kołach wężyki gumowe z załołonymi na końcach strzykawkami 100ml. Wszystko do kupienia w sklepach Cezal. Odkręcasz odpowietrzniki dolewasz płynu hamulcowego na maxa i delikatnie po kolei idąc od najdalszego pompie koła czyli prawego tylnego leekko zasysasz strzykawą płyn. Jak do strzykawy będzie węzykiem dochodził czysty płyn to zakręcasz odpowietrzniki i masz na dwa lata z głowy.
Komentarz
-
-
Dzięki .. k
Co prawda chodziło mi o to czy trzeba coś ustawiać w ESP po wymianie ale juz pytałem w ASO i nic nie trzeba. Standardowa wymiana. A sposób z strzykawkami cool k
Dzięki ..OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Metoda wymiany w ASO byla dwu osobowa. Jeden wciskal pedal ,drugi odkrecal i spuszczal plyn.
Czyli tak odsysamy ze zbiorniczka caly plyn(np. strzykawka) wlewamy nowy plyn. Kolega siedzi w srodku i pompouje pedalem hamulca az stanie i trzyma noge wcisnieta .W tedy jak juz mam podpiety wezyk(przy tylnym prawym kole) i pojemnik na plyn odkrecamy zaworek i czekamy az plyn scieknie (pedal hamulca caly czas wcisniety) ,zakrecamy i znowu osoba w aucie pompuje i trzyma ,a my znowy odkrecamy i plyn scieka i tak kilka razy. Potem kolo tylnie lewe(od kierowcy) i powtorka zabawy .Trzeba wlac znowu plyn do zbiorniczka i dalej przednie kolo prawe ,a potem lewe. Plynu starego powinno zcieknac 600-700ml wiec pojemnik powinine byc najlepiej z miarka :wink:
To tak dla zainteresowanych wymiana samodzielna czy z ESP czy bez
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecMetoda wymiany w ASO byla dwu osobowa. Jeden wciskal pedal ,drugi odkrecal i spuszczal plyn.
Czyli tak odsysamy ze zbiorniczka caly plyn(np. strzykawka) wlewamy nowy plyn. Kolega siedzi w srodku i pompouje pedalem hamulca az stanie i trzyma noge wcisnieta .W tedy jak juz mam podpiety wezyk(przy tylnym prawym kole) i pojemnik na plyn odkrecamy zaworek i czekamy az plyn scieknie (pedal hamulca caly czas wcisniety) ,zakrecamy i znowu osoba w aucie pompuje i trzyma ,a my znowy odkrecamy i plyn scieka i tak kilka razy. Potem kolo tylnie lewe(od kierowcy) i powtorka zabawy .Trzeba wlac znowu plyn do zbiorniczka i dalej przednie kolo prawe ,a potem lewe. Plynu starego powinno zcieknac 600-700ml wiec pojemnik powinine byc najlepiej z miarka :wink:
To tak dla zainteresowanych wymiana samodzielna czy z ESP czy beznie pomogl ani razu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez owicz0to chyba sie przeniosles w czasie bo tak robilo sie 20 lat temu :twisted:
Widocznie pompka podcisnieniowa, to spory wydatek."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Warsztat który opiekuje się moją Octavka oprócz pompki ma przyrząd Wurth'a który pokazuje w jakim stanie znajduje się przepływający przez niego płyn hamulcowy.
Wymiana polega na montażu butelki z płynem na zbiorniczku, podpięciu pompki po kolei pod każdy z opowietrzników i obserwowanie kiedy przestaną palić się czerwone i żółte diody.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez owicz0to chyba sie przeniosles w czasie bo tak robilo sie 20 lat temu :twisted:
No to jak dokladnie u was sie to robi ,moze to bedzie odrazu jakas reklama waszego ASO :twisted:
Dodatkowo pewnie i olej wysysacie ,bo tam gdzie ja jezdze to spuszczaja korkiem z michi ,a to metoda jeszcze starsza :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Komentarz