zimówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lisiaczek
    Ambiente
    • 2006
    • 210

zimówki

A ja myslalem, kombinowalem i wzialem zestawik od Nexusa - EBC, tarcze, plyn, klocki. Narazie jest OK. Zrobilem tak z 2,5 tys kilometrow, nawet ostatnio Warszawe ze 2 razy, wczoraj ostatni nawet bylem to wiecie jak lalo i wogole gowniana pogoda byla i jak narazie nic sie nie pogielo, halasik praktycznie nie wystepuje. Jest taki smieszny odglos przy hamowaniu jakby sie lozysko konczylo po nagrzaniu przechodzace takie buczenie, ale jest to ledwo slyszalne i bardzo fajne, bo slychac ze hamuje i do tego nic sie nie dzieje ze skutecznoscia. Jak dla mnie super - a bicie co mialem na orginalach, to sie okazalo, ze od wewnatrz mialem takie koleiny dookola tarczy na 1/3 szerokosci powierzchni ciernej. :x

Jak sie cos zmieni to bede pisal. Ale poki co jestem nastawiony na wymiane tylu na wiosne, tez EBC.
  • NICO
    Ambiente
    S_OCP Member
    • 2005
    • 146

zimówki

Witam .... mam pytanko bede posiadaczem O2 2.0tdi i jakie opony i felgi najlepiej kupić , co polecacie ??? -------dzieki ....
    2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

ja kupuje na zime stalowe 15 i opony 195/65/15.
      o oponach juz bylo, wystarczy poszukac, ale to jak zwykle, ilu ludzi tyle opinii, ja pewnie kupie jakies tanie, byc moze beda to frigo.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• NICO
        Ambiente
        S_OCP Member
        • 2005
        • 146

szczeze myslalem o 16stkach ....frigo slyszalem ze dziadostwo (raczej do poloneza) ale masz racje ile ludzi tyle opini.....chcialbym cos dobrego kupic a musze kupic fele i oponki ...(bo niestety w salonie walczylem zeby dołozyli koła zimowe ale nic z tego ) ......

Komentarz

• Spider
          Drive
          • 2005
          • 95

Ja wchodze w 195/65/15 stalowe, zdecydowany jestem na Goodyear Ultra Grip 7, poprzednie wersje tej opony byly bardzo udane, mysle ze ta wersja bedzie tez bardzo dobra. Troche w ciemno, bo porzadnych testow jeszcze nie widzialem, ale juz sie zdecydowalem.

Wszystkim, ktorzy chca oszczedzac na oponach powiem tylko jedno: nic innego Was na drodze nie trzyma, nie warto oszczedzac na oponach. Unikniecie pierwszej stluczki Wam to zrekompensuje, nie mowiac o wypadkach.

Co do szerokosci opony - zalezy czego oczekujesz. Ja przeliczalem, opona 205/55/16 kosztuje tyle co komplet opona + felga 195/65/15, poza tym zima jest duzo dziur a opone o wyzszym profilu trudniej rozwalic, dochodzi jeszcze lepsza trakcja w ekstremalnych warunkach typu gleboki snieg (oczywiscie na wezszej oponie).

Na mokrym wezsze opony tez lepiej trzymaja, przynajmniej jesli chodzi o tworzenie sie pod opona filmu wodnego.

Jak komus zalezy zeby na zimowkach jezdzic z bardzo duzymi predkosciami po suchej nawierzchni, niech kupuje szersze, ja osobiscie jestem zainteresowany jazda w kazdych warunkach, czy jest snieg czy jest sucho, czy jest mokro.

No i lancuchy zimowe dla wezszych opon tez beda tansze.

Mam nadzieje ze komus pomoze to co pisze, pozdrawiam i szerokiej drogi.
          Spider
          ---------------
          Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

U siebie jeżdziłem na 175 i 195 zimówkach
            195 tylko lepiej trzymały na suchym , a na śniegu czy lodzie 175 były bezkonkurencyjne

Wiec dla mnie 195 to max na zime
            205/225 to na suchy gładki asfalt czego w polsce nie ma
            Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tylko sprawdzcie czy do silnika 2.0 TDI moga byc stalowe felgi 15" zeby nie wyszedl zonk, ze jak sa zuzyte klocki to jest lux a jak wlozy sie nowe to nagle zacisk obciera. Spotkalem sie z takim przypadkiem :twisted:

A wracajac do tematu felga stalowa 16" i do tego GoodYear Ultra Grip 7 badz jego zamiennik z Pirelli (ale nie znam oznaczenia - podobno identyczne opony) a rozmiar wyjdzie z tego albo 195/55 albo 205/55 taki zestaw bedzie lezal juz na 3 aucie i nie ma problemu. W Polsce jezdzimy przez kilka dni co roku w glebokim sniegu, a potem po tych glowniejszych drogach jezdzimy po suchym asfalcie, wiec z wysokoscia i tym jak waska ma byc opona lepiej nie przesadzac. Dawno temu tak w Polonezie zrobilismy i tym ogolnie nie dalo sie jezdzic a na tych oponach to juz wogole porazka, bo plywal jak jakas lajba :diabelski_usmiech

W sprawie wymienionych Frigo. Panowie te opony sa fajne fakt, ale wezmy pod uwage ze je od asfaltu odrywa 140KM i ponad 320Nm a to robi swoje. Szukac cos z Pirelli albo Michelina nawet z poprzednich sezonow modele i bedzie to o wiele lepiej jezdzic :idea:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek_rd
                Ambiente
                • 2004
                • 201
                • Octavia III (5E3)
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Moja O2 ostatnia zime przejezdzila na Conti WinterContact TS 810 (195/65/15 stalowe) i
                jestem z nich bardzo zadowolony.
                Uwazam podobnie jak kolega Spider, ze na oponach nie powinno sie oszczedzac.

Komentarz

• Piotrus
                  Rider
                  • 2004
                  • 524

Tylko nie Frigo :wink: Frigo Directional to były moje drugie zimówki (wcześniej miałem Kormoran Winter w innym aucie) i uważałem że są super dopóki w rok temu nie założyłem Continentali TS790 (akurat była promocja bo wszedł model TS810).
                  Piotruś
                  AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• jacq
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 195

Nico
                    "...(bo niestety w salonie walczylem zeby dołozyli koła zimowe ale nic z tego )"
                    może sie coś uda w tym temacie. W ubiegłym roku po 15 października dokładali komplet zimowych opon. Nie ma znaczenia, że złożyłeś zamówienie wcześniej. Cena końcowa i wszelkie promocje ważne są w dniu odbioru - tak tłumaczył sprzedawca.
                    Więc może nie będziesz miał problemu z kołami. Opony dokładał nie diler a SAP.

pzdr.
                    OII ambientna sztuka

Komentarz

• onyx73
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 282

Zamieszczone przez Maicroft
                      Tylko sprawdzcie czy do silnika 2.0 TDI moga byc stalowe felgi 15" zeby nie wyszedl zonk, ze jak sa zuzyte klocki to jest lux a jak wlozy sie nowe to nagle zacisk obciera. Spotkalem sie z takim przypadkiem :twisted: .
                      Na moje skromne oko do mojej o2 2.o tdi 15" nie wejdą mam na zapasie 16" i musialem juz uzyc :> to sie tam bardzo ciasno robi... oponiarz stwierdzil ze 15 tam nie podejdzie... a tak poza topicem 17" są extra ale pierwszą stracilem po tygodniu od odbioru auta jakies zelstwo na drodze pocielo mi ją :evil: . Za to w homologcji auta jest wyrażnie napisane ze moze sie to bujac na 15" i badz tu madry... zimą jezdzilem na debicach i barumach i na michałkach alpine i te ostanie zyleta na wczesniejsze marudzilem

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez onyx73
                        Na moje skromne oko do mojej o2 2.o tdi 15" nie wejdą mam na zapasie 16" i musialem juz uzyc :> to sie tam bardzo ciasno robi... oponiarz stwierdzil ze 15 tam nie podejdzie...
                        ale kurde dlaczego 15 maja nie wchodzic, bo nie rozumiem? cholera nie chce 16 na zime

przeciez fabrycznie O2 classic i ambiente sa wlasnie na stalowych 15 z oponami 195/65 i przynajmniej ambiente wystepuje z motorem 2.0 TDI?
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Nexus6
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 4847
                          • Volkswagen

IMO warto poszukać w "tańszych" brandach wielkich koncernów oponiarskich
                          w końcu nasze autka to nie sportowe wyścigówki, więc warto przekalkulować - koszt/efekt,
                          i nie podniecać się oponami z pierwszych miejsc w testach :diabelski_usmiech
                          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez Nexus6
                            IMO warto poszukać w "tańszych" brandach wielkich koncernów oponiarskich
                            w końcu nasze autka to nie sportowe wyścigówki, więc warto przekalkulować - koszt/efekt,
                            i nie podniecać się oponami z pierwszych miejsc w testach :diabelski_usmiech
                            dokladnie, mam takie samo zdanie, poza tym nie okreslam swojego stylu jazdy jako "sportowy" jak to robi wiele osob, nie scigam sie a zima staram sie jezdzic po prostu wolniej i ostrozniej i jak do tej pory naprawde starczaly mi barumy albo debice, chociaz wiem ze, sa lepsze gumy.
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Samiec
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 4287
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez szkoda
                              [ale kurde dlaczego 15 maja nie wchodzic, bo nie rozumiem? cholera nie chce 16 na zime
                              Poprostu przy mocniejszym silniku idzie w parze wydajniejszy uklad hamowania :diabelski_usmiech czyli wieksze tarcze przednie moga uniemozliwic montaz 15' kolek.
                              TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                              SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Aslan
                                Classic
                                • 2005
                                • 21

Ja mam O2 2.0 TDI, i zimowki marki Sava na stalowych 15-tkach.

Spisuje sie to calkiem dobrze - trzymaly sie pewnie i nie robily niespodzianek (pamietam jak jadac 70 na zasniezonej wiejskiej drodze, dogonilem radiowoz pelznacy 30-40; niewykluczone jednak ze oni w ramach oszczednosci mieli letnie opony)

Komentarz

• Jackal
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 758

jedne z tanszych jakie udalo mi sie nabyc 195/65/15 to byly Semperit SportGripy i bardzo sobie je chwale...

popieram rowniez Nexusa... nie mam bolidow F1, ze placic za komplet opon 2000 PLN co dwa lata ( im lepsze zimowki tym szybciej sie scieraja )
                                  bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                                  Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                                  Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• Spider
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 95

Komplet opon Goodyear Ultragrip 7 z indeksem T (szybciej niz 190 zima i tak nie zamierzam jezdzic) wychodzi za... 1108 zlotych w sklepie internetowym. Czy to tak duzo?

A te oponki niewatpliwie sa z gornej polki.
                                    Spider
                                    ---------------
                                    Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

Hmm ja dozuce swoje 2 grosze. Na polska zime, ale prawsziwa zime, a nie taka udawana nie ma lepszych opon niz Frigo zwykle i Directional. U mnie zima to zima, a nie jakies 5 cm snigu na polu i mokry od soli asfalt. Sasiad ma michelinki i przeklina ze przeplacil, ja mialem continentale na przodzie w golfie 1,8 benz, a z tylu Frigo -klocki, po miesiacu i pierwszych wiekszych sniegach opchnalem te continentale a wzialem Frigo Directional. Nie bylo mozliwosci, zebym sie nie wygrzebal ze sniegu, chyba ze sie zawiesilem spodem. Jezdze na narty do Krynicy, Zakopca, Karlikowa i nie jedno auto na topowych oponach wymiekalo. Zrobilem na Frigo Directionalach jakies 60 tys km, z tego 15 zeszlej zimy i gdyby nie to ze mi nie pasuja do skody, to by zostaly. Teraz mam na skodzie GoodYear Eagle zimowki i prawde powiedziawszy to miela w miejscu jak glupie - na suchym i wodzie dobre, ale wiekszy snieg i bloto posniegowe i jakos sie zapychaja.

Moze faktycznie macie racje co do tych 140KM i duzym momencie, ale sasiad jezdzi na Frigo Cargo - zimowki podobne do klockow i ma w Masterze silnik 2,8 DTI i mimo wiekszej mocy i momentu niz Octa 2 daja sobie rade. Czeka az mu sie w drugim aucie te Micheliny wytra i kupuje Frigo.

Acha brat mial kormorany i strasznie sie zcieraly.

Reasumujac kazdy kupuje takie na jakie warunki mu trzeba, ale nie srajcie na Frigo, jak nie wiecie co wartaja. Moze na suchym i mokrym nie sa najlepsze, ale w prawdziwych warunkach zimowych sa nie do pokonania a kosztuja polowe. :evil:

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 05 17:03 ]
                                      Spider, To sa oponki robione w Debicy z mieszanki takiej samej jak Frigo. Ksztalt bieznika powoduje ze lepiej prowadza sie na suchym i mokrym, a na sniegu troche gorzej od Frigo, ale reasumujac, to poprzedniczki 6 nawet niezle ciagnely.

GoodYeary z serii Eagle robione sa na zachodzie i moze dlatego sa gorsze na sniegu nawet od Ultra Gripow. A roznica cenow znaczna.

Acha zachodnie opony maja lamele tylko do polowy grubosci bieznika. !!!!
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

A ja mam Continetal TS810 i bardzo sobie je chwale są dobre trakcja jak i komfort

Komentarz

• Spider
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 95

No więc mnie nie interesuje gdzie to robią i z czego, ważny jest efekt. Kilku kolegów jeździ na UltraGrip 6 i sobie bardzo chwalą, ja jak miałem Felkę jeździłem na Barum Polaris, bo takie dostałem gratis z samochodem, też nie narzekałem, na śniegu były super a to było najważniejsze, za to na mokrym w koleinach to powyżej 70 się nie dawało... taki miały urok.

Myślę że UG7 będą conajmniej tak samo dobre jak UG6, powinny być niezłe w większości warunków, a na śniegu jak nie dadzą rady... to i tak będą łańcuchy, jak i wtedy się nie da, to pozostaje zapas paliwa w zbiorniku, termos, kanapki i telefon
                                          Spider
                                          ---------------

Komentarz

• NICO
                                            Ambiente
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 146

Zamieszczone przez jacq
                                            Nico
                                            "...(bo niestety w salonie walczylem zeby dołozyli koła zimowe ale nic z tego )"
                                            może sie coś uda w tym temacie. W ubiegłym roku po 15 października dokładali komplet zimowych opon. Nie ma znaczenia, że złożyłeś zamówienie wcześniej. Cena końcowa i wszelkie promocje ważne są w dniu odbioru - tak tłumaczył sprzedawca.
                                            Więc może nie będziesz miał problemu z kołami. Opony dokładał nie diler a SAP.

pzdr.
                                            NO NO musze jutro zadzwonic i zapytac pewnie nie beda nic wiedziec(wiem ze narazie wogule nie maja zimówek na gł składzie) , wstrzymam sie z zakupem do odbioru auta jak co to kupie napewno jakies dobre gumy ------------na tym sie nie oszczedza, pewnie 16stki 195-tki chyba ze dołoza to po problemie...?

Komentarz

• Dig Dug
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 1306
                                              • Seat

Spider, Wlasnie to ze sa robione z gumy takiej jak Frigo powoduja, ze jest ona dopasowanana do warunkow klimatycznych polskich i tak dobrze ciagna. Guma jest mieciutka, stad ma sklonnosci do uslizgu na szybko pokonywanych suchych zakretach, czy w momencie jak temp wzrasta - roztopy itp, ale przy -25 i glebokim sniegu ladnie sie wgryzaja. Te GoodYeary co mam normalnie trawdnieja na kamien.
                                              Była O1 jest F2.

Komentarz

• Ziomal
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 5841
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Kiedyś wyczytałem ,że dilerzy skody dawali najprostsze opony i o jeszcze o nie odpowiednich wymiarach , na to trzeba patrzec :evil:
                                                Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• leszekmw
                                                  RS
                                                  • 2005
                                                  • 5356

popieram continentala 790 , 810 oraz pirelli snowsport i sotto zero , poprostu asymetryki lepiej sie prowadza przy wiekszych predkosciach / w/g mnie i moich klientów co szybszych a przetestowali oni juz parę oponek / , niemniej UG6 też są chwalone ale tak jak pisałem kiedyś ilu klientów tyle dobrych opon :szeroki_usmiech . leszek
                                                  O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                  GVI 1.4TSI
                                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                  tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...