zimówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Ja mialem tez takie zwykle Frigo i to na dwoch autach i ogolnie zle nie bylo, ale tez super zadowolony to tez nie bylem. Te Frigo Directional sa o wiele lepsze od nich bo tez na jednym aucie takie mielismy i teraz brat tez takie z autem kupil to zobaczymy jak to bedzie.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• palioza
      Rider
      S_OCP Member
      • 2005
      • 417

Ja zakupilem z 3 tygodnie temu komplet nowych 4 opon Firestone WinterHawk + 4 felg stalowych w rozmiarze oryginalnym czyli 205/55/16 do OII 2.0 TDI, jeszcze nie zalozylem... ale byla okazja, to kupilem (zaplacilem za calosc okolo 2100 zl - nie ma to jak kumpel w hurtowni)
      Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Masmo
        L&K
        • 2005
        • 1145

Zamieszczone przez Dig Dug
        Hmm ja dozuce swoje 2 grosze. Na polska zime, ale prawsziwa zime, a nie taka udawana nie ma lepszych opon niz Frigo zwykle i Directional. U mnie zima to zima, a nie jakies 5 cm snigu na polu i mokry od soli asfalt. Sasiad ma michelinki i przeklina ze przeplacil,.....
        Reasumujac kazdy kupuje takie na jakie warunki mu trzeba, ale nie srajcie na Frigo, jak nie wiecie co wartaja. Moze na suchym i mokrym nie sa najlepsze, ale w prawdziwych warunkach zimowych sa nie do pokonania a kosztuja polowe. :evil:
        ......
        Acha zachodnie opony maja lamele tylko do polowy grubosci bieznika. !!!!
        Też mam trochę doświadczenia z Debicami Frigo (Ojciec ma takowe założone do Octy). Ja mam Michelin Alpin. Zajeździłem już też Kormorany Winter oraz jeżdziłem na kilku markach w służbówkach. A i na Kaszubach potrafi przysypać, nie mówic że regularnie jeżdze na narty. Ale do rzeczy:
        Dębice Frigo nadaja sie do Ursusa no moze poloneza. Majac taka bryke jak O2 szkoda jej niszczyc takimi oponami. Twarde, krzywe. Koszmar. A i trakcja nie najlepsza...
        A kolego Michelin Alpin ma lamele ktore sie rozdwaja od polowy bierznika ) jest ich wiec 2 razy wiecej...
        Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• bendi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2004
          • 465

Dig Dug,
          Spider, To sa oponki robione w Debicy z mieszanki takiej samej jak Frigo. Ksztalt bieznika powoduje ze lepiej prowadza sie na suchym i mokrym, a na sniegu troche gorzej od Frigo, ale reasumujac, to poprzedniczki 6 nawet niezle ciagnely.
          Acha zachodnie opony maja lamele tylko do polowy grubosci bieznika. !!!!
          :lol: :lol: :lol: ,

UG 7 mają napis Made in Germany, a to chyba nie może dotyczyć Dębicy??? Zawsze mnie zastanawia skąd u wielu takie fachowe wypowiedzi jak by nic poza testami opon nie przeprowadzali w życiu

Ja kupiłem UG7 (2 szt.), na tył mam jeszcze Dunlopy M3. I uważam, że na oponach nie ma co przesadnie oszczedzać. Między UG 7 a Dębicą jest około 100 zł różnicy, a to chyba nie jest jakiś kosmos. Teraz dębica wypuściła nowe frigo które mają taki bieżnik jak UG 5, czyli opona od lat nie robiona przez Goodyeara. Nie mówcie, że nie ma postępu bo i tak nie uwierzę.

PS Nie mam uprzedzeń do Dębicy i uważam że opony robione w Polskce mogą być dobre.
          Outlander
          była OII 4x4 BMM
          już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• greszczyn
            Elegance
            • 2005
            • 893
            • Nissan

(zaplacilem za calosc okolo 2100 zl - nie ma to jak kumpel w hurtowni)
            Palioza , a ile zapłaciłeś za same fele ?

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Fele ponad 200zl za sztuke, chyba ze ktos ma jakies super dojscie. Uzywki taniej :wink:
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Spider
                Drive
                • 2005
                • 95

Za felgi stalowe 6.0/15 (pod opony 195/65/15) zapłaciłem wczoraj w salonie Skody 168 z haczykiem za sztukę.

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 05 19:29 ]
                A co do poszczególnych opon, to właśnie znalazłem niemiecki test z ADAC-a, o ile kumam język naszych sąsiadów to UltraGrip 7 została oceniona najlepiej:

Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?

Oczywiście do Dębicy Frigo nie porównują, co do ocen w poszczególnych kategoriach, to im niższa wartość tym lepiej, UG 7 mają rewelacyjną notę na śniegu.

I nie, nie mam prowizji od Goodyear-a :wink:
                Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 05 19:36 ]
                W świetle tego co widać na stronie ADAC, jestem na 100% zdecydowany na UG7. Jakbyście gdzieś jeszcze znaleźli jakieś testy, to podajcie.
                Spider
                ---------------
                Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

Zamieszczone przez Aslan
                  .....dogonilem radiowoz pelznacy 30-40.....
                  Nie od dziś wiadomo że smerfy jeździć nie umieją...
                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• smigi
                    Classic
                    • 2005
                    • 16

:idea: Przeglądnąłem przytoczony test ADAC, I oto pierwsza czwórka: Goodyear Ultra Grip 7, Dunlop Wintersport 3D, Vredestein Snowtrac 2, Pirelli W190 Snowcontrol. Mają małą skalę tylko 3 gwiazdki i trudno coś z tego zawyrokować. Trzeba poczytać szczegółową punktację poszczególnych cech opon i wybrać te, na której nam zależy. 3 i 2 gwiazdki nie dzieli jakaś przepaść jakościowa. Na polskich stronach z opiniami UG 6 jest przedstawiana też prawie jako wzór, ale jest głośna czy ktoś może to potwierdzić? Ciekawe czy UG 7 też taka jest. :?: Moim zdaniem w naszych warunkach klimatycznych i przy sprawności służb utrzymania dróg podstawowymi parametrami powinny być: Jazda po błocie pośniegowym, śniegu, ścieralność(PRZEZ NASZE DROGI) i na końcu jazda po mokrym i suchym. Ja osobiście szukam również zimowych cichych !!!

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Co do GoodYearow wg mnie one do glosnych nie nalerza. Wszytsko zalezy rowniez od szerokosci opony i na jakim cisnieniu potem jezdzimy :idea:
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• greszczyn
                        Elegance
                        • 2005
                        • 893
                        • Nissan

Witam !!!
                        Zakupiłem wczoraj fele stalowe "15" w zakładzie wulkanizacyjnym za 155 zł za szt.(dilerom skody nie dam zarobić :evil: ).Przed zakupem jednak panowie sprawdzili czy "15" się zmieszczą,bo mieli taki przypadek ,że przyjechał klient RS -em zamówił komplet opon + fele stalowe "15" i nie mógł ruszyć .Zacisk hamulcowy z przodu ocierał o felę.U mnie jest około 0,5cm luzu pomiędzy felą a zaciskiem .Chciałem zimówki założyć na alu ,ale koszt dobrego kompletu zimówek "16 -tek" trochę mnie wyleczył.(około 1800 zł Semperity Sport Gripy,czy Good 6 1900 i zamawiane w internecie) Poza tym lepiej mieć drugi komplet kółna zimę ,można nawet samemu koła zmienić .Koszt całości (stalówki + opony)podobny do ceny samych gum "16" ,ale wygoda i alu nie ucierpią zimą.

Komentarz

• pooh2005
                          Drive
                          • 2005
                          • 47

Podsumowując do swojej O2 1.9TDI Combi kupie sobie Goodyear Ultra Grip 7 w rozmiarze 195/65/15T na felgach stalowych oczywiscie 15. Nie powinno byc problemu z zalozeniem. Orientacyjne koszty to 165PLN za felge i 380-420PLN za opone co daje ponad 2kPLN.
                          Dzieki za cala dyskusje bo juz mialem kupowac Michelin, tak jak to robie od zawsze w moim drugim samochodzie. Moze sa one dobre na snieg ale szybko sie scieraja i na naszej breji i niedajboze lodzie sa takie sobie.

pozdro

Komentarz

• lawnik
                            Classic
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 16

Re: zimówki

Zamieszczone przez NICO
                            Witam .... mam pytanko bede posiadaczem O2 2.0tdi i jakie opony i felgi najlepiej kupić , co polecacie ??? -------dzieki ....

Witam Wszystkich!!!

Dzisiaj DHL mi dostarczył
                            kupiłem w promocji tutaj http://www.opony.com/promocja_4opon.asp
                            Pozdrawiam !

LAWNIK

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

troche OT, ale zastanawiam sie, czy oni w ASO skody przypieprzaja sie, jezeli zakladam zimowki nie u nich? bo slyszalem takie glosy, chociaz wydaje mi sie to dziwne?
                              pzdr!
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• smigi
                                Classic
                                • 2005
                                • 16

pooh2005

Podsumowując do swojej O2 1.9TDI Combi kupie sobie Goodyear Ultra Grip 7 w rozmiarze 195/65/15T na felgach stalowych oczywiscie 15. Nie powinno byc problemu z zalozeniem. Orientacyjne koszty to 165PLN za felge i 380-420PLN za opone co daje ponad 2kPLN
                                Wydaje mi się , że strasznie przepłacisz. W sklepach internetowych UG7 są od 285 pln!! Tak samo Dunlopy D3 (2 W TEŚCIE ADAC) :!: One też chodzą mi koło głowy! :?:

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

smigi, Opona ktora mnie interesuje kosztuje minimum 480zl za sztuke i nie znalazlem na necie taniej. A trzeba wziasc pod uwage ze i tak potem trzeba do ceny kazdej sztuki dolozyc te 20zl na zalozenie a w sklepach z oponami stacjonarnymi czesto zalozenie jest juz w cenie :idea:

A to ze UG7 jest od 285zl plus moje 20zl wiec jak dla mnie od 300zl za rozmiar, ktory mnie niestety nie interesuje :|
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• pooh2005
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 47

smigi> troche oczywiscie przesadzilem z zena za ug7. rzucilem okiem na cene katologowa a nie dal ludzi.

pozdro

Komentarz

• dynia
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 134

Re: zimówki

Zamieszczone przez NICO
                                      Witam .... mam pytanko bede posiadaczem O2 2.0tdi i jakie opony i felgi najlepiej kupić , co polecacie ??? -------dzieki ....
                                      Ja mam zwykle s100 tylko ze pelne i wezsze od orginalnych ...
                                      Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..

Komentarz

• pawello
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 18

Zimówki

A może ktoś ma wyrobione zdanie na temat Nokian WR?

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

mam okazje bardzo tanio kupic opony SAVA ESKIMO S3, co myslicie o tych oponach, bo ja nigdy nie uzywalem tej marki?
                                          pzdr!
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• hoolek
                                            Ambiente
                                            • 2004
                                            • 154

Posiadam Kleber Krisalp HP, moim zdaniem sa bardzo ciche i nawet sie sprawdzaja tutaj w gorskich warunkach, m.in.Szklarska Poreba itp, na lodzie tez jest niezle
                                            napewno odradzam frigo sa kiepskie i barumki tez
                                            prosze nie pisac o etke etosa bo nie mam juz , prosze

Komentarz

• smigi
                                              Classic
                                              • 2005
                                              • 16

Ja właśnie odebrałem Dunlopy Winter Sport 3D i stalowe felgi 15" (na allegro nowe WW po 80pln :lol: ). Teraz czekam na pierwszy śnieg Zobaczymy jak się spiszą! :?:

Komentarz

• Spider
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 95

Właśnie odebrałem Goodyear UG 7, 195/65/15 T, w cenie około 269/szt, kupowane w internecie. Jakby ktoś chciał wiedzieć gdzie kupowane to na priv-a proszę.
                                                Wbrew temu co ktoś pisał wcześniej, są Made in Germany.
                                                Spider
                                                ---------------
                                                Octavia II Elegance, 1.9 TDI (BKC) DSG + ESP + Xenon, Czerń Magiczna, chip tuning 140hp/300nm

Komentarz

• Waldus
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 12

a miał moze ktos do czynienia z oponami bieżnikowanymi ? z tego co widziałem cena takiej opony 195/65 R15 waha sie koło 100 zł, opłaca sie kupowac taką oponę np na jeden sezon, jak takie opony sie sprawują ?

Komentarz

• djczas
                                                    RS
                                                    • 2005
                                                    • 9612

Waldus, to jest tak jak z kupowaniem prezerwatyw u zakonnic niewiesz tak do końca co jest w opakowaniu. To samo sie tyczy opon bieżnikowanych są to opony gdzie została zeszlifowana warstwa wierzchnia gumy i bierznika i nałożone przyklejone tasma z bieżnikiem. Prawda jest taka że ja na takiej oponie nie odważył bym sie jechać wiecej niż 70 km/h. Nigdy do konca nie dowiesz sie czy opona która została bieżnikowana nadawała sie do tego czy nie. Pamietaj są trzy elementy na których nie ma co oszczedzać Hamulce wraz zawieszeniem, Silnik, oraz Ogumienie, ponieważ jak ci opona peknie bo pancerz byl uszkodzony przy 120 km/h to nie ma zmiłuj, a sam dobrze wiesz jak takie oszczedności mogą sie skończyć.
                                                    Pozdrawiam
                                                    DJCzas

Komentarz

Pracuję...