Nowa O1, czy używana O2?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mrrudzin
    Rider
    • 2009
    • 403

Panowie na szczęście bardzo mi się nie spieszy, bo nie jestem w sytuacji "nie mam czym jeździć", tylko "myśle nad zmianą auta".
    Przejrzałem dokładnie ofertę O1 i O2... i jeśli dobrze rozumiem O2 ma w standardzie duużo więcej niż O1 z dużym wypasem.

Nie porównywałem wersji Mint z "zwykłą". Ale czy gdzieś jest specyfikacja czego nie ma Mint w stosunku do "nieMint"?

Komentarz

• bartek_lublin
      Drive
      • 2008
      • 43

kupisz nową i po wyjezdzie za brame tracisz 10% to juz lepiej kilku-miesięczną używkę na wypasie

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

ie porównywałem wersji Mint z "zwykłą". Ale czy gdzieś jest specyfikacja czego nie ma Mint w stosunku do "nieMint"?
        tak jest, wystaczy trochę poszukać :?

:idea:

[ Dodano: Sro 11 Mar, 09 21:43 ]
        Zamieszczone przez bartek_lublin
        to juz lepiej kilku-miesięczną używkę na wypasie
        masz jakiś namiar na takie uzywki :?:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Olaff
          Drive
          • 2007
          • 93

Zamieszczone przez mrrudzin
          Przejrzałem dokładnie ofertę O1 i O2... i jeśli dobrze rozumiem O2 ma w standardzie duużo więcej niż O1 z dużym wypasem.
          OII w wersji Classic jest lepiej wyposazona niż OI w tej samej wersji to fakt, ale nad użyciem słowa "duużo" ja bym się zastanowił. OI w specyfikacjach ma rozpisane najważniejsze elementy wyposażenia, zaś OII jest wyspecyfikowana pierdułka po pierdułce. Wynika to z polityki "lansowania" OII przez Skode i marketingu - to auto cały czas walczy na rynku z konkurencją, zaś OI ma już ugruntowaną opinię. Kiedy kupowałem moje auto we wrześniu 2007 prożno było się dopatrzyć w ulotkach ze specyfikacją, że auto ma: światełka odblaskowe w drzwiach od wewnątrz, że auto ma kieszenie za przednimi fotelami, że ma uchwyt na napoje dla tylnych pasażerów. I najlepsze na koniec: ulotka ze specyfikacją auta w wersji ICE plus słowem nie wspomina że jest KOMPUTER POKŁADOWY ! - i jeszcze jedno wedle tej ulotki auto nie posiada żadnych schowków . Analogiczna ulotka dla OII z tego okresu ma to wszytko rozpisane na kilku stronach pozycja po pozycji z uwaględnieniem wariantów i podpozycji.

Na podstawie:
          ulotka ze specyfikacją OI :O1LI_08070701A.pdf
          ulotka ze specyfikacją OII :O2XST08070702A.pdf
          (W nazwach plików jest 08 itd ale zapewne dotyczy to roku modelowego 2008 który pojawił się wtedy w salonach w wakacje 2007.)

A odnośnie tematu wątku: jak nie OII to niech to będzie OI z "duużo" słabszym wyposażeniem ale NOWA !
          Octavia Tour 1,6 BFQ 102 KM Twinpowr Ice plus + 2007, LPG:
          Czym jest Skoda Octavia ?

Komentarz

• Agamek12
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 9943
            • Ford

Zapytam jeszcze o jedną rzecz: coś mi chodzi po głowie, że gdzieś kiedyś czytałem o tym, że Skoda na bazie Toura chce zbudować auto tzw. "budżetowe" (coś na kształt Logana). Dobrze mi "chodzi" po głowie? I jeśli tak, to co Skoda chciałaby zrobić, aby obniżyć cenę Toura? Przecież bez sensu byłoby montować jakieś nowe silniki czy zmieniać karoserię lub mechanikę? No, chyba że stosować cieńsze blachy, zostawić tylko silnik 1.4i oraz wrócić do stosowania SDI. Stosowane materiały i tak są już dość tanie (ale w sumie możnaby zastosować "twarde" na kokpicie, boczkach drzwi, zdjąć wykończenie w bagażniku, pozbyć się kapsli na kołach, itp) więc tu i tak nie ma na czym oszczędzać.
            I do kiedy Skoda planuje produkcję Toura?
            Adam... Używam:
            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• danielcio
              Drive
              • 2007
              • 84
              • Superb II combi (3T5)

Tour będzie produkowany do 2011 r.
              DOBRE OFERTY NA NOWE SAMOCHODY :SKODA ORAZ OPEL, KIA, FIAT, JEEP, PEUGEOT
              INTER AUTO KRAKÓW tel.501056142
              [email protected]

Komentarz

• gebek
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1214

Zamieszczone przez danielcio
                Jesli dobrze pamietam,zaczeli produkcje w 1996 roku...to do 2011,bedzie 15 lat produkcji
                auta w klasie kompakt.
                To chyba rekord na skale swiatowa :shock:
                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9943
                  • Ford

Zamieszczone przez gebek
                  Zamieszczone przez danielcio
                  Jesli dobrze pamietam,zaczeli produkcje w 1996 roku...to do 2011,bedzie 15 lat produkcji
                  auta w klasie kompakt.
                  To chyba rekord na skale swiatowa :shock:
                  dinozaur możnaby powiedzieć

Ale np. w Brazylii wciąż produkowany jest (zmieniony właściwie tylko kosmetycznie wewnątrz) Golf I. A to będzie już... 35 lat... :shock: Żeby już nie wspominać oryginalnego Garbusa - ponad 50lat?
                  Adam... Używam:
                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Olaff
                    Drive
                    • 2007
                    • 93

Suplement do mojego wcześniejszego postu: podane przeze mnie przykłady nie zamykają listy podobnych "różnic" między OI a OII.

Tak na marginesie poza tematem: Czy ktoś z adminów nie zmieniał opisu w moim panelu użytkownika (czy jak mu tam - ramka z lewej) ? Wcześniej nad avatarem miałem wersję Classic a teraz mam Drive. Osobiście nic nie zmieniałem, a zauważyłem to dzisiaj. Auto kupowałem w wersji Classic z pakietem "Ice plus + " dodatkowo fabryczny autoalarm, lakier metalik no i Twinpower, więc i może bliżej mu do Drive niż do Classica. Może i mam Drive - nich mu bedzie, ale nie lepiej było by przynajmniej dać info na priva ?

Druga sprawa czy w ustawieniach Profilu jest wszystko w porządku ? Wydaje mi się że wcześniej można była samemu wybrać wersję wyposażenia Classic-Ambiente-Elegance itp

Komentarz

• Maru 123
                      RS
                      • 2008
                      • 4660

Olaff, im więcej postów piszesz tym wyższa twoja ranga---> classic, drive ambiente itd. :wink:

zobacz tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...atusy&start=15
                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Olaff
                        Drive
                        • 2007
                        • 93

No to niezła zmyła. Mój błąd że nie doczytałem wszystkiego, ale na logikę to mi pasowało po prostu do wersji wyposażenia a nie do aktywności na forum. Tym bardziej byłem przekonany o działalności "siły wyższej" w zmianie mojego opisu, gdyż wcześniej opisałem wyposażenie mojego auta, którego wedle oficjalnej ulotki samochód nie posiada - to ten właśnie post przełamał magiczną liczbę po której zaczyna się Drive w opisie.

Komentarz

Pracuję...