Pytanie do posiadaczy O II (najlepiej takich co mieli OI)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • scooby
    Drive
    • 2004
    • 62

Ile może kosztować turbina od ARL'a i czy 1200PLN za używaną z przebiegiem około 60tkm to dobra cena? Była po programie robionym w CompSporcie, a będzie wymieniana na większą. Podobno dobrze się spisuje i jeszcze będzie sprawdzona po wyjęciu.
    Proszę o poradę.
    scooby@rider@110 kopyt asv
    helixy przede mną, jbl za mną, banan w lusterku :]
  • pantol
    Elegance
    • 2004
    • 754

Czołem

Pojechałem sobie ostatnio do salonu i dostałem OII (jakaś FSI) do pojeżdżenia. I w sumie troszkę się rozczarowałem pewną "dolegliwością" tego egzemplarza. Otóż po zjechaniu z w miare nowej (równej) drogi na taką "standardową" z łatami i dziurami usłyszałem jakieś drżenia plastików z okolic słupków. Zirytowało mnie to tym bardziej, że moja OI mniej "skwierczy" niż to nowe auto. Czy to jest na razie taka uroda OII czy może ten egzemplarz tylko tak miał?? Należę do ludzi, których niesamowicie irytują takie świerszcze!!!
    A poza tym ten silnik FSi (to chyba był 1,6) jest w sumie mulasty i przy standardowej jeździe moje TDi (ALH 90KM) na tm odcinku spala średnio 5,0 l/100km, a ten zjarał 9,0 l/100km (wg kompa) i jest o wiele bardziej żwawe niż ten FSI. Qrcze, nie wiem czy qpiłbym to auto. Jeśli już to tylko 2.0 Tdi DSG - niestety nie mieli żeby sobie popróbować

Aha - żeby nie było tylko na "-" to O2 ma fajny układ jezdny i układ do redukcji ściągania auta w którąś stronę (podobno do 5%). Idzie prosto jak po szynach - tu wielka przewaga nad nieszczęsnym układem jezdnym O1.
    Jarek "Vinci"

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

u mnie dopiero 3kkm, jak na razie zadnych "swierszczy".
      ale ja juz dawno zarzucilem wsluchiwanie sie w kazdy odglos - na tych @#$%$$& dziurach pewnie juz odwiezliby mnie do tworek.
      jakoscia wykonania jestem mile zaskoczony (nie mialem wczesniej skody)

tez pewnie wolalbym ALH niz to 1.6
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• supervisior
        Drive
        • 2005
        • 54

W mojej po 17 kkm jak narazie świerszczy tylko kratka przedniego nawiewu
        podobnie jak kolega Szkoda nie wsłuchuję się w odgłosy na dziurach.
        Napewno jest duzo lepiej niż w Stilo.
        Co do spalania FSI przy ciśnieciu w pedał weznie swoje.
        Benzynka to nie sprzęt dla power -owców :szeroki_usmiech
        ADVENTURE 4x4

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Co Diesel to Diesel , taka prawda
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• supervisior
            Drive
            • 2005
            • 54

Zamieszczone przez Ziomal
            Co Diesel to Diesel , taka prawda
            Zgoda ale dotej pory nie mogę się na ON przestawić ze względów wibracyjno -hukowych :cry:
            ADVENTURE 4x4

Komentarz

• Ziomal
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 5841
              • Octavia I (1U2)
              • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A mi się bardzo podoba TDI jeszcze gwizd turbiny mniam . Pozdrawiam Wszystkich :diabelski_usmiech
              Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Pakiet terenowy robi swoje :wink: A wiec do rzeczy ostatnio nasze miasto zafundowalo nam pewnego rodzaju objazd i jadac OI trzeba naprawde uwazac na kratery i nie tylko zeby czegos nie urwac. OII na tym samym odcinku jedzie inaczej, jakos tak pewniej i nie buja sie jak lajba. O miske olejowa tez juz nie trzeba sie martwic. Nic nie skrzypi w obu. OII ale to juz uwaga na miasto razem z tym pakietem, a bez sadze ze tez duzo bardziej przyjaznie pozwala zaparkowac auto w miescie - nie ma obawy o urwanie przedniego zderzaka.
                Co do spalania to na tym samym odcinku 2.0 TDI DSG zuzywa jakies 0,3-0,5l wiecej niz 1.9 AHF w sumie nie jechalismy nigdy razem z ojcem, ale trase 80km BB-Gliwice pokonujemy podobnym stylem stad wg komputera takie roznice.

pantol, Watpie zeby jakis salon mial 2.0TDi DSG na testy, chociaz z tego co mowil nam koles w salonie to dla szefa taka zamowili u nas :wink:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• misiek_rd
                  Ambiente
                  • 2004
                  • 201
                  • Octavia III (5E3)
                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

U mnie (32 kkm) czasami odzywa sie swierszcz w lewym slupku i na tym koniec.
                  W mojej O1 bylo duzo gorzej, ale AGR byl srednio o 0,6l oszczedniejszy.

Komentarz

• tomek
                    L&K
                    • 2005
                    • 1078

Re: Pytanie do posiadaczy O II (najlepiej takich co mieli OI

Zamieszczone przez pantol
                    to O2 ma fajny układ jezdny i układ do redukcji ściągania auta w którąś stronę (podobno do 5%). Idzie prosto jak po szynach - tu wielka przewaga nad nieszczęsnym układem jezdnym O1.
                    o co w tym chodzi?? pierwszy raz slysze o czyms takim :shock:
                    O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• onyx73
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 282

tomek, jest cos takiego piszą o tym w instrukcji obslugi.. doczytam wieczorem

Komentarz

• owicz0
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 104

Zamieszczone przez tomek
                        to O2 ma fajny układ jezdny i układ do redukcji ściągania auta w którąś stronę (podobno do 5%). Idzie prosto jak po szynach - tu wielka przewaga nad nieszczęsnym układem jezdnym O1.
                        o co w tym chodzi?? pierwszy raz slysze o czyms takim :shock:
                        chodzi o dzialanie ukladu czujnik kata skretu kierownicy-czujnik momentu skretu kierownicy.
                        przy wspomaganiu elektrycznym podczas jazdy na nierownosciach czujnik momentu skretu wysyla sygnaly o skrecaniu kol ktore nie sa potwierdzane przez czujnik kata skretu umieszczony tuz pod kierownica.
                        wtedy sterownik "wykrywa"usterki i stara sie zachowac nastawy jakie dostaje z kierownicy korygujac za pomoca wspomagania ukl.kierowniczego psikusy ktore pojawiaja sie pod kolami autka...
                        nie pomogl ani razu

Komentarz

• jarek_wt
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 154

Czołem

Pojechałem sobie ostatnio do salonu i dostałem OII (jakaś FSI) do pojeżdżenia. I w sumie troszkę się rozczarowałem pewną "dolegliwością" tego egzemplarza. .
                          To chyba miałeś jednak pecha. Ja przejechałem ponad 10 tyś km, i to wcale nie po najrówniejszych drogach . Żadnych trzasków, itp. Ogólnie jakoś wykonania tez jest niezła, choc gdzieniegdzie mogło by być lepiej.

pozdrawiam
                          Jarecki
                          Octavia II, 2.0 TDI, Elegance

Komentarz

• mirus
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 213

U mnie 26 kkm i też nic nie hałasuje. No, czasmi coś w bagażniku, albo przy przyspieszaniu coś w kabinie rezonuje od silnika, ale to łatwo wyeliminować.
                            Jedyne co mnie wkurza, to pykająca kratka w podszybiu przy gwałtownych zmianach temperatury.
                            Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                            Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

• Perfee
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 179

W mojej O2 po niespełna 10kkm trzeszczy jedynie kratka nawiewu z przodu. Z tym, że na początku to po włączeniu klimy trzeszczało naprawdę głośno, a teraz nazwałbym to po prostu drobnymi trzaskami. Chyba się ułożyła i zrobiło jej się lepiej... :wink:
                              Natomiast w tunelu za fotelami przednimi pojawiło się pukanie na wertepach. ASO mówi, że słyszą pukanie, ale nie wiedzą, co puka :diabelski_usmiech
                              A propos sterownika wspomagania kierownicy, to mój uległ awarii i wspomaganie przeszło w tryb awaryjny. ASO dość długo grzebało się próbując znaleźć przyczynę awarii, ale w końcu im się udało k
                              Perfee
                              149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• greszczyn
                                Elegance
                                • 2005
                                • 893
                                • Nissan

Kurde, to ja mam farta jeśli chodzi o trzeszczenie tapicerki ,NIC nie trzeszczy(głuchy nie jestem bo ,ku..... cały czas słyszę "sowę") tylko klamra pasa bezp.pasażera czasami delikatnie nap...... w słupek,ale tylko gdy zjadę z asfaltu na polną drogę.Przebieg 16,5 tyś.Z tego przez ostatnie 5 m-cy ,codziennie pokonywałem 12km odcinek prawdziwej polnej drogi. Nie miałem wcześniej Octavki ,więc nie mogę porównać obydwu modeli ,ale będąc nie raz w salonie ,z ciekawości zaglądałem do O I , można zauważyć różnicę w jakości materiałów i jakości wykonania poszczególnych elmentów .Kilku moich znajomych było naprawdę zaskoczonych oglądając moją skodę (no.. nie.... to nie może być skoda) .,Temat niedoróbek i niedociągnięć OII był już poruszany na forum ,ze swojej stony mogę dodać jeszcze słowo.
                                Mieliśmy lato ,więc czasami otwieramy okna by przewietrzyć wnętrze(ups.. wymksnęło mi się ) ,ale nie radzę otwierać tylnych szyb podczas jazdy,objętnie obie czy tylko jedną .Do 50 km/h jest ok. powyżej można się przestraszyć :shock: .Trudno jest mi opisać to zjawisko ,ale huk i wibracje (jakiś rezonans)powietrza są koszmarne ( i to przy 60 km/h).

ASO mówi, że słyszą pukanie, ale nie wiedzą, co puka
                                To brzmi znajomo :? Dobrze, że nie zapytali się właściciela:
                                Przepraszamy , nie wie Pan co to może stukać ?

<A to BUKA puka > ( cytat z bajki o muminkach)

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez greszczyn
                                  .Kilku moich znajomych było naprawdę zaskoczonych oglądając moją skodę (no.. nie.... to nie może być skoda)
                                  moi reaguja dokladnie tak samo

Zamieszczone przez greszczyn
                                  Mieliśmy lato ,więc czasami otwieramy okna by przewietrzyć wnętrze(ups.. wymksnęło mi się ) ,ale nie radzę otwierać tylnych szyb podczas jazdy,objętnie obie czy tylko jedną .Do 50 km/h jest ok. powyżej można się przestraszyć :shock: .Trudno jest mi opisać to zjawisko ,ale huk i wibracje (jakiś rezonans)powietrza są koszmarne ( i to przy 60 km/h).
                                  tez tak mam i w poprzednich (innych) samochodach mialem to samo.
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• ddga
                                    Classic
                                    • 2005
                                    • 12

Moja O2 przejechała 17kkm :
                                    -trzeszcząca przednia kratka nawiewu-wymieniona w ASO na gwarancji bez dyskusji
                                    -także delikatne pukanie na wrtepach w tunelu za przednimi fotela-nie zgłosiłem jeszcze w ASO
                                    A tak to reszta super

Komentarz

• NEOrADEk
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1469

Można tę kratkę wymienić na gwarancji? Muszę się upomnieć puki gwarancja się nie skończy.
                                      Pozdr.
                                      O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                                      "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

może to nie na temat ale wczoraj jeżdziłem golfem V , 105tdi, rok zycia , 44tyś km i oto co mogę opowiedzieć ;: skrzypienie w słupku lewym , rezonans w pasie podszybia , rezonans z okolicy dołu deski / przy nawiewach/ a poza tym wszystkim głośny i bardzo nieprzyjemny w swoim brzmieniu silnik na wysokich obrotach. w sumie byłem bardzo zaskoczony tym wszystkim , oczywiśce negatywnie , uważam że moja mimo wszystko jest ogólnie cichsza , niewiem jak o2 jeżdżą bo jeszcze nie miałem okazji ale mam nadzieje że są sporo cichsze. leszek
                                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mirus
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 213

Zamieszczone przez NEOrADEk
                                          Można tę kratkę wymienić na gwarancji? Muszę się upomnieć puki gwarancja się nie skończy.
                                          Pozdr.
                                          Byłem ostatnio w ASO w zakrecie i nie bardzo chcieli sie zająć kratką, nie wspominając o wymianie
                                          Sprzdana - Octavia II 1.9 TDI Elegance
                                          Obecnie Ford Focus II 1.6 - najlepszy bo służbowy

Komentarz

Pracuję...