diesel czy benzyna???

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Saszka
    Ambiente
    • 2005
    • 113

Mariuss, a ja mam odmienne doświadczenia :-)
    Poprzednie auto - nubira 2.0 kombi, teoretycznie 133KM, oczywiście gaz (bo portfel protestował). Na drodze mogłem "powalczyć" ze 110KM passatami, bo 130KM odjeżdżały... Octavia I 110KM/240NM (ASV) popchnięta rok temu na 130KM/275NM (wiem, mało, ale to był "bardzo lajtowy" program, Mastersa). Przed programem - akurat żeby się z 2.0 benzyniakami równać. Po programie - "zwykłe" benzyniaki 2.0 mogły sobie pomarzyć... ;-)
    Czasem jeżdżę Corsą 1.7DTI żony. AFAIR 75KM. No, słabo... Teraz w wakacje, dostałem "pod buta" Focusa II (fakt, wypożyczalniany, ale roczny i 16kkm - może jeszcze nie był zarżnięty?). Niby 1.6 100KM. Ale... Dopóki nie zajrzałem w papiery, byłem niemal pewien, że to jakieś 1.4. Z ULGĄ wsiadłem do teoretycznie słabszej Corsy, bo ten fordziak "nie jechał". Nawet piłowany na obrotach. W odróżnieniu od Corsy, której owszem, zabawa kończyła się na ok. 140km/h (z GPSa), potem do 160km/h to była męęęęka, ale Foka do 140km/h to ciąąąąąąąąągłaaaaaa.... baaaardzooooo poooowooooliiiiiiii (wyjąc przy tym, i co gorsza, spalając!). Więc - nie znając wprawdzie tych nowych wynalazków TSI/TFSI - ja tam wolę "tanio i dynamicznie" :-)
    Pozdrawiam,

Saszka

Perfect Service by DobryGrześWawa

Komentarz

• mariuss
      Drive
      • 2008
      • 52

Sorry fani TDI. Nie chciałem nikogo urazić.
      Po prostu opisałem moje doświadczenie.
      Mówicie, że diesel jest tani. A przecież żeby go kupić trzeba wydać znacznie więcej na starcie. Gdybym miał dostać służbowego diesla (bo jak jeżdzę służbowym prywatnie to leję za swoje) to bardzo chętnie, ale jak widzę że za podobnego osiągami TDI muszę wydać prawie 10 000 zł więcej (1,8TSI a 2.0TDI), to prywatnie bym go nie kupił.
      Z drugiej strony wiem, ze na rynku wtórnym nie ma ciekawej oferty na skodę z silnikiem benzynowym. Statystyki podają, że 80% sprzedanych skód to 1,9TDI (dopóki nie pojawiły się TSI). Więc rozumiem, że z tym silnikiem można znaleźć coś sensownego używanego.
      pozdrawiam

[ Dodano: Sob 19 Wrz, 09 12:26 ]
      Zamieszczone przez KriSSo
      Zamieszczone przez mariuss
      Jeśli podobnie jeździ 1,9TDI w skodzie to nie wiem czym Wy się podniecacie.
      Nikt się nie podnieca, bo 1.9 TDI jest do spokojnej oszczędnej jazdy. Nikt, kto ceni sobie dynamikę nie bierze 1.9 TDI BXE. Natomiast wsiadasz w czołg jakim jest avensis 2.0 ze 115 km, załadowany i jedziesz na wakacje zawiedziony osiągami? A czegóż można się było spodziewać? Petardy? Że śmiga to jak 160 konne TSI? . No ludzie, bez brawury. Jakiż problem, pożycz następnym razem AVE D4D 2.2 o mocy 150 KM albo najlepiej D-CAT'a z 400 Nm na pokładzie i wtedy testuj czy porównuj.
      Wg danych testowych D-CAT 180 konny nie jeździ lepiej niż skoda 1,8 TSI (mam na myśli nie tylko przyśpieszenie 0-100, ale również elastyczność 60-100 i 80-120), ale wiem, że to głównie dlatego bo skoda jest sporo lżejsza Osiągi są bardzo zbliżone, ale na korzyść TSI Różnica 1325 kg vs pewnie jakieś 1550kg robi swoje, ale liczy się przecież przyjemność z jazdy
      seat exeo 2.0 TDI CR

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

przestańcie się już brandzlować wyższością diesla nad benzyną i vice versa, bo za chwilę nie będzie już w ogóle można normalnie pogadać.
        jakoś nie mogę Was w tym względzie zrozumieć od lat :?
        czy każdy nie może być zadowolony z własnego wyboru i musi wszystkim naokoło udowadniać, że właśnie ten wybór jest najlepszy na świecie :?: :!:
        tym bardziej, że to akurat najlepiej jest udowadniać na ulicy a nie w interneciku, dżizasssssss... :evil:
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• dees
          Ambiente
          • 2008
          • 217

No nareszcie trafne podsumowanie!
          pryncypal

Komentarz

• megon
            Rider
            • 2009
            • 303

Leniwiec: nie miałem na celu oczerniać Japońców to potęga jest i będzie jeśli chodzi o motoryzację. Moje słowa skierowane były do osób które nie mają doświadczenia ze Skodami i mówią, że to słabe auta.

Budżet jakim dysponuje nie starczyłby mi na takie auto japońskie którym chciałbym jeździć dlatego wybrałem skodę.

Co do doświadczenia z Japońskimi autami jest ono bardzo małe przez krótki okres czasu Civic

Komentarz

Pojemność rządzi!
              Mam jeszcze trzylitrowego citroena V6 (bez turbo).
              Może ktoś z właścicieli skodzinek, obojętne benzynowych czy diesli, chciałby się pościgać na światłach? :szeroki_usmiech

Komentarz

• megon
                Rider
                • 2009
                • 303

Tym 1,6 MPI chcesz się ścigać :P

Komentarz

Zamieszczone przez megon
                  Tym 1,6 MPI chcesz się ścigać
                  Obecna moja skodzinka nie jest do ścigania.
                  Chcę wyzwać na pojedynekl właścicieli skody.
                  Najszybsza skoda w klubie - kontra ja na citroenie.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

ooooooo, to to rozumiem :!:

Zamieszczone przez szkodzisław
                    Najszybsza skoda w klubie - kontra ja na citroenie.
                    ale nie wiem czy masz świadomość, że najszybsza znana mi skoda w klubie (diesel) robi z Ciebie na tym citroenie poczwórny wiatrak, więc to akurat jest zupełnie pozbawione sensu :szeroki_usmiech

a ja, taką zupełnie przeciętną, bym się złapał chętnie :lol:
                    (ale to tak za 2 tygodnie :twisted: :lol: )

no Panowie, który tam na miejscu złoi tyłas cytrynce :?: :twisted:
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• megon
                      Rider
                      • 2009
                      • 303

ja sie nie mam czym ścigać oba auta po 75 km no mam jeszcze Kia 2.5 litra ale to dostawcze. To pochwal sie parametrami tej cytrynki - co tam siedzi dokładnie, jaki model, który rocznik jakieś mody ?

Komentarz

Zamieszczone przez megon
                        pochwal sie parametrami tej cytrynki - co tam siedzi dokładnie, jaki model, który rocznik jakieś mody ?
                        Nie ma się czym chwalić ale jak na luksusową limuzynę ma niezłe osiągi. XM, rocznik 1994, 167 koni, silnik bez turbo i żadnych zmian, do setki 9,9 sekund w automacie (manual 8,9), vmax 220 km/h (manual 222). Automat z jednej strony powoduje straty ale z drugiej, szybciej zmienia biegi.
                        Pewnie dzisiaj już nie ma tych 167 koni i nie osiągnie pełnych 220, ale jeszcze jest czym powalczyć ze skodami :szeroki_usmiech
                        I cieszcie się że nie mam silnika z 24 zaworami, tylko z dwunastoma, bo tamten ma do setki 8 sekund a vmax 235 :szeroki_usmiech

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

lipa, liczyłem na tego najmocniejszego XM'a, a tak, to... chyba nie ma o czym mówić za bardzo... :roll:

[ Dodano: Sob 19 Wrz, 09 19:20 ]
                          tak jeszcze dla Twojej informacji, to ta "najszybsza mi znana" w ciągu 13 sekund napędza się do tych 190-200km/h, tak więc...
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Dig Dug
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1306
                            • Seat

Kolega pewnie nie wie, ze wiekszosc diesli jest po zmianie programu, wiec "jakos" sie zbieraja a poza tym, seryjna RS tez trzepie dupsko takiemu XM-owi.
                            Była O1 jest F2.

Komentarz

• megon
                              Rider
                              • 2009
                              • 303

szkodzisław to przecież katalogowa 1.8 TSI ma do setki 7,8 na forum jest pare takich - nie boisz się zostać w tyle

Komentarz

Cholercia chyba muszę zmienić zasady, skoda nie może być po 1994 roku :szeroki_usmiech

Komentarz

• jama89
                                  L&K
                                  • 2008
                                  • 1214

167 koni, silnik bez turbo i żadnych zmian
                                  tym sie chcesz scigac??

do setki 9,9 sekund
                                  smiech na sali, jeszcze wywolujesz najmocniejsze skody na forum... :lol:
                                  Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Nie ma się czym chwalić ale jak na luksusową limuzynę ma niezłe osiągi. XM, rocznik 1994, 167 koni, silnik bez turbo i żadnych zmian, do setki 9,9 sekund
                                    Nawet 1.4TSI (9.7 do setki) pewnie by wyprzedziło Cytrynkę o długość zderzaka, a mamy jeszcze 1.8 TSI (7.8 do setki), później 2.0 TDI CR (8.4 do setki) no i 2.0 TFSI (7.3 do setki), nie mówiąc o zawirusowanych autach
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• cool_torun
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 162

Zamieszczone przez Leniwiec
                                      Zamieszczone przez cool_torun
                                      Miałem okazje dziś przejechać się dieslem 1.6 110 km Megan Grandtour (ten co ma premierę)
                                      I okazało się iż mimo podobnych parametrów do Oci II 1.9, to o wiele wiekszy muł, trzeba trzymać go powyżej 2 tys obrotów, do tego spalanie - komputer wskazywał po 6 tys km spalanie rzędu 7 l/100
                                      Pewnie wzięło się to stąd, że nie ma takiego diesla :| Ten silnik 1.6 110KM to zwykła benzyna bez turbo :diabelski_usmiech
                                      Moja wina, źle wcisnąłem na klawiaturce. Miało być 1,5 8)
                                      A diesla od benzynki jeszcze rozróżniam

Komentarz

• Leniwiec
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 624
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Zamieszczone przez cool_torun
                                        Moja wina, źle wcisnąłem na klawiaturce. Miało być 1,5 8)
                                        A diesla od benzynki jeszcze rozróżniam
                                        Nie jestem pewien, bo diesel 1.5 ma 85 albo 105KM, a nie 110 :diabelski_usmiech
                                        Może faktycznie jeździłeś dieslem 1.5, tyle że tym słabszym. Mam taki w rodzinie i za cholerę on się do Meganki nie nadaje. Tylko że nie wiem jakim cudem średnie spalanie Ci na nim wyszło 7l/100km :?
                                        Pozdro

Komentarz

• cool_torun
                                          Ambiente
                                          • 2008
                                          • 162

Przyznaje Leniwcowi racje. To było 105 KM. A spalanie średnie widziałem na komputerze pokładowym. Na moje pytanie, czy był ostro traktowany, sprzedawca odpowiedział że nie. Był użytkowany normalnie.

[ Dodano: Nie 20 Wrz, 09 09:25 ]
                                          PS
                                          Samochód już miał na liczniku koło 6 tys km

Komentarz

• AdamB
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 8039
                                            • Octavia IV (NX3)
                                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jeżdżę czasami 1.5DCI Meganką II i powiem, że w stosunku do 1.9TDI 105KM wypada bardzo blado. Silnik lubi wysokie obroty, bo na niskich wogóle nie jedzie. Sprawdzałem elastyczność na 4 biegu od 80km/h pod lekką górkę i wypada gorzej niż 1.9TDI 105KM na piątym biegu w tym samym miejscu i tej samej prędkość.

Ale trzeba przyznać, że spalanie ma dość niskie, bo przekroczyć 5.5l/100km to trzeba się mocno starać.
                                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• cool_torun
                                              Ambiente
                                              • 2008
                                              • 162

Czyli widzę że Adam B miał podobne odczucia - wysokie obroty i słaby ciąg (ja jeździłem kombi tym co teraz ma premierę) - a spalanie to nie wiem kto się o to starał ;-)

Komentarz

• Leniwiec
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 624
                                                • Octavia IV (NX3)
                                                • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

Bo 1.5 dCi, czy to 85 czy 105KM, to jest dobry silnik do Clio a nie Meganki. To tak jak Octavia 1.6 TDI jeździ jak jeździ i nie ma jej co porównywać z 1.9 TDI, mimo że na papierze moce podobne.
                                                Ale tak jak AdamB mówi, aby spalić 7l/100km, to trzeba by chyba jeździć wyłącznie krótkie odcinki po mieście, i to jeszcze na zimnym silniku.
                                                Pozdro

Komentarz

• Marx
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 865

wlasnie tez mnie to zastanawia. Polska srednia to 10-15 tys rocznie. To oznacza zima ze diesel caly czas praktycznie niedogrzany jezdzi. W kabinie zimno, halas wiekszy. A mimo to 80% tych uzytkownikow Skody uzywa diesli...

Komentarz

• AdamB
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 8039
                                                    • Octavia IV (NX3)
                                                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Marx
                                                    Polska srednia to 10-15 tys rocznie
                                                    tu trzeba rozgraniczyć czy właścicieli nowych Octavii czy z drugiej ręki. Bo tych co znam a mają w salonie kupione OII to robią ponad 20 tyś rocznie i nie posiadając auta na firmę.
                                                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

Pracuję...