czujniki parkowania

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksobota
    Classic
    • 2010
    • 16

czujniki parkowania

no wręcz wiosna nastała... tylko -13 C upał wręcz, można powiedzieć
    odpalił od pierwszego kopa
    Krzysztof
    504233515
  • waldiwaldi
    Drive
    • 2008
    • 72

czujniki parkowania

Co sądzicie o tych dwóch czujnikach parkowania?

Po zimie oryginalne czujniki z mojego auta zaczęły wariować, po letnich ulewach przestały całkowicie działać.
    Przejżałem wiele różnych firm wiele wersji i najbardziej sposobały mi sie te dw powyższe
    1> bezprzewodowe (nie trzeba plątać kabli do lusterka)
    2> z wyświetlaczem na lusterku wewnętrznym

Patrzyłem na te które są montowane nad albo pod lusterkiem, ale trochę wiejskie, a sąteż z dużymi ekranikami LCD na deskę rozdzielczą. Nie chcę sobie wiochy robić w aucie

Proszę o komentarze i ewentualne porady

Komentarz

• cysterniarz
      RS
      • 2008
      • 1887
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

A sam buzzer Ci nie wystarczy ?
      IMO sygnał dźwiękowy wystarcza w zupełności. Jak piszczy to się zatrzymujesz niezależnie czy przeszkoda jest z prawej czy z lewej.
      Trochę ryżem jedzie jak dla mnie, kupa kasy (zwykle czujniki można kupić za 60-70zł a ta sama centrala), tu płacisz praktycznie za wybajerzone lusterko z wyświetlaczem, które nie wiadomo jaki ma promień odbicia i jak się będzie trzymać na tych uchwytach.
      ale to moje zdanie na ten temat :wink:

Komentarz

• waldiwaldi
        Drive
        • 2008
        • 72

to nie nadają się? to może jakieś propozycje dobrych czujników, bo jet tego teraz tyle, od metra, że nie wiadomo co wybrać, co dobre.

Komentarz

• mamaj12
          RS
          • 2009
          • 1956
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja bym polecał coś takiego -> http://allegro.pl/item731796097_czuj...ny_jakosc.html .
          Nie, że konkretnie ten zestaw, czy sprzedawcę, ale mam coś w tym stylu i jak dla mnie jest super.
          obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
          wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• toocool
            Rider
            • 2008
            • 303
            • Octavia IV combi (NX5)

Ja miałem w poprzednim aucie właśnie z wyświetlaczem w lusterku i bardzo sobie chwalę.
            Co warto sprawdzić przed kupnem:
            - sygnał dzwiękowy - czy jest możliwość jakiejś regulacji (mój brzęczał/piszczał tak, że się wytrzymać nie dało)
            - czujki - czy jest możliwość dokupienia / wymiany.

Z tych dwóch lepszy wydaje mi się pierwszy.
            Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• bubuDE
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 763
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Polecam firme STIG z Lodzi, wstawilem od nich do Fabii i gra. Maja z wyswietlaczem , jak rowniez z brzeczykiem, zamontowalem ten drugi.
              PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• Ths
                Rider
                • 2007
                • 317

Witam
                Tak jak kolega powyżej polecam czujniki STIG
                na allegro

Zamontowałem w O1 bez większego problemu w czarnej listwie zderzaka bez jego demontażu. Czujniki są dodatkowo ścięte pod katem aby można było bez problemu zamontować w dolnej części plastikowej listwy. Chodzi o to aby kont ich "patrzenia" był poziomy
                Mój zestaw jest bez wyświetlacza - uważam to za zbędny bajer. Sam buzzer spokojnie wystarcza.

U kolegów na forum forda znalazłem instrukcje ze zdjęciami jak przykładowo można to zamontować

Polecam

Komentarz

• waldiwaldi
                  Drive
                  • 2008
                  • 72

Zamieszczone przez mamaj12
                  Ja bym polecał coś takiego -> http://allegro.pl/item731796097_czuj...ny_jakosc.html .
                  Nie, że konkretnie ten zestaw, czy sprzedawcę, ale mam coś w tym stylu i jak dla mnie jest super.
                  właśnie takie wyświetlacze wydają się mi obciachowe, dlatego pisałem o lusterkowych, bo najmniej się niepotrzebnie rzucają w oczy, wtedy kiedy nie trzeba.

Zamieszczone przez bubuDE
                  Polecam firme STIG z Lodzi, wstawilem od nich do Fabii i gra. Maja z wyswietlaczem , jak rowniez z brzeczykiem, zamontowalem ten drugi.
                  Też słyszałem o tej firmie, ale nie znalazłem bezprzewodowych, trochę zniechęca mnie te montowanie i ciągnięcie tych kabli po aucie

Komentarz

• w.marek
                    Drive
                    • 2009
                    • 43
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może ktos podpowie jak sa rozmieszczone oryginalne czujniki cofania w octavi I sedan. Mam zamiar jutro zamontowac ale zamontowałbym w tych samych miejscach co oryginał tylko nigdzie nie mogę znaleśc rozmieszczenia oryginałów.
                    Będę montował czujniki Valeo.

Komentarz

• bubuDE
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 763
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

waldiwaldi, Przeciaganie kabli: nie musialem zdejmowac zderzaka, wiertlo dla osadzenia czujnikow w zestawie, napiecie z zarowki cofania. w.marek, polozenie czujnikow na zderzaku:
                      Załączone pliki

Komentarz

• Evil
                        Rider
                        • 2009
                        • 721

Powinien pomóc ten temat z forum

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• nosferatus
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 601

sprawdź te czujniki - polecam

Silnik BFQ + sekwencja KME
                          CB President Johnny II ASC+President HAWAII

Kenwood KDC-BT92SD
                          Hertz HSK 165
                          Hertz DBX 250
                          KICX Kap 45
                          KICKER ZX 200.2
                          Kable - Dietz, Caliber
                          Kondzio 1F
                          wygłuszenie drzwi

Komentarz

• waldiwaldi
                            Drive
                            • 2008
                            • 72

dzięki za porady, szczerze powiedziawszy duży wybór jest

Komentarz

• waldiwaldi
                              Drive
                              • 2008
                              • 72

długo Ci się zeszło z instalacją i mocowaniem?

Komentarz

• Ths
                                Rider
                                • 2007
                                • 317

hej
                                Co do czasu to hmm w sumie może ja 3h zmarudziłem. Najwięcej czasu zajęło mi odmierzenie i zaznaczenie otworów. Uważam że to najważniejsza część montażu bo jak źle się wywierci otwory to będzie wyglądało do du....y. Tak więc do tego trzeba się przyłożyć.
                                Jeśli chodzi o rozmieszczenie czujników to jednak trzeba się kierować instrukcją dołączoną do czujników a nie położeniem jak to w oryginalnych. Domniemam że czujniki oryginalne mają swoją charakterystykę pracy i parametry a inną mają takie, które kupuje się jako zamiennik oryginałów.
                                W załączonej instrukcji masz dokładnie na rysunku opisane jakie mają być odległości w proporcjach, jak daleko od krawędzi pojazdu zamontować zewnętrzne czujniki oraz na jakiej wysokości (z tego co pamiętam te były na wysokości pomiędzy 55cm a 65 cm)

Zderzaka nie ma potrzeby ściągania! Nawet listwy plastikowej czarnej nie ściągałem.

Wiertłem dołączonym do zestawu przewierciłem najpierw listwę czarną na zderzaku (wyciągnąłem z wiertła talerzyk, który się wyciął żeby nie zapchać przy wierceniu zderzaka) następnie w ten sam otwór - zacząłem wiercić głębiej zderzak.
                                Po wywierceniu zderzaka wkładasz kabel do otworu i zostawiasz czujnik nie wciśnięty do zderzaka (tak na wszelki wypadek jakbyś miał jeszcze raz wyciągać)

Teraz zaczyna się zabawa ja zanurkowałem pod samochód i mając drut długości ok 1m z zagiętą końcówką na długości ok 1 cm trzeba przeciągnąć kabel w zderzaku do miejsca w okolicy otworu technologicznego, który widać na zdjęciach (najtrudniej było przeciągnąć kable od czujnika najdalej oddalonego od otworu technologicznego)

To na tyle jak masz jakieś pytania jeszcze to wal jak w dym
                                Pozdro

Komentarz

• bubuDE
                                  Elegance
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 763
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Pokaze troche wiecej zdjec dla chcacych sprobowac samemu wkleic czujniki w zderzak, itd:
                                  Załączone pliki

Komentarz

• waldiwaldi
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 72

Zamieszczone przez Ths
                                    hej
                                    Co do czasu to hmm w sumie może ja 3h zmarudziłem. Najwięcej czasu zajęło mi odmierzenie i zaznaczenie otworów. Uważam że to najważniejsza część montażu bo jak źle się wywierci otwory to będzie wyglądało do du....y. Tak więc do tego trzeba się przyłożyć.
                                    Jeśli chodzi o rozmieszczenie czujników to jednak trzeba się kierować instrukcją dołączoną do czujników a nie położeniem jak to w oryginalnych. Domniemam że czujniki oryginalne mają swoją charakterystykę pracy i parametry a inną mają takie, które kupuje się jako zamiennik oryginałów.
                                    W załączonej instrukcji masz dokładnie na rysunku opisane jakie mają być odległości w proporcjach, jak daleko od krawędzi pojazdu zamontować zewnętrzne czujniki oraz na jakiej wysokości (z tego co pamiętam te były na wysokości pomiędzy 55cm a 65 cm)

Zderzaka nie ma potrzeby ściągania! Nawet listwy plastikowej czarnej nie ściągałem.

Wiertłem dołączonym do zestawu przewierciłem najpierw listwę czarną na zderzaku (wyciągnąłem z wiertła talerzyk, który się wyciął żeby nie zapchać przy wierceniu zderzaka) następnie w ten sam otwór - zacząłem wiercić głębiej zderzak.
                                    Po wywierceniu zderzaka wkładasz kabel do otworu i zostawiasz czujnik nie wciśnięty do zderzaka (tak na wszelki wypadek jakbyś miał jeszcze raz wyciągać)

Teraz zaczyna się zabawa ja zanurkowałem pod samochód i mając drut długości ok 1m z zagiętą końcówką na długości ok 1 cm trzeba przeciągnąć kabel w zderzaku do miejsca w okolicy otworu technologicznego, który widać na zdjęciach (najtrudniej było przeciągnąć kable od czujnika najdalej oddalonego od otworu technologicznego)

To na tyle jak masz jakieś pytania jeszcze to wal jak w dym
                                    Pozdro
                                    a jak w takim razie wymontować stare bez zdejmowania zderzaka i listwy?

Komentarz

• bubuDE
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 763
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Stare, co- czujniki?

Komentarz

• waldiwaldi
                                        Drive
                                        • 2008
                                        • 72

tak, mam stare czujniki, które przestały działać, źle działają, itd
                                        .
                                        Czyli zanim zamontuję nowe, muszę wywalić stare...

Komentarz

• Ths
                                          Rider
                                          • 2007
                                          • 317

a gdzie dokładnie umiejscowione są Twoje czujniki na zderzaku na obszarze lakierowanym czy w czarnej plastikowej listwie na zderzaku?
                                          Ważną sprawę pozostaje kwestia średnicy otworu jeśli planujesz montaż nowych w tych samych otworach - jeśli uda Ci się zdemontować stare.

Komentarz

• bubuDE
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 763
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Czujniki oryginalne nie sa montowane tylko na wcisk, posiadaja oddzielne prowadzenie w zderzaku.
                                            Załączone pliki

Komentarz

• waldiwaldi
                                              Drive
                                              • 2008
                                              • 72

wracam do tematu,
                                              czujniki z braku czasu pozostały bez wymiany i nie działały.
                                              Dziś alarm w aucie mi się zblokował i nie mogłem załączyć centralnego zamka. Nie wiem dlaczego jeden pilot przestał przekazywać sygnały w ogóle, drugi działa.

Ale do rzeczy. Jak odblokowałem działanie centralnego zamka i alarmu (na czuja) zaczął działać mi czujnik parkowania. Czy to ma związek z alarmem i centralnym zamkiem, bo już zgłupiałem...

Ma ktoś jakiś pomysł o co w tym biega?

Komentarz

• krzys301
                                                Ambiente
                                                • 2007
                                                • 244
                                                • Octavia I (1U2)
                                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Komentarz

Pracuję...