Czujnik cofnia, czy i jaki??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tymon
    RS
    • 2004
    • 2970

Hmm... Mnie też wypada się przedstawić, więc:
    -rocznik 1978;
    -żonaty, dzieciaty (jedna córeczka);
    Pracuje w Bydgoszczy, ale mieszkam na weekendy w Sycowie pod Wrocławiem, jestem żołnierzem kontraktowym w Ośrodku Szkolenia Służby Wysokościowo-Ratowniczej. (czytaj - skoczkiem spadochronowym).
    Octę mam od stycznia za namową żony. Chwalę sobie, ale poprawię.
    Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
    Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
    BMW serii 3... Radość z jazdy.
  • bendi
    Rider
    S_OCP Member
    • 2004
    • 465

ponieważ dostałem strzał w tylni zderzak i jest on do wymiany poważnie zastanawiam się nad zamontowaniem przy okazji czujnika cofania (kompletnie nie czuję gdzie się kończy auto). Raz przez to zarysowałem kuper.

Naprawiam w Auto Blaku.

Macie jakieś sprawdzone i proste w montażu czujniki, które możecie polecić?? Na allegro jest ich od cholery a chciałbym wybrać jakiś sensowny (dobrze by pokazywał odległość) a nie tylko pipał, a i dobrze gdyby pipanie można było wyłączyć (dzieciaki czasem śpią).

Chyba Purchawa niedawno montował w Auto Blaku.

pzdr
    Outlander
    była OII 4x4 BMM
    już nie ma Octa ASZ super fajna była

Komentarz

• neck99
      L&K
      S_OCP Member
      • 2005
      • 1326

400zł (orginał 4- czujników + komplet instalacji Skoda Octavia - Kumpel ma jak chcesz przekręć do niego - 602800129 k
      OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
      SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• bendi
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 465

ale ten czujnik nie ma chyba wskaźnika cyfrowego tylko biper?? a ja bym wolał z wyświetlaczem
        Outlander
        była OII 4x4 BMM

Komentarz

• Zibi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 491

Hello

Ze wzgledu na fakt, ze pierwszego dnia posiadania Octy zdazylem juz jej otrzec tylni prawy rog, rowniez zerkalem tu i owdzie na czujniki cofania.
          1. Sinclan Zakret +- 1000 zl
          2. Wimar Jerozolimskie 940
          3. Spec od alarmow przy Lopuszanskiej 600-700 zaleznie od modelu
          4. Skoda ul. Syreny nie prowadza
          5. ASO AMD Radom - 750 zl

Pozdrawiam
          Zibi

Komentarz

• Ryży Koń
            Drive
            • 2005
            • 83

Zawracanie dooopy z tymi czujnikami. Większośc samochodów z rozwalonymi zderzakami jakie mam przyjemnośc poznać to auta wyposażone w czujniki. Działa to jak chce. W OII testowałem to w miare w miare ale sucho było. Na przykład w nowym Avensisie jak rano jest rosa to czujnik wariuje. to samo po deszczu.
            Prawda jest taka że trza sie nauczyc parkowac

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ryży Koń, Bo czujnik to nie wszystko trzeba rowniez myslec przy parkowaniu - narazie nie ma systemu typu: naciskasz guzik zaparkuj tu.

OI i OII z fabrycznym czujnikiem dziala bez zarzutu, trzeba poprostu patrzec w lusterka czy cos z tylu jest. Jak snieg na nim bedzie zalegal to tak, moze byc problem.

A co do nauki parkowania, to ja lubie patrzyc na takich co sie przygladaja jak parkuje tylem i zatrzymuje sie 10cm od zderzaka klienta z tylu i prostuje, a oni stoja i mysla jak on bez patrzenia do tylu wie ile stoi od tego auta.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• bendi
                Rider
                S_OCP Member
                • 2004
                • 465

Ryży Koń,
                Zawracanie dooopy z tymi czujnikami
                nigdy się nie zagapiłeś nie byłeś zamyślony albo nie miałeś sto innych spraw na głowie niż to czy ten pier...ny słupek stał za autem a nie było go widać ze środka. Ja miałem, po to są czujniki. Chciałby kupić dobry i tyle, ty nie musisz k

pzdr
                Outlander
                była OII 4x4 BMM

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Re: Czujnik cofnia, czy i jaki??

Zamieszczone przez bendi
                  ponieważ dostałem strzał w tylni zderzak i jest on do wymiany
                  Jaki slupek byl ,bo ja skosilem 12cmx12cm betonowy ,wysokosc chyba z 60cm (wystawal 10cm wyzej nie zderzak) ,zatrzymalem sie 10cm przed drugim. Dobrze ze byl bez zbrojenia to zwalil sie jak kloda k zderzak przezyl tylko lakier popekal :twisted:

[ Dodano: Sob 08 Paź, 05 09:51 ]
                  Zamieszczone przez Ryży Koń
                  Zawracanie dooopy z tymi czujnikami. Większośc samochodów z rozwalonymi zderzakami jakie mam przyjemnośc poznać to auta wyposażone w czujniki.
                  Moze byly montowane juz po akcji :szeroki_usmiech

[ Dodano: Sob 08 Paź, 05 09:53 ]
                  Ja po akcji ze slupkiem ,tez mam chec na czujniki :wink:
                  Czy wszystkie czujki moga byc w kolorze nadwozia? je sie maluje czy juz sa np. w kolorze srebrny metalic? :roll:
                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Zbyszek
                    Classic
                    • 2005
                    • 35

Po strzale w drzewko, cofałem łukiem tak że cały czas było za lewym tylnym słupkiem i tu czujnik by nie pomógł. Jechałem dosyć szybko (niestety), a czujnki ma pewną bezwładność - przynajmniej mój model. Model pokazujący odległość z dokładnością do 1cm, tak naprawdę nie ma to większego znaczenia, wystarczy jak do 10cm, ale wiem to dopiero teraz oczywiście sygnała akustyczny też działa, zależało mi żeby obudowa wyswietlacza miała prostokatny kształt, ze względy na lokalizację - z tyłu nad tylnym oknem mocowanie przy pmocy katownika włożonego za plastykowe zakończenie tylnej częsci podsufitki. Cztery czujniki, trzy diody wskazujące położenie przeszkody (srodkowa LED obsługuje dwa centralne czujniki) ze względu na odwrócenie pozycji wyświetlacza trzeba zamienić miejscami kable od zewętrznych czujników żeby strony się zgadzały. Montaż, można powiedzieć dziecinada ok dwie godzinki pracy. Najwięcej uwagi trzeba poświęcić wierceniu otworów, są dwie szkoły. Jedni wiercą w listwie ochronnej, a drudzy w tym ja poniżej. W listwie nie ruszamy zderzaka, ale wiecej modzenia żeby to jakoś wygladało. W zderzaku prostszy montaż i po pomazaniu srebrną farbką (z umiarem) pod kolor mojego zderzaka nawet jakoś wygląda. Podpięcie elektryki to całe dwa druty, jeden do masy drugi do kabla lamp cofania. Wszystko, acha w serwisie zameldowali ok 200 zł. Teraz parkowanie jest przyjemnością
                    PS czujnik działa do 30cm, poniżej wyświetla zera i piszczy ciągle. Znajomemu w Toyocie zamontowano taki sam tyle że z produ na desce, ja swój jak nie chcę odwracać głowy widzę w lusterku wstecznym.

Komentarz

• Purchawa
                      Admin
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 8007

Ostatnio ogladalem czujniki w Norauto. Z wyswietlaczem od 200 do 400zl, montaz u nich cos kolo 100zl. Nie wiem tylko jakiej to firmy czujniki i co one warte.
                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• Perfee
                        Ambiente
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 179

Zamieszczone przez bendi
                        ale ten czujnik nie ma chyba wskaźnika cyfrowego tylko biper?? a ja bym wolał z wyświetlaczem
                        Powiem szczerze, że wyświetlacz to bajer, z którego się nie korzysta. Ja przy cofaniu i tak głowę mam odwróconą do tyłu, a czujnik piskaniem podpowiada na ile mogę się do czegoś zbliżyć.
                        Perfee
                        149 KM / 313 Nm by Masters Tuning

Komentarz

• Radkow
                          Rider
                          • 2004
                          • 299

Zamieszczone przez Maicroft
                          Ryży Koń, Bo czujnik to nie wszystko trzeba rowniez myslec przy parkowaniu - narazie nie ma systemu typu: naciskasz guzik zaparkuj tu.
                          A widzisz i tu sie mylisz

Citroen wlasnie przedstawil najnowsze rozwiazania techniczne w C3, ktore to wlasnie umozliwia nacisniecie guzika "Zaparkuj tu" i samochod sam zaparkuje, jesli mamy skrzynie automatyczna lub powie wrzuc wsteczny, wrzuc jedynke i sam bedzie parkowal (krecil kierownica, cofal, jechal do przodu)

Niezlu bajer, ogladalem to ostatnio w TVN Turbo - byla jakas relacja, ale nie wiem dokladnie skad.
                          Pozdrawiam
                          Radek

Komentarz

• Castaway
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 125

Mam orginalnie montowane, używam i jestem zadowolony bo fakt du... Octawia ma sporą i niewiele widać. Tylko strasznie głośno wyje.
                            POzdro - Pit

Komentarz

• neck99
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1326

Tylko strasznie głośno wyje.
                              To dobrze bo nie trzeba ściszać audio k
                              OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                              SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• wasyl
                                L&K
                                • 2005
                                • 1084

Coś drogo tam u was, w ASO w Rudzie Śląskiej org.350zł +50 montarz.... myślę że warto zainwestować. :!:
                                ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                www.wasilewski-foto.pl
                                KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• bendi
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 465

Coś drogo tam u was, w ASO w Rudzie Śląskiej org.350zł +50 montarz.... myślę że warto zainwestować.
                                  , wczoraj pytałem w Wimarze (W-wa) i krzykneli mi około 900 zł :lol: :lol: , za skodowski, podobno podrożały ostatnio :lol: :lol:
                                  Outlander
                                  była OII 4x4 BMM

Komentarz

• Samiec
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4287
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez bendi
                                    , wczoraj pytałem w Wimarze (W-wa) i krzykneli mi około 900 zł :lol: :lol: , za skodowski, podobno podrożały ostatnio :lol: :lol:
                                    Widocznie czytali forum i zaobserwowali zwiekszone zainteresownie tym tematem :wink:

[ Dodano: Sro 19 Paź, 05 00:42 ]
                                    Zamieszczone przez wasyl
                                    Coś drogo tam u was, w ASO w Rudzie Śląskiej org.350zł +50 montarz.... myślę że warto zainwestować. :!:
                                    Zalozyles ,czy napewno orginal i czy czujki w kolorze nadwozia ? :roll:
                                    TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                    SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Purchawa
                                      Admin
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 8007

MisiekWAW ma kontakt do goscia pasjonata od elektroniki, ktory za montaz czujnika wraz z wyswietlaczem powiedzial okolo 400zl.
                                      Ja bede montowal u niego po pierwszym tak wiec dam znac jak wyszlo.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• tomek
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1078

Zamieszczone przez Purchawa
                                        MisiekWAW ma kontakt do goscia pasjonata od elektroniki, ktory za montaz czujnika wraz z wyswietlaczem powiedzial okolo 400zl.
                                        cena za sama robote?? czy z materialem??
                                        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• Purchawa
                                          Admin
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 8007

Zamieszczone przez tomek
                                          Zamieszczone przez Purchawa
                                          cena za sama robote?? czy z materialem??
                                          Komplet na gotowo. Oczywiscie cena zalezna od rodzaju samego czujnika. 400zl to cena za jego zdaniem optymalny wraz z wyswietlaczem.

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• palioza
                                            Rider
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 417

A zna ktos moze kogos... kto dolozy czujniki cofania do OII, ALE zeby wyswietlanie odbywalo sie na radiu (jak to ma sie w oryginale)?
                                            Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

palioza, A to Ty nie masz czujnika cofania :?: Chyba ze wersja z poczatku tego roku, bo teraz kazdy Elegance ma przod i tyl. A co do tego zeby wyswietlalo na radiu to chyba tylko ASO, bo to Streama ktorego pewnie masz nie ma problemu tego podlaczyc, tylko nie wiem czy ta wizualizacja taka potrzebna. Normalnie dziala to tak, ze radio zostaje przyciszone i pika przy cofaniu, a przedni trzeba wlaczyc przy dojezdzaniu do przeszkody i tez pika.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Tytus
                                                Drive
                                                • 2005
                                                • 93

Re: Czujnik cofnia, czy i jaki??

Zamieszczone przez bendi
                                                ponieważ dostałem strzał w tylni zderzak i jest on do wymiany poważnie zastanawiam się nad zamontowaniem przy okazji czujnika cofania (kompletnie nie czuję gdzie się kończy auto). Raz przez to zarysowałem kuper.

Naprawiam w Auto Blaku.

Macie jakieś sprawdzone i proste w montażu czujniki, które możecie polecić?? Na allegro jest ich od cholery a chciałbym wybrać jakiś sensowny (dobrze by pokazywał odległość) a nie tylko pipał, a i dobrze gdyby pipanie można było wyłączyć (dzieciaki czasem śpią).

Chyba Purchawa niedawno montował w Auto Blaku.

pzdr
                                                polecam takie
                                                http://www.allegro.pl/show_item.php?item=67920870 [dziś kupiłem je kumplowi]
                                                ja mam takie

niby firmowe, poza tym to to samo [jak kupowałem tańszych nie było]
                                                firmowych nie chciałem, były u mnie drogie jak cholera a te wydają mi się nawet czytelniejsze, bardzo podoba mi się podawanie odległości w centymetrach

zakładałem je sam, za tydzień zakładam te które teraz kupilem kumplowi do Mondeo

wyświetlacz mam na desce w rogu z prawej strony, to optymalne miejsce, kabel pociągnięty jest pod podsufitką

w razie czego mogę dokładnie opisać co i jak robiłem i zrobić jakieś zdjęcia

[nawet malowałem czujniki na kolor zderzaków ]

Komentarz

• palioza
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 417

Zamieszczone przez Maicroft
                                                  palioza, A to Ty nie masz czujnika cofania :?: Chyba ze wersja z poczatku tego roku, bo teraz kazdy Elegance ma przod i tyl. A co do tego zeby wyswietlalo na radiu to chyba tylko ASO, bo to Streama ktorego pewnie masz nie ma problemu tego podlaczyc, tylko nie wiem czy ta wizualizacja taka potrzebna. Normalnie dziala to tak, ze radio zostaje przyciszone i pika przy cofaniu, a przedni trzeba wlaczyc przy dojezdzaniu do przeszkody i tez pika.
                                                  Dokladnie mam OII z poczatku roku i nie mam takiego fjuczera, a te wyswietlacze jakie oferuja na allegro wygladaja conajmniej bublowato (choc wiem, ze i tak slucha sie pikania, a nie patrzy na wskaznik, ale fajnie miec wyswietlanie na radiu )
                                                  Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

Pracuję...