palioza, A to Ty nie masz czujnika cofania :?: Chyba ze wersja z poczatku tego roku, bo teraz kazdy Elegance ma przod i tyl. A co do tego zeby wyswietlalo na radiu to chyba tylko ASO, bo to Streama ktorego pewnie masz nie ma problemu tego podlaczyc, tylko nie wiem czy ta wizualizacja taka potrzebna. Normalnie dziala to tak, ze radio zostaje przyciszone i pika przy cofaniu, a przedni trzeba wlaczyc przy dojezdzaniu do przeszkody i tez pika.
Dokladnie mam OII z poczatku roku i nie mam takiego fjuczera, a te wyswietlacze jakie oferuja na allegro wygladaja conajmniej bublowato (choc wiem, ze i tak slucha sie pikania, a nie patrzy na wskaznik, ale fajnie miec wyswietlanie na radiu )
dla mnie wyświetlacz na radiu to bubel i wolę od niego 10x tego bubla z allegro,
do tego wolę wyświetlacz od pikania, jest 10x dokładniejszy
Moi drodzy, czy nie zaczynamy wymagać zbyt dużo od techniki (abs , asr, tc , czujniki cofania itp.), to się może żle skończyć, w końcu zabraknie miejsca dla nas.
Jako radę na wysokie "kupry" proponuję dobrze obejrzeć miejsce gdzie chcesz cofnąć.
Można też potrenować wcześniej piłeczka od ping-ponga zawieszona na sznurku na wysokości 5-10 cm powyżej krawędzi tylnej klapy i potrenować cofanie na lusterka , daje efekty tak nauczyłem żonę , zdecydowanie mniejsze prawdopobieństwo dzwona. :twisted:
Jak ktoś potrzebuje to mam manuala typu "zrób to sam" -czujnik z wyświetlaczem.odradzam usytuowanie wyświetlacza na desce bo w sloncu nic nie widac.ja zamontowalem nad lusterkiem wstecznym-chyba trochę lepiej.
Koledzy Zibi oraz Mery 1,9 TDI udostepnili dla uzytkownikow naszego forum, dokumentacje z doboru i montazu czujnikow cofania w Octavii I ltb. Miejmy nadzieje, ze kilka osob skorzysta.
Plik zostal opracowany przez Mery'ego. Ja tylko skonwertowalem doc-a (4.5 MB) do pdf-a
Sam opis montazu jest dosyc kompletny i powinien byc niezwykle pomocny w samodzielnym podejsciu do tematu.
Co do kwestii wyboru czujnikow to pozwole sobie sam siebie zacytowac:
a) allegro
mnostwo roznej chinszczyzny za ok 150 zl
Optimise your aftermarket business with TecAlliance’s data solutions, parts catalogues, logistics solutions, repair data and expert services. Start now!
wyszukaj nr 632001
w informacjach serwisowych jest ladny pdf do obejrzenia.
do kupienia na allegro lub bezposrenio w:
Niestety Valeo dopiero startuje z czujnikami i nie ma jeszcze pelnej oferty w Polsce.
Rowniez fakt oferowania tego produktu dopiero jakis 1 lub 2 m-ce zbytnio nie przemawia na plus.
Totalna alternatywa jest siegniecie do zrodla - czyli do Chin:
hmm wedlug mnie te z allegro nie sa jakims badziewiem
ja mam oryginalne z tylu a kolega do swojego golfa kupil zestaw z 6 sensorami
sam je zaamontowal (czujniki kosztowaly okolo 350zl)
wyswietlacz dal na koncu deski(kolo szyby) i szczerze mowiac jego duzo lepiej sie spisuja niz moje
tez chyba zaczne rozwazac kupno na przod bo mama juz tak porysowla dol przy dojezdzie do kraweznikow ze masakra :twisted:
Komentarz